Meidän ilmaiset kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
lightroom, photoshop, kuvankäsittely
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post

Seuraa meitä

8 marras

8 syytä hankkia käsisalama

Monissa kameroissa on sisäänrakennettu salama, se ei kuitenkaan sovellu kovin moneen kuvaustilanteeseen ja aiheuttaa luonteensa takia helposti lisäongelmia. Sisäänrakennetun salaman teho on heikko, sen suunta harvoin imartelee kuvattavaa ja lisäksi se aiheuttaa helposti punaisia silmiä ja rajuja varjoja.

Ratkaisu näihin ongelmiin on käsisalama ja sen käytön opettelu. Käsisalamoiden hinnat ovat nykyään hyvin kohtuullisella tasolla harrastelijoita silmällä pitäen, jonka ansiosta valaisun opettelun voi aloittaa aikaisessa vaiheessa. Valaisu on valokuvauksen osa-alue, jossa opeteltavaa riittää loppuiäksi.

Valojen parempi hallinta tekee sinusta nopeasti paremman kuvaajaan! Tässä artikkelissa käymme läpi miksi kannattaa hankkia käsisalama omaan kamerareppuun.

1. Enemmän tehoa

Ostamalla käsisalaman saa lisää valotehoa verrattuna kameran omaan sisäänrakennettuun salamaan. Salamalaitteen ohjeluku kertoo sen maksimitehon. Tavallisessa käsisalamassa tämä ohjeluku (GN) voi olla noin 50-100. Kameran sisäänrakennetun salaman vastaava lukema taas on luokkaa 10-12.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että tehokkaammasta käsisalamasta on hyötyä myös kauempaa kuvattaessa. Heikompitehoisella salamalla joutuu käyttämään korkeampia ISO-arvoja, jolloin kuvan laatu kärsii. Suurempi teho antaa enemmän mahdollisuuksia valaisuun, joka tulee tärkeäksi etenkin haastavemmissa olosuhteissa.

Erillinen käsisalama myös latautuu nopeammin, jolloin kuvaamiseen ei tule ikäviä taukoja. Tämän lisäksi käsisalamassa on oma akkunsa, jolloin se ei syö kameran omaa virtaa ja kuvaamista pystyy jatkamaan pidempään.

2. Lisää vaihtoehtoja valaisuun

Hämärissä sisätiloissa tai voimakkaassa auringonpaisteessa kuvaaminen on aina haaste. Jossain vaiheessa tulee vastaan tilanne, jossa kuvattavan kohteen valo ei ole miellyttävä tai valo ei yksinkertaisesti riitä, ilman että kuvan laatu kärsii liikaa. Käsisalaman ansiosta sinun ei enää tarvitse mennä ympäristön ehdolla, vaan pystyt hallitsemaan ja rakentamaan oman näköisiä valokuvia valaisun kautta. Itse rakennettu valaisu myös pysyy tasaisena läpi kuvauksen, joka mahdollistaa tasaisen lopputuloksen ruudusta toiseen.

Käsisalamassa on paljon ominaisuuksia verrattuna kameran omaan salamaan. Käsisalamassa voi esimerkiksi käyttää niin sanottua zoom-toimintoa, joka tiivistää salamasta lähtevän välähdyksen keilaa kapeammaksi. Tällä toiminnolla pystyy täsmäämään käytettävissä olevan polttovälin objektiivin ja salaman välillä, jolloin valo leviää sopivalle alueelle.

Monista käsisalamoista löytyy lisäksi sisäänrakennettu diffuusio-paneeli, jolla pystyy pehmentämään siitä lähtevää valoa kätevästi. Erilaisilla lisäosilla käsisalamasta saa todella monipuolisen työkalun!

Salaman heijastaminen katosta levittää valon suuremmalla alueelle, joka antaa kuvaan pehmeämpää ja miellyttävämpää valoa.

3. Salaman heijastaminen katosta

Käsisalaman yksi suurista vahvuukista verrattuna kameran sisäänrakennettuun salamaan on valon suunnattavuus. Käsisalaman välähdyspäätä voi vapaasti käännellä, joka mahdollisaa valon hallinnan ja pehmentämisen. Tästä liikuteltavuudesta on apua esimerkiksi sisätiloissa, sillä voit heijastaa salaman katon tai minkä tahansa pinnan kautta.

Salaman heijastaminen katosta levittää valon suuremmalla alueelle, joka antaa kuvaan pehmeämpää ja miellyttävämpää valoa. Jyrkät varjot kasvoilla eivät yleensä ole kovin imartelevia. Kyseinen tekniikka toimii parhaiten kun tilassa on vaalea katto, sillä silloin heijastuva valo on mahdollisimman puhtaan väristä.

Kannattaa käydä kertaamassa meidän artikkeli valon luonteesta, mikäli tämä aihe ei ole vielä tuttu: Valon teoria ja salamakuvauksen opettelu 

Salaman pystyy väläyttämään etänä radiolähettimen avulla. Osassa käsisalamoista löytyy sisäänrakennettu vastaanotin, jonka ansiosta tarvitset pelkän radiolähettimen salaman kaveriksi.

4. Salaman käyttäminen etänä

Salaman siirtäminen pois kameran päältä on suuri askel valaisun opetteluun ja avaa huiman määrän uusia mahdollisuuksia! Salaman väläyttäminen etänä on yksinkertaista, sillä monesta käsisalamasta löytyy valmiiksi sisäänrakennettu vastaanotin.

Tämän tarkoittaa että tarvitset ainoastaan radiolähettimen kameran omaan salamakenkään ja sinulla on toimiva setti! Salaman käyttäminen etänä tarkoittaa, että pystyt täysin päättämään millaista valoa rakennat, hallitsemaan mihin varjot laskeutuvat ja näin saamaan kuviin lisää syvyyttä valaisun kautta.

Osassa radiolähettimiä voi suoraan säätää salaman tehoja, joka vähentää turhaa ravaamista valojen välillä ja helpottaa kuvaustilannetta. Tämä on kätevä ominaisuus etenkin jos salama on jonkin suuremman valonmuokkaimen sisällä. 

5. Paino

Mahdollisesti käsisalaman isoin etu verrattuna perinteiseen studiosalamaan on paino. Pienempäänkin kamerareppuun menee helposti muutama käsisalama, jonka ansiosta lisävalaisun tekeminen lokaatiossa helpottuu kummasti.

Käsisalama, valojalusta, sateenvarjo ja radiolähetin on setti jonka saa helposti sujautettua keskikokoiseen kamerareppuun. Helpon liikuteltavuuden ansiosta lokaatiossa kuvaaminen on mukavampaa ja kuvaajan hartiat kiittävät!

6. Edulliset valonmuokkaimet

Käsisalaman monipuolisuus rupeaa toden teolla tulemaan esiin erilaisten valonmuokkaimien myötä. Näiden avulla valoa saa pehmennettyä ja suunnattua halutulla tavalla. Useimmat käsisalamat ovat muotoilultaan lähes identtisiä, joka tekee valonmuokkainten yhteensopivuuden ja ostamisen helpommaksi. 

Meidän kattava artikkeli erilaisista valonmuokkaimista löytyy täältä: Yleisimmät valonmuokkaimet esittelyssä

Erilaisia käsisalamoille tarkoitettuja valonmuokkaimia on nykyään joka lähtöön. On olemassa perinteisiä sateenvarjoja, pieniä softboxeja ja jopa isompia octia.

Tämän lisäksi käsisalamoita voi erillisillä adaptereilla käyttää myös studiovaloille tarkoitetuissa valonmuokkaimissa. Käsisalaman pystyy näin sovittamaan esimerkiksi Elinchromin, Bowensin tai Profoton valonmuokkaimiin. Esimerkki tällaisesta adapterista on Godoxin STR-1, jolla käsisalaman saa kiinni Bowensin tai Elinchromin valonmuokkaimiin. Tämä voi olla kätevää, mikäli valmiiksi omistaa jotain näistä merkeistä tai haluaa käyttää samoja valonmuokkaimia studiovalojen ja käsisalamoiden kanssa.

Salaman siirtäminen pois kameran päältä on suuri askel valaisun opetteluun

7. Luovuus

Hankkimalla käsisalaman pääsee kokeilemaan aivan uusia puolia valokuvauksesta ja toden teolla lähteä harjoittelemaan valaisua askel kerrallaan. Voit koittaa miltä voimakas takavalo näyttää kohteen takana, miten tekstuurit ja pinnat käyttäyvyvät valon kulman muuttuessa, kuvatta täysin pimeässä tai lähteä tekemään hurjia värikokeiluja kalvojen kanssa.

Jo pelkästään yhdellä lisävalolla saa paljon uusia ulottuvuuksia omaan kuvaamiseen. Suosittelemmekin aloittelijoita lähtemään liikkeellä yhdestä valosta ja opettelemaan sen käytön perinpohjaisesti. Taitojen parannuttua on omaan arsenaaliin helppo hankkia lisää valoja. Tällöin pystyy itse sanomaan mitä valaisuun ja omaan tekemiseensä kaipaa. Lisäksi valaisun opettelu on huomattavasti helpompaa yksi valo kerrallaan.

Käsisalamoiden hinnat ovat nykyään hyvin kohtuullisella tasolla harrastelijoita silmällä pitäen

8. Hinta

Pätevän käsisalaman saa tänä päivänä reilun sadan euron pintaan riippuen laitteen ominaisuuksista. Käsisalaman hankinta on mielestämme hyvin perusteltua, etenkin kun miettii uusien kamerarunkojen tai objektiivien hintaa suhteessa salamaan. Valaisun kokonaisvaltainen opettelu tekee sinusta taatusti paremman kuvaajan kun pieni parannus kameran ominaisuuksissa uuden rungon myötä.

Monille aloittelijoille suosittelemme Godoxin tuoteperheestä tehokasta Godox V860II -salamaa, jostaa löytyy sisäänrakennettu vastaanotin. Kyseinen salama on täysin yhteensopiva kameran TTL järjestelmien kanssa. Tämä takia kannattaa huomioida, että hankkii omaa kameramerkkiä vastaavan laitteen:

Godox V860IIC Canon salama
Godox V860IIN Nikon salama
Godox V860IIF Fuji salama
Godox V860II Sony salama
Godox V860IIO Olympus / Panasonic salama

Godoxin mallistosta löytyy hyvin kasvuvaraa ja yhteensopivia laitteita myöhempää käyttöä varten, kuten esimerkiksi AD200 Pro.

Haluatko oppia lisää salamakuvauksen perusteista? Tällöin kannattaa tutustua meidän ilmaisen valaisukurssiin, johon tämä artikkeli myös kuuluu. Kurssin aikana opit käyttämään käsisalamoita miljöössä, hahmottamaan valoa paremmin ja luomaan tunnelmaa valolla. 

mm
Kamerakoulu.fi

Kamerakoulu auttaa suomalaisia valokuvaajia kehittymään, verkostoitumaan ja nauttimaan valokuvauksesta!