Meidän ilmaiset kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
muotokuva, valaisu, salama
Valaisukurssi
View Post
lightroom, photoshop, kuvankäsittely
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post
Filmikuvauksen alkeet
View Post

Seuraa meitä

8 touko

Takavalon luova käyttö – käsisalaman asettaminen kohteen taakse

Aiheena tässä osassa valaisukurssia on kohteen valaisu takaapäin. Tämä on tehokeino, jolla on helppo tuoda mielenkiintoa ja draamaa kuvaan. Takavalo myös erottaa kohteen taustasta ja toimii niin sanottuna korkovalona.

Moni ei havainnoi valon ominaisuuksia kuten valokuvaajat tekevät. Tämä valon havainnointi on yksi tämän artikkelin ja kuvaustehtävän keskeisimmistä ideoista. Teemme tällä kertaa hyvinkin dramaattista valaisua, jotta tämä havainnointi olisi helpompaa ja valo erottuisi kuvasta mahdollisimman selkeästi.

Mihin takavalo sopii?

Takavalo toimii erinomaisesti kun halutaan tuoda esiin tekstuuria ja kohteen muotoja, jonka takia se on suosittua esimerkiksi ruokakuvauksessa. Toki silloin valaisu on usein tyyliltään huomattavasti hillitympää kun meidän esimerkeissä tänään.

Erilaisten hentojen materiaalien kanssa voimakkaan takavalon käyttö voi tuoda mielenkiintoa valaisuun. Takavalo saa tällaiset hennot materiaalit kuultamaan kauniisti, sillä valo näkyy osittain niistä läpi. Esimerkkejä tällaisista tapauksista olisi erilaisten lasiesineiden, ohuiden lehtien tai vaikka silkkiharson kuvaaminen.

Takavalon avulla on myös mahdollista korostaa ilmassa olevia partikkeleita, kuten höyryä, usvaa tai savua. Itse asiassa mikään näistä ei juurikaan näy kuvassa ilman takavaloa.

Salaman piilottaminen kohteen taakse

Kun asettelet salaman kohteen taakse kannattaa se tehdä alkuun niin, ettei salaman valo osu kameran linssiin suoraan. Suoraan objektiivin osuva salama aiheuttaa voimakkaita linssiheijastumia, jotka eivät ole ideana tässä harjoituksessa. Voit toki harjoituksen jälkeen kokeilla miltä linssiheijastumat kuvassa näyttäisivät ja leikkiä niillä mielinmäärin.

Harjoituksen ideana on toteuttaa kohteen taakse hyvin voimakas takavalo ja näin tuoda draamaa kuvaan.
Takavalo saa hennot materiaalit kuultamaan kauniisti, sillä valo näkyy osittain niistä läpi.

Kuvaustehtävän idea

Harjoituksen ideana on toteuttaa kohteen taakse hyvin voimakas takavalo ja näin tuoda draamaa kuvaan. Mielikuvallisesti voimme ajatella, että mallin takana olisi esimerkiksi rokkikonsertin spottivalot tai lähestyä auto.  

Aloita pystyttämällä salama valojalustalle suoraan kohteen taakse. Ota tämän jälkeen ensimmäinen testikuva ilman lisävaloa. Tässä testikuvassa päätät miten paljon vallitsevaa valoa haluat lopulliseen kuvaan mukaan.


Suosittelemme alkuun tekemään kuvaustehtävän hämärässä tilassa, kuten sisällä. Aseta käsisalaman tehonsäätö manuaalille kuvaustehtävän ajaksi. Tässä vaiheessa voit ottaa ensimmäisen testikuvan salaman kanssa. Vaihda salaman tehoja pienemmälle mikäli ensimmäinen testikuva on liian kirkas tai vastaavasti tehokkaammaksi mikäli testikuvaa jää pimeäksi. Älä tässä vaiheessa enää koske kameran asetuksiin. Säädä kuvan valotus ainastaan salaman tehoilla.


Salaman zoomilla voi vaikuttaa valokiilaan kulmaan

Monissa käsisalamoissa on zoom-toiminto, jolla voi muuttaa valokiilan kulmaa. Useimmissa salamalaitteissa tämä arvo säätyy automaattisesti objektiivin polttovälin mukaan, mutta se voidaan myös säätää käsin. Tätä harjoitusta varten haluamme saada aikaan kapean valokiilan, joten kannattaa asettaa salaman zoom-toiminto esimerkiksi asentoon 70mm, 90mm tai 105mm riippuen salamalaitteestasi.

Mikäli innostut tämän tyylisestä valaisusta enemmänkin voi erilaiset gridit, ladonovet ja snootit olla hyvä hankinta. Näiden valonmuokkaimien ideana on pitää valo entistä enemmän kasassa ja samalla tarkemmin hallittavissa. Tässä on esimerkiksi käsisalamaan sopiva paketti: Godox AK-R1

Kuvaustehtävän vaiheet tiivistettynä

  1. Aseta salama suoraan kohteen taakse.
  2. Ota ensimmäinen testikuva ilman salamaa ja päätä vallitsevan valon määrä.
  3. Laita salaman tehonsäätö manuaalille ja zoom-asetus tiukaksi (esimerkiksi 90mm).
  4. Varo osoittamasta salaman valoa suoraan kameran linssiin.
  5. Pyri kehystämään kohde takaa tulevalla valolla.
  6. Kuvaustehtävien tuloksia, voi halutessaan jakaa kanssamme Instagramissa tunnisteella #kamerakoulu. 

Haluatko oppia lisää salamakuvauksen perusteista? 

Tällöin kannattaa tutustua meidän ilmaisen valaisukurssiin, johon tämä artikkeli myös kuuluu. Kurssin aikana opit käyttämään käsisalamoita miljöössä, hahmottamaan valoa paremmin ja luomaan tunnelmaa valolla.

mm
Kamerakoulu.fi

Kamerakoulun ilmaiset valokuvauskurssit auttavat sinua ottamaan parempia kuvia. Opastamme kameran käytössä ja annamme käytännönläheisiä vinkkejä kaikentasoisille valokuvaajille.