Kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
valonmuokkaimat, esittely
Valaisun perusteet – salamakuvauksen alkeet ja teoria
View Post
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post

Suositellut työkalut valokuvaajalle

Meiltä kysytään usein vinkkejä uuden kaluston hankintaan. Tästä syystä olemme keränneet tämän kattavan listan valokuvaajan tärkeimmistä työkaluista yhdelle sivulle.

Mukana on Kamerakoulun toimituksen suosittelemat kamerat, objektiivit, salamat, kuvankäsittelyohjelmat ja paljon muuta.

Eri osiot

Järjestelmäkamerat
Kompaktikamerat
Objektiivit
Valaisu
Kovalevyt ja muistikortit
Kuvankäsittely
Muu kalusto
Nettisivujen rakentaminen

Kamerakoulun suosittelemat järjestelmäkamerat

nikon, kamera, d750

Nikon D750Monipuolinen täyden kennon järjestelmäkamera, jossa on kaksi muistikorttipaikaa ja sääsuojaus. Kestää hyvin korkeita ISO-arvoja. Kameran tarkkennusjärjestelmä on myös todella hyvä!

nikon d5300, kamera

Nikon D5300. Laadukas järjestelmäkamera valokuvauksen harrastajalle. Hintaluokkansa parhaita kuvanlaadullisesti. Wi-Fi ominaisuuden avulla voit helposti yhdistää kameran älypuhelimeen ja jakaa kuvia nopeasti. Hyvä valinta ensimmäiseksi järjestelemäkameraksi.

canon 6d mark ii, kamera

Canon 6d Mark II. Luonnollinen valinta ensimmäiseksi täyden kennon kameraksi. Yksi parhaista ominaisuuksista on tarkennuspisteiden suuri määrä (45 ristikkäistä) ja kääntyvä kosketusnäyttö. Toimii hyvin muun muassa potrettikuvaukseen ja yöllisiin maisemakuviin.

Canon 800dUusin satasarjalainen Canonilta on myös varma valinta harrastajalle. Tässä kamerassa voi käyttää Canonin loistavaa Dual Pixel AF -järjestelmää videotilassa. Helppo kamera ottaa käyttöön ja opetella valokuvauksen alkeita.

sony a7 III, kamera

Sony A7 III. Tässä on meidän suosittelemista kameroista kaikkein kallein, mutta samalla myös ylivoimaisesti monipuolisin. Sony A7 III on kamera, jolla pärjää tilanteessa kuin tilanteessa, oli kyseessä valokuvaus tai vakavampi videotuotanto. Todellinen hybridi!

Sony a6300Erityisesti hyvistä video-ominaisuuksistaan tunnettu pieni peilitön järjestelmäkamera. Tällä rungolla saa kuvattua loistavaa 4k-videokuvaa, 120fps FULL HD:ta ja S-LOGia. Erinomainen valinta mikäli haluaa stillien lisäksi tehdä videota.

Kamerakoulun suosittelemat kompaktikamerat

fujifilm, kamera, pokkari

Fujifilm XF 10Välillä kaipaa mahdollisimman pientä kameraa, kuten esimerkiksi reissussa tai katukuvauksessa. Tällaiseen käyttöön meidän suositus on Fujifilm XF 10 pokkari. Kamerassa on kiinteä 18.5mm (28mm kinovastaavuus) polttoväli.

Parhaat objektiivit

Sigma 18-35mm f/1.8Kroppirunkoihin sopiva objektiivi, jossa on kiinteä F/1.8 aukko. Suuri aukko mahdollistaa kuvaamisen hämärässä ja taustan sumentamisen. Sopii loistavasti maisemakuvaukseen ja ahtaihin sisätiloihin. Tämä objektiivi on myös todella suosittu videokuvauksessa. Löytyy versio moneen eri kameramerkkiin.

Canon 24-70mm f/2.8L IIAmmattilaisille suunnattu työjuhta, jossa on erinomainen kuvanlaatu. Objektiivi sopii erinomaisesti maisema-, matka- ja muotokuvaukseen sekä kuvajournalistien käyttöön. Tämä voi olla ainoa objektiivi jonka tarvitset!

Samyang 16mm f/2.0Tämä kroppirunkoihin tarkoitettu laajakulmaobjektiivi on erityisesti maisemakuvaajien keskuudessa suosittu. Ainoastaan manuaali tarkennus, mutta näin laajassa objektiivissa tämä ei ole ongelma. Edullinen valinta esimerkiksi tähtikuvaukseen. Löytyy versio moneen eri kameramerkkiin.

Sigma 35mm f/1.4Sigman Art-sarjan ensimmäinen objektiivi, joka tarkoitettu erityisesti täyden kennon kameroille. Todella laadukas kuvanlaatu. Pakollinen hankinta mikäli tykkää kyseisestä polttovälistä. Löytyy versio moneen eri kameramerkkiin.

Canon 50mm f/1.8 STMMonelle valokuvaajalle se ensimmäinen objektiivi kittilinssin jälkeen. Tämä halpa objektiivi sopii hyvin hämäriin sisätiloihin ja potretteihin kroppirungolla. Tällä saat kuvauskohteet hyvin esiin sumean taustan ansioista.

Canon 85mm f/1.8Toinen edullinen kiinteä polttovälinen objektiivi, joka sopii erityisesti potretteihin. Tekee todella terävää jälkeä! Pidä polttoväli mielessä, mikäli käytät tätä kroppikennoa. 85mm rupeaa kroppirungossa olemaan jo aika tiivis.

Canon 100mm f/2.8L MacroYksi halvimmaista L-sarjan objektiiveista. Tässä on kestävä rakenne ja laadukas kuvanlaatu. Objektiivissa on tehokas kuvanvakain, joka helpottaa makrokuvaamista käsivaralta. Helppo valinta, mikäli haluat keskittyä erityisesti lähikuviin tai ruokakuviin. Toimii myös potrettikuvaukseen!

Valaisuun suosittelemme valokuvaajille näitä

Godox AD200. Erittäin monipuolinen valo, joka on ainoastaan hieman perinteistä käsisalamaa isompi. Laite on tehty laadukkaista materiaaleista ja sopii lokaatiossa tehtävään valaisuun täydellisesti. Tehoa salamassa on noin kolmen käsisalaman verran. Godox AD200 tukee myös TTL:ää. Muotoilunsa ansiosta tämä valo on helppo kiinnittää erilaisiin jalustoihin ja valonmuokkaimiin. Hintaansa nähden paras valo tällä hetkellä!   

Godox AD400ProVaativaan käyttöön tarkoitettu studiosalama, jossa tehoa on 400Ws. Salamaa on ilo käyttää johdottomuuden takia. Parhaita ominaisuuksia on nopea latausaika (0,9 sekuntia täydellä teholla), tämä mahdollistaa nopean kuvaamisen myös kirkkaissa olosuhteissa. Laitteesta löytyy myös kirkas mallinnusvalo ja tarkka värilämpötila. 

Godox XPro radiolähetin. Kätevin tapa käyttää salamaa etänä on hankkia radiolähetin. Godoxin XPro radiolähetin mahdollistaa salaman tehojen säätämisen suoraan kameran päältä, joka etenkin monella salamalla kuvattaessa on kätevää. Tukee TTL moodia. Sopii hyvin yhteen AD400 ja AD200 kanssa.

hähnel softbox, tasovalo

60 x 60 cm softbox. Pieni softboxi on kätevä tapa pehmentää käsisalaman valoa. Tämä Hähnelin tasovalo on kevyt kuljettaa mukana ja nopea pystyttää lokaatiossa. Toimii hyvin esimerkiksi henkilökuvien valaisuun. Muotonsa ansiosta softboxi pitää valon kasassa ja on helposti suunnattavissa haluttuun suuntaan.

Lenscarta 100cm läpiammuttava varjo. Klassinen valonmuokkain, joka nimensä mukaan on täysin tavallisen sateenvarjon näköinen. Sateenvarjo levittää salamasta lähtevän valon suuremmalle alueelle kuin softboxista. Kynnys hankkia varjo valaisun opetteluun ei ainakaan hinnasta ole kiinni, sillä esimerkiksi tämä Lenscartan varjo maksaa alle 20€. Varjoa voi käyttää lähes mihin tahansa valaisuun. 

Lenscarta 100cm heijastava varjo. Toinen edullinen valonmuokkain, joka sopii eritysesti sisäkuvauksiin. Valkoinen varjo tuottaa pehmeän valon, joka on helposti suunnattavissa. Heijastavassa varjossa valon keila on kapeampi kuin läpiammuttavassa varjossa. 

Lenscarta 5-1 reflector.  5 in 1 heijastin, kuten tämä Lenscartan on helppo ottaa mukaan kuvauksiin. Reflestä löytyy viisi pintaa, jota voi käyttää erilaisissa tilanteissa. Suosittelemme tätä erityisesti kaikille potrettikuvaajille. 

ValojalustaLencarta Pneumatic Air Light Stand on patentoitu valojalka ilmajousilla. Jalka on valmistettu alumiinista ja on erittäin tukeva, kuitenkin ollessa kompakti ja helppo kuljettaa.

Parhaat kovalevyt, muistikortit ja työkalut varmuuskopiointiin

kovalevy

Lacie Rugged 4TB. Tämän on kestävä ulkoinen kovalevy, joka toimii ilman verkkovirtaa. Pudotuksenkestävyys jopa 1,2 metristä.

SanDisk 128 GB SD-kortti. Luotettavalta valmistajalta oleva sdhc-muistikortti jokapäiväiseen käyttöön. Käytämme tätä suuren kapasiteetin takia myös videoiden teossa.

SanDisk Extreme 64 GB CF-kortti. Luotettavalta valmistajalta oleva cf-muistikortti. Erinomaiset siirtonopeudet mahdollistavat raskaan käytön, niin videossa kun stilleissä.

transcend, card reader

Kortinlukija. Meillä kortinlukijaa kulkee aina mukana, jotta voi kuvausten jälkeen välittömästi siirtää materiaalit useaan paikkaan turvaan. Kortinlukijan avulla suurien tiedostomäärien siirtäminen sujuu nopeammin.

Backblaze. Kyseessä on yksinkertainen ohjelma, jonka avulla voi varmuuskopioida tiedostoja pilveen. Palvelun hinta on $50 vuodessa, joka on pieni summa sen antamasta mielenrauhasta. Backblaze antaa rajattoman tallennustilan. Lisää meidän kokemuksia löytyy täältä.

Työkalut ja ohjelmat kuvankäsittelyyn

Adobe Creative CloudKuvankäsittelyyn käytämme Adobe Lightroom ja Photoshop yhdistelmää. Valokuvaajille on olemassa oma halvempi paketti, johon nämä molemmat ohjelmat kuuluvat. Lightroomin alkeisiin voi tutustua täällä: Lightroom-pikakurssi

Affinity PhotoHalpa vaihtoehto Photoshopille, mikäli ei ole valmis siirtymään kuukausimaksuun. Affinity Photo on mahdollista saada sekä Macille, että PC:lle.

wacom

Wacom Intuos Pro SPiirtopöydän avulla kuvankäsittely tuntuu mukavammalta ja voit tehdä tarkempia muutoksia. Meille s-kokoinen piirtopöytä on tuntunut luontevimmalta vaihtoehdolta. Intuos Prossa on paranneltu kosketustoiminto ja langaton lähetin mukana pakkauksessa.

dell, näyttö, kuvankäsittely

Dell Ultrasharp -monitori. Laadukas näyttö on monien mielestä yksi valokuvaajan tärkeimmistä työkaluista! Dell Ultrasharp -sarja on hyvä esimerkki laadukkaasta näytöstä. Laitteesta löytyy IPS-paneeli, jonka lisäksi se toistaa 99% sRGB väriavaruudesta. Dellin Ultrasharp näytöissä on yksi markkinoiden parhaita hinta-laatusuhteita, etenkin valokuvaajia ajatellen.

Muu kalusto

BlackRapid Classic RS4. Tämän hihnan ansiosta kameran kantaminen on paljon ergonomisempaa, kuin perinteisellä kamerahihnalla. BlackRapid ottaa kameran painon pois niskasta ja siirtää sen lantiolle. Hihnassa on pieni vetoketjutasku esimerkiksi muistikorteille.

Työkalut nettisivujen tekemiseen

squarespace, portfolio

Squarespace. Kotisivupalvelu, jossa omien nettisivujen tekeminen onnistuu helposti. Valmiit teemat ovat monipuolisia ja kauniita, eivätkä vaadi koodaustaitoja. Pakettiin kuuluu oma domain. Erityisesti suunnattu portfolion rakentamiseen!

Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission.