Arvostelussa Canon RF 50mm f/1.8

Canonin uudesta RF 50mm f/1.8 objektiivista on lyhyessä ajassa tullut yksi omista suosikkiobjektiiveistani. Tässä arvostelussa käyn läpi omia kokemuksiani tästä edullisesta objektiivista ja kerron sen plussat ja miinukset. Minulla on itselläni pitkään ollut Canonin EF 50mm f/1.8. Tästä hajosi kuitenkin hiljattain tarkennusmoottori, joten uusi 50 mm oli hankittava.

Mihin käyttöön 50 mm soveltuu?

Omasta mielestäni 50 mm objektiivi on yksi monipuolisimmista polttoväleistä. Etenkin täyden kennokoon kamerassa. Kyseinen polttoväli soveltuu hyvin esimerkiksi arkiseen yleiskuvaukseen, muotokuvaukseen ja tapahtumakuvaukseen.

Täyden kennokoon kamerassa 50 mm on niin sanottu normaaliobjektiivi, joka tarkoittaa että sen tuottama näkymä on hyvin luonnollinen. 50 mm objektiivi ei vääristä muotoja, vaan esittää näkymän enemmän samaan tapaan kuin oma silmämme on tottunut näkemään. Tämä tekee lopputuloksesta luonnollisen ja toteavan.

Lue myös: Minkä takia kannattaa ostaa normaaliobjektiivi?

Canonin RF 50mm f/1.8 objektiivista on lyhyessä ajassa tullut yksi omista suosikkiobjektiiveistani. Kuva: Atte Tanner

Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.

Canon RF-kiinnitys

Objektiivissa on Canonin uusi RF-kiinnitys, joka tarkoittaa, että kamerat joihin RF 50mm f/1.8 sopii on Canon Eos R, RP, R5, R6 ja R3. Nämä ovat kaikki täyden kennokoon kameroita. Lisäksi Canon RF 50mm f/1.8 sopii Canon R10 ja R7 runkoihin. Saman polttovälin EF-versio on *Canon EF 50mm f/1.8 STM.

Mukavan pieni

Ensimmäinen plussani Canonin RF 50 mm f/1.8 objektiiville on sen koko. Sillä on nimittäin painoa ainoastaan 160g, joka tekee siitä hyvin pienen ja kompaktin. Kameraan kiinnitettynä Canon RF 50 f/1.8 muodostaa tasapainoisen paketin, jolla on yksinkertaisesti mukava kuvata.

Kun peilittömät järjestelmäkamerat rupesivat yleistymään oli niiden keveys eräs myyntivaltti, josta usein kuuli. Tämä argumentti menettä kuitenkin mielestäni hieman uskottavuutta siinä vaiheessa kun peilittömään kameraan adaptoidaan painava objektiivi. Tällaiset yhdistelmät näyttävät mielestäni jopa koomisilta ja hyvin epätasapainoisilta pitää kädessä. Canon RF 50mm f/1.8 objektiivin pienen koon ansiosta on kuitenkin mahdollista pitää kamerasetti kevyenä ja sellaisena, jonka helposti pystyy ottamaan reissuun mukaan.

Valovoimaa edullisesti

Rakenteeltaan 50 mm objektiivit ovat melko yksinkertaisia, jonka ansiosta niiden valovoima pystytään pitämään hyvänä, ilman että hinta karkaa käsistä. Hyvän valovoiman ansiosta voimme kuvata puhtaampia kuvia hämärällä. Lisäksi voimme potrettikuvauksessa sumentaa kohteen taustaa käyttämällä isoa aukkoa. Kyseisen objektiivin suurin mahdollinen aukko on f/1.8. Peilittömälle Canon-kuvaajalle tämä RF 50mm f/1.8 on edullisin tapa saada valovoimaa.

Hinta

Canon RF 50mm f/1.8 on tällä hetkellä Canonin edullisin RF-kiinnityksellä oleva objektiivi. Sen hinta pyörii noin *250 € nurkilla. Hinta-laatusuhteeltaan tämä on mielestäni parasta mitä Canon valmistaa tällä hetkellä.

Täydellinen yhdistelmä Canon RP kameraan

Hinnan puolesta hieman edistyneemmälle kuvaajalle *Canon RF 50 mm f/1.8 jollain tavalla huutaa kaverikseen *Canonin RP runkoa. Jos esimerkiksi muotokuvaus kiinnostaa, niin tässä on yhdistelmä, jolla pääsee todella pitkälle! Canon RP on edullisin tapa päästä käsiksi täyden kennokoon kameraan ja sen tuomiin hyötyihin.

Canon RF 50mm f/1.8 objektiivin lyhin tarkennusetäisyys on 30 cm.

Tarkentaa lähelle

Seuraavan plussan Canonin RF 50mm f/1.8 objektiiville annan sen lyhimmästä tarkennusetäisyydestä, joka on ainoastaan 30 cm. Tämä ei vielä tee tästä mitää makro-objektiivia, mutta mahdollistaa erinomaisesti myös pienempien yksityiskohtien kuvaamisen. Lyhyimmän tarkennusetäisyyden ansiosta Canon RF 50mm f/1.8 soveltuu esimerkiksi tuote- ja ruokakuvaukseen. Tässä on vielä vertailuksi Canonin 50 mm objektiivien lyhyimmät tarkennusetäisyydet:


• Canon RF 50 mm f/1.8. Lyhin tarkennusetäisyys 30 cm
• Canon EF 50 mm f/1.8. Lyhin tarkennusetäisyys 35 cm
• Canon RF 50 mm f/1.2. Lyhin tarkennusetäisyys 40 cm
• Canon EF 50 mm f/1.4. Lyhin tarkennusetäisyys 45 cm

Canon RF 50 mm f/1.8 on hyvin kevyt ja kompakti objektiivi.

Control ring toiminto tuo lisämahdollisuuksia kuvaajalle

Canon RF 50 mm f/1.8 objektiivin kyljestä löytyy control ring niminen toiminto. Tämän avulla voi päättää käyttäytyykö objektiivin päässä oleva rengas perinteiseen tapaan tarkennukseen vai johonkin muuhun. Kameran omista asetuksista voi käydä asettamassa renkaaseen vaikka ISO-arvon tai valotuksen korjauksen. Tämä antaa meillä käyttöömme yhden ylimääräisen fyysisen rullan, joka tekee asetuksien vaihtamisesta nopeaa.

Objektiivin mukana ei tule vastavalosuojaa

Tässä objektiivissa on tosi paljon hyvää, mutta siirrytään seuraavaksi kohtiin joista jouduin antamaan miinukset. Ensimmäisen miinukseni annan siitä, että Canon RF 50 mm f/1.8 objektiivin mukana ei tule vastavalosuojaa, vaan tämän joutuu halutessaan ostaa erikseen. Ymmärrän tavallaan, että näin edullisessa objektiivissa on haluttu karsia mahdollisimman paljon, mutta silti toivoisin, että Canon pistäisi myös näiden edullisempien ei L-sarjan objektiivien mukaan vastavalosuojan.

Erikseen ostettuna *ES-65B vastavalosuojan hinta on noin 40 €.

Omasta mielestäni 50 mm objektiivi on yksi monipuolisimmista polttoväleistä. Kuva: Atte Tanner

Tarkennus ei ole kovin hiljainen

Jos lukee kyseisen objektiivin mainostekstejä jostain, niin törmää luultavasti lauseeseen, jossa kehutaan objektiivin hiljaista STM-tarkennusmoottoria. Omien kokemuksieni mukaan tämä ei todellisuudessa kuitenkaan ole kovin hiljainen. Tämä ei itselleni ole suuri haitta, mutta jos tekee paljon videokuvausta, niin silloin tämä asia kannattaa vähintään huomioida. Tarkennusmoottorin ääni jää helposti nimittäin häiritsemään videon ääniraitaan.

Reunapiirto on hieman pehmeää

Optisesti olen ollut hyvin vaikuttunut *Canonin RF 50 mm f/1.8 objektiivista. Se tuottaa todella hyvännäköistä ja terävää kuvaa, varsinkin kun ottaa huomioon sen edullisen hinnan. Jos kuitenkin vaatii objektiivilta täydellistä piirtoa, niin pienen miinuksen joudun antamaan pehmeästä reunapiirrosta. Eli hyvin suurella aukolla kuvattaessa kuvan terävyys ei ole enää aivan huippuluokkaa kuva-alueen reunoilla.

Canon RF 50 mm f/1.8 tuottaa todella hyvännäköistä ja terävää kuvaa, varsinkin kun ottaa huomioon sen edullisen hinnan. Kuva: Atte Tanner

Kenelle suosittelen Canon RF 50 mm f/1.8 objektiivia?

Usein kuulee sanottavan, että 50 mm olisi hyvä hankinta ensimmäiseksi lisäobjektiiviksi ja tämän *Canon RF 50 mm f/1.8 kohdalla voin itse lähteä täysin tähän väittämään mukaan. Jos kaipaa kamerareppuun lisää valovoimaa ja kuvittelee, että 50 mm on sellainen polttoväli josta voisi tykätä niin silloin *Canon RF 50 mm f/1.8 on helppo hankinta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *