Näin säästät rahaa kamerakalustossa

Epäonnistuneiden kuvien kohdalla on helppo syyttää kameraa. Kaunistelematon totuus on kuitenkin, että syy huonoihin kuviin on poikkeuksetta kuvaajassa ei kalustossa. Kaikilla moderneilla järjestelemäkameroilla ja jopa puhelimilla saa aikaa upeita otoksia, kunhan tietää mitä on tekemässä. 

Samaan aikaan on toki myönnettävä, että uudemmissa kamerarungoissa voi olla ominaisuuksia, jotka helpottavat kuvaamista. Tällaisia voisi olla parempi tarkennus tai nopeampi sarjakuvaus. Olisi mielestäni kuitenkin virhe ajatella, että tällaiset automaattisesti parantaisivat omien kuvien laatua. Tästä syystä on hyvä pyrkiä tunnistamaan oman kameransa tekniset rajat ja olemaan rehellinen ovatko nämä aidosti esteenä omalle kehittymiselle vai jokin muu tekijä. 

Meidän peruskurssin viimeisen jakson ideana on keskustella valokuvauskalustosta ja miettiä miten valokuvauksessa voi säästää rahaa tekemällä parempia päätöksiä hankintojen suhteen.

Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.

Harkitse käytettyä kalustoa

Hyvä tapa säästää rahaa valokuvauksessa on harkita käytetyn kaluston ostamista. Etenkin uusia runkoja tulee jatkuvasti markkinoille, jonka myötä muutamia vuosia vanhoja runkoja voi saada hyvillä diileillä. 

Käytettyjen kameroiden kohdalla kannattaa olla tietoinen sulkimen laukaisumäärästä, sillä se kertoo kuinka paljon “elinaika” kameralla oletettavasti on jäljellä. Järjestelmäkameroiden suljin kestää noin 150 000 – 300 000 laukaisua. Kun selaat käytettyjä kameroita voi ohjenuorana miettiä, että 10 000 on todella vähän, kun taas 30 000 – 50 000 normaali määrä. Jos käytetyn kameran sulkimen laukaisumäärä on yli 100 000 voi se olla parempi jättää hyllyyn, ellei tämä selvästi näy hinnassa.  Käytettyjä kameroita voi etsiä esimerkiksi täältä:

*Kameratori
*Fotomonza
Valokuvaajan kirppis (Facebook-ryhmä)

Objektiivit säilyttävät arvonsa

Aloittelijan on hyvä pitää mielessä, että objektiivit ovat lopputuloksen kannalta vähintään yhtä tärkeitä kuin kamera. Eli jos miettii valokuvausharrastuksen aloittamista ja on laittamassa tietyn määrän rahaa kalustoon, niin kannattaa muistaa budjetoida objektiiville tarpeeksi rahaa. 

Se miten paljon objektiivin osuuden tulisi olla riippuu hyvin paljon kuvauskohteista. Yleistäen voidaan kuitenkin todeta, että mielestäni on parempi käyttää runkoon 500 € ja objektiiviin 500€, kuin että käyttää runkoon 950 € ja objektiiviin 50 €.

Laadukkaat objektiivit ovat investointi, jotka pitävät arvonsa pitkään. Hyvin pidettyä objektiivia voi käyttää vuosikymmeniä. 

Lue myös: Jättiopas järjestelmäkameran ostamiseen

Kiinteä polttoväliset objektiivit

Kiinteä polttovälinen objektiivi tarkoittaa, että sillä ei pysty zoomaamaan, eli niiden näkymä pysyy jatkuvasti samana. Näiden valmistaminen on yksinkertaisempaa, jonka seurauksena niiden hinta-laatusuhde on yleensä hyvä. Kiinteä polttovälisten objektiivien etuna on valovoima, pieni koko ja terävä piirto. 

Näiden syiden takia kannattaa harkita kiinteitä objektiiveja, kun miettii seuraava kalustohankintaa. Esimerkiksi monien kameramerkkien omat 50 mm objektiivit ovat hyviä ja edullisia hankintoja ensimmäiseksi lisäobjektiiviksi. 

bokeh, helios-44, objektiivi, linssi, objektiivit, swirly, erikoinen, vintage, adaptointi, pehmeä, vanha, valovoima
Uusimmassa Batman-elokuvassa käytettiin osittain Helios 44-2 objektiivia.

Manuaalitarkenteiset vintage-objektiivit

Objektiivien kohdalla on väärin ajatella, että terävämpi on aina parempi. Todellisuudessa objektiivin yksilölliset ominaisuudet voivat antaa kuvalle persoonallisen otteen ja uniikin fiiliksen. Modernien objektiivien tuottama kuva on usein hyvin kliinistä ja ennalta-arvattavaa. Vanhemmat manuaalitarkenteiset vintage-objektiivit pitävät sisällään enemmän yllätyksiä ja iloisia sattumia. 

Vintage-objektiivit ovat edullisia ja voivat tuoda aivan uuden kulman omaan kuvaamiseen. Esimerkiksi uusimmassa Batman-elokuvassa käytettiin osittain vanhaa Helios 44-2 objektiivia, jonka tunnistaa pehmeästä reunapiirrosta ja pyörteisestä bokehista. Maailmanluokan miljoonatuotanto päätti käyttää muutamien kymppien vintage-löytöä, vaikka heillä oli mahdollisuus saada käyttöönsä mikä tahansa objektiivi maan ja taivaan väliltä. Kuvan fiiliksellä on merkitystä, ei optimaalisella terävyydellä. Vintage-objektiiveja ja erilaisia adaptereita myy esimerkiksi Kameratori: *Vintage-objektiivit

Loittorenkaat mahdollistavat edullisen makrokuvauksen

Makrokuvaukseen tarkoitetut huippuobjektiivit maksavat helposti satoja tai jopa tuhansia euroja. *Loittorenkaat on edullinen tapa päästä käsiksi makrokuvauksen maailman, ilman suurta rahallista panostusta. 

Loittorenkaat vievät objektiivin kauemmaksi kennosta, joka mahdollista lähemmäksi tarkentamisen. Loittorengassarjoissa on yleensä monta välikappaletta, joita lisäämällä tai poistamalla pystyt hallitsemaan kuinka suuren suurennussuhteen saavutat.

Heijastin

Yleisesti ottaen voidaan todeta, että kuvauskalusto joka ei sisällä elektroniikka on turvallisempi investointi. Nämä kestävät aikaa, ovat edullisempia ja eivät hajoa yhtä herkästi. 
Sama logiikka pätee salamakuvauksen edulliseen aloittamiseen, jossa haluan nostaa esiin kaksi tuotetta; *heijastimen ja *varjot. Molemmat näistä maksavat vain muutamia kymppejä ja kestävät helposti kymmeniä vuosia. Heijastimen avulla pystyy yksinkertaisesti hallitsemaan valoa ja täyttämään varjoja. 

Varjot sopivat salamakuvauksen edulliseen aloittamiseen

Moni valokuvaaja tuntuu hakevan kuviinsa parannusta hankkimalla uuden rungon tai objektiivin. Mielestäni valaisuun panostaminen vie omaa tietotaitoa huomattavasti enemmän eteenpäin kuin objektiivit. Lisävalaisu on monissa tilanteissa myös huomattavasti edullisempi tapa viedä omat kuvansa uudelle tasolle. 

Valokalusto tuntuu suorastaan edulliselta, kun on hetken sellannut objektiiveja. Jos jossain valokuvauskalustossa on hyvä hinta-laatusuhde, niin sen on oltavat *varjot. Riippuen koosta varjon voi nimittäin ostaa noin *15 eurolla. Tämä on käsittämättömän hyvä diili, kun ottaa huomioon miten monipuolisia varjot ovat valonmuokkaimina.

jalusta, kamera,
Kuvauskalusto joka ei sisällä elektroniikka on turvallisempi investointi.

Hyvä jalusta kestää aikaa

Kunnon jalusta kestää aikaa, vaikka isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle. Tästä syystä kannattaa mielestäni uskaltaa panostaa hieman enemmän jalustaan, kuin se marketin kympin muovijalusta. 

Valokuvaajan yleisin tauti on G.A.S (Gear Acquisition Syndrome)

Jos valokuvaajiin on uskominen, niin ruoho todellakin vaikuttaa olevan vihreämpää aidan toisella puolella. Osa valokuvaajista nimittäin tuntuu vaihtavan kameramerkkiä vähintään vuoden välein. 
Ekana olemme vakuuttuneita, että Nikonin kennoteknologia on kaikista parasta. Vuoden päästä haluamme hieman pienemmän rungon ja vaihdamme Sonyn-leiriin. Tätä kestää hetken, kunnes Canonilta tulee uutuus ja olemme vakuuttuneita, että tässä on vihdoin täydellinen kamera. 

Jossain vaiheessa on hyvä miettiä, harrastammeko kameroita vai valokuvausta? Näissä kahdessa nimittäin on merkittävä ero. 

Haluatko oppia lisää valokuvauksen perusteista?

Tämä artikkeli kuuluu osaksi meidän ilmaista peruskurssi. Meidän peruskurssin avulla opit valokuvauksen alkeet ja saat otettua entistä hienompia valokuvia. Kurssi on tarkoitettu valokuvauksen aloittelijoille ja ensimmäisen järjestelmäkameran omistajille. Peruskurssi sisältää seuraavat jaksot:

1 ajatus aiheesta “Näin säästät rahaa kamerakalustossa”

  1. Juha Sinkko

    Pikku lisäkommenti tuohon jalustaosioon vielä: Sen lisäksi, että muoviset rimpulat kaatuilevat ja menevät rikki, ne ovat yleensä varsin tuntematonta merkkiä. Hankkimalla kunnollisen (merkki)jalustan takaa yleensä myös sen, että siihen saa varaosia, jos jokin paikka jostain syystä hajoaa. Parinkympin Weifeng markettijalustoissa tämä tuskin onnistuu.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *