Marques Brownlee (MKBHD), eli yksi maailman tunnetuimmista teknologia-alan YouTube -tähdistä otti hiljattain tehtäväkseen mahdollisimman objektiivisesti selvittää missä puhelimessa on paras kamera. Tässä kysymyksessä ei vielä itsessään ole mitään kovin ihmeellistä ja moni vertailuihin keskittynyt kanavan on aikaisemmin julistanut tämän palkinnon suuntaan jos toiseen.
Sokkotestin toteutus
Parhaan kamerapuhelimen selvittämiseksi Marques Brownlee vei kuitenkin kysymyksen astetta pidemmälle ja laati valtavan sokkotestin, jonka toteutus ja tieteellinen lähestymistapa teki vertailusta erityisen kiinnostavan.
Löytääkseen parhaan kamerapuhelimen Marques Brownlee ja hänen tiiminsä ottivat kolme identtistä valokuvaa 16:a eri puhelimella.
Vertailua varten jokaisella puhelimella otettiin tavallinen kuva, potretti ja hämärän sietokykyä testaava kuva.
Parhaan kamerapuhelimen selvittäminen
Tämän jälkeen kaikki puhelinkuvat ladattiin anonyymisti heidän laatimalle sivustolle, jossa käyttäjät pystyivät kahdesta vaihtoehdosta äänestämään mieleistään valokuvaa.
Puhelinkuvien paritukseen Marques Brownlee ja hänen tiiminsä käyttivät elo-lukuun perustuvaa ideaa. Elo-luku on entuudestaan tuttu menetelmä, jolla voidaan matemaattisesti laskea pelaajien välinen tasoero. Tätä menetelmää käytetään shakissa ja esimerkiksi e-urheilussa sopivien vastustajien löytämiseen.
Kuvien äänestäminen
Yhteensä sokkotestiin tuli 600 000 henkilötä yli 21 miljoona ääntä. Tämä datan määrä tekee tästä puhelinvertailusta uniikin tavan selvittää mikä puhelin tuottaa parhaat valokuvat.
Lisäksi testi herättää mielenkiintoisia kysymyksiä puhelinkuvien prosesoinnista ja jopa valokuvan olemuksesta. Mutta tästä lisää myöhemmin.
Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.

Testin parhaat puhelimet
Kun kaikki data oli käytä läpi, kävi ilmi että tämän järkälemäisen sokkotestin mukaan parhaita valokuvia tuottaa:
Google Pixel -puhelimet ylsi kahteen palkintosijaan
Testin tuloksista voi vetää paljon erilaisia johtopäätöksiä, joita käydää tarkemmin läpi artikkelin alussa olevalla videolla. *Pixel 6a -puhelimen voittoa voi pitää ainakin pienenä yllätyksenä, sillä se on samalla testin edullisimpia puhelimia ja maksaa tätä artikkelia kirjoitettaessa reilut 400 €. Tämä on vakuuttavat saldo Pixel -puhelimen kameran hyväksi.
Lisäksi voidaan todeta, että Marques Brownlee on aikaisemmin toteuttanut pykälää vähemmän tieteellisiä sokkotestejä, jossa puhelinkuvia on vertailtu pudotuspelikaavion muodossa. Viime vuonna *Pixel 6a -puhelin kruunattiin tämän sosiaalisen median kautta tehdyn vertailun voittajaksi.
Eli selvästi Google Pixel -puhelimien takanat olevat insinöörit osaavat rakentaa kameran, joka tuottaa miellyttäviä valokuvia.
Yhteenveto vertailun parhaista kamerapuhelimista

Sokkotesti suurimmat pettymykset
Testin suurin pettymys oli *Sony Xperia 1 IV -puhelin. Tämän Sonyn lippulaivamalli tuottaa sokkotestin mukaan kaikista huonoimpia valokuvia kaikista vuonna 2022 julkaistuista puhelimista.
Kun otetaan huomioon, että Sony markkinoi tätä kyseistä puhelinta vahvasti nimenomaan kameran ominaisuuksien kautta, niin tämä tulos on valtava pettymys. Sonyn mainostekstien mukaan Xperian kameraan on lainattu ominaisuuksia suoraan heidän huippuluokan Alpha -järjestelmäkameroista.
Ja täytyy myöntää, että paperilla Sony Xperian kuvausominaisuudet ovat vakuuttavat. On huippuluokan kenno ja edistyneet kuvaustoiminnot. Mutta mikään tästä ei valitettavasti heijastu sokkotestin tuloksissa.
Lue myös: Mitä eroa on puhelimen ja järjestelmäkameran kuvilla?
Kuvien erilainen prosessointi on tärkein tekijä
Tässä tullaa seuraavaksi suurimpaan eroon puhelimien tuottamissa kuvassa, joka on eri tavat digitaalisesti prosessoida kuvaa.
Perinteisten järjestelmäkameroiden parannukset on vuosien mittaan saavutettu lähinnä kennoteknologiaa parantelemalla. Eli uusi kenno on esimerkiksi herkempi tai kykenee toistamaan laajemman valotusalueen. Tämä tekee järjestelmäkameroiden vertailusta huomattavasti puhtaampaa ja suoraviivaisempaa.
Mikä puhelinkuvien vertailussa on hankalaa?
Puhelinkuvien vertailu on huomattavasti monimutkaisempaa, sillä puhelin tekee kuvalle huomattavan määrän parannuksia kuvanottohetkellä. Puhelin saattaa esimerkiksi korjata valotusta, tasoittaa varjoja, poistaa kohinaa tai tehdä kuvaan automaattista HDR-vaikutelmaa.
Puhelimen kameran kennot ovat pikkuruisia verrattuna järjestelmäkameroiden kennoihin. Tätä kautta tämä digitaalinen prosessointi on tullut yhä tärkeämmäksi, sillä sen avulla heikkolaatuisemmasta kennosta voidaan näennäisesti saada enemmän irti.
Kenelle kuva suunnitellaan?
Tämä johtuu kiinnostavaan kysymykseen, siitä että kenelle puhelimen kuvat ja niiden prosessointi optimoidaan? Ja vastaus tähän on tietenkin massoille.
Peruskäyttäjän kannalta on kaikista kätevintä, että kuva näyttää parhaalta mahdolliselta heti suoraan kamerarullassa. Suurinta osaa ei kiinnosta kuinka taivaan valotus on muodostettu tai miten kasvojen varjoja on muokattu kunhan lopputulos on hyvä.
Iso vastuu
Puhelin ja sen kamera pyrkii muodostamaan mahdollisimman hyvän arvion mitä kuvassa näkyy ja kuinka kuvaa tätä kautta voitaisiin parannella. Jos puhelin huomaa, että olemme kuvaamassa maisemakuvaa, niin sen sisäinen prosessointi saattaa esimerkiksi syventää vihreän sävyjä ja korostaa taivaan sinistä hehkua.
Valmistajilla on tässä parantelussa kuitenkin suuri vastuu.
Etenkin kun tullaan kysymyksiin ihonsävyjen toistumisesta ja erilaisten kauneusfiltterien toiminnasta. Testien perusteella on huomattu, että esimerkiksi moni Kiinassa valmistettu puhelin ja niiden kamerat tekevät kasvoista vaaleampia. Tämä paikallinen vaaleuden ihannointi siis suoraan heijastuu puhelinten kuviin.
Google on lähestynyt tätä kysymystä True tone -nimisen teknologian kautta. Tämä toteutettiin syöttämällä koneelle mahdollisimman erilaisten ihmisten kuvia. Kyseisen teknologian avulla pyritään heidän mainostekstien perusteella saavuttamaan esimerkiksi ihosävyt, jotka olisivat mahdollisimman realistiset.
Kuvankäsittelyssä on helpompi lisätä kuin poistaa
Yhtään edistyneemmät valokuvaajat tietävät, että kuvankäsittelyssä on helpompi lisätä kuin poistaa. Hyvin pitkälle käsiteltyä kuvaa on vaikea viedä takaisinpäin, kun taas neutraalimpi kuva antaa enemmän pelivaraa.
Tästä syystä esimerkiksi raakakuvat ovat luonteeltaan suhteellisen kontrastittomia. Tai jos olet perehtynyt edistyneempiin videotekniikoihin, niin olet saattanut nähdä log-profiilissa kuvattua videomateriaalia.
Tämä vasta harmaata onkin. Nopealla vilkaisulla voisi erehtyä katsovansa mustavalkoista videota. Kuvittele se reaktio, mikäli seuraavan iPhonen kuvat näyttäisivät tältä.
Pilaako yliprosessointi puhelimen kuvat?
Digitaalisella prosessoinnilla on siis mahdollista parannella kuvaa ja näin saada parempaa jälkeä halvemmasta objektiivista ja huonommasta kennosta. Mutta tässä prosessoinnissa voi myös mennä liian pitkälle.
Monien puhelimen kuvat rupeavat hiipimään yliterävän HDR-pläjäyksen puolelle.
Myös kamerapuhelimien kennot ovat parantuneet vuosien varrella, mutta osa valmistajista tuntuu edelleen ajavan kuvat saman prosessoinnin läpi, joka mahdollisesti vaadittiin muutama malli sitten. Suuremmissa ja parannelluissa kennoissa voisi riittää vähempi.
Tämä ilmiö näkyy myös vertailun kärkikolmikossa. Vanhempi Google Pixel 6a -puhelin voitti sokkotestissä uudemman Pixel 7 Pro -puhelimen ja sen korkeampi resoluutioisemman kennon (12 mp vs 50 mp).
Mikä muu kamerassa on tärkeätä?
Lopuksi haluan sekoittaa pakkaa vielä lisää ja todeta, että lopulta paras kamera on myös hyvin paljon muita ominaisuuksista kuin pelkkä kuvanlaatu. Meillä on tärkeitä tekijöitä, kuten automaattitarkennuksen luotettavuus, kuvaamisen nopeus, tiedostomuodot, kameran käyttöliittymä ja monia muita ominaisuuksia, jotka voivat olla kuvanlaatua tärkeämpiä.
Vuoden paras kamerapuhelin
Ottaen huomioon tämän jättimäisen vertailun, niin täytyy huomauttaa, että samainen Marques Brownlee kruunasi toisella videolla muutamaa viikkoa myöhemmin *iPhone 14 Pro:n vuoden parhaaksi kamerapuhelimeksi.
iPhone 14 Pro sijoittui kamerapuhelimien sokkotestissä hieman keskiväliä paremmalle puolelle. Mutta Brownleen perinteeksi muodostuneessa Smartphone Awards -kilpailussa se sai parhaan kameran palkinnon. Etenkin video-ominaisuudet varmistivat tämän palkinnon Applen hyväksi neljättä vuotta peräkkäin. Tarkemmat perustelut tästä valinnasta löytyy yllä olevalta videolta.

Kamerakoulun ilmaiset valokuvauskurssit auttavat sinua ottamaan parempia kuvia. Opastamme kameran käytössä ja annamme käytännönläheisiä vinkkejä kaikentasoisille valokuvaajille.