Mitä kannattaa ottaa huomioon kannettavan tietokoneen ostamisessa?

Kannettava tietokone on joustava valinta reissaavalle valokuvaajalle. Modernit läppärit jaksavat helposti pyörittää uusimpia kuvankäsittelyohjelmia, jonka takia moni valokuvaaja tuntuu valitsevan läppärin pöytäkoneen sijaan. Kannettava tietokone on mahdolllista ottaa mukaan kuvausretkelle ja näin aloittaa kuvankäsittely jo matkan päällä.

Kannettavan tietokoneen ostaminen voi kuitenkin olla hermoja raastavaa, sillä ominaisuuksia ja teknistä tietoa on niin paljon. Tässä artikkelissa meidän on ideana mahdollisimman selkeästi käydä läpi mitä kannettavan tietokoneen ostamisessa kannattaa ottaa huomioon. Artikkelin loppuun olemme lisäksi listanneet meidän kolme suositusta kuvankäsittelyyn soveltuvista läppäreistä, jotka ovat:

MacBook Air M1
MacBook Pro M1 Pro
Dell XPS 15

Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.

Laadukas näyttö on tärkeä valokuvaajalle

Laadukas näyttö on kuvankäsittelyä ajatellen tietokoneen tärkein ominaisuus. Valokuvaajina haluamme saada kuvistamme kaiken potentiaalin irti. Tämä onnistuu ainoastaan, jos voimme kuvankäsittelyssä luottaa näytön toistamiin väreihin.

Kannettavan tietokoneen osalta kannattaa etsiä mallia, jonka näyttö on IPS-paneeli ja joka toistaa laajan väriavaruuden. Näytön resoluution puolesta suosittelemme läppäreitä, joiden näyttö on yli Full HD-resoluution, eli 4k tai esimerkiksi 2560 x 1440. Korkeamman resoluution ansiosta on kuvankäsittelyssä mahdollista erottaa pienempiä yksityiskohtia.

Monissa kannettavissa tietokoneissa ei valitettavasti ole kovin hyvää näyttöä, jonka takia tähän kohtaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, mikäli valitsee kannettavan tietokoneen meidän listan ulkopuolelta.

Keskusmuistin määrä (RAM)

Keskusmuistin määrä vaikuttaa ratkaisevasti kannettavan tietokoneen suorituskykyyn. Uutta läppäriä ostettaessa kannattaa ottaa niin paljon keskusmuistia kuin vaan ostohetkellä raaskii. Monissa kannettavissa tietokoneissa keskusmuistia ei voi lisätä jälkikäteen, jonka takia tässä kohdassa kannattaa olla erityisen tarkkana. Etenkin raskas Photoshop-työskentely, jossa tehdään panoraamakuvia ja käytetään satoja tasoja vaatii tietokoneelta enemmän keskusmuistia. Yleiseen kuvankäsittelyyn meidän suositus on hankkia kannettava tietokone, jossa on 16 GB keskusmuistia.

• 8 GB (kevyt kuvankäsittely)
16 GB (meidän suositus)
• 32 GB (raskas kuvankäsittely)

Nopea kiintolevy auttaa kuvankäsittelyssä (SSD)

Meidän suositus on hankkia kannettava tietokone, jossa on mahdollisimman nopea sisäinen kovalevy, eli SSD-levy. Tämä mahdollistaa sulavan työskentelyn ja kuvankäsittelyohjelmien nopean avaamisen. Kuvankäsittely on kaikista tehokkainta, mikäli voimme pitää työstössä olevat kuvat kannettavan tietokoneen sisäisellä kovalevyllä ja vasta arkistointivaiheessa siirtää kuvat hitaammalle kovalevylle säilöön. Kannattaa lisäksi käydä lukemassa meidän artikkeli kuvien varmuuskopioinnista täältä: Valokuvien varmuuskopiointi.

Tarkoituksena on pitää läppärin sisäisellä kovalevyllä ainoastaan ohjelmat ja tuoreimmat kuvat, jonka takia voimme pärjätä pienemmällä kovalevyllä, sillä tämän kasvattaminen nostaa hintaa nopeasti. Meidän suositus on hankkia vähintään 512 GB kovalevy. Tämä määrä mahdollista työstössä olevien raakakuvien säilömisen sisäisellä kovalevyllä.

läppäri, kannettava tietokone, kuvankäsittely, apple macbook air

Paras kannettava tietokone kevyeen kuvankäsittelyyn: MacBook Air 13” M1

Plussat

 • Todella kevyt
 • Tehokas M1-siru
 • Akun kesto
 • Hinta
 • Joustava yhdistelmä erillisen näytön kanssa

Miinukset

 • Porttien määrä
 • Pieni näyttö

Paljon reissaavalle kuvaajalle, joka arvostaa kevyttä kannettavaa suosittelemme tällä hetkellä Applen halvinta läppäriä, eli MacBook Airia. Reilun tuhannen euron budjettiin *MacBook Air M1 on hyvä vaihtoehto valokuvaajille, jotka käyttävät kuvankäsittelyyn Lightroomia ja Photoshopia. MacBook Air on hiljainen ja energiatehokas läppäri, jonka akku kestää editointikäytössä hämmentävän hyvin. 

MacBook Airin näppäimistö ja trackpad ovat miellyttäviä käyttää, joka tekee tästä toimivan reissukoneen. Käyttömukavuuden puolesta miinusta joudumme kuitenkin antamaan porttien vähäisestä määrästä. MacBook Airissa on nimittäin ainoastaan 2 usb-c porttia, joka tarkoittaa että jonkinlainen usb-hubi on lähes pakollinen lisähankinta. 

MacBook Airin näyttö on 13,3 tuuman kokoinen, joka kannattaa huomioida kuvankäsittelytarpeita ajatellen. Vakavammalle harrastajalle 13,3 tuumainen näyttö on tarkempaan kuvankäsittelyyn melko pieni. Tähän läppäriin pystyy kuitenkin kytkemään erillisen näytön aina 6k resoluution saakka. Erillisen näytön kanssa MacBook Air on todella joustava yhdistelmä.

läppäri, kannettava tietokone, kuvankäsittely, apple macbook pro

Paras läppäri raskaaseen kuvankäsittelyyn: MacBook Pro 16” M3 Pro

Plussat

 • Suorituskyky
 • Tehokas M3 Pro-siru
 • Upea näyttö
 • Porttien määrä
 • Akun kesto

Miinukset

 • Hinta
 • Paino

Meidän suositus raskaampaan kuvankäsittelyyn on vuonna 2023 julkaistu *MacBook Pro-mallisto. Viime vuodet Apple on tehny useita kyseenalaisia päätöksiä heidän aikaisemmissa Intel-pohjaisissa MacBook Pro-malleissa. Monissa designmuutoksissa on menty itsepäisesti muotoilu edellä. Tämä ajattelu on mennyt käytettävyyden edelle ja näkynyt ongelmissa sisäisten lämpöjen suhteen. 

Ammattikäyttäjiä ajatellen tämä uusi mallisto on kuitenkin omassa luokassaan. Applen *uusien 14’’ ja 16’’ läppäreiden ansiosta mallisto on jälleen ansainnut Pro-nimikkeensä. Kuten hinnoista huomaa on tässä kyseessä ammattilaisille suunnattu vakava läppäri. Todella tehokasta läppäriä vaativalle valokuvaajalle suosittelemme *16 tuumaista MacBook Pro tietokonetta 18 tai 32 GB keskusmuistilla ja M3 Pro -sirulla. 

läppäri, kannettava tietokone, kuvankäsittely

Paras PC-läppäri kuvankäsittelyyn: Dell XPS 15”

Plussat

 • Tehokas
 • Upea 3,5K OLED-näyttö
 • SD-kortinlukija

Miinukset

 • Akun kesto

Dell XPS 15 on yksi parhaita läppäreitä valokuvaajia ajatellen, mikäli ei halua Applen tuotteita. Tässä tyylikkäässä ja hyvin rakennetussa läppärissä on kuvankäsittelyn kannalta upea 3,5K OLED-näyttö, joka toistaa 100% Adobe RGB-väriavaruudesta.

Tämä kannettava tietokone on tehokas, mutta samalla ohut, jonka ansiosta se kulkee hyvin kamerarepussa mukana.