Meidän ilmaiset kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
muotokuva, valaisu, salama
Valaisukurssi
View Post
lightroom, photoshop, kuvankäsittely
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post
Filmikuvauksen alkeet
View Post

Seuraa meitä

18 helmi

Kalustovinkkejä valokuvaajalle

Meidän peruskurssin viimeisessä jaksossa kerromme kalustovinkkejä, joiden avulla voit säästää rahaa. Annamme suosituksia, millaisiin värkkeihin kannattaa satsata, ja mitkä taas jättää vähemmälle.

Kamerarunkoja tulee ja menee

Järjestelmäkameroiden runkoja tulee jatkuvasti uusia kuin liukuhihnalta. Niiden arvo putoaa erittäin nopeasti, joten niihin ei kannata sijoittaa – ellei satu todella tarvitsemaan jotain uutta ominaisuutta.

Objektiivit säilyttävät arvonsa

Objektiivit lienevät se tärkein alue. Tässä meillä on kolme peruslinjaa, joiden olemme havainneet olevan hyödyllisiä ja järkeviä.

Ensinnäkin, kittiputkellakin pärjää yllättävän hyvin. Sillä pääsee erittäin hyvin alkuun kuvaamisen opettelussa, ja niiden polttovälialue on usein hyvin yleiskäyttöinen. Kittilinssillä kuvaamalla opit ennen pitkää sen, mihin haluat tulevaisuudessa satsata.

Huippulaatuiset zoom-objektiivit ovat erittäin kalliita. Ne ovat usein ammattikäyttöön suunniteltuja. Näin ollen ne ovat kestäviä ja laadukkaita, mutta harkitsemalla hieman tarkemmin voit päästä samoihin lopputuloksiin huomattavasti vähemmällä rahalla.

Kiinteäpolttoväliset objektiivit (”primet”) ovat monessa suhteessa parempi vaihtoehto. Ensinnäkin, yhden hirvittävän kalliin zoomin hinnalla saat monta todella laadukasta kiinteää. Toiseksi, kiinteäpolttoväliset ovat yleisesti kuvanlaadultaan parempia kuin zoomit. Zoomeissa on liikkuvia osia ja suunnittelussa tehdään kompromisseja. Prime-objektiivien tekeminen on helpompaa, ja kuvanlaatu puhuu puolestaan. Kiinteäpolttoväliset ovat usein myös paljon pienempiä kuin zoomit.

Kolmas aspekti on se, että vanhempia manuaalitarkenteisia ei kannata oudoksua. Niissä on verraton kuvanlaatu verrattuna moniin nykyajan ihmeisiin. Tarkennusrenkaiden tuntuma on usein erinomainen. Mikäli aukonsäätö tapahtuu manuaalisesti, itse objektiivista, voit käyttää manuaalivalotusta, niitä kuvaustiloja, jotka eivät vaadi sähköistä yhteyttä kameran ja putken välillä.

Kokonainen artikkeli objektiivesti löytyy täältä: Mikä objektiivi kannattaa hankkia? 8 helpottavaa kysymystä

Adapterin avulla voi käyttää vanhempia objektiiveja

Markkinoilla on paljon erilaisia adaptereita. Niiden avulla voit saada kameraasi eri merkkisiä eri kiinnityksellä varustettuja objektiiveja ja yhdistellä eri järjestelmien kalustoa keskenään. Kamerakoululla on taulukko, jonka avulla voit tarkistaa, miten eri merkkisiä voi keskenään adaptoida.

Jalustat ja salamat

Jos jalustan ostaa, kannattaa panostaa laatuun. Muoviset rimpulat kaatuilevat ja menevät helposti rikki. Kunnon jalusta kestää ihmisenkin painon. Ne kestävät myös aikaa, vaikka isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle. Lisäksi ne pitävät arvonsa pitkään.

Kuten aiemmissa jaksoissa on hyvä käyttää mielikuvitusta ja askarrella. Ei välttämättä tarvitse ostaa kalliita merkkisalamoita tai softbokseja sun muita tarvikkeita. Valon hajottamiseksi voi riittää jo pala foliopaperia – jota saat vaikka kebab-käynnin yhteydessä! Kun asettelet sen kamerasi kiinteän salaman eteen, se toimii yhtä lailla kuin kymmeniä kertoja kalliimmat valmiit tuotteet. Ole luova ja kekseliäs, kokeile erilaisia juttuja!

Filmi ei ole kuollut

Lopuksi toteamme, että filmi ei todellakaan ole kuollut. Paremminkin se on nousussa. Yhä useampi harrastaja kuvaa filmille. Filmille kuvaamisessa on erilainen fiilis. Siinä ei vain räpsitä, vaan kuvat harkitaan tarkkaan, jolloin niistä tulee myös parempia ja luovempia.

Filmikalustossa on se hyvä puoli, että niiden arvo pysyy. Itse asiassa se voi jopa nousta huomattavia määriä vuosien saatossa. Filmikuvauksessa voit pitää hallinnassasi jokaisen vaiheen, kuvaamisesta aina kehittämiseen ja paperivedokseen saakka. Se antaa monenlaisia mahdollisuuksia ja on mielenkiintoista. Aina on mahdollista skannata paperikuvia, jos niitä johonkin digimuodossa tarvitsee.

Kaikki on suhteellista. Esimerkiksi keskikokoisen digiperän hinnalla (15 000 euroa) ostaa, kehittää ja skannaa melkoisen määrän filmirullia ja kuvia.

Haluatko oppia lisää valokuvauksen perusteista?

Kamerakoulun ilmaisen peruskurssin avulla opit valokuvauksen perusteet käytännönläheisten videoiden ja kuvaustehtävien avulla. Kurssin jälkeen osaat käyttää järjestelmäkameraasi ja saat tallennettua muistosi haluamallasi tavalla. 

mm
Kamerakoulu.fi

Kamerakoulun ilmaiset valokuvauskurssit auttavat sinua ottamaan parempia kuvia. Opastamme kameran käytössä ja annamme käytännönläheisiä vinkkejä kaikentasoisille valokuvaajille.