Kahdeksan syytä hankkia käsisalama

Monissa kameroissa on sisäänrakennettu salama, se ei kuitenkaan sovellu kovin moneen kuvaustilanteeseen ja aiheuttaa luonteensa takia helposti lisäongelmia. Sisäänrakennetun salaman teho on heikko, sen suunta harvoin imartelee kuvattavaa ja lisäksi se aiheuttaa helposti punaisia silmiä ja rajuja varjoja.

Ratkaisu näihin ongelmiin on käsisalama ja sen käytön opettelu. Käsisalamoiden hinnat ovat nykyään hyvin kohtuullisella tasolla harrastelijoita silmällä pitäen, jonka ansiosta valaisun opettelun voi aloittaa ilman suurta riskiä. Valaisu on valokuvauksen osa-alue, jossa opeteltavaa riittää loppuiäksi. Valojen parempi hallinta tekee sinusta nopeasti paremman kuvaajaan. Tässä artikkelissa käymme läpi miksi kannattaa hankkia käsisalama omaan kamerareppuun.

Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.

1. Enemmän tehoa

Ostamalla *käsisalaman saa lisää valotehoa verrattuna kameran omaan sisäänrakennettuun salamaan. Salamalaitteen ohjeluku kertoo salaman maksimitehon. Tavallisessa käsisalamassa tämä ohjeluku (GN) voi olla noin 50-100. Kameran sisäänrakennetun salaman vastaava lukema taas on luokkaa 10-12.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että käsisalamasta on hyötyä myös kauempaa kuvattaessa. Heikompitehoisella salamalla joutuu käyttämään korkeampia ISO-arvoja, jolloin kuvan laatu kärsii. Suurempi teho antaa enemmän mahdollisuuksia valaisuun, joka tulee tärkeäksi etenkin haastavemmissa olosuhteissa.

Erillinen *käsisalama myös latautuu nopeammin, jolloin kuvaamiseen ei tule ikäviä taukoja. Tämän lisäksi käsisalamassa on oma akkunsa, jolloin se ei syö kameran omaa virtaa ja kuvaamista pystyy jatkamaan pidempään.

2. Lisää vaihtoehtoja valaisuun

Hämärissä sisätiloissa tai voimakkaassa auringonpaisteessa kuvaaminen on aina haaste. Jossain vaiheessa tulee vastaan tilanne, jossa kohteen valo ei ole miellyttävä tai valo ei yksinkertaisesti riitä, ilman että kuvan laatu kärsii liikaa. Käsisalaman ansiosta sinun ei enää tarvitse mennä ympäristön ehdolla, vaan pystyt hallitsemaan ja rakentamaan oman näköisiä valokuvia valaisun kautta. Itse rakennettu valaisu myös pysyy samanlaisena läpi kuvauksen, joka mahdollistaa tasaisen lopputuloksen ruudusta toiseen.

Käsisalamassa on lisäksi paljon ominaisuuksia verrattuna kameran omaan salamaan. Käsisalamassa voi esimerkiksi käyttää niin sanottua zoom-toimintoa, joka tiivistää salamasta lähtevän välähdyksen kapeammaksi.

Monista käsisalamoista löytyy lisäksi sisäänrakennettu diffuusio-paneeli, jolla pystyy pehmentämään siitä lähtevää valoa kätevästi. Erilaisilla lisäosilla käsisalamasta saa todella monipuolisen työkalun.

Erilaisista valonmuokkaimista löytyy lisää tietoa täältä: Yleisimmät valonmuokkaimet vertailussa.

valaisu, käsisalama, valo
Salaman heijastaminen katosta levittää valon suuremmalla alueelle, joka antaa kuvaan pehmeämpää ja miellyttävämpää valoa.

3. Salaman heijastaminen katosta

Käsisalaman yksi suurista vahvuukista verrattuna kameran sisäänrakennettuun salamaan on valon suunnattavuus. Käsisalaman välähdyspäätä voi vapaasti käännellä, joka mahdollisaa valon hallinnan ja pehmentämisen. Tästä liikuteltavuudesta on apua esimerkiksi sisätiloissa, sillä voit heijastaa salaman katon tai minkä tahansa vaalean pinnan kautta.

Salaman heijastaminen katosta levittää valon suuremmalla alueelle, joka antaa kuvaan pehmeämpää ja miellyttävämpää valoa. Jyrkät varjot kasvoilla eivät yleensä ole kovin imartelevia. Kyseinen tekniikka toimii parhaiten kun tilassa on vaalea katto, sillä silloin heijastuva valo on mahdollisimman puhtaan väristä.

Salaman pystyy väläyttämään etänä radiolähettimen avulla. Osassa käsisalamoista löytyy sisäänrakennettu vastaanotin, jonka ansiosta tarvitset pelkän radiolähettimen salaman kaveriksi.

4. Salaman käyttäminen etänä

Salaman siirtäminen pois kameran päältä on suuri askel valaisussa ja avaa huiman määrän uusia mahdollisuuksia. Salaman väläyttäminen etänä on tänä päivänä helppoa, sillä monista *käsisalamoista löytyy valmiiksi sisäänrakennettu vastaanotin. Tämä tarkoittaa että tarvitset ainoastaan *radiolähettimen ja sinulla on toimiva setti salamakuvaukseen.

Osassa *radiolähettimiä voi suoraan säätää salaman tehoja, joka vähentää turhaa ravaamista valojen välillä ja nopeuttaa kuvaustilannetta. Tämä on kätevä ominaisuus etenkin jos salama on jonkin suuremman valonmuokkaimen sisällä. 

5. Paino

Pienempäänkin kamerareppuun menee helposti muutama käsisalama, jonka ansiosta lisävalaisun tekeminen lokaatiossa helpottuu kummasti. Käsisalama, valojalusta, sateenvarjo ja radiolähetin on setti jonka saa helposti sujautettua keskikokoiseen kamerareppuun. Helpon liikuteltavuuden ansiosta lokaatiossa kuvaaminen on mukavampaa ja kuvaajan hartiat kiittävät! Käsisalaman isoin etu verrattuna perinteiseen studiosalamaan on paino.

Käsisalaman ansiosta sinun ei enää tarvitse mennä ympäristön ehdolla, vaan pystyt hallitsemaan ja rakentamaan oman näköisiä valokuvia valaisun kautta.

6. Edulliset valonmuokkaimet

Käsisalaman monipuolisuus rupeaa toden teolla tulemaan esiin erilaisten valonmuokkaimien myötä. Näiden avulla valoa saa pehmennettyä ja suunnattua halutulla tavalla. Erilaisia käsisalamoille tarkoitettuja valonmuokkaimia on nykyään joka lähtöön. On olemassa perinteisiä sateenvarjoja, pieniä softboxeja ja jopa isompia octia.

Tämän lisäksi käsisalamoita voi erillisillä adaptereilla käyttää myös studiovaloille tarkoitetuissa valonmuokkaimissa. Käsisalaman pystyy näin sovittamaan esimerkiksi Elinchromin, Bowensin tai Profoton valonmuokkaimiin. Esimerkki tällaisella *adapterilla Godoxin käsisalaman saa kiinni Bowensin tai Elinchromin valonmuokkaimiin. Tämä voi olla kätevää, mikäli valmiiksi jo omistaa jotain näistä merkeistä tai haluaa käyttää samoja valonmuokkaimia studiovalojen ja käsisalamoiden kanssa.

Meidän kattava artikkeli erilaisista valonmuokkaimista löytyy täältä: Yleisimmät valonmuokkaimet esittelyssä

Salaman siirtäminen pois kameran päältä on suuri askel valaisussa ja avaa huiman määrän uusia mahdollisuuksia.

7. Luovuus

Hankkimalla käsisalaman pääsee kokeilemaan aivan uusia puolia valokuvauksesta ja toden teolla ruveta harjoittelemaan valaisua. Voit koittaa miltä voimakas takavalo näyttää kohteen takana, miten tekstuurit ja pinnat käyttäyvyvät valon kulman muuttuessa, kuvatta täysin pimeässä tai lähteä tekemään hurjia värikokeiluja kalvojen kanssa.

Jo pelkästään yhdellä lisävalolla saa paljon uusia ulottuvuuksia omaan kuvaamiseen. Suosittelemmekin aloittelijoita lähtemään liikkeellä yhdestä valosta ja opettelemaan sen käytön perinpohjaisesti. Taitojen parannuttua on omaan arsenaaliin helppo hankkia lisää valoja. Tällöin pystyy itse sanomaan mitä valaisuun ja omaan tekemiseensä kaipaa. Lisäksi valaisun opettelu on huomattavasti helpompaa yksi valo kerrallaan.

Esimerkkejä yhden valon käytöstä löytyy täältä: 7 erilaista potrettivalaisua yhdellä salamalla

Käsisalamoiden hinnat ovat nykyään hyvin kohtuullisella tasolla harrastelijoita silmällä pitäen

8. Hinta

Pätevän käsisalaman saa tänä päivänä reilun sadan euron pintaan riippuen laitteen ominaisuuksista. Käsisalaman hankinta on mielestämme hyvin perusteltua, etenkin kun miettii uusien kamerarunkojen tai objektiivien hintaa. Valaisun kokonaisvaltainen opettelu tekee sinusta taatusti paremman kuvaajan kun pieni parannus kameran ominaisuuksissa.

Monille aloittelijoille suosittelemme Godoxin tuoteperheestä *Godox V860 tai *Godx V1-salamaa, joista molemmista löytyy sisäänrakennettu vastaanotin. Molemmat näistä ovat lisäksi salama yhteensopiva kameran TTL järjestelmien kanssa. Tämä takia kannattaa huomioida, että hankkii omaa kameramerkkiä vastaavan laitteen:

Godox V1 Canon salama
Godox V1 Nikon salama
Godox V1 Fuji
Godox V1 Sony
Godox V1 Olympus / Panasonic

Godoxin mallistosta löytyy hyvin kasvuvaraa ja yhteensopivia laitteita myöhempää käyttöä varten, kuten esimerkiksi AD300 Pro tai vieläkin tehokkaampi AD400 Pro.


Haluatko oppia lisää salamakuvauksesta?

Tämä artikkeli kuuluu osaksi meidän ilmaista valaisukurssia. Opettelemalla valaisun perusteet pystyt hallitsemaan valokuviesi tunnelmaa ja saat käyttöösi enemmän luovia mahdollisuuksia. Valaisukurssi sisältää seuraavat jaksot:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vie valokuvasi seuraavalle tasolle

Tilaa kuukausittainen valokuvausvinkki suoraan sähköpostiisi ja pidä valokuvauksen opiskelua yllä.