Kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
lightroom, photoshop, kuvankäsittely
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post
Filmikuvauksen alkeet
View Post

Seuraa meitä

Meidän suosittelemat kamerat, objektiivit, salamat ja muut työkalut valokuvaajille

Meiltä kysytään usein vinkkejä uuden valokuvauskaluston hankintaan. Tästä syystä olemme keränneet tämän kattavan listan valokuvaajan tärkeimmistä työkaluista yhdelle sivulle. Mukana on Kamerakoulun toimituksen suosittelemat kamerat, objektiivit, salamat, kuvankäsittelyohjelmat ja paljon muuta.

Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.

Meidän suosittelemat järjestelmäkamerat aloittelijalle

nikon d5300, kamera

Nikon D5300

Laadukas järjestelmäkamera valokuvauksen harrastajalle. Hintaluokkansa parhaita kuvanlaadullisesti. Wi-Fi ominaisuuden avulla voit helposti yhdistää kameran älypuhelimeen ja jakaa kuvia nopeasti. Hyvä valinta ensimmäiseksi järjestelemäkameraksi.

Canon 800d

Uusin satasarjalainen Canonilta on myös varma valinta harrastajalle. Tässä kamerassa voi käyttää Canonin loistavaa Dual Pixel AF -järjestelmää videotilassa. Helppo kamera ottaa käyttöön ja opetella valokuvauksen alkeita.

Kroppirunkoihin suosittelemme näitä objektiiveja

Kameramerkin oma 50mm

50mm on edullinen ja kuvanlaadultaan erinomainen. Valovoimainen 50mm mahdollistaa laadukkaan kuvaamiseen hämärässä. Tämän lisäksi se sopii henkilökuviin hyvin, sillä se nostaa kohteen esiin sumean taustan ansiosta. 

Nämä sopivat kaikki myös täyden kennonkoon kameroihin:

Canon 50mm f/1.8
Nikon 50mm f/1.8
Sony 50mm f/1.8

Sigma 18-35mm f/1.8

Kroppirunkoihin sopiva objektiivi, jossa on kiinteä F/1.8 aukko. Suuri aukko mahdollistaa kuvaamisen hämärässä ja taustan sumentamisen. Sopii loistavasti maisemakuvaukseen ja ahtaihin sisätiloihin. Tämä objektiivi on myös todella suosittu videokuvauksessa.

Sigma 18-35mm f/1.8 (Canon)
Sigma 18-35mm f/1.8 (Nikon)

Samyang 16mm f/2.0

Tämä kroppirunkoihin tarkoitettu laajakulmaobjektiivi on erityisesti maisemakuvaajien keskuudessa suosittu. Ainoastaan manuaalitarkennus, mutta näin laajassa objektiivissa tämä ei ole ongelma. Edullinen valinta esimerkiksi tähtikuvaukseen.

Samyang 16mm f/2.0 (Canon)
Samyang 16mm f/2.0 (Nikon)
Samyang 16mm f/2.0 (Sony)

Kameramerkin oma 35mm

Kiinteä 35mm polttoväli vastaa noin 52,5mm kuvakulmaa kinokoossa, ja sopii hyvin dokumentaariseen kuvaukseen sekä potretteihin. Valovoima takaa onnistuneet kuvat myös vaikeammissa olosuhteissa.

Canon 35mm f/2.0 (myös täysikennoiseen)
Nikon 35mm f/1.8
Sony 35mm f/1.8

Meidän suosittelemat kamerat vakavalle harrastajalle

Sony a6400

Erityisesti hyvistä video-ominaisuuksistaan tunnettu pieni peilitön järjestelmäkamera. Tällä rungolla saa kuvattua loistavaa 4k-videokuvaa, 120fps FULL HD:ta ja S-LOGia. Erinomainen valinta mikäli haluaa stillien lisäksi tehdä videota.

sony a7 III, kamera

Sony A7 III

Tässä on meidän suosittelemista kameroista kaikkein kallein, mutta samalla myös ylivoimaisesti monipuolisin. Sony A7 III on kamera, jolla pärjää tilanteessa kuin tilanteessa, oli kyseessä valokuvaus tai vakavampi videotuotanto. Todellinen hybridi!

nikon, kamera, d750

Nikon D750

Monipuolinen täyden kennon järjestelmäkamera, jossa on kaksi muistikorttipaikaa ja sääsuojaus. Kestää hyvin korkeita ISO-arvoja. Kameran tarkkennusjärjestelmä on myös todella hyvä!

Canon RP

Tämä on tällä hetkellä yksi edullisimpia täyden kennonkoon kameroita! Kevyt peilitön kamera, hyvä tarkennus ja 26 megapikseliä. Erinomainen hinta-laatusuhde!

Meidän suosittelemat objektiivit täyden kennon kameroihin

Sigma 35mm f/1.4 Art

Helppo hankinta mikäli tykkää kyseisestä polttovälistä. Todella laadukas kuvanlaatu. Tämä on hyvä valinta myös kroppirunkoon!

Sigma 35mm f/1.4 (Canon)
Sigma 35mm f/1.4 (Nikon)
Sigma 35mm f/1.4 (Sony)

Sigma 85mm f/1.4 Art

Loistava valinta mikäli tykkää erityisesti potrettikuvauksesta. Tekee todella terävää jälkeä!

Sigma 85mm f/1.4 (Canon)
Sigma 85mm f/1.4 (Nikon)
Sigma 85mm f/1.4 (Sony)

Kameramerkin oma 24-70mm f/2.8

Tämä on klassikko, joka löytyy jokaiselta kameramerkiltä. Varoituksena, että nämä ovat kaikki hyvin arvokkaita! Sopii erinomaisesti maisema-, matka- ja muotokuvaukseen sekä kuvajournalistien käyttöön. Tämä voi olla ainoa objektiivi jonka tarvitset!

Canon 24-70mm f/2.8
Nikon 24-70mm f/2.8
Sony 24-70mm f/2.8

Kameramerkin oma 70-200mm f/2.8

Toinen klassikko, joka löytyy jokaiselta kameramerkiltä. Valitettavasti tämä polttoväli on edellistä vielä pykälän verran kalliimpi. Toisaalta nämä ovat objektiiveja, joita käytetään vuosikymmeniä ja joiden arvo säilyy.

Canon 70-200mm f/2.8
Nikon 70-200mm f/2.8
Sony 70-200mm f/2.8

Valaisuun suosittelemme valokuvaajille näitä

salama, käsisalama, godox

Godox V1

Ensimmäiseksi käsisalamaksi suosittelemelle tällä hetkellä Godoxin V1:stä. Tehokas salama, josta löytyy lisäksi TTL.

Godox V1 (Canon)
Godox V1 (Nikon)
Godox V1 (Sony)

Godox S2 adapteri

Tämän adapterin avulla pystyy kiinnittämään minkä tahansa Bowensin valonmuokkaimen tai varjon Godoxin V1 salamaan! Edullinen adapteri, joka avaa paljon eri mahdollisuuksia ja pitää valaisusetin kevyenä!

Godox AD200 Pro

Erittäin monipuolinen valo, joka on ainoastaan hieman perinteistä käsisalamaa isompi. Laite on tehty laadukkaista materiaaleista ja sopii lokaatiossa tehtävään valaisuun täydellisesti. Tehoa salamassa on noin kolmen käsisalaman verran. Muotoilunsa ansiosta tämä valo on helppo kiinnittää erilaisiin jalustoihin ja valonmuokkaimiin. Hintaansa nähden paras valo tällä hetkellä!   

Godox AD400 Pro

Vaativaan käyttöön tarkoitettu studiosalama, jossa tehoa on 400Ws. Salamaa on ilo käyttää johdottomuuden takia. Parhaita ominaisuuksia on nopea latausaika (0,9 sekuntia täydellä teholla), tämä mahdollistaa nopean kuvaamisen myös kirkkaissa olosuhteissa.

Godox radiolähetin

Kätevin tapa käyttää salamaa etänä on hankkia radiolähetin. Godoxin XPro radiolähetin mahdollistaa salaman tehojen säätämisen suoraan kameran päältä, joka etenkin monella salamalla kuvattaessa on kätevää. Tukee TTL moodia. Sopii hyvin yhteen V1:sen, AD200:n ja AD400:n kanssa.

Godox XPro (Canon)
Godox XPro (Nikon)
Godox XPro (Sony)

Läpiammuttava varjo

Klassinen valonmuokkain, joka nimensä mukaan on täysin tavallisen sateenvarjon näköinen. Sateenvarjo levittää salamasta lähtevän valon suuremmalle alueelle kuin softboxista. Kynnys hankkia varjo valaisun opetteluun ei ainakaan hinnasta ole kiinni, sillä esimerkiksi tämä Lenscartan varjo maksaa vain 30€.

Heijastava varjo

Toinen edullinen valonmuokkain, joka sopii eritysesti sisäkuvauksiin. Valkoinen varjo tuottaa pehmeän valon, joka on helposti suunnattavissa.

Heijastin

5-in-1 heijastin on helppo ottaa mukaan kuvauksiin. Heijastimesta löytyy viisi pintaa, jota voi käyttää erilaisissa tilanteissa. Suosittelemme tätä erityisesti kaikille potrettikuvaajille. Heijastin on edullisin tapa hallita valoa!

85 x 85 cm tasovalo

Keskikokoinen softboxi on kätevä tapa pehmentää käsisalaman valoa. Toimii hyvin esimerkiksi henkilökuvien valaisuun. Muotonsa ansiosta softboxi pitää valon kasassa ja on helposti suunnattavissa.

Deep Parabolic Softobox 120cm

Deep octa on tavallista octaa muodoltaan syvempi valonmuokkain. Tämän seurauksena deep octan valo on kontrastikkaampaan ja tarkemmin suunnattavissa. Niitä käytetään usein muotokuvissa, niiden uniikin jäljen ja kasvoille tulevan kontrastin takia.

Valojalusta

Tämä valojalusta on valmistettu alumiinista ja on erittäin tukeva, kuitenkin ollessa kompakti ja helppo kuljettaa.

Hyvä tietokone ja työkalut kuvankäsittelyyn

Adobe Creative Cloud

Kuvankäsittelyyn käytämme Lightroom ja Photoshop yhdistelmää. Valokuvaajille on olemassa oma halvempi paketti, johon nämä molemmat ohjelmat kuuluvat. Meidän tarkempi vertailu eri jäsenyyksistä löytyy täältä.

MacBook Pro

Tärkeimpiä ominaisuuksia meille ovat olleet laadukas näyttö, vähintään 16 GB keskusmuistia, nopea kiintolevy ja tehokas prosessori. Nämä kaikki auttavat kuvankäsittelyssä.

wacom

Wacom Intuos Pro S

Piirtopöydän avulla kuvankäsittely tuntuu luontevammalta ja pystyt tekemään tarkempia valintoja. Valokuvaajille riittää meidän kokemuksen mukaan hyvin s-kokoinen piirtopöytä. Myös Wacomin edullisempi Intuos S on hyvä hankinta! Etenkin ensimmäiseksi piirtopöydäksi!

BenQ SW271 kuvankäsittelynäyttö

Erittäin hyvä, mutta samalla kallis 4K kuvankäsittelynäyttö. Toisaalta laadukas näyttö on monien mielestä yksi valokuvaajan tärkeimmistä työkaluista!

BenQ SW2700PT (edullisempi vaihtoehto)

Tässä on edullisempi vaihtoehto kuvankäsittelynäytöksi. BenQ SW2700PT valittiin TIPA Awardseissa parhaaksi kuvankäsittelynäytöksi! Näyttö on varustettu IPS teknologialla ja erinomaisella 99% Adobe RGB väritilalla.

spyder

Näytön kalibrointi

Vain kalibroidulla monitorilla voit varmistaa että materiaalisi värimaailma vastaa näkemystäsi. Tylsä, mutta tärkeä hankinta kuvankäsittelyä ajatellen.

Muistikortit, ulkoiset kovalevyt ja varmuuskopiointi

Pilvipalvelu varmuuskopiointiin

Kyseessä on yksinkertainen ohjelma, jonka avulla voi varmuuskopioida tiedostoja pilveen. Palvelun hinta on $60 vuodessa, joka sisältää rajattoman tallennustilan.

kovalevy

Lacie Rugged 4 TB

Nopea ja kestävä ulkoinen kovalevy, joka toimii ilman verkkovirtaa. Kumisuojus ja alumiinikuori suojaavat kovalevyä sen tiputukselta jopa pöydän korkeudelta (1,2 m).

Lacie Rugged 4 TB USB-C
Lacie Rugged 4 TB USB 3.0

Laadukas SDHC-muistikortti

Tässä on luotettavalta valmistajalta oleva sdhc-muistikortti jokapäiväiseen käyttöön. Käytämme tätä suuren kapasiteetin ja nopean kirjoitusnopeuden takia myös videoiden teossa. Tästä Extreme Pro -sarjasta on olemassa nämä kapasiteetit:

Sandisk 64 GB Extreme Pro
Sandisk 128 GB Extreme Pro
Sandisk 256 GB Extreme Pro
Sandisk 512 GB Extreme Pro

Muu valokuvauskalusto

Blackrapid kamerahihna

Tämän hihnan ansiosta kameran kantaminen on paljon ergonomisempaa, kuin perinteisellä kamerahihnalla. Hihna ottaa kameran painon pois niskasta ja siirtää sen lantiolle. Hihnassa on pieni vetoketjutasku esimerkiksi muistikorteille.

Tilava kamerareppu

Lowepro 450 AW II on tilava kamerareppu, johon mahtuu paljon valokuvauskalustoa ja läppäri. Tämä on jämäkkä, mutta silti mukava kantaa selässä.

Linssinpuhdistussetti

Jossain vaiheessa objektiivin tulee vääjäämättä likaa. Tätä hetkeä varten on hyvä olla olemassa kunnollinen puhdistussetti ja välttää se t-paidan kulmaan pyyhkiminen.