Kasataan edullinen aloittelijan setti salamakuvaukseen

Moni valokuvaaja tuntuu hakevan kuviinsa parannusta hankkimalla uuden rungon tai objektiivin. Haluan tässä artikkelissa haastaa tätä ajatusta ja nostaa valaisukaluston esiin parempana sijoituskohteena. Mielestäni valaisuun panostaminen vie omaa tietotaitoa huomattavasti enemmän eteenpäin kuin objektiivit. Lisävalaisu on monissa tilanteissa myös huomattavasti edullisempi tapa viedä omat kuvansa uudelle tasolle. Valaisun opettelu tuo valokuvaukseen aidosti uusia mahdollisuuksia. Valokalusto tuntuu suorastaan edulliselta, kun on hetken sellannut uusimpia objektiiveja.

Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.

Valaisu on jatkuvaa opettelua

Salamakuvauksessa pystymme valokuvaajina olemaan vastuussa kuvan tyylistä ja hallitsemaan miltä lopullinen kuva näyttää. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii meidän valaisukurssin aikaisempi jakso, jossa toteutuimme yhdellä valolla seitsemän erilaista potrettia. Valaisu on mielestäni valokuvauksen osa-alue, jossa opiskeltavaa riittää kaikista eniten. Tästä syystä valaisun opettelu kannattaa mielestäni myös aloittaa aikaisessa vaiheessa.

Edullinen käsisalama sopii valaisun opetteluun

Monilla on mielikuva, että salamalaitteet olisivat kalliita ja hankalia käyttää. Todellisuudessa valaisussa pääsee kuitenkin hyvin pitkälle yksinkertaisella käsisalamalla. Tällaisten hinnat pyörivät sadan euron nurkilla. Käsisalamat ovat itsessään pieniä ja kevyitä, jonka ansiosta niitä on helppo kuljettaa kuvauskeikoilla mukana. Lisäksi niihin on saatavana erilaisia valonmuokkaimia vaikka kuinka paljon, jonka takia suosittelemmekin *edullisia käsisalamoita valaisun opetteluun.

Lisää käsisalamoiden hyödyistä löytyy tästä artikkelista: Kahdeksen syytä hankkia käsisalama

Yksi hyvä vaihtoehto ensimmäiseksi käsisalamaksi on esimerkiksi *YN-560 IV. Jos on valmis laittamaan hieman enemmän rahaa käsisalamaan, niin suosittelemme tällä hetkellä *Godoxin V860 tai *V1 salamaa. Näissä on valmiiksi jo esimerkiksi TTL-mittaus. Näissä kaikissa kolmessa vaihtoehdossa on lisäksi sisäänrakennettu vastaanotin radiolähetintä varten, joka tekee salamakuvauksen aloittamisesta helppoa.

Käsisalaman hyödyt

  • Edullinen
  • Helppo kuljettaa mukana
  • Paljon halpoja valonmuokkaimia
  • Tuo enemmän vaihtoehtoja valaisuun

Radiolähetin helpottaa kuvaamista

Radiolähetin on ehdottomasti mukavin tapa väläyttää kamerasta irti oleva salama. *Radiolähetin juttelee vastaanottimen kanssa ja osaa tätä kautta väläyttää salaman etänä. Radiolähettimen kantama voi olla jopa useita satoja metrejä. Radiolähetin itsessään asetetaan kameran salamakenkään ja mahdollinen vastaanotin salaman päätyyn. Monissa salamalaitteissa rupeaa kuitenkin olemaan vastaanotin sisäänrakennettuna, jonka ansiosta tarvitsemme ainoastaan lähettimen kameran salamakenkään. 

Radiolähetin antaa meille käyttöön eniten ominaisuuksia ja vapautta valaisuun. Radiolähetin mahdollistaa valojen vapaan asettelun ja usein myös salaman tehojen säätämisen kameran päältä. Radiolähettimet ovat useimmiten kameramerkkikohtaisia, joten muista kiinnittää tähän huomiota radiolähetintä ostaessasi.

Läpiammuttava varjo

Erilaiset valonmuokkaimet ovat oleellinen osa salamakuvausta, sillä ne mahdollistava valon hallinnan, suuntaamiseen ja muotoilun. Paljaan salaman valo on itsessään hyvin lujaa ja kontrastikasta. Tästä syystä haluamme monissa tilanteissa pehmentää valosta imartelevampaa, joka tapahtuu erilaisten valonmuokkaimien avulla.

Salamakuvauksen edulliseen aloittamiseen suosittelen tällä hetkellä kahta valonmuokkainta, jotka ovat läpiammuttava ja heijastava varjo. Jos jossain valokuvauskalustossa on hyvä hinta-laatusuhde, niin sen on oltavat varjot. Riippuen koosta varjon voi nimittäin ostaa noin *15 eurolla. Tämä on käsittämättömän hyvä diili, kun ottaa huomioon miten monipuolisia varjot ovat valonmuokkaimina.

ruokakuvaus, läpiammuttava varjo, valaisu
Läpiammuttava varjo pehmentää salaman valoa tehokkaasti ja jakaa sen tasaisesti. Tämä takaa luonnollisen lopputuloksen. Kuva: Ella Olsson

Läpiammuttavan varjon edut

  • Edullinen
  • Helppo ja nopea käyttää
  • Menee pieneen tilaan
  • Levittää valon isolle alueelle

Heijastava varjo

Heijastava varjo suuntaa salamasta lähtevän valon takaisin kohteeseen. Luonteeltaan heijstavan varjon valo on hukan kovempaa verrattuna läpiammuttavaan varjoon. Heijastava varjo sopii hyvin esimerkiksi muotokuvaukseen. Myös heijastavia varjoja voi ostaa muutamalla kympillä.

muotokuva, heijastava varjo, valaisu
Heijastava sateenvarjo sopii hyvin hyvin muotokuviin. Kuva: Janko Ferlic

Heijastavan varjon edut

  • Edullinen
  • Helppo ja nopea käyttää
  • Menee pieneen tilaan
  • Tuo enemmän kontrollia valaisuun

Valojalusta

Jotta koko tämä valaisusetti pysyy kasassa tarvitsemme vielä muutaman pakollisen, hieman tylsemmän osan. Ensimmäinen näistä on *valojalusta. Erilaisia valojalustoja löytyy monen hintaisia, joka hankaloittaa ostopäätöstä. Kalliimmat jalustat ovat usein painavampia ja tukevampia, kun taas edulliset valojalustat ovat heppoisempia rakenteeltaan. Kannattaa alkuun miettiä millaisissa olosuhteissa suunnittelee kuvaavansa ja tämän mukaan miettiä sopivaa valojalustaa.

Suosittelisin itse valitsemaan pykälää *jykevämmän valojalustan, etenkin jos aikomuksena on kuvata ulkona. Liian kevyt valojalusta ei pidä salamalaitetta turvallisesti pystyssä ja pahimmassa tapauksessa rikkoo valon.

Salaman pidike

Käsisalaman kiinnittäminen jalustaan vaatii jonkilaisen pidikkeen. Tähän tarkoitukseen suosittelen tällä hetkellä *Godoxin S2 adapteria. Tämän adapterin avulla pystyy kiinnittämään minkä tahansa Bowensin valonmuokkaimen tai varjon.


Haluatko oppia lisää salamakuvauksesta?

Tämä artikkeli kuuluu osaksi meidän ilmaista valaisukurssia. Opettelemalla valaisun perusteet pystyt hallitsemaan valokuviesi tunnelmaa ja saat käyttöösi enemmän luovia mahdollisuuksia. Valaisukurssi sisältää seuraavat jaksot:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *