Tuotekuvaus on kiinnostava yhdistelmä kokonaisuuden miettimistä ja pienempien yksityiskohtien parantelua. Samaan aikaan pitäisi osata huomioida värit ja sommittelu, mutta sitten on lisäksi oleellista osata eliminoida ikävät heijastukset ja välttää rumat varjot.
Usein juuri yksityiskohdat ratkaisevat miltä tuotekuva kokonaisuudessaan tuntuu. Yksi pieni virhe ei vielä pilaa kuvaa, mutta useampaa ei ole varaa tehdä, mikäli haluaa päästä ammattimaiseen lopputulokseen.
Tässä artikkelissa käymme läpi tuotekuvauksen yleisimmät virheet ja annamme niihin yksinkertaiset ratkaisut.
Sekavalo aiheuttaa tuotekuviin hassuja värivirheitä
On luonnollista ajatella, että valokuvauksessa isompi määrä valoa olisi aina parempi. Tämän ajatuksen siivittämänä kokemattomampi valokuvaaja saattaa kuvaa varten laittaa tilan kaikki kattovalot päälle.
Tämä on yleinen virhe tuotekuvauksessa ja johtaa helposti ilmiöön, jota kutsutaan sekavaloksi.


Mitä sekavalo tarkoittaa?
Sekavalo tarkoittaa tilannetta, jossa kuvan valaistus koostuu eri värisistä valonlähteistä. Nimensä mukaan sekavalossa valaisu on sekavaa ja epätoivottua. Valokuvaan tulee herkästi sekavaloa, mikäli koitamme esimerkiksi kuvata ikkunan valolla, mutta jätämme tilan kattovalot päälle.
Ikkunasta tulevalla valolla ja sisätilan kattovaloilla on usein eri värilämpötila ja näin tuotteeseen voi helposti tulla esimerkiksi hassu keltainen hehku, kuten yllä olevassa esimerkissä.
Eri väriset valonlähteet voivat luoda epätasapainoisen värimaailman kuviin, jolloin tuotteen todelliset värit eivät näy oikein. Sekavaloa ei myöskään aina ole kovin yksinkertaista korjata kuvankäsittelyssä, jonka takia tämä on asia, joka kannattaa ehdottomasti huomioida jo kuvaustilanteessa.
Kuinka sekavalon voi välttää?
Parhaan tuloksen saavuttamiseksi tuotekuvauksessa on suositeltavaa käyttää yhtenäistä valaistusta, joka koostuu samanlaisista valonlähteistä. Tällöin värimaailma pysyy yhtenäisenä ja tuotteen yksityiskohdat näkyvät selkeämmin.
Sekavalo voidaan välttää sammuttamalla tilan muut valot tai asettamalla kameran asetukset niin ettei vallitseva valo näy kuvan valotuksessa.
Tilan muiden valojen sammuttaminen myös selkeyttää valon suuntaa. Usein valokuvassa näyttää paremmalta, että meillä on yksi selkeä valon suunta, kuin se että valoa ja varjoa on joka puolella.



Epäonnistunut valotus
Hyvin onnistunut valotus on tuotekuvan tärkeimpiä palasia. Sopiva valotus varmistaa, että tuotteen kaikki yksityiskohdat näkyvät selkeästi.
Lisäksi sopiva valotus toistaa tuotteen mahdollisimman totuudenmukaisesti, jonka takia onnistunut valot on niin keskeisessä roolissa tuotekuvauksessa.
Ensimmäinen askel on varmistaa, ettei ylivalota kuvaa. Ylivalottuneessa tuotekuvassa on elementtejä, jotka ovat palaneet täysin puhki. Tällaisiin puhkipalaneisiin kohtiin ei ole mahdollista palauttaa yksityiskohtia, jota kautta se tekee lopputuloksesta epäammattimaisen näköisen.
Alivalottunut, eli liian tummaksi jäänyt tuotekuva taas tuntuu tunkkaiselta. Liian tummasta kuvasta ei erota yksityiskohtia kunnolla, eikä kuvan värit pääse oikeuksiinsa.
Tuotekuvauksessa on hyvä opetella tulkitsemaan histogrammia ja tämän avulla tehdä valistuneempia päätöksiä kuvan valotuksen suhteen.
Lue lisää: Valokuvauksen alkeet pähkinänkuoressa
Liian suuren aukon käyttäminen
Kokematon tuotekuvaaja valitsee usein käyttöönsä turhan suuren aukon. Tämä johtaa liian kapeaan syväterävyyteen, jota kautta koko tuote ei ole terävä.
Yleisesti ottaen tuotekuvauksessa halutaan varmistaa, että tuote on kauttaaltaan terävä. Tämä onnistuu käyttämällä suurta syväterävyyttä, eli pientä aukkoa. Kauttaaltaan terävä tuotekuva pystyy näyttämään yksityiskohdat paremmin ja antaa usein ryhdikkäämmän vaikutelman.
Pienellä aukolla kameraan tulee vähän valoa, jolloin on hyvä käyttää lisävaloa ja jalustaa. Näillä voidaan varmistaa, että kuvan valotus pysyy raikkaana, kun käytössä on pieni aukko. Jalustan ja lisävalon käytössä on toki myös muita etuja, mutta näistä lisää myöhemmin.
Tuotekuvia otetaan usein suhteellisen läheltä, jolloin saattaa helposti unohtua, että keskitien aukko ei tarjoa riittävästi syväterävyyttä. Tuotekuvauksessa on siis tärkeätä oppia hahmottamaan kuinka paljon syväterävyyttää milläkin aukolla saa ja millainen syväterävyys mihinkin tilanteeseen sopii parhaiten.


Kova valo aiheuttaa tuotekuvaan ikäviä kiiltoja
Epätoivotut kiillot ovat yleinen haaste tuotekuvauksessa. Ikävä kiilto voi esimerkiksi saada tuotteen pinnan näyttämään halvalta tai peittää logosta oleellisia elementtejä.
Lisäksi ylimääräiset kiillot ovat usein häiritseviä kokonaisuuden kannalta, jonka takia kiiltojen hallinta ja eliminointi on tärkeässä osassa tuotekuvauksessa.
Lue myös: Tuotekuvaus tehty helpoksi – kattava opas myyviin tuotekuviin

Usein pehmeämpi valo on parempi tuotekuvauksessa
Pehmeämmän valon käyttäminen on ensimmäinen askel päästä eroon ikävistä kiilloista. Pehmeämpi valo aiheuttaa yleensä vähemmän kiiltoja ja luo yleisesti ottaen ammattimaisemman ilmeen tuotekuviin.
Pehmeämpi valo luo hienovaraisemmat varjot ja tasaisemman valaistuksen, jolloin tuote myös näkyy selkeämmin.
Tasainen valo on usein myös mahdollisimman reilu tuotteen ominaisuuksille. Eli tietyllä tavalla voidaan ajatella, että tasainen valo hyvin toteavasti esittelee tuotteen. Tällöin mikään puoli tuotteesta ei ole voimakkaassa varjossa, eikä kuvan katsoja jää miettimään valon suuntaa sen tarkemmin.
Pehmeän valon tuoma selkeys on usein toivottavaa tuotekuvauksessa.

Kuinka valoa kannattaa pehmentää tuotekuvauksessa?
Pehmeämmän valon tunnistaa miedommista varjoista. Lisäksi sävyt liukuvat valosta varjoon hienovaraisemmin, kun käytössä on pehmeämpi valo.
Pehmeämpäää valoa saa aikaan suuremmilla valonlähteillä, jota kautta valo ja -videokuvauksessa käytetään erilaisia valonmuokkaimia. Monen valonmuokkaimen ideana on suurentaa valonlähteen kokoa ja näin valaista tuote suuremmalta alueelta.
Tuotekuvauksessa kuvattavat kohteet ovat keskimäärin suhteellisen pieniä, joten valonmuokkaimen koon kanssa ei tarvitse lähteä liioittelemaan.
Mutta yleisesti ottaen pehmeämpi valo on helpompaa kuvata ja näyttää imartelevammalta.
Tuotteiden huono asettelu
Tarkasti asetellut tuotteet antavat huolitellun vaikutelman tuotekuvauksessa. Hyvä asettelu ei kuitenkaan ole niin helppoa, kuin mitä voisi alkuun ajatella. Kamera paljastaa virheitä häikäilemättömästi ja korostaa huolimattomasti tehtyä asettelua.
Tästä syystä tuotekuvauksessa pitää olla erityisen tarkka asettelussa ja oppia hahmottamaan maailmaa kameran silmin.
Hyvä asettelu mahdollistavaa tuotteen tärkeiden yksityiskohtien, kuten muodon, rakenteen ja toiminnallisuuden selkeän näkymisen kuvassa. Huolellisesti asetellut tuotteet auttavat myös korostamaan tuotteen houkuttelevia piirteitä.

Miten tuotekuvien asettelua voi harjoitella?
Yksi loistava keino harjoitella tuotekuvien asettelu on niin sanotut flat lay -kuvat. Tämä tarkoittaa lintuperspektiivistä otettua kuvaa, jossa erilaiset esineet asetellaan tasaiselle pinnalle.
Usein näihin niin sanottuihin flat lay -kuviin valitaan suhteellisen paljon rekvisiitta, jotka sitten yhdessä muodostavat lopullisen kokonaisuuden.
Flat lay -kuvaus on loistava tapa harjoitella sommittelua, sillä tässä kuvaustyylissä kuva kirjaimellisesti rakentuu yksi esine ja muoto kerrallaan.

Atte Tanner on Helsingin ja Lontoon välillä kulkeva muoti- ja mainoskuvaaja. Hänen töilleen ominaista on elokuvallinen ilmaisu ja mystinen tunnelma. Atte on ollut mukana luomassa kuvamaailmoja asiakkaille kuten Warner Music, MTV3 ja BMW.