Kim Öhman kertoo työstään lifestylekuvaajana

kim öhman, haastattelu, ammattilainen, valokuvaaja, kuvaaja, suomalainen, ammattikuvaaja, pro, toiminimi, yritys, yrittäjyys

Äärimmäisen kauniisti valaistut ruokakuva kutsuvat vierailijan ensimmäisenä tutustumaan Kim Öhmanin portfolioon. Hän kuvailee itseään mainos- ja lifestylekuvaajaksi ja tekee kampanjoita yrityksille kuten Visit Finland. Lisäksi hän opettaa Helsinki Design Schoolissa.

Kuinka kiinnostuit valokuvauksesta?

Mun valokuvaushistoria alkaa 70-luvun puolivälin kieppeiltä. Faija harrasti valokuvausta ja hänellä oli taloyhtiön kerhohuoneessa pimiö. Siellä tuli notkuttua aina kun mukaan vaan pääsi. Joskus pikkupoikana sain lahjaksi omakin kameran, sellaisen penaalin mallisen laatikon, jonka päälle sai kertakäyttöisiä salamakuutioita.

Isommin valokuvaaminen tuli mukaan kuvioihin kun aloin 16-vuotiaana purjehtimaan kilpaa. Mereltä piti saada kuvia talteen, noihin aikoihin ostin ensimmäinen sääsuojatun kameran, Pentax Zoom90-WR. Mulla on se vieläkin tallessa.

Kuvia tuli otettua aika satunnaisesti, mitään määrätietoista tekemistä se ei ollut vaan enemmän muistojen haalimista, kuvia oli kiva katsella kun lumi peitti maan ja mietittiin seuraavan kesän seilauksia.

2000-luvun alkupuolella homma iski sitten isolla kädellä. Tietokoneet oli mukana kuvioissa ja videota pystyi tuottamaan oikeastaan kuka vaan. Kisareissut suuntautuivat ympäri Euroopan ja niitä tuli tallennettua.

Sain Sonyltä ekan digikameran (2,1mpix) ja hetkeä myöhemmin minidv-kameran. Tuli editoitua muille videoita ja tehtyä kaikkea kuvaan liittyvää oman työn ohella. 2007 irtisanoin itseni ja lähdin yrittäjäksi. Tv-tuotantoja, yritysvideoita ja valokuvaa. Sillä tiellä ollaan, nykyään pääpaino valokuvassa mutta video kulkee siinä vierellä.

Millainen koulutus sinulla on, vai oletko täysin itseoppinut valokuvaaja?

Olen periaatteessa itseoppinut. Olen kyllä työn ohessa opiskellut dokumenttivideokuvaajan erikoisammattitutkinnon ja valokuvaajan ammattitutkinnon, mutta nämä on tehty silloin kun olen jo tehnyt täysipäiväisenä alan duunia.

Opiskelu on mulle aika tärkeä juttu, on hyvä tietää historiaa ja perusteita. Opiskelusta ei ole koskaan haittaa ja teen sitä jatkuvasti.

Kuinka tärkeä osa kuvankäsittely on sinulle?

On se tärkeä osa, kuvankäsittelyllä herätetään kuva henkiin. Mä käsittelen 99% kuvista jotka julkaisen, myös käytännössä kaikki omat iPhone-räpsyt.

Kim-Öhman-Kamerakoulu-haastattelu-3

Kuinka valmistaudut kuvauksiin? Teetkö luonnoksia? Kirjoitatko ideoita ylös?

Luonnoksia tulee tehtyä liian vähän, moodboardeja tulee rakennettua, ehkä ne on niitä luonnoksia sitten. Samoin asiakkaalta tulee usein moodboard jonka pohjalta lähdetää kuvia miettimään. 

Mulla on aina Field Notes -muistivihko taskussa, kirjoitan sinne ideoita mitä tarttuu mieleen. Muutenhan ne tuppaavat unohtumaan.

10918991_661368193991078_499695763139768854_n

Kuvaat paljon ruokakuvia. Millaista näiden rakentaminen on?

Ruokakuvien tekeminen on tosi mukavaa hommaa. Lähdetään liikkeelle ideasta jossa on yleensä kohde ja toivottu tunnelma. Siitä rakennetaan settiä kasaan, testaillaan erilaisia rekvisiittoja yms. 

Se on sellaista mukavan rauhallista tekemistä. Jos on kyseessä kaupallinen työ niin tehdään tiiminä mikä on todella kivaa hommaa, mulla on niin mahtavia asiakkaita.

Jos taas on kyseessä oma projekti niin teen pääasiassa yksin, tää on usein tosi suoraviivaista. Kokkaan ruuan, valitsen taustan ja snap. Kuva talteen ja annos ääntä kohti.

Kim-Öhman-Kamerakoulu-haastattelu-1
Kim-Öhman-Kamerakoulu-haastattelu-2

10492557_529448720516360_6533990458805028000_n


Mikä on ylpein hetkesi valokuvaajana?

Kunniamaininta vuoden lehtikuvakisassa oli tosi jees, olin aidosti ylpeä siitä kuvaasta. Mutta tunnen ylpeyttä aina kun asiakas on tyytyväinen saamaansa palveluun.

Ketä kuvaajia sinä itse ihailet, ja miksi juuri näitä?

Mä ihailen tosi montaa kuvaajaa. Suomessa on hyviä kuvaajia paljon ja siksi haluan kansainvälisten tähtien sijaan nostaa esiin kotimaisia todella kovia tekijöitä. 

Marko Rantanen on järjettömän kova ja monipuolinen. Tekee pieteetillä superhienoja juttuja. Perttu Saksa taas on hienosti yhdistänyt taidekuvaa kaupalliseen työhön. Lapin Kullan korppikuvat olivat huikeita.

Kim-Öhman-Kamerakoulu-haastattelu-4

Mihin viimeaikaiseen kuvaasi olet erityisen tyytyväinen ja miksi?

Mä haluan oppia potrettikuvauksen saloja, treenaan sitä aluetta nyt vahvasti. Olin tuossa tovi sitten pohjoisessa kuvaamassa. Otin mukaan tarvittavat välineet jotta saisin otettua potretin ystävästäni. Kuvasta tuli just sellainen kuin olin sen miettinyt.

Olin siihen tosi tyytyväinen.

Kim-Öhman-Kamerakoulu-haastattelu

Lisää Kim Öhmanin kuvia löytyy täältä:

Portfolio / Facebook / Instagram

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *