Meidän suosittelemat kamerat, objektiivit, salamat ja muut työkalut valokuvaajille

Meiltä kysytään usein vinkkejä uuden valokuvauskaluston hankintaan. Tästä syystä olemme keränneet tämän kattavan listan valokuvaajan tärkeimmistä työkaluista yhdelle sivulle. Mukana on Kamerakoulun toimituksen suosittelemat kamerat, objektiivit, salamat, kuvankäsittelyohjelmat ja paljon muuta.

Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.

Meidän suosittelemat järjestelmäkamerat aloittelijalle

Tällä hetkellä suosittelemme aloittelijalle ensimmäiseksi järjestelmäkameraksi *Nikonin D5600 ja *Canon 850d runkoja. Näiden kahden ison merkin selkeä etu on, että esimerkiksi käytettyjä objektiiveja on saatavilla enemmän. Lisäksi objektiivivalik<oima on laaja ja on mahdollista myös ostaa kolmannen osapuolen objektiiveja esimerkiksi Sigmalta, Tamronilta ja Samyangilta.

nikon d5300, kamera

Nikon D5600* (kroppirunko)

Laadukas järjestelmäkamera valokuvauksen harrastajalle. Hintaluokkansa parhaita kuvanlaadullisesti. Wi-Fi ominaisuuden avulla voit helposti yhdistää kameran älypuhelimeen ja jakaa kuvia nopeasti. Hyvä valinta ensimmäiseksi järjestelemäkameraksi.

Canon 850d* (kroppirunko)

Uusin satasarjalainen Canonilta on varma valinta harrastajalle. Tämä on helppo kamera ottaa käyttöön ja opetella valokuvauksen alkeita. Tässä kamerassa voi käyttää Canonin loistavaa Dual Pixel AF -järjestelmää videotilassa.

Kroppirunkoihin suosittelemme näitä objektiiveja

Uuden objektiivin hankkiminen kannattaa aina miettiä tarpeen ja omien kuvaustottumusten mukaan. Tässä on listattuna muutama suosittu objektiivi, jotka sopivat kroppirunkoisiin kameroihin ja jotka mielestämme ovat hyviä hankintoja.

Kameramerkin oma 50mm

50mm on edullinen ja kuvanlaadultaan erinomainen objektiivi. Tämän lisäksi 50mm objektiivi sopii hyvin potrettikuvaukseen, sillä se mahdollistaa kuvan taustan kauniin sumentamisen. Valovoimainen 50mm mahdollistaa myös käsivaralta kuvaamiseen hämärässä.

Nämä sopivat kaikki myös täyden kennonkoon kameroihin:

*Canon EF 50mm f/1.8
*Nikon 50mm f/1.8
*Sony 50mm f/1.8

Sigma 18-35mm f/1.8

Tämä objektiivi sopii loistavasti maisemakuvaukseen ja ahtaisiin sisätiloihin. Tämä on kroppirunkoihin sopiva laajakulma, jossa on kiinteä F/1.8 aukko! Suuri aukko mahdollistaa kuvaamisen hämärässä ja taustan sumentamisen. Tämä objektiivi on myös suosittu videokuvauksessa. Hyvin monipuolinen polttovälialue kroppirungossa.

*Sigma 18-35mm f/1.8 (Canon)
*Sigma 18-35mm f/1.8 (Nikon)

Samyang 16mm f/2.0

Tämä kroppirunkoihin tarkoitettu laajakulmaobjektiivi on erityisesti maisemakuvaajien keskuudessa suosittu. Ainoastaan manuaalitarkennus, mutta näin laajassa objektiivissa tämä ei ole ongelma. Edullinen valinta esimerkiksi tähtikuvaukseen.

*Samyang 16mm f/2.0 (Canon)
*Samyang 16mm f/2.0 (Nikon)
*Samyang 16mm f/2.0 (Sony)

Kameramerkin oma 35mm

Kiinteä 35mm polttoväli vastaa noin 52,5mm kuvakulmaa kinokoossa, ja sopii hyvin dokumentaariseen kuvaukseen sekä potretteihin. Valovoima takaa onnistuneet kuvat myös vaikeammissa olosuhteissa. Tässä kategoriassa Nikon saa meiltä erityismaininnan, sillä Nikon 35mm f/1.8 on näistä kolmesta selvästi edullisin!

*Canon 35mm f/2.0 (myös täysikennoiseen)
*Nikon 35mm f/1.8
*Sony 35mm f/1.8

Meidän suosittelemat kamerat vakavalle harrastajalle

Edistyneemmälle valokuvaajalle suosittelemme monissa tapauksissa täyden kennokoon kameraa. Nämä arvokkaamat kamerat suoriutuvat yleisesti ottaen paremmin hämärässä, niiden automaattitarkennus on nopeampi ja niiden sääsuojaus parempi.

Sony a6400 (kroppirunko)

Erityisesti hyvistä video-ominaisuuksistaan tunnettu pieni peilitön järjestelmäkamera. Tällä rungolla saa kuvattua loistavaa 4k-videokuvaa, 120fps FULL HD:ta ja S-LOGia. Erinomainen valinta mikäli haluaa stillien lisäksi tehdä videota.

Canon RP (täyskenno)

Tämä on tällä hetkellä yksi halvimpia täyden kennonkoon kameroita! Kevyt peilitön kamera, hyvä tarkennus ja 26 megapikseliä. Erinomainen hinta-laatusuhde! Canon RP:n video-ominaisuudet ovat myös hyvät.

sony a7 III, kamera

Sony A7 III (täyskenno)

Tässä on meidän suosittelemista kameroista kaikkein kallein, mutta samalla myös ylivoimaisesti monipuolisin. Sony A7 III on kamera, jolla pärjää tilanteessa kuin tilanteessa, oli kyseessä valokuvaus tai vakavampi videotuotanto. Todellinen hybridi!

Nikon D780 (täyskenno)

Monipuolinen täyden kennon järjestelmäkamera, jossa on kaksi muistikorttipaikaa ja sääsuojaus. Kestää hyvin korkeita ISO-arvoja. Kameran tarkkennusjärjestelmä on myös todella hyvä!

Meidän suosittelemat objektiivit täyskennoisiin kameroihin

Jos harkitsee täyskennoiseen kameraan siirtymistä, niin kannattaa samalla varmistaa mitkä omista objektiiveista sopivat täysikennoisiin kameroihin. Täysikennoisiin tarkoitetut objektiivit ovat usein kalliimpia, kuin kroppirunkoihin sopivat.

Sigma 35mm f/1.4 Art

Helppo hankinta mikäli tykkää kyseisestä polttovälistä. Todella laadukas kuvanlaatu. Tämä on hyvä valinta myös kroppirunkoon!

*Sigma 35mm f/1.4 (Canon)
*Sigma 35mm f/1.4 (Nikon)
*Sigma 35mm f/1.4 (Sony)

Sigma 85mm f/1.4 Art

Loistava valinta mikäli tykkää erityisesti potrettikuvauksesta. Tekee todella terävää jälkeä!

*Sigma 85mm f/1.4 (Canon)
*Sigma 85mm f/1.4 (Nikon)
*Sigma 85mm f/1.4 (Sony)

Kameramerkin oma 24-70mm f/2.8

Tämä on klassikko, joka löytyy jokaiselta kameramerkiltä. Varoituksena, että nämä ovat kaikki hyvin arvokkaita! Sopii erinomaisesti maisema-, matka- ja muotokuvaukseen sekä kuvajournalistien käyttöön. Tämä voi olla ainoa objektiivi jonka tarvitset!

*Canon 24-70mm f/2.8
*Nikon 24-70mm f/2.8
*Sony 24-70mm f/2.8

Valaisuun suosittelemme valokuvaajille näitä

Ensimmäiseksi käsisalamaksi ja muutenkin valaisuun suosittelemme tällä hetkellä Godoxin laajaa tuoteperhettä. Godoxilla on paljon hyviä ja edullisia tuotteita, jotka ovat ruvenneet tosissaan kilpailemaan huippumerkkien kanssa.

Aloittelijalle sopii hyvin esimerkiksi *Godoxin V1 tai *V860II käsisalama. Tätä settiä on helppo lähteä laajentamaan taitojen kasvaessa.

salama, käsisalama, godox

Godox V1

Ensimmäiseksi käsisalamaksi suosittelemelle tällä hetkellä Godoxin V1:stä. Tehokas salama, josta löytyy lisäksi TTL.

*Godox V1 (Canon)
*Godox V1 (Nikon)
*Godox V1 (Sony)

Godox S2 adapteri

Tämän adapterin avulla pystyy kiinnittämään minkä tahansa Bowensin valonmuokkaimen tai varjon Godoxin V1 salamaan! Edullinen adapteri, joka avaa paljon eri mahdollisuuksia ja pitää valaisusetin kevyenä!

Godox AD200 Pro

Erittäin monipuolinen valo, joka on ainoastaan hieman perinteistä käsisalamaa isompi. Laite on tehty laadukkaista materiaaleista ja sopii lokaatiossa tehtävään valaisuun täydellisesti. Tehoa salamassa on noin kolmen käsisalaman verran. Muotoilunsa ansiosta tämä valo on helppo kiinnittää erilaisiin jalustoihin ja valonmuokkaimiin. Hintaansa nähden paras valo tällä hetkellä!   

Godox AD400 Pro

Vaativaan käyttöön tarkoitettu studiosalama, jossa tehoa on 400Ws. Salamaa on ilo käyttää johdottomuuden takia. Parhaita ominaisuuksia on nopea latausaika (0,9 sekuntia täydellä teholla), tämä mahdollistaa nopean kuvaamisen myös kirkkaissa olosuhteissa.

Godox radiolähetin

Kätevin tapa käyttää salamaa etänä on hankkia radiolähetin. Godoxin XPro radiolähetin mahdollistaa salaman tehojen säätämisen suoraan kameran päältä, joka etenkin monella salamalla kuvattaessa on kätevää. Tukee TTL moodia. Sopii hyvin yhteen V1:sen, AD200:n ja AD400:n kanssa.

*Godox XPro (Canon)
*Godox XPro (Nikon)
*Godox XPro (Sony)

Läpiammuttava varjo

Klassinen valonmuokkain, joka nimensä mukaan on täysin tavallisen sateenvarjon näköinen. Sateenvarjo levittää salamasta lähtevän valon suurelle alueelle, joka pehmentää valoa. Kynnys hankkia varjo valaisun opetteluun ei ainakaan hinnasta ole kiinni, sillä esimerkiksi tämä Lenscartan varjo maksaa vain 30€.

Heijastava varjo

Toinen edullinen valonmuokkain, joka sopii eritysesti sisäkuvauksiin. Valkoinen varjo tuottaa pehmeän valon, joka on helposti suunnattavissa.

Heijastin

Heijastin on helppo ottaa mukaan kuvauksiin ja monissa tapauksissa kätevin tapa muotoilla valoa. Suosittelemme tätä erityisesti kaikille potrettikuvaajille. Heijastin on edullisin tapa hallita valoa!

85 x 85 cm tasovalo

Keskikokoinen softboxi on kätevä tapa pehmentää käsisalaman valoa. Toimii hyvin esimerkiksi henkilökuvien valaisuun. Muotonsa ansiosta softboxi pitää valon kasassa ja on helposti suunnattavissa.

Deep Parabolic Softobox 120cm

Deep octa on tavallista octaa muodoltaan syvempi valonmuokkain. Tämän seurauksena deep octan valo on kontrastikkaampaan ja tarkemmin suunnattavissa. Niitä käytetään usein muotokuvissa, niiden uniikin jäljen ja kasvoille tulevan kontrastin takia.

Valojalusta

Tämä valojalusta on valmistettu alumiinista ja on erittäin tukeva, kuitenkin ollessa kompakti ja helppo kuljettaa.

Valokuvaajalle sopiva läppäri ja työkalut kuvankäsittelyyn

Kannettava tietokone on joustava valinta reissaavalle valokuvaajalle. Modernit läppärit jaksavat helposti pyörittää uusimpia kuvankäsittelyohjelmia, jonka takia moni valokuvaaja tuntuu valitsevan läppärin pöytäkoneen sijaan. Kannettava tietokone on mahdolllista ottaa mukaan kuvausretkelle ja näin aloittaa kuvankäsittely jo matkan päällä. Meidän tarkempi artikkeli kuvankäsittelyyn soveltuvista läppäreistä löytyy täältä: Kannettavat tietokoneet kuvankäsittelyyn.

MacBook Pro M1

Meidän suositus raskaampaan kuvankäsittelyyn on vuonna 2021 julkaistu MacBook Pro-mallisto. Tärkeimpiä ominaisuuksia meille ovat olleet laadukas näyttö, vähintään 16 GB keskusmuistia, nopea kiintolevy ja tehokas prosessori. Nämä kaikki auttavat kuvankäsittelyssä.

Adobe Creative Cloud

Kuvankäsittelyyn käytämme Lightroom ja Photoshop yhdistelmää. Valokuvaajille on olemassa oma halvempi paketti, johon nämä molemmat kuuluvat. Meidän tarkempi vertailu eri jäsenyyksistä löytyy täältä.

wacom

Wacom Intuos Pro S

Piirtopöydän avulla kuvankäsittely tuntuu luontevammalta ja pystyt tekemään tarkempia valintoja. Valokuvaajille riittää meidän kokemuksen mukaan hyvin s-kokoinen piirtopöytä.

BenQ SW271C kuvankäsittelynäyttö

Kriittiseen kuvankäsittelyyn suosittelemme BenQ SW271C ammattilaisnäyttöä. Tämän 4K kuvankäsittelynäytön ehdottomasti vaikuttavin ominaisuus on laaja värientoisto. BenQ SW271C kykenee nimittäin toistamaan 100 % Adobe RGB-väriavaruudesta. Lisäksi se on HDR10 yhteensopiva.

Asus ProArt (edullinen kuvankäsittelynäyttö)

Jos on etsimässä edullista kuvankäsittelynäyttöä, niin suosittelemme tutustumaan Asuksen ProArt-sarjaan. Tämä on oiva 27 tuumainen näyttö valokuvaajille, jotka käsittelevät kuviaan suurimmaksi osaksi netissä julkaistaviksi. Asus ProArt-näytössä on tarkat värit suoraan paketista. Paneelin resoluutio on mukava 2560 x 1440, joka riittää hyvin kuvankäsittelyyn ja pitää hinnan matalana harrastelijoita ajatellen.

spyder

Näytön kalibrointi

Vain kalibroidulla monitorilla voit varmistaa että materiaalisi värimaailma vastaa näkemystäsi. Tylsä, mutta tärkeä hankinta kuvankäsittelyä ajatellen.

Muistikortit, ulkoiset kovalevyt ja varmuuskopiointi

Tiedostojen varmuuskopioinnista puhuminen ei ole yhtä jännittävää, kuin uusien kamerarunkojen vertailu. Valitettavan usein kuulemme kuitenkin kauhutarinoita hajoinneista kovalevyistä ja menetetyistä kuvista. Tästä syystä valokuvien varmuuskopiointi kannattaa aloittaa jo ennen ensimmäistä onnettomuutta.

Pilvipalvelu varmuuskopiointiin

Kyseessä on yksinkertainen ohjelma, jonka avulla voi varmuuskopioida tiedostoja pilveen. Palvelun hinta on $60 vuodessa, joka sisältää rajattoman tallennustilan.

kovalevy

Lacie Rugged 4 TB

Nopea ja kestävä ulkoinen kovalevy, joka toimii ilman verkkovirtaa. Kumisuojus ja alumiinikuori suojaavat kovalevyä sen tiputukselta jopa pöydän korkeudelta (1,2 m). Neljä teraselle kovalevylle mahtuu noin 160 000 raakakuvaa.

Laadukas SDHC-muistikortti

Tässä on luotettavalta valmistajalta oleva sdhc-muistikortti jokapäiväiseen käyttöön. Käytämme tätä suuren kapasiteetin ja nopean kirjoitusnopeuden takia myös videoiden teossa. Tästä Extreme Pro -sarjasta on olemassa nämä kapasiteetit:

*Sandisk 64 GB Extreme Pro
*Sandisk 128 GB Extreme Pro

Valokuvaajan ergonomia

Lopuksi haluamme suositella kahta tuotetta, jotka parantava ergonomiaa ja vähentävät outoja kipuja. Nämä ovat laadukas kamerareppu ja ergonominen kamerahihna, joiden avulla painavammankin kamerakaluston roudaaminen sujuu helposti.

Blackrapid kamerahihna

Tämän hihnan ansiosta kameran kantaminen on paljon ergonomisempaa, kuin perinteisellä kamerahihnalla. Hihna ottaa kameran painon pois niskasta ja siirtää sen lantiolle. Hihnassa on pieni vetoketjutasku esimerkiksi muistikorteille.

Tilava kamerareppu

Lowepro 450 AW II on tilava kamerareppu, johon mahtuu paljon valokuvauskalustoa ja läppäri. Tämä on jämäkkä, mutta silti mukava kantaa selässä.

Linssinpuhdistussetti

Objektiivin puhdistamiseen kannattaa käyttää ainoastaan siihen tarkoitettuja välineitä. Vaikka kuinka kuvauksissa tekisi mieli pyyhkäistä lika t-paidan kulmaan tai nenäliinaa käyttämällä. Kannattaa muistaa, että pöly ja hiukkaset objektiivin tai suotimen pinnalla saattavat naarmuttaa herkkää lasipintaa. Parhaat välineet objektiivin huolelliseen puhdistamiseen on puhdas ilma, mikrokuituliina ja puhdistusneste