-
PÄIVÄÄ
-
TUNTIA
-
MINUUTTIA
-
SEKUNTIA
Tuotekuvaus tehty helpoksi -verkkokurssin avajaistarjousta jäljellä

Käyttöopas suotimien hyödyntämisestä valokuvauksessa

Erilaisia objektiivin eteen tulevia suotimia, eli filttereitä on olemassa moneen lähtöön. Valokuvaukseen tarkoitettujen suotimien ideana on jollain tavalla muuttaa kuvaa kuvaushetkellä. Meidän jatkokurssin tässä jaksossa käymme läpi mihin käyttötarkoitukseen mikäkin suodin sopii ja annamme vinkkejä niiden hankintaa varten.

Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.

Objektiivin halkaisija

Sen lisäksi, että suotimia on erilaisia, niin on tietenkin myös olemassa eri kokoisia. Tämä on ensimmäinen asia, joka kannattaa huomioida siinä vaiheessa, kun on hankkimassa itselleen ensimmäistä filttereitä. Useimmista objektiiveista löytyy ⌀ symboli ja numero. Tämä kertoo millimetreinä kyseisen objektiivin halkaisijan. Suodinta ostettaessa tulee suotimen koon täsmätä objektiivin halkaisijan kanssa. 

Mikäli objektiivististä ei löydy kyseistä merkintää, niin hakusanalla filter diameter rupeaa varmasti löytymään vastauksia. 

Kirkas suodin, eli UV-filtteri

Otetaan alkuun alta pois kaikista tylsin, mutta samalla yleisin suodatin tyyppi, eli kirkkaat suotimet. Nämä kulkevat monella nimellä riippuen valmistajasta. Samaa asiaa tarkoittaa käytännössä kaikki seuraavista: uv, clear ja protector.

Näiden kaikkien ideana on yksinkertaisesti suojata objektiivin etummaista lasipintaa iskuilta ja lialta. Parhaassa tapauksessa kirkas suojaava suodin toimii edullisena vakuutuksena kalliille objektiiville.

Erilaisia suojaavia suotimia löytyy täältä: Kirkkaat suotimet

Harmaa suotimen ideana on vähentää valon määrää. Kuva: Robert Gareth

Harmaasuotimet (ND-filtteri)

Harmaasuotimen ideana on vähentää valon määrää, eli tämä on sama kuin laittaisi tummat aurinkolasit kameran eteen. Saattaa kuulostaa erikoiselta, että miksi valokuvauksessa haluttaisiin vähentää valon määrää. Harmaasuotimille on kuitenkin monta erilaista käyttötarkoitusta esimerkiksi maisemakuvauksessa, salamakuvauksessa ja videokuvauksessa. 

Harmaa suotimia on olemassa eri voimakkuudella. Mitä vahvempi harmaa suodin, sen vähemmän valoa se päästää läpi.

Erilaisia harmaasuotimia löytyy täältä: Harmaasuotimet

Vahvalla harmaasuotimella voi pidentää suljinaikaa useampaan sekuntiin, ilman että kuva palaa puhki. Kuva: Jan Brennenstuhl

Mitä harmaasuotimella voi tehdä?

Vahvalla harmaasuotimella voi pidentää suljinaikaa useampaan sekuntiin, ilman että kuva palaa puhki. Tällä tekniikalla on mahdollista näyttää esimerkiksi pilvien tai veden liike kirkkaalla ilmalla. 

Toinen harmaasuotiminen käyttötarkoitus liittyy salamakuvaukseen kirkkaissa olosuhteissa. Tällöin vähennämme kuvasta valoa, jotta pääsemme kameran salamatäsmäysaikaan. Tässä tapauksessa harmaasuodin mahdollista suuren aukon käyttämisen salamakuvauksessa.

Säädettävä harmaasuodin (variable nd)

Määrättyjen voimakkuuksien lisäksi on olemassa säädettäviä harmaasuotimia, joissa läpi pääsevän valon määrää voidaan hallita suodinta pyörittämällä. Säädettävät harmaasuotimet ovat erityisen käteviä videokuvauksessa, jossa kuvan valotusta voidaan hallita säätää niiden avulla. Säädettävät harmaasuotimet ovat usein kalliimpia kuin vakioidut versiot.

Miksi videokuvauksessa tarvitaan harmaasuodinta? 

Videokuvauksessa käytetään lähes poikkeuksetta harmaasuotimia niin sanotun 180 asteen suljinnopeussäännön takia (180 degree rule). Tämän säännön mukaan suljinajan tulisi olla kaksinkertainen suhteessa kuvataajuuteen (frame rate). Jos siis kuvaamme 25 fps videota, tulisi suljinajan olla 1/50, jotta liike toistuu luontevana. 

Puoliharmaasuodin

Sen lisäksi, että on olemassa tasaisia harmaasuotimia on myös olemassa erikoisempia versioita, joissa suotimen yläreuna on tumma ja siitä liukuu tasaisesti kirkkaaseen lasiin. Nämä puoliharmaasuotimet on tarkoitettu lähinnä vakavaan maisemakuvaukseen, kun halutaan jo kuvaushetkellä vangita maisemasta mahdollisimman laaja dynamiikka. 

Pyöräpolarisaatiosuodin (CPL)

Polarisaatiosuotimen avulla voi vähentää heijastuksia ei-metallisista pinnoista, kuten ikkunoista tai vedestä. Lisäksi polarisaatiosuodin tehostaa taivaan ja kasvillisuuden värejä. Näin ollen polarisaatiosuodin on hyvä lisä luonto- ja maisemakuvaajille. Pyöräpolarisaatiosuodinta voi pyörittää ja sitä kautta hakea toivottua efektiä. 

Pyöräpolarisaatiosuotimia voi ostaa täältä: Pyöräpolarisaatiosuotimet

Black Mist luo kevyttä haloa valonlähteiden ympärille. Kuva: Alexandre Debieve

Efektisuotimet

Viimeisenä kategoriana ajattelin nostaa esiin erilaiset efektisuotimet. Näiden aikaisempien tarkasti määrättyjen suotimien lisäksi on olemassa vino pino erilaisia toinen toistaan hurjempia efektisuotimia. On olemassa suotimia jotka tuottavat kuvaan esimerkiksi pyörteitä ja tähtipölyä. Näiden käyttö oli yleisempää filmiaikana, kun ei samalla tavalla ollut mahdollisuuksia tehdä efektiä kuvankäsittelyssä.

Osa näistä on kuitenkin vahvasti pitänyt asemansa ja yksi esimerkki on pehmentävät Black Mist suotimet. Näiden ideana on pehmentää kuvan vaaleita alueita ja kuvassa näkyviä valonlähteitä. Black Mist luo kevyttä haloa valonlähteiden ympärille ja antaa kuvalle filmimäisemmän fiiliksen.

Kierteenmuunnosrenkaiden avulla voi säästää rahaa

Osa suotimista on melko arvokkaita, jonka seurauksena olisi ärsyttävää jokaista eri kokoista objektiivia varten hankkia erillinen suodin. Tähän pulmaan on onneksi olemassa niin sanottuja kierteenmuuntorenkaita (step-up rings). Näiden avulla voi muuntaa suodinkierteen isommaksi tai pienemmäksi käytettävän suotimen mukaan.

Haluatko oppia lisää valokuvauksesta?

Tämä artikkeli kuuluu osaksi meidän ilmaista jatkokurssia. Hyvien valokuvien ottaminen vaatii luovaa silmää ja vankkaa perustietoa. Meidän jatkokurssi kattaa nämä molemmat osa-alueet ja opastaa sinut aloittelijalta edistyneeksi harrastajaksi. Meidän jatkokurssi sisältää seuraavat jaksot:

Kirjoittajasta

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *