Mitä eroa on puhelimen ja järjestelmäkameran kuvilla?

Puhelimien kamerat kehittyvät vuosi vuodelta vain paremmiksi. Paperilla puhelinkameroiden ominaisuuksia voisi jopa verrata järjestelmäkameroiden ominaisuuksiin ja osa puhelimista voi jopa päihittää vanhoja digikameroita.

Miten puhelin pärjää järjestelmäkameraa vastaan?

On hurjaa ajatella näin, koska puhelimet olivat alun perin tarkoitettu soittamista varten. Vuosikymmen takaperin idealle olisi naurettu, jos älypuhelinta olisi verrattu järjestelmäkameraan. Yllä olevassa videossa vertailemme, kuinka Applen uusin lippulaivapuhelin, *iPhone 14 Pro, pärjää ammattitason järjestelmäkameralle, Canon EOS R6:lle. 

Kuinka suuri ero älypuhelimen ja järjestelmäkameran valokuvilla on ja alkavatko puhelimet tarjoamaan meille järjestelmäkameroista tuttuja ominaisuuksia?

Lue myös: Missä puhelimessa on paras kamera? Sokkovertailussa 16 älypuhelinta

48 vs 20.1 megapikseliä

iPhone 14 Pro:n pääkamera mahdollistaa meille 48 megapikselin valokuvia, kun taas Canon EOS R6:ssa on 20.1 megapikselin kamera. iPhonesta löytyy siis yli kaksinkertainen määrä megapikseleitä. 

Mutta onko kuvissa huomattavissa selkeä laatuero? Ensimmäisessä kuvavertailussa testasimme iPhonen pääkameraa ja kuvat näyttävät suurimmalle osalle samalta eikä kuvissa ole huomattavissa laatueroa. 

Kuvien vertailu

Vaikka kuvat näyttävät nopealla vilkaisulla samalta, on kuvissa huomattavissa elementtejä, jotka erottavat järjestelmäkameran ja älypuhelinkameran toisistaan. Suurimpana eroavaisuutena löytyy puhelinkameran syväterävyyden puute

Järjestelmäkameralla kuvatessa suurella aukolla, kuvan etu- ja taka-alasta on havaittavissa selkeää syväterävyyttä. Kun taas puhelimella otetussa valokuvassa, kuva on kauttaaltaan tarkka eikä syväterävyyttä ole. Kuvien eroavaisuuksista lisää yllä olevalla videolla

puhelin, iphone
Uusimmissa puhelimissa on mahdollista vaihtaa käytössä olevaa polttoväliä.

Terävyyserot puhelimen ja järjestelmäkameran välillä

Seuraavassa kuvassa oli käytetty mm. katuvalokuvauksessa tuttua kohteen kehystämistä. Kuvissa tarkennus löytyy kaukaa taustasta, joka saa myös järjestelmäkameralla otetun kuvan näyttämään kauttaaltaan tarkalta ja tekee valokuvien erottamisesta vaikeampaa. 

Kuvissa korostuu kuitenkin älypuhelimista tuttu yliterävyys. Kun kiinnittää huomioita kuvan reunoilla oleviin aitoihin ja maahan, on havaittavissa todella suuri terävyysero kuvien välillä. Molemmat kuvat näyttävät kuitenkin todella hyvältä, joten *iPhone 14 Pro:lla voi myös ottaa todella vaikuttavia katuvalokuvia. 

iPhonen ultralaaja polttoväli

Seuraavaksi testasimme iPhonen ultralaajaa linssiä. Ultralaajan polttoväli on 13 mm, joka on todella laaja kuvakulma. 

Puhelinkameroissa pääkamera eli laajakulma on aina valovoimaisin ja pitää sisällään eniten megapikseleitä, joten kuvatessa ultralaajalla, on kuvissa huomattavissa selkeä laatuero. 

Pienempi aukko ja vähemmän megapikseleitä

Megapikseleiden määrä tippuu pääkameran 48 megapikselistä (f/1.78) ultralaajan 12 megapikseliin (f/2.2). Pelkästään megapikseleiden määrän ero ei pudota laatua, vaan myös linssin valovoimaisuus. 

Kun aukkoa pienennetään, pääsee kennolle vähemmän valoa, joten valoa on saatava lisää nostamalla kennon herkkyyttä, joka on tuttua järjestelmäkameroista. Kun ISO-herkkyys asetusta joudutaan nostamaan, kuvaan tulee ei haluttua kohinaa. Katso videolta ultralaajan vertailu pääkameran ja järjestelmäkameran välillä.

iPhonen telekamera 

iPhone 14 Pro telekameran ominaisuudet ovat paremmat kuin koskaan. Testasimme 12 megapikselin 77 mm polttoväliä ja kuva näyttää todella hyvältä. Tämä perustuu siihen, että kyseessä on optinen zoomi eikä digitaalinen. 

Optisessa zoomissa, linssien paikat muuttuvat toisiinsa ja kennoon nähden. Eli kaukana oleva kohde nähdään isompana ilman, että kuvan resoluutio ja tarkkuus huononee. Kuva pysyy laadukkaana, vaikka linssin aukko tippui f/2.8, koska kuvasta ei poistu pikseleitä ja sen myötä resoluutiota. Kuvan laatu on lähempänä laajakulmalla otettua kuvaa kuin ultralaajalla.

Puhelimen henkilökuvaus asetus

Viimeisenä testissä on *iPhone 14 Pro:n potretti eli henkilökuvaus asetus. Kun henkilökuvaus asetus on päällä, puhelinkamera pyrkii löytämään kuvan kohteen reunat, jonka perusteella kamera pystyy luomaan syväterävyyttä taustaan vastaavasti kuin järjestelmäkamera. 

Kuvia vertaillessa syväterävyyden muoto ja malli on lähellä järjestelmäkameran tuottamaa syväterävyyttä. Puhelimilla on aikaisemmin ollut ongelmana löytää kuvan kohteen reunat, varsinkin hiusten alueella, mutta iPhone 14 Pro yllätti. 

iPhonesta löytyy tärkeä ominaisuus, kolme eri polttoväliä henkilökuvaus asetusta varten. Polttovälillä on iso vaikutus esimerkiksi siihen, miltä ihmisen kasvot näyttävät valokuvassa. Katso videolta syväterävyyden samankaltaisuus.

Puhelin on loistava laite valokuvauksen opetteluun

Puhelinkamerat alkavat vuosi vuodelta enemmän tarjoamaan meille järjestelmäkamerasta tuttuja ominaisuuksia ja asetuksia. Pystymme enemmän vaikuttamaan kuvan polttoväliin, valotukseen, syväterävyyteen ja kuvan laatuun, joka tekee kuvaamisesta miellyttävämpää. Kuvatessa pystyy enemmän kontrolloimaan, miltä valmis kuva tulee näyttämään. 

Vielä muutama vuosi takaperin tämä kaikki ei olisi ollut mahdollista. Kaikilta löytyy nykyään älypuhelin, joten valokuvauksesta kiinnostuneet voivat puhelinkameralla opetella aluksi valokuvauksen perusteita ennen järjestelmäkameran hankintaa.

2 ajatusta aiheesta “Mitä eroa on puhelimen ja järjestelmäkameran kuvilla?”

  1. Esa Sepponen

    Kuvan laatu ei riipu (mega) pixeleistä. 6000€ järkkärissä riittää ~40 mega, mikä johtuu siitä kaikkein tärkeimmästä tekijästä,eli kennon koosta . Kännykän postimerkin kokoisesta lennosta , jos sitäkään, ei kertakaikkiaan voi saada yhtä hyvää kuvaa kuin esim 24×36 mm lennosta. Puhumattakaan suuremmista k
    ennoista(Hasselblad y.m)
    Juttu on amatöörin muuta.

  2. Juha Nieminen

    Vertailusta puuttuu kokonaan oikean kameran kennon ylivertainen dynamiikka verrattuna puhelinkameran minikennoon. Puhelinkamerat prosessoivat tekoälyn avulla suhteellisen kehnoa raakadataa automaattisesti. Oikea kamera tuottaa dynamiikaltaan paljon laadukkaampaa dataa (RAW), mutta vaativampi “prosessointi” jää, niinkuin pitääkin, kuvaajan tehtäväksi. järjestelmäkameran raakadatasta saadaan ihan eri tason lopputuotteita verrattuna kamerapuhelimien tuotoksiin. Tämä tietysti edellyttää, että kuvan ottanut ymmärtää jotain valokuvauksen perusteista. Ja tästä syystä valokuvauksen voi oppia vain oikeaa kameraa käyttämällä. Kamerapuhelimella oppii näppäilemään muistoja hetkestä ja hyvällä tuurilla voi joskus saada jopa kelvollisen valokuvan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *