Suositellut työkalut valokuvaajalle

Työkalut ja ohjelmat kuvankäsittelyyn

Wacom Intuos Pro S piirtopöydän avulla kuvankäsittely tuntuu mukavammalta ja voit tehdä tarkempia muutoksia. Itselleni s-kokoinen piirtopöytä on tuntunut parhaalta vaihtoehdolta. Laite on myös tarpeeksi kevyt mukaan otettavaksi. Intuos Prossa on parannettu kosketustoiminto ja langaton lähetin mukana pakkauksessa.

Spyder5PRO kalibroimattomalla näytöllä arvojen säätäminen saattaa tuottaa arvaamattomia tuloksia. Jos haluaa omissa teoksissaan ottaa värit tosissaan on oman näytön kalibroiminen pakollinen prosessi! Spyderillä voi kalibroida useamman näytön. Itse pyrin kalibroimaan näyttöni kerran kuukaudessa.

Dell Ultrasharp -monitori iso näyttö, josta löytyy IPS-paneeli. Lisäksi näyttö toistaa 99% sRGB väriavaruudesta, joka kuvankäsittelyssä on tärkeää. Dellin Ultrasharp näytöissä on mielestäni markkinoiden paras hinta-laatusuhde tällä hetkellä. Itse olen pitkään työskennellyt 15 tuumainen läppäri ja 24 tuumainen näyttö yhdistelmällä.

Adobe Creative Cloud kuvankäsittelyyn käytän Adobe Lightroom ja Photoshop yhdistelmää, joista maksan kuukausimaksulla. Adobelle on erilaisia paketteja riippuen kuinka monta ohjelmaa kokee tarvitsevansa. Valokuvaajille on olemassa oma halvempi paketti, johon kuuluu ainoastaan nämä kaksi ohjelmaa.

Affinity Photo hyvä ja halpa vaihtoehto Photoshopille, mikäli ei ole valmis siirtymään kuukausimaksuun. Affinity Photo on mahdollista saada sekä Macille, että PC:lle.

Valaisuun suosittelen valokuvaajille näitä

Yongnuo 560 IV halvat manuaalisalamat, joiden kohdalla ei kannata hinnan hämätä. Nämä salamant taipuvat todella moneen! Olen itse käyttänyt näitä myös ammatillisesti monien vuosien ajan ja koskaan en ole joutunut pettymään. Salamassa on sisäänrakennettu vastaanotin, joka helpottaa salaman käyttöä etänä. Omani ovat kokeneet kovia ja pudonneet maahan monia kertoja, mutta toimivat täydellisesti pienistä kolhuista huolimatta.

Yongnuo RF 603 yksinkertaiset lähettimet, jotka toimivat yhdessä Yongnuon manuaalisalamoiden kanssa. Ei mitään hienoja toimintoja, mutta toimivat luotettavasti salaman väläyttämiseen.

Eneloop pro salaman kanssa työskentelyä varten kannattaa heti alkuun hankkia hyviä ladattavia akkuparistoja, joita voi käyttää moneen kertaan. Nämä Eneloopin patterit ovat monissa testeissä kruunattu parhaiksi juuri vaativaan valokuvauskäyttöön, sillä ne on erityisesti suunniteltu paljon virtaa kuluttavien laitteiden virtalähteiksi.

60 x 60 cm softboxi ensimmäiseksi valonmuokkaimeksi suosittelen aina tätä softboxia, jota voi helposti käyttää käsisalaman kanssa suoraan paketista. Sofboxin valo on enemmän suunnattua kun esimerkiksi sateenvarjosta, joka mahdollistaa enemmän vaihtoehtoja valaisuun.

Apollo Orb heti kun tarvitsen pehmeämpää valoa otan käyttöön tämän octaboxin. Sopii erityisesti potrettien, jossa halutaan saada kaunista valoa. Kyseinen octabox menee sateenvarjon tavoin kasaan, jonka ansiosta kuljettaminen ja asennus toimii hyvin ja nopeasti

5 in 1 refle ennen ensimmäisenkään valon hankkimista suosittelen aina heijastimen ostamista. Luonnonvalossa reflellä on mahdollista tehdä luonnollisen näköistä valoa ja avata vaikeita varjoja esimerkiksi kohteen kasvoilla.  Tässä heijastimessa on erivärisiä puolia, joilla voi vaikuttaa heijastuvan valon sävyyn.

Parhaat kovalevyt, muistikortit ja työkalut varmuuskopiointiin

Lacie Rugged 4TB kestävä ulkoinen kovalevy, joka toimii ilman verkkovirtaa. Pudotuksenkestävyys jopa 1,2 metristä

SanDisk Extreme 64 GB CF-kortti luotettavalta valmistajalta oleva cf-muistikortti, joka ei tähän mennessä kertaakaan ole aiheuttanut ongelmia. Erinomaiset siirtonopeudet mahdollistavat raskaan käytön, niin videossa kun stilleissä.

SanDisk 128 GB SD-kortti samalta valmistajalta oleva sd-muistikortti, joka ei tähän mennessä kertaakaan ole aiheuttanut ongelmia. Käytämme tätä suuren kapasiteetin takia aina videoiden teossa.

Lexar Professional kortinlukija pidän aina mukanani kortinlukijaa, jotta voin kuvausten jälkeen heti siirtää tarvittavat materiaalit useaan paikkaan turvaan. Kortinlukijan avulla suurien tiedostomäärien siirtäminen sujuu myös nopeammin.

Suojakotelo muistikorteille kuvausten jälkeen ei mielestäni voi olla liian varovainen omien tiedostojen suhteen. Tämän takia tykkään säilyttää kaikki muistikorttejani tässä suojakotelossa, joka kestää kolhut ja pienen kosteuden. Yhteen koteloon mahtuu kolme cf-korttia ja kuusi sd-korttia, joka sopii omaan työskentelyyni täydellisesti. Valikoimassa on myös muita yhdistelmiä eri kokoonpanoille.

Carbon Copy Cloner itselleni todella tärkeä ohjelma kovalevyjen varmuuskopiointia varten. Mahdollista monipuoliset kloonaukset levyltä toiselle. Varmuuskopioinnin voi tehdä joko ajastetusti tai automaattisesti, kun haluttu kovalevy liitetään tietokoneeseen.

Valokuvaajan apuvälineet tehokkaampaan työskentelyyn

Evernote muistiinpanoja ja kirjoittamista varten käytän jatkuvasti kyseistä ohjelmaa.  Kaikki Evernoten sisältö synkronoituu tietokoneeni ja puhelimeni välillä, joka on tärkeää kun haluan kirjoittaa ylös ideoita liikkeellä ollessani.

OmniFocus to-do-listojen hallintaan tarkoitettu ohjelma, jota ilman en enää osaisi tehdä töitä! Kaikki mitä minun tulee muistaa ja tehdä löytyy OmniFocuksesta, jossa projekteja voi järjestää eri kansioihin, prioriteetteihin ja aikaperspektiiveihin. Valokuvausprojekteissa on monia muistettavia yksityiskohtia, jotka pysyvät järjestyksessä ainoastaan hyvällä järjestelmällä!

Lynda eli luovien alojen Netflix. Itse olen Lyndan kurssien ansiosta oppinut muun muassa Adobe Premiereä, After Effectsiä, Google Analyticsiä. Videokurssit on hyvin jaoteltu ja sisältöä löytyy todella paljon eri ohjelmiin ja ongelmiin!

Later mahdollistaa Instagramin, Pinterestin ja Facebookin suunnittelun ja ajastamisen tietokoneelta. Ohjelmaan voi liittää useita eri tilejä, joita on tämän hälkeen helppo hallinnoida samasta paikasta. Säästää todella paljon aikaa sosiaalisen median hallinnoinnissa!

Dropbox pilvipalvelu jonka kautta lähetän kuvia. Tykkään vastaanottajan kannalta Dropboxin selkeydestä. Pidän jokaista projektia varten myös omat inspiraatiokansiot, joita on kätevä näyttää kuvausten muille osapuolille Dropboxin kautta.

Työkalut portfolion tekemiseen

Squarespace on kotisivupalvelu, jossa omien nettisivujen tekeminen onnistuu helposti. Valmiit teemat ovat monipuolisia ja kauniita, eivätkä vaadi koodaustaitoja. Pakettiin kuuluu oma domain.

WordPress tarjoaa vielä enemmän teemoja ja mahdollisuuden kustomoida sivuja laajemmin kun Squarespace. Taipuu mihin tahansa!

godaddy, verkkotunnus

GoDaddy oman domainin rekisteröiminen kannattaa tehdä heti kun suunnittelee kotisivujen rakentamista. Omalla nimellä kulkevat sivut antavat hyvän ensivaikutelman.

palvelin, verkkosivut, bluehost

BlueHost mahdollistaa WordPressin yksinkertaisen asennuksen palvelimelle. BlueHost tarjoaa edullisia paketteja palvelintilasta. Pakettiin kuuluu lisäksi ilmainen domain!

Google Analytics omille nettisivuille kannattaa heti alkuun asentaa kyseinen lisäosa, jotta voi ymmärtää miten kävijät toimivat sivuilla ja missä mahdolliset ongelmat sijaitsevat.

Työkalut oman brändin rakentamiseen valokuvaajana

Moo.com on oma suosikkipaikkani tilata käyntikortteja, postikortteja ja muita printtituotteita. Moo:n valikoimassa on laadukkaita papereita, jotka antavat ammattimaisen lopputuloksen. Oma lempparini on ekstra paksusta materiaalista tehdyt käyntikortit!

Mailchimp oman sähköpostilistan kerääminen kannattaa aloittaa aikaisessa vaiheessa, vaikka ei heti käyttäisi sitä mihinkään. Mailchimpissa voi tehdä erilaisia automaatioita ja listoja tarpeensa mukaan.