Takavalon luova käyttö – käsisalaman asettaminen kohteen taakse

Aiheena tässä osassa valaisukurssia on kohteen dramaattiinen valaisu takaapäin. Tämä on hauska tehokeino, jolla on helppo tuoda mielenkiintoa ja näyttävyyttä valokuvaan. Takavalo erottaa kohteen taustasta ja toimii niin sanottuna korkovalona. Valon havainnointi on yksi tämän artikkelin ja kuvaustehtävän keskeisimmistä ideoista. Tästä syystä teemme hyvinkin dramaattista valaisua, jotta havainnointi olisi helpompaa ja jotta valo erottuisi kuvasta mahdollisimman selkeästi.

Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.

Mihin takavalo sopii?

Takavalo toimii erinomaisesti kun halutaan tuoda esiin tekstuuria ja kohteen muotoja, jonka takia se on suosittua esimerkiksi ruokakuvauksessa. Toki silloin valaisu on usein tyyliltään huomattavasti hillitympää kun meidän esimerkeissä tänään.

Erilaisten hentojen materiaalien kanssa voimakkaan takavalon käyttö voi tuoda mielenkiintoa valaisuun. Takavalo saa tällaiset hennot materiaalit kuultamaan kauniisti, sillä valo näkyy niistä osittain läpi. Esimerkkejä tällaisista tapauksista olisi erilaisten lasiesineiden, ohuiden lehtien tai vaikka silkkiharson kuvaaminen.

Takavalon avulla on myös mahdollista korostaa ilmassa olevia partikkeleita, kuten höyryä, usvaa tai savua. Itse asiassa mikään näistä ei juurikaan näy kuvassa ilman takavaloa.

Takavalo saa hennot materiaalit kuultamaan kauniisti, sillä valo näkyy osittain niistä läpi.

Salaman piilottaminen kohteen taakse

Meidän valaisukurssin aikaisemmissa jaksoissa olemme pitäneet valon hyvin lähellä kohdetta ja kameraa. Tällä kertaa leikittelemme viemällä salaman huomattavasti kauemaksi. Jos käytössämme on radiolähetin, niin on hyvä muistaa, että niiden kantama voi olla satoja metrejä. Tämä ominaisuus unohtuu helposti, jota kautta valot tulee rutiinista asetettua lähelle.

Kun asettelet salaman kohteen taakse kannattaa se tehdä alkuun niin, ettei salaman valo suoraan osu kameran linssiin. Suoraan objektiivin osuva salama aiheuttaa voimakkaita linssiheijastumia, jotka eivät ole ideana tässä harjoituksessa. Voit toki harjoituksen jälkeen kokeilla miltä linssiheijastumat kuvassa näyttäisivät ja leikkiä myös niillä.

Harjoituksen ideana on toteuttaa kohteen taakse hyvin voimakas takavalo ja näin tuoda draamaa kuvaan.

Kuvaustehtävän idea

Harjoituksen ideana on toteuttaa kohteen taakse hyvin voimakas takavalo ja näin tuoda draamaa kuvaan. Mielikuvallisesti voimme ajatella, että mallin takana olisi esimerkiksi rokkikonsertin spottivalot tai lähestyvä auto.  

Aloita pystyttämällä salama *valojalustalle suoraan kohteen taakse. Ota tämän jälkeen ensimmäinen testikuva ilman lisävaloa. Tässä testikuvassa päätät miten paljon vallitsevaa valoa haluat lopulliseen kuvaan mukaan.

Suosittelemme alkuun tekemään kuvaustehtävän hämärässä tilassa, kuten sisällä. Aseta käsisalaman tehonsäätö manuaalille kuvaustehtävän ajaksi. Tässä vaiheessa voit ottaa ensimmäisen testikuvan salaman kanssa. Vaihda salaman tehoja pienemmälle mikäli ensimmäinen testikuva on liian kirkas tai vastaavasti kovemmalle mikäli testikuvaa jää pimeäksi. Älä tässä vaiheessa enää koske kameran asetuksiin. Säädä kuvan valotus ainastaan salaman tehoilla.

Harjoituksen valokaavio

Harjoituksen ideana on toteuttaa kohteen taakse hyvin voimakas takavalo.

Salaman zoomilla voi vaikuttaa valokiilaan kulmaan

Monissa käsisalamoissa on zoom-toiminto, jolla voi muuttaa valokiilan kulmaa. Monissa salamalaitteissa tämä arvo säätyy automaattisesti objektiivin polttovälin mukaan, mutta sitä voidaan säätää myös käsin. Tätä harjoitusta varten haluamme saada aikaan kapean valokiilan, joten kannattaa asettaa salaman zoom-toiminto esimerkiksi asentoon 70mm, 90mm tai 105mm.

Mikäli innostut tämän tyylisestä valaisusta enemmänkin voi erilaiset gridit, ladonovet ja snootit olla hyvä hankinta. Näiden valonmuokkaimien ideana on pitää valo entistä tiiviimmin kasassa ja samalla paremmin hallittavissa. Tässä on esimerkiksi monipuolinen paketti, joka sopii suoraan Godoxin V1 käsisalamaan: *Godox AK-R1

Kuvaustehtävän vaiheet tiivistettynä

  1. Aseta salama suoraan kohteen taakse. Harkitse etäisyyttä.
  2. Ota ensimmäinen testikuva ilman salamaa ja päätä vallitsevan valon määrä.
  3. Laita salaman tehonsäätö manuaalille ja zoom-asetus tiukaksi (esimerkiksi 90mm).
  4. Varo osoittamasta salaman valoa suoraan objektiiviin.
  5. Pyri kehystämään kohde takaa tulevalla valolla.
  6. Kuvaustehtävien tuloksia, voi halutessaan jakaa kanssamme Instagramissa tunnisteella #kamerakoulu

Haluatko oppia lisää salamakuvauksesta?

Tämä artikkeli kuuluu osaksi meidän ilmaista valaisukurssia. Opettelemalla valaisun perusteet pystyt hallitsemaan valokuviesi tunnelmaa ja saat käyttöösi enemmän luovia mahdollisuuksia. Valaisukurssi sisältää seuraavat jaksot:

Valokuvaajaksi vuodessa -koulutusohjelma

Valokuvaajaksi vuodessa on Kamerakoulun kehittämä koulutusohjelma, jonka avulla voit edetä valokuvauksen aloittelijasta aina vakavaksi harrastajaksi ja kohti ammattimaista toimintaa.

Ajankohta: Tammikuu 2024
Hinta: 389 €

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *