Mikä objektiivi kannattaa hankkia? 8 helpottavaa kysymystä

valokuvaus, objektiivi, linssi

Uuden valokuvauskaluston ostaminen ei ikinä ole helppo prosessi. Etenkin objektiivien kohdalla valinnanvaraa on todella paljon ja hinnat vaihtelevat satasista moniin tuhansiin. Alkuun kannattaa miettiä miksi on ostamassa uutta objektiivia. Mikä tämän hetkisessä kalustossa rajoittaa tekemistä ratkaisevasti? Jos tähän pystyy aidosti vastaamaan, niin on paljon helpompi löytää itselleen sopiva objektiivi. 

Mikä polttoväli?

Valokuvaajalta ei tarvitse löytyä objektiiveja, jotka peittäisi kaikki mahdolliset polttovälit. Jos esimerkiksi omistat 18-55 mm kittiobjektiivin ei sinun automaattisesti tarvitse tästä jatkaa 55-250 mm teleobjektiiviin polttovälin takia. Tämän sijasta kannattaa miettiä kaipaako usein esimerkiksi laajempaa vai tiiviimpää näkymää, kuin mitä nykyisellä kalustolla saa aikaiseksi.

Aloittelijan voi olla vaikea hahmottaa millasen kuvakulman tietty objektiivi antaa. Tätä varten netistä löytyy useampi työkalu, kuten esimerkiksi Nikkor Lens Simulator, jolla pystyy hahmottamaan miltä eri objektiivit tuntuvat eri rungoilla. Toinen vinkki on Lightroomissa tarkastella millä polttovälillä on ottanut eniten kuvia. Tämä auttaa ymmärtämään mitä eniten tulee käytettyä.

Täyskenno vai kroppikenno?

Lähes kaikilla valmistajilla on omat objektiivinsa täyden kennon kameroille ja kroppikennoille, joka tekee hankintapäätöksestä entistä vaikeamman. Täyskennoon sopivat objektiivit ovat yleisesti ottaen isompia ja kalliimpia. Toisaalta taas ne eivät vanhene kaluston mukana, mikäli jossain vaiheessa päätät päivittää täyden kennokoon kameraan.

Kroppikennoihin tarkoitetut objetiivit ovat usein huomattavasti edullisempia ja pienempiä. Näissä on kuitenkin tärkeää huomioida, että ne eivät monissa tapauksissa sovi täyden kennokoon kameroihin.

Budjetti – kuinka paljon rahaa haluat käyttää uuteen objektiiviin?

Kaikilla on oma budjettinsa hankintaa varten ja tämä lukema kannattaa pitää mielessä ja kertoa ääneen. Mikäli lähtee kysymään vinkkejä kalustohankintoihin muilta valokuvaajilta kannattaa silloin heti alkuun mainita oman budjettinsa hankintaa varten. Erilaisia mahdollisuuksia objektiivien maailmassa on paljon enemmän 1500 € budjetilla, kuin esimerkiksi 250 € hintalapulla.

Usein on parempi hankkia muutama hyvä objektiivi, sen sijaan että hankkisi monta keskinkertaista. Kannattaa tehdä jonkinlainen suunnitelma tulevista hankinnoista ja miettiä miten yksittäiset objektiivit sopivat tähän suunnitelmaan.

Mitä haluat kuvata?

Tässä on meidän listaamistamme kysymyksistä ehdottomasti tärkein! Ensimmäisenä kannattaa pohtia millaisissa tilanteissa haluaa kuvata ja mitä kohteita. Tämä vaikuttaa eniten sopivan objektiivin löytämiseen!

Sanotaan esimerkin vuoksi, että omistat kameran mukana tulleen 18-55 mm kittiobjektiivin ja mietit seuraavan objektiivin hankkimista. Maisemakuvauksesta kiinnostuneen kannattaa mahdollisesti miettiä laajakulman hankkimista.

Potrettikuviin tai hämärssä kuvaamiseen 50mm kiinteä objektiivi taas on aina varma valinta. Nämä ovat usein hintaansa nähden lisäksi loistavia monessa suhteessa! Jos potrettikuvaukseen suunnatut objektiivit kiinnostavat kannattaa lukea meidän Parhaat objektiivit potretteihin -artikkeli.

Makrokuvaajan kannattaa varmistaa objektiivin lähin tarkennusetäisyys ja pitää mielessä millaisiin suurennoksiin objektiivi kykenee. Makrokuvauksesta kiinnostuneelle luonteva valinta voisi olla esimerkiksi 100mm makro-objektiivi.

Pyri hankkimaan objektiivi sen mukaan mitä itse tarvitset, eikä sen perusteella mitä muut kuvaajat kokevat tarvitsevansa ja tämän takia suosittelevat.

Lisää suosituksia hyvistä objektiiveista eri kameramerkkeihin löytyy täältä: Meidän suosittelemat objektiivit

Laajakulmaiset objektiivit ovat ideaaleja maisemakuvaukseen.

Kiinteä vai zoomi-objektiivi?

Osa valokuvaajista suosii zoomeja, kun taas toiset vannovat kiinteiden objektiivien nimeen. Pyri tässä kysymyksessä miettimään omia tottumuksia ja tyyliä valokuvaajana. Voit harjoituksen vuoksi asettaa kittiobjektiivin vaikka 55mm asentoon määrätyksi ajaksi ja katsoa miten tämä vaikuttaa sinun kuvaamiseen.

Kiinteät objektiivit ovat usein tarkempia ja niiden valovoima on suuri. Tämän avulla voi helpommin kuvata hämärällä ja esimerkiksi saada kuviin sumea tausta.

Zoom-objektiivit ovat paljon monipuolisempia ja voit pärjätä samalla objektiivilla vaikka läpi koko elämän. Esimerkki tällaisestä työjuhdasta on 24-70 mm f/2.8 zoom-objektiivi.

Mikä on objektiivin koko ja paino?

Kuvausretkelle lähteminen ja siellä oleminen on yksinkertaisesti nautinnollisempaa, jos kaluston jaksaa helposti kantaa. Kannattaa miettiä millaisia kompromisseja on valmis tekemään tässä suhteessa, ennen uuden kaluston hankkimista. Usein painavampi objektiivi on laadukkaampi ja valovoimaisempi. Laatu yksinkertaisesti painaa tässä tapauksessa.

Toinen huomionarvoinen seikka on filtterit ja niiden hinnat. Näiden hinnat nimittäin kasvavat mitä suuremman halkaisijan filtteristä on kyse.

Esimerkki filttereiden hinnoista

1kpl 58 mm UV
1kpl 58 mm ND
1kpl 58 mm pyöräpolarisaatiosuodin

Yhteensä: 185 €

1kpl 77 mm UV
1kpl 77 mm ND
1kpl 77 mm pyöräpolarisaatiosuodin

Yhteensä: 350 €

Pidemmät objektiivit soveltuvat hyvin potrettikuvaukseen. Näillä on myös mahdollista saada kuviin sumea tausta.

Miten hyvää rakennetta, sääsuojausta ja tarkennusta vaadit?

Miten rajuissa olosuhteissa sinun on tarkoitus valokuvata? Voitko kuvata rauhallisesti ja harkiten vai vaaditko parasta mahdollista automaattitarkennusta?

Monilla valmistajilla on objektiiveja moneen erilaiseen hintaluokkaan, joka vaikuttaa suoraan niiden suorituskykyyn. Halvimmat objektiivit ovat kehnosti valmistettuja, tarkentavat hitaammin ja tuskin pitävät sisällään sääsuojausta. Toisesta ääripäästä löytyy valmistajien lippulaivat, joista nämä kaikki ominaisuudet ovat päinvastoin.

Onko kuvanvakaaja objektiivissa pakollinen?

Kuvanvakaaja on objektiivin sisällä oleva koneista, joka auttaa pääsemään eroon pienistä liikkeistä ja tärähdyksistä. Kuvanvakaajan avulla on helpompaa ottaa kuvia hämärässä, matalammalla iso-arvolla ja pidemmillä polttoväleillä.

Kuvanvakaajallinen objektiivi voi kuitenkin olla monia satoja euroja kalliimpi, kuin ilman vakaaja oleva versio. Tämän lisäksi vakaajallinen objektiivi on painavampi ja suurempi kooltaan. Joten mieti tarkkaan, mikäli tarvitset tätä ominaisuutta ennen seuraavan objektiivin ostamista.

Lisää suosituksia hyvistä objektiiveista eri kameramerkkeihin löytyy täältä: Meidän suosittelemat objektiivit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *