puhelinkuvaus

Puhelimen kameran tärkeimmät ominaisuudet tarkastelussa

Puhelimien kamerat ovat menneen vuosikymmenen aikana kehittyneet huimasti. Puhelimien kamerat mahdollistavat tarkkoja valokuvia, eri polttovälejä ja ominaisuuksia, mitkä ovat olleet aikaisemmin tuttuja järjestelmäkameroista. 

Yhä useampi meistä kuvaa päivittäin älypuhelimillaan arjessa, mutta myös työelämässä kuvaaminen älypuhelimella on yleistynyt. Suurin osa meistä ei hyödynnä älypuhelimen kameran ominaisuuksia, vaan kuvaavat automaattiasetuksilla. Tämän artikkelin ideana on käydä läpi puhelinkameroiden tärkeimmät ominaisuudet ja tekniset seikat valokuvauksen näkökulmasta.

Megapikselien määrä älypuhelimessa ei kerro koko totuutta

Megapikseli tarkoittaa 1 000 000 pikseliä, eli jos puhelimessasi on 12 megapikselin kamera, niin kameran ottamassa valokuvassa on 12 000 000 pikseliä. Puhelinkameroissa megapikselien määrä ei automaattisesti tarkoita laadukkaita valokuvia. 

Puhelinkameroissa ongelma on pieni kennon koko, johon valokuva piirtyy valotuksen aikana. Mitä enemmän puhelimen pienelle kennolle joudutaan pakkaamaan pikseleitä, sitä pienempiä pikseleiden on oltava. 

Ja mitä pienempiä pikselit ovat, sitä huonommin ne pystyvät havaitsemaan valoa, kirkkautta ja värejä. Eli laadukkaaseen kuvaan vaikuttaa moni asia, esim. kennon tarkkuus ja valoherkkyys, linssit sekä puhelimen ohjelmisto, joka valokuvan käsittelee. 

Lue myös: Missä puhelimessa on paras kamera? Sokkovertailussa 16 älypuhelinta

Kuvan valotuksen säätäminen puhelimella

Puhelinkamerassa kuvan valotusta pystytään muokkaamaan painamalla näytössä kuvan osaa, mistä valotus halutaan mitata, esim. kirkkaan- tai varjoisan alueen mukaan. 

Jos valotuksen säätö on käytettävissä puhelimessasi, tapahtuu valotuksen muutos heti. Valotusta voi myös muokata näyttöön tulevan liukusäätimen avulla, jolla pystyt vaikuttamaan valotukseen haluamallasi tavalla.

puhelin, kamera, tele, laaja
Uusimmissa puhelimissa on mahdollista vaihtaa käytössä olevaa polttoväliä.

Laajakulma, ultralaaja vai telekamera?

Lähes kaikista puhelimista löytyy vaihtoehtoja eri polttoväleille. Polttoväli kertoo, kuinka laaja tai kapea objektiivin kuvakulma on. Laajakulma on puhelinkameroissa ns. ”pääkamera”, joka on myös puhelimien laadukkain kamera. Laajakulma on valovoimaisin ja pitää sisällään eniten megapikseleitä. 

Ultralaajassa ja telekamerassa valovoimaisuus ja megapikseleiden määrä vähenee, jolloin kuvalaatu huononee. 

Saavuttaakseen parhaimman valokuvan laadun, on suositeltavaa kuvata puhelinkameran pääkameralla.

Digitaalisen ja optinen zoomin ero puhelinkameroissa

Zoomaus mahdollistaa kuvien ottaminen tilanteissa, missä ei fyysisesti pääse lähemmäksi. Mitä pidemmällä zoomilla kuvataan, sitä vakaampaa kuvausasentoa vaaditaan tarkan kuvan saamiseksi. Pienikin kameran liikahtaminen voi johtaa epätarkkaan valokuvaan

Puhelinkameroista löytyy niin digitaalista- kuin optista zoomia, mutta mitkä ovat niiden erot ja hyödyt? 

digitaalinen zoomi, valokuvaus, puhelinkamera
Digitaalisen zoomin kanssa kannattaa olla varovainen, sillä se heikentää kuvanlaatua huomattavasti.

Mitä digitaalinen zoomi tarkoittaa?

Digitaalinen zoomaus tarkoittaa kuvan rajaamista. Kamera rajaa kuvan reunoilta pikseleitä pois, jotta kohde voidaan näyttää ”isompana”. Digitaalinen zoomi vaikuttaa kuvan resoluutioon ja kuvan tarkkuuteen huomattavasti. Digitaalisen zoomin laadun parantamiseksi, puhelinvalmistajat luovat suuri resoluutioisia telekameroita. 

Mitä enemmän pikseleitä ja sitä kautta resoluutioita, sitä enemmän meillä on rajattavaa kuvaa. Puhelinkameroissa digitaalisen zoomin hyöty on, että sillä päästään usein huomattavasti kauemmaksi kuin optisella zoomilla. Digitaalisen zoomin käytössä on huomioitava, että kuvan laatu ja resoluutio kärsii huomattavasti.

Optisen zoomin hyöty

Optisessa zoomissa linssien paikat muuttuvat toisiinsa ja kennoon nähden. Kaukana oleva kohde nähdään isompana ilman, että kuvan resoluutio ja tarkkuus kärsii. Optisen zoomin hyöty on, että pystytään ottamaan valokuvia pidemmällä polttovälillä ilman kuvalaadun heikentymistä.

puhelinkuvaus, iphone, kännykkä
Puhelimen ruudukko on oiva apuväline sommittelussa.

Ristikko auttaa sommittelussa

Puhelimen kameran asetuksista löytyy yksi valokuvaajan parhaista työkaluista, eli ristikko. Ristikko koostuu kahdesta pysty- ja kahdesta vaakaviivasta, joka ei näy valmiissa valokuvassa. 

Ristikko helpottaa kuvaajaa sommittelemaan, luomaan tasapainoisempaa valokuvaa ja suoristamaan horisonttia. Valokuvatessa esim. kuvan kohde saatetaan usein sommitella viivojen risteyskohtaan. 

Esimerkiksi maisemakuvauksessa, kun etualalla oleva maa on sommiteltu alemmalle vaakaviivalle, sillä halutaan korostaa mielenkiintoista taivasta. Ja sommittelemalla taivas ylemmälle vaakaviivalle, sillä taas halutaan korostaa mielenkiintoista etualaa.

Kuvan tarkentaminen puhelimella

Puhelinkameroissa on automaattinen tarkennus, mutta se ei automaattisesti tarkoita sitä, että tarkennus on halutussa kohteessa. Puhelimella otetut valokuvat ovat usein kauttaaltaan tarkkoja ja täten kuvasta ei löydy syväterävyyttä vastaavasti kuin järjestelmäkameralla otetussa kuvassa. Tämä entisestään korostaa sommittelun tärkeyttä.

On suotavaa painaa sormella puhelimen näytöstä tarkennus haluttuun kohteeseen. Kuvattaessa yksityiskohtaa läheltä, tarkennuksen painaminen haluttuun kohteeseen korostuu valmiissa valokuvassa.

Pitkällä valotusajalla pystyy tallentamaan ohi menevien autojen valojuovat.

Yö-asetuksen käyttäminen puhelimen kamerassa

Yö-asetus mahdollistaa pitkän valotuksen käyttöä puhelimella. Tämä tarkoittaa sitä, että kameran suljin on pitkään auki ja kerää kennolle valoa pidemmän aikaa. 

Yö-asetusta voidaan hyödyntää silloin, kun kuvauspaikka on pimeä, sinne ei pääse paljoa valoa ja kun kohde pysyy paikallaan. Pitkällä valotuksella liikkuva kohde ei tule näkymään kuvassa tarkkana, mutta tätä voidaan käyttää myös efektinä. 

Mitä pitkällä valotuksella voi tehdä?

Ottaessa kuvaa pitkällä valotuksella, esimerkiksi ohi menevistä autoista, saadaan autojen valot toistumaan kuvassa valojuovina. Pitkää valotusta ottaessa on kameran pysyttävä paikallaan ja on suositeltavaa käyttää kolmijalkaa. 

pidike, jalusta, puhelin
Puhelimen kiinnittäminen jalustaan onnistuu älypuhelinpidikkeellä.

Jalustan käyttö

Kuvasta tulee epätarkka, jos kamera heilahtaa valotuksen aikana. Myös ajastimen käyttäminen on tärkeää, koska painaessa kameran laukaisinta, kamera saattaa tärähtää, joka johtaa epätarkkaan valokuvaan.

Puhelimen kiinnittäminen kolmijalkaan onnistuu esimerkiksi tällaisella *älypuhelinpidikkeellä. Kyseissä pidikkeessä on pohjassa standari 1/4″ ruuvikierre, joten sen pystyy kiinnittämään mihin tahansa tavalliseen jalustaan. 

Tähän kyseiseen *Manfrotton puhelinpidikkeeseen puhelimen voi kiinnittää vaaka- ja pystysuuntaan, joten sillä onnistuu luontevasti myös sosiaalisen median pystyvideot. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *