Mitä laitteita löytyy valokuvaajan työpöydältä? Tällä videolla käyn läpi mitä tietokonetta, näyttöä ja oheislaitteita käytän kuvankäsittelyyn päivittäisessä työssäni valokuvaajan. Pyrin tiiviisti vastaamaan miksi olen päätynynt kyseisiin tuotteisiin ja antamaan suosituksia.
Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.
Mitä läppäriä käytän kuvankäsittelyyn?
Tietokoneen puolesta itselleni läppäri on tuntunut parhaalta vaihtoehdolta kuvankäsittelyyn. Tykkään kuvauksissa kuvata suoraan läppärille, jotta pystyn tarkastelemaan kuvan värejä isommalta näytöltä ja helpommin näyttämään kuvia muilla kuvauksissa. Tykkään siitä, että pystyn pitämään läppäriä mukana ja työpisteen ääressä liittää kannettavan isompaan näyttöön.
Itse olen käyttänyt kuvankäsittelyyn nyt viimeiset kuusi vuotta 15 tuumaista MacBook Prota*. Tärkeimpänä ominaisuutena kuvankäsittelyä ajatellen on 16 GB keskusmuistia ja nopea prosessori. MacBook Prossa on lisäksi laadukas näyttö, jonka resoluutio on peräti 2880 x 1800.
Jos mietit läppärin ostamista kuvankäsittelyyn, niin kannattaa huomioida, että ainakin omalla kohdallani läppärin 15 tuumainen näyttö rupea nopeasti tuntumaan kuvankäsittelyssä ahtaalta. Ratkaisuna tähän on tietenkin erillinen näyttö, mutta tämä lisää hintaa.
4K-kuvankäsittelynäyttö
Kun haluan tehdä tarkempaa kuvankäsittelyä ja värit ovat kriittisen tärkeitä käännyn BenQ SW271* suuntaan. Tämä 27 tuumainen 4K-näyttö minulla on nyt ollut puoli vuotta ja siinä ajassa olen todella nauttinut sen käytöstä. Kyseinen näyttö pystyy toistamaan 100 % Adobe RGB -väritilasta, jonka lisäksi siinä on HDR 10 -tuki.
Värien ja tarkkuuden lisäksi tykkään miten helppo tämä näyttö on kääntää pystysuuntaan. Kuvaan paljon potretteja ja muutenkin pystykuvia, jonka takia välillä tuntuu loogiselta kääntää kuvankäsittelynäyttö pystyyn. Tällä tavoin näen kuvasta suuremman osa kerralla ja minulla ei mene aikaa turhaan zoomailuun Photoshopissa.
Kun työskentelen pystysuunnassa vedän Photoshopin muut valikot läppärin näytölle. Näin minulle jää pystyssä olevalle näytölle kuva mahdollisimman suureksi!
BenQ SW271* mukana tulee myös häikäisysuoja, jolla saa suojattua näytön ylimääräisiltä heijastuksilta. Lisäksi USB-C portti helpottaa oheislaitteiden käyttöä.
Lue myös: Parhaat kuvankäsittelynäytöt
Kaksi edullisempaa näyttöä kuvankäsittelyyn
Yllä mainittu BenQ SW271 on yksi parhaita näyttöjä kuvankäsittelyyn ja erityisesti ammattilaisille suunnattu näyttö, joka myös näkyy hintalapussa. Tästä syystä haluan antaa kaksi lisää suositusta edullisemmista kuvankäsittelynäytöistä
Ensimmäinen suositus halvemmasta näytöstä on BenQ SW270C*. Myös tämä 27 tuumainen näyttö toistaa 100 % Adobe RGB-väriavaruudesta.
Tätä vielä muutaman sata euroa halvempi vaihtoehto on BenQ SW2700PT*, joka on myös hyvin suosittu ja tykätty näyttö kuvankäsittelyyn. Näiden molempien resoluution on 2560 x 1440.
Näytön kalibrointi
Näytön kalibrointilaite on sarjassamme tylsiä, mutta pakollisia hankintoja tarkkaan kuvankäsittelyyn. Mistään näytöstä ei ole iloa, jos ei pysty luottamaan sen tuottamiin väreihin. Näytön kalibrointi tulisi lisäksi tehdä säännöllisesti.
Itse käytän tähän Spyderin 5 Pro kalibrointilaitetta*. Laitteen sensori mittaa hetken aikaa näytön värejä, jonka jälkeen ohjelma tekee näyttöä varten kustomoidun profiilin. Näytön kalibroinnin jälkeen voi luottaa, että värit vastaavat todellisuutta ja näkyvät oikein.
Piirtopöytä
Piirtopöytää käytän kuvankäsittelyssä poikkeuksetta, sillä itselleni sen käyttö saa kuvankäsittelyn tuntumaan luontevammalta ja tekee työskentelystä ergonomisempaa. Piirtopöytä joka työpöydältäni löytyy on Wacomin* ja heiltä pienin, eli small versio.
Wacomin pienin piirtopöytä on ollut itselleni sopivan kokoinen. Se kulkee hyvin mukana ja A6-kokoinen piirtoalue riittää helposti omaan käyttööni. Välillä jopa pienennän käytettävissä olevaa piirtoaluetta Wacomin asetuksista. Väittäisin, että valokuvaajille s-kokoinen piirtopöytä riittää hyvin!
Mitä kuvankäsittelyohjelmia käytän?
Ohjelmat joita käytän kaikkeen kuvankäsittelyyn tällä hetkellä on Capture One* ja Photoshop*. Näistä Capture One on omalla kohdallani korvannut Lightroomin muutama vuosi sitten. Ominaisuuksiensa puolesta Capture One ja Lightroom vastaavat hyvin paljon toisiaan ja ovat toistensa ne kovimmat kilpailijat.
Omassa työnkulussani teen valokuvani hyvin pitkälle valmiiksi jo Capture Onen sisällä. Tämä pitää sisällään kuvien raakakäsittelyn ja luovemman värinmäärittelyn. Olen nyt käyttänyt Capture Onea työssäni kaksi vuotta ja sinä aikana oppinut tykkäämään tästä ohjelmasta erityisen paljon!
Photoshopin puolelle siirryn viimeistelemään kuvani. Tilanteesta riippuen tämä voi tarkoittaa elementtien poistamista, ihon käsittelyä, värien tarkempaa hienosäätöä tai maskausta. Meidän opetusvideot Photoshopin käytöstä löytyy täältä: Photshop.
Ulkoinen kovalevy
Tiedostojen varmuuskopiointi on oleellinen osa valokuvaajan työnkulkua. Itselläni varmuuskopioinnin selkärankana on kaksi ulkoista kovalevyä. Valmistaja johon tällä hetkellä luotan on Lacie ja erityisesti olen tykännyt heidän Lacie Rugged 4TB kovalevyistä*. Tämä on itselleni ollut sopiva kapasiteetti.
Tarkempi selostukseni varmuuskopioinnista löytyy täältä: Valokuvien varmuuskopiointi
Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Atte Tanner on Helsingin ja Lontoon välillä kulkeva muoti- ja mainoskuvaaja. Hänen töilleen ominaista on elokuvallinen ilmaisu ja mystinen tunnelma. Atte on ollut mukana luomassa kuvamaailmoja asiakkaille kuten Warner Music, MTV3 ja BMW.