Arto Markkanen etsii täydellistä valoa potrettikuviin

Törmäsin itse Arton tekemiseen ensimmäisenä Instagramissa, jossa hänen hallittu tyylinsä teki minuun nopeasti vaikutuksen. Arto on reilu kolmekymppinen valokuvaaja pääkaupunkiseudulta. Hän kuvailee itseänsä hyvin monipuoliseksi ja joustavaksi kuvaajaksi, joka todella välittyy hänen laajasta portfoliostaan.

Kuinka kiinnostuit valokuvauksesta?

Varhaisimmat valokuvaukseen liittyvät muistot ovat lapsuudesta, kun muistan leikkineeni isäni filmikameralla. Tästä varsinainen kiinnostus kuvaamiseen ei kuitenkaan alkanut. Lapsuus meni lähinnä piirtäessä tai maalatessa, joka sitten tyypillisesti jäi teininä pois harrastuksista, kun ei ainakaan omasta mielestä taidot riittäneet.

Villien teinivuosien jälkeen heräsi ajatus uudestaan tehdä jotain luovaa, kun tiesin että omaa visuaalista silmää kuitenkin löytyy. Kokeilin piirtämistäkin uudelleen, tällä kertaa tietokoneella ja hankin piirtopöydän yms. Kaikesta huolimatta ei se tuntunut vieläkään ihan siltä omimmalta jutulta. Tuohon aikaan ei vielä Facebookia ollut, mutta vastaavia palveluita mihin piti omia kuvia laittaa, ja sitä kautta tuli opiskeltua kuvankäsittelyä, koska pitihän sitä saada hienommat kuvat kuin muilla.

Pienellä digipokkarilla tuli silloin räpsittyä, mutta jossain vaiheessa senkin rajat tuli vastaan, kun tuli kuvattua serkun pyöräilyharrastusta. Näihin aikoihin tuli sitten hankittua ensimmäinen digijärkkäri ja serkun kanssa tulikin sitten opiskeltua kuvaamista. Silloin kuvasin oikeastaan pelkästään moottoriurheilua, enkä juurikaan ihmisiä. Sitä en tosin tarkalleen muista, että miten ja miksi siirryin puhtaasti ihmisten kuvaamiseen. Tuosta kuitenkin kaikki alkoi ja paluuta ei ole ollut, ja kamera on pysynyt matkassa välillä enemmän ja välillä vähemmän.

vastavalo, muotikuva, muotikuvaaja, potretti, arto markkanen
muotikuva, potretti, nainen, arto markkanen

Kuvaile millainen tyyli sinulla nykyään on valokuvaajana?

Olen tätä ennenkin miettinyt, ja on edelleen vaikea kysymys vastata. Pyrin pelkistämään kuvia mahdollisimman paljon, luomaan kontaktin kuvattavan kanssa ja sitä kautta löytämään fiiliksen, jota haetaan. Voimakkaat kontrastit ja harmoninen värimaailma ovat myös ominaista minulle. Tykkään myös kovasti hieroa “täydellistä” valoa, joskus ehkä vähän liikaakin.

Kuvissasi on kauttaaltaan todella kauniita värejä. Kuinka tärkeä osa kuvankäsittely on sinulle?

Kyllähän se iso osa on, yhtään kuvaa en julkaise jos en ole sitä käsitellyt edes vähän. Tosin pyrin kyllä jo kuvatessa tekemään niin valmista jälkeä kuin vain mahdollista, jotta ei tarvitsisi kuin käsitellä sävyt kuvan tunnelman mukaiseksi. Tätä oma kuvankäsittely pääasiassa on, sävyjen viilailua. Mitään suurempia kuvamanipulaatioita en tee, voi tosin johtua myös siitä että en osaa.

Mikä inspiroi sinua?

Lähteitä inspiraatiolle on monia, joskus elokuvat tai tv-sarjat. Ihmiset monimuotoisuudessaan.

Ketä kuvaajia sinä itse ihailet, ja miksi juuri näitä?

Suomalaisista erityisesti sellainen kolmikko kuin Marko Rantanen, Numi Nummelin ja Ville Varumo. Sen enempää avaamatta, että miksi juuri nämä, niin kaikki ovat tehneet äärimmäisen siistejä juttuja ja loistavat monipuolisuudellaan.

Heidän töitään olen seurannut niin pitkään kuin muistan ja ovat kaikki jollain tavalla vaikuttaneet omaan kehitykseeni valokuvauksessa. Erityisen hienoa on ollut seurata miten Ville on nuoresta iästään huolimatta saavuttanut jo todella paljon omalla urallaan!

muotikuva, muotikuvaaja, potretti, arto markkanen
muotikuva, muotikuvaaja, potretti, arto markkanen

Mihin viimeaikaiseen kuvaasi olet erityisen tyytyväinen ja miksi?

Suomalaiseen tapaan olen hyvin vaatimaton ja näin ollen harvoin jos koskaan olen täysin tyytyväinen omiin kuviin, aina keksii myöhemmin jotain parannettavaa tai mitä olisi tehnyt toisin. Mutta valitsin nyt kuitenkin nämä kahdesta viimeisimmästä kuvasarjastani. Näissä olen päässyt jo hyvin lähelle sitä “fashion lookkia” mitä olen jo pidempään yrittänyt tavoitella.

Kuinka valmistaudut kuvauksiin? Teetkö luonnoksia? Kirjoitatko ideoita ylös? Etsitkö kaikki paikat etukäteen?

Useimmiten tulee kasailtua vähän jotain moodboardia antamaan osviittaa omasta visiostani, tämä helpottaa myös kuvauksissa meikkaajan työtä ja tietysti myös mallin. Mahdollisuuksien mukaan pyrin käymään ennakkoon kuvauspaikoilla, ja myös etsittyä uusia lokaatioita – näitä tosin olisi hyvä laittaa ylös jonnekin kuin luottaa siihen että muistaa hyvät paikat vielä kuukausienkin päästä.

hääkuvaus, häävalokuvaaja, potretti, valokuvaaja, haastattelu, arto markkanen

Kuvaat potrettien lisäksi paljon häitä. Mikä tässä on sinusta haastavinta?

Hääkuvauksissa varmasti haastavinta on nopeat tilanteet joihin pitää pystyä reagoimaan heti, pitää jatkuvasti olla skarppina ja päivät ovat pitkiä, jopa 12 tuntisia. Mutta kyllä se sitten myös palkitsee, kun saa hääpareilta positiivista palautetta.

Mitä haluaisit saavuttaa valokuvauksessa viiden vuoden päästä?

Saada tehdä tätä ammatikseen, kehittyä lisää, mutta säilyttäen oman tyylini. Toivottavasti myös sama palo valokuvaukseen säilyy.

Lisää Arton tekemistä löytyy täältä:
Portfolio / Instagram / Facebook 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *