Valokuvien varmuuskopiointi – yksinkertainen työnkulku

Valokuvien varmuuskopioinnista puhuminen ei ole se kaikista jännittävin aihe. Valitettavan usein kuulee kuitenkin kauhutarinoita hajonneista kovalevyistä ja menetetyistä kuvatiedostoista. Haluan tämän videon ja artikkelin myötä kertoa oman yksinkertaisen työkulkuni tiedostojen varmuuskopioinnista. Toiveenani on, että tämän jälkeen ottaisit varmuuskopioinnin vakavammin ja mikä tärkeintä rupeaisit toteuttamaan sitä säännöllisesti.

Mitä jos oma koti palaisi?

Kysymyks jonka voi itselleen esittää, kun puhutaan varmuuskopioinnista on miettiä sitä pahinta mahdollista skenaariota. Eli olisivatko valokuvasi tallessa, jos kodissasi sattuisi tulipalo, varkaus tai suuri vesivahinko?

Hyvässä varmuuskopionnissa omat valokuvat on mahdollista palauttaa myös tällaisen onnettomuuden jälkeen. Liian monilla valokuvaajilla on kaikki tiedostonsta fyysisesti samassa paikassa, joka altistaa riskille menettää kuvansa yhdellä pahalla iskulla.

Omat vaatimukseni varmuuskopiointiin

Ennen varsinaiseen systeemin siirtymistä haluan kertoa omista vaatimuksistani varmuuskopiointia varten. Kaikkien vaatimukset ja tiedostomäärät vaihtelevat, joten yksi ja sama varmuuskopiointistrategia ei myöskään sovellu kaikille.

• Haluan, että oma systeemini on mahdollisimman yksinkertainen.

• Liikuteltavuus, eli haluan pystyä pitämään tiedostoja mukana mahdollisimman helposti.

• Varmuuskopioinnin automatisaatio. Haluan, että mahdollisimman iso osa varmuuskopioinnista tapahtuu automaattisesti taustalla, ilman että huomaan sitä. Käsin tehtävä varmuuskopiointi jää tekemättä ja unohtuu liian helposti.

Varmuuskopioinnin tärkein sääntö on 3-2-1

Varmuuskopioinnissa on 3-2-1 niminen nyrkkisääntö. Tämä tarkoittaa, että jokaisesta tiedostosta tulisi olla kolme erillistä kopiota. Näistä kahden tulee olla eri medialla.

Lopuksi yhden varmuuskopion on oltava fyysisesti eri paikassa. Tämä 3-2-1 sääntö on tärkein yksittäinen juttu pitää mielessä, kun lähtee miettimään omaa varmuuskopiointia.

Ulkoiset kovalevyt varmuuskopioinnin selkärankana

Oman varmuuskopiointisysteemini perustana toimii kaksi ulkoista kovalevyä. Tähän ratkaisuun olen päätynyt yksinkertaisuuden ja etenkin helpon liikuteltavuuden takia. Itse käytän tällä hetkellä varmuuskopiointiin Lacien Rugged 4TB* -kovalevyjä.

Minulle neljän teran tilavuus on tuntunut sopivalta ja riittää hyvin moneksi vuodeksi. Oleellisinta tässä on kuitenkin, se että kovalevyjä on kaksi kappaletta. Näitä kahta levyä pyrin myös pitämään eri paikassa.

Tiedostojen automaattinen kopiointi

Näiden kahden ulkoisen kovalevyn sisältö on keskenään identtinen. Tähän tiedostojen peilaukseen käytän Carbon Copy Cloner -nimistä ohjelmaa. Tällä pystyy muun muassa automatisoiman ja ajastamaan tiedostojen kopioimisen levyltä toiselle. Carbon Copy Cloner maksaa muutaman kympin, mutta on mielestäni helposti tämän arvoinen.

Valokuvien varmuuskopiointi pilveen

Jotta 3-2-1 säännön ykkönen toteutuu tulee vähintää yhden kopion kolmesta olla fyysisesti eri paikassa. Tämä on nykyään helppo toteuttaa esimerkiksi pilvipalveun avulla. Itse käytän tähän Backblaze -nimistä palvelua. Backblaze maksaa kuusi dollari kuukaudessa, mutta antaa itselleni ehdottomasti eniten mielenrauhaa

Backblaze tarjoaa rajattomasti tilaa ja varmuuskopioitavaksi voi sisäisen kovalevyn lisäksi valita mielin määrin ulkoisia kovalevyjä! Toinen kätevä ominaisuus on varmuuskopioinnin ajastus. Backblazen asetuksista voi esimerkiksi ajoittaa varmuuskopioinnin raksuttavan tiettyyn kellonaikaan, kuten esimerkiksi öisin.

Lue myös: Valokuvien varmuuskopiointi pilveen

Miten paljon kuvia kovalevylle mahtuu?

Jos suurien tiedostomäärien kanssa työskentely on vierasta, niin ajattelin vielä käydä läpi miten paljon materiaalia erilaisille kovalevyille mahtuu. Tämän helpottaa sopivan kovalevyn hankkimista ja varmuuskopioinnin suunnittelua.

Kuvaan itse Canon 5D mark III rungolla, jonka yksi raakakuva on noin 25 MB. Tämä tarkoittaa että jokaiseen gigaan mahtuu 40 kuvaa. Tästä voimme laske eteenpäin seuraavat kuvamäärät:

• 1 TB kovalevy = 40 000 valokuvaa
• 2 TB kovalevy = 80 000 valokuvaa
• 4 TB kovalevy = 160 000 valokuvaa
• 5 TB kovalevy = 200 000 valokuvaa

Näitä kapasiteettejä voi suhteuttaa omaan kuvaamiseensa ja miettiä kuinka isoja kovalevy on järkevää hankkia. Jos esimerkiksi vuodessa tulee kuvattu 20 000 kuvaa, niin riittää 2 TB levy jo pitkään. Isommille kuvamäärille kannattaa harkita 4 TB levyä tai jopa sitä suurempia kovalevyjä.

Vinkit muistikorttien kanssa toimimiseen

Jos kuvaa pitkiä kuvauspäiviä monelle muistikortille kannattaa miettiä itselleen hyvä työnkulku korttien merkkaamiseen. Yksi tapa olisi merkata kuvatut kortit gaffer tapella. Tämä estää väärän muistikortit tyhjentämisen ja pitää selkeän järjestyksen yllä kuvaamisesta siirtoon saakka. Toinen toimiva strategia on asettaa täydet kortit vääripäin muistikorttikoteloon. Tällä tavoin näkee yhdellä vilkaisulla mille muistikorteille voi edelleen kuvata ja minkä tiedostot tulee siirtää.

Kahdelle muistikortille kuvaaminen on myös kätevä tapa saada tiedostoista toinen kopio heti työnkulun alkumetreillä. Tämän lisäksi haluaisin muistuttaa, että mielestäni muistikortilla kannattaa säilyttää kuvat mahdollisimman pitkään ja olla tyhjentämättä sitä välittömästi siirron jälkeen. Näin voi olla mahdollista palata myös muistikortilla sijaitseviin kuviin, mikäli tapahtuu jotain odottamatonta. Muistikorttien ja kovalevyjen hinnat ovat tippuneet sen verran paljon viime aikoina, että muistikortteja on esimerkiksi tästä syystä hyvä olla pari ylimääräistä.

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *