5 joulu

Mikä objektiivi kannattaa hankkia? 8 helpottavaa kysymystä

valokuvaus, objektiivi, linssi

Uuden kaluston ostaminen ei ikinä ole helppo prosessi valokuvaajalle. Etenkin objektiivien kohdalla valinnanvaraa on todella paljon ja hinnat vaihtelevat suuresti. Alkuun kannattaa miettiä miksi on ostamassa uutta objektiivia? Mikä tämän hetkisessä kalustossa rajoittaa tekemistä ratkaisevasti?

Budjetti – kuinka paljon rahaa haluat käyttää uuteen objektiiviin?

Kaikilla on oma budjetti hankintaa varten ja tämä lukema kannattaa pitää mielessä. Usein on parempi hankkia muutama hyvä objektiivi sen sijaan, että hankkii monta keskinkertaista. Kannattaa pitää mielessä suunnitelma tulevista hankinnoista ja miettiä miten yksittäiset objektiivit sopivat tähän suunnitelmaan.

Täyskenno vai kroppikenno?

Lähes kaikilla valmistajilla on omat objektiivit täyden kennon kameroille ja kroppikennoille, joka tekee hankintapäätöksestä entistä vaikeamman. Jos tällä hetkellä omistat kroppikennon, mutta suunnittelet mahdollisesti tulevaisuudessa päivittäväsi täyskennoiseen kameraan. Kannattaako tällöin jo valmiiksi hankkia objektiiveja jotka sopivat molempiin järjestelmiin? Täyskennoon sopivat objektiivit ovat yleisesti ottaen isompia ja painavampia.

Mikä polttoväli?

Valokuvaajalta ei tarvitse löytyä objektiiveja, jotka peittäisi kaikki mahdolliset polttovälit. Jos esimerkiksi omistat 18-55 kittiobjektiivin ei sinun automaattisesti kannata tästä heti jatkaa 55-250mm teleobjektiiviin ainoastaan polttovälin takia.

Aloittelijan on vaikea hahmottaa millasen kuvakulman tietty objektiivi antaa. Tätä varten netistä löytyy useampi työkalu, kuten Nikkor Lens Simulator, jolla pystyy hahmottamaan miltä eri objektiivit tuntuvat eri rungoilla. Toinen temppu on Lightroomissa tarkastella millä polttovälillä on ottanut eniten kuvia. Tämä auttaa ymmärtämään mitä eniten tulee käytettyä.

Mitä haluat kuvata?

Tässä on meidän listaamistamme kysymyksistä ehdottomasti tärkein! Ensimmäisenä kannattaa pohtia millaisissa tilanteissa haluaa kuvata ja mitä kohteita. Tämä vaikuttaa eniten sopivan objektiivin löytämiseen!

Sanotaan esimerkin vuoksi, että omistat kameran mukana tulleen 18-55 kittiobjektiivin ja mietit seuraavan objektiivin hankkimista. Maisemakuvauksesta kiinnostuneen kannattaa mahdollisesti miettiä laajakulman hankkimista. Potrettikuviin tai hämärään 50mm kiinteä objektiivi voisi olla parempi vaihtoehto. Makrokuvaaja tai urheilukuvaaja taas tarvitsee aivan erilaiset työkalut. Pyri hankkimaan objektiiveja sen mukaan mitä itse todella tarvitset, eikä sen perusteella mitä muut kuvaajat kokevat tarvitsevansa. Jos potrettikuvaus kiinnostaa kannattaa lukea meidän Parhaat objektiivit potretteihin -artikkeli.

Laajakulmaiset objektiivit ovat ideaaleja maisemakuvaukseen.

Kiinteä vai zoomi-objektiivi?

Osa valokuvaajista suosii zoomeja, kun taas toiset vannovat kiinteiden objektiivien perään. Pyri tässä kysymyksessä miettimään omia tottumuksia ja tyyliä valokuvaajana. Voit harjoituksen vuoksi asettaa kittiobjektiivin vaikka 55mm asentoon määrätyksi ajaksi ja katsoa miten tämä vaikuttaa sinun kuvaamiseen.

Kiinteät objektiivit taas ovat usein tarkempia ja antavat paljon valovoimaa. Tämän avulla voi helpommin kuvata hämärällä ja esimerkiksi saada kuviin sumean taustan. Zoom-objektiivit ovat taas paljon monipuolisempia ja voit pärjätä samalla objektiivilla monissa eri tilanteissa.

Mikä on objektiivin koko ja paino?

Kuvausretkelle lähteminen ja siellä oleminen on yksinkertaisesti nautinnollisempaa, jos kaluston jaksaa helposti kantaa. Kannattaa miettiä millaisia kompromisseja on itse valmis tekemään tässä suhteessa, ennen uuden kaluston hankkimista.

Toinen huomionarvoinen seikka on filttereiden koko, joiden hinnat myös kasvavat suurempiin kokoihin mentäessä.

Esimerkiksi 1kpl 58mm UV, 1kpl 58mm ND ja 58mm 1kpl pyöräpolarisaatiosuodin maksaa n. 185€

Esimerkiksi 1kpl 77mm UV, 1kpl 77mm ND ja 77mm 1kpl pyöräpolarisaatiosuodin maksaa n. 350€

Pidemmät objektiivit soveltuvat hyvin potrettikuvaukseen. Näillä on myös mahdollista saada kuviin sumea tausta.

Miten hyvää rakennetta, sääsuojausta ja tarkennusta vaadit?

Miten rajuissa olosuhteissa sinun on tarkoitus valokuvata? Voitko kuvata rauhallisesti ja harkiten vai vaaditko parasta mahdollista automaattitarkennusta? Monilla valmistajilla on objektiiveja moneen erilaiseen hintaluokkaan, joka vaikuttaa suoraan niiden suorituskykyyn.

Halvimmat objektiivit ovat kehnosti valmistettuja, tarkentavat hitaammin ja tuskin pitävät sisällään sääsuojausta. Toisesta ääripäästä löytyy valmistajien lippulaivat, joista nämä kaikki ominaisuudet on päinvastoin.

Onko kuvanvakaaja objektiivissa pakollinen?

Kuvanvakaaja on objektiivin sisällä oleva koneista, joka auttaa pääsemään eroon pienistä liikkeistä ja tärähdyksistä. Kuvanvakaajan avulla on helpompaa ottaa kuvia hämärässä, matalammalla iso-arvolla ja pidemmillä polttoväleillä.

Kuvanvakaajallinen objektiivi voi kuitenkin olla monia satoja euroja kalliimpi, kuin ilman vakaaja oleva versio. Tämän lisäksi vakaajallinen objektiivi on painavampi ja suurempi kooltaan. Joten mieti tarkkaan, jos tarvitset tätä ominaisuutta ennen seuraavan objektiivin ostamista.