Kuinka kiinnostuit valokuvauksesta?
Minun kiinnostukseni ei alkanut samalla tavalla kuin monien muiden, jotka käyttivät isänsä analogista kameraa kuusivuotiaina. Minulla meni aika kauan ennen kuin kiinnostus valokuvaukseen heräsi. Edes valokuvauskurssit koulussa eivät tuntuneet kiinnostavilta. Siellä opeteltiin analogisella kameralla kuvausta, eikä se ollut yhtään minun juttuni.
Mutta kun digikamerat tulivat niin kiinnostus heräsi. Kun olin tehnyt kotisivut arkkitehtitoimistolle sain heiltä palkkana ensimmäisen järjestelmäkamerani, Canon 300D:n. Silloin aloitin harrastuskuvaamisen. Kiinnostus heräsi toden teolla kun asuin New Yorkissa 2005 ja kuvasin aivan uskomattomia juhlia miltei joka yö.
“Minulla on kummallinen kiinnostus tutkia toisten kuvia ja miettiä miten ne on kuvattu tai valaistu.”
Mikä inspiroi sinua?
Minulla on kummallinen kiinnostus tutkia toisten kuvia ja miettiä miten ne on kuvattu tai valaistu. Siitä saan yleensä ideoita asioiden kokeilemiseksi. Moni idea tulee myös paikoista jotka näen. Kuvani kostuu yleensä kiinnostavasta taustasta ja henkilöstä etualalla. Usein löydän ensin paikan josta pidän ja sen jälkeen ideoin mitä etualalla tapahtuu.
Kuinka valmistaudut kuvauksiin? Teetkö luonnoksia? Kirjoitatko ideoita ylös? Etsitkö kaikki paikat etukäteen?
90 prosenttia kerroista minulla on selvä kuva päässäni ennen kuin aloitan kuvaamisen. Ennen kuvausta tutustun paikkaan jossa kuvaan ja parasta on jos pääsen katsomaan paikkaa ennakkoon samaan kellonaikaan kun kuvaus on tarkoitus tehdä, jotta tiedän minkälainen valo paikalla on sillä hetkellä. Jos en pääse kuvauspaikalle samaan aikaan niin käytän Sun Seeker -sovellusta. Sen avulla näen missä kohtaa aurinko on mihin aikaan. Usein otan myös testikuvia itsestäni ennen kuvauksen alkua niin että tiedän että kaikki on kunnossa.
Olen aika huono suunnittelemaan ennakkoon paperille mitään, mutta minulla on aina selvä kuva päässäni mitkä salamat tulevat mihin kohtaan. Sillä tavalla voin keskittyä paikan päällä tekemään töitä mallien kanssa kun minun ei tarvitse enää siinä vaiheessa miettiä valoa.
Teen myös paljon kuvia jotka on rakennettu useasta eri kuvasta joissa on eri valaistus.


Millaista valoa tykkäät käyttää?
Viime aikoina olen kuvannut aika paljon kuvia jotka ovat joko ulkona tai studiossa kuvattuja, jotka sitten muokkaan eri ulkotaustaan. Käytän aika paljon kovaa valoa värikalvojen kanssa jotta saan “auringon valon” kuviin.
Usein laitan kameran jalustalle ja liikun akkukäyttöisellä salamalla ympäriinsä ja vaihtelen salaman paikkaa. Minusta se on helpompaa kuin pystyttää useampi salama ulkona, koska jossain vaiheessa tuuli tarttuu niihin ja kaataa ne.
“On todella vaikeaa saada malli ymmärtämään mitä itse hakee takaa jos ei osaa antaa hyviä ohjeita.”
Mitä tiettyä asiaa kokeneidenkin valokuvaajien tulisi sinusta jatkuvasti opetella ja harjoitella lisää?
Miten valokuvamalleja ohjataan. Ei ole mitään väliä jos sinulla on maailman paras kamera ja osaat rakentaa todella hyvän valaistuksen jos et saa malleista irti haluamaasi. Olen itse joutunut harjoittelemaan tätä paljon. Kameran asetusten kohdilleen saaminen ja hienon valaistuksen rakentaminen on todella helppoa tähän verrattuna.
On todella vaikeaa saada malli ymmärtämään mitä itse hakee takaa jos ei osaa antaa hyviä ohjeita.



Mihin viimeaikaiseen kuvaasi olet erityisen tyytyväinen ja miksi?
Kevättalvella minulla oli aika vaativa projekti. Minun piti kuvata kesätilanteita talvella. Se ei ollut helppoa minulle eikä malleille jotka olivat kameran edessä vähissä vaatteissa lumen ja viiman keskellä. Minulla oli pitkät kalsarit ja paksuin takkini ja olin silti ihan jäässä. Mallini tekivät ison työn että saimme kuvat otettua.
Projekti tarvitsi todella paljon suunnittelua koska piti löytää kuvauspaikkoja, joissa pystyi kuvaamaan talvella mutta saatiin se näyttämään kesältä.
Mikä on parasta asiakastöissä? Entä omissa projekteissa?
Parasta asiakastöissä on ehkä se että kuvauksiin voi satsata kunnolla kun on asialliset budjetit. Asiakastöissä on usein myös mahdollisuus kuvata sellaista mihin muuten ei olisi mahdollisuutta.
Omissa projekteissa on parasta että voi testata uusia tekniikoita ja tyylejä. Ne kehittävät minua kuvaajana. Viime aikoina on ollut vähemmän aikaa omille projekteille kun luonnollisesti asiakkaiden projektit menevät omien edelle. Asiakkaat tuovat tuloja mutta samalla on hieman ikävää kun ei ehdi testata uusia juttuja yhtä paljon.


Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia ja haaveita sinulla on valokuvauksen suhteen?
Yksi suurimmista projekteistani on kyllä se että saisin nimeni tunnetuksi mainosalalla. Olen tehnyt töitä mainosalalla yli kymmenen vuotta, mutta aina muiden firmojen nimiin.
Vuosi sitten starttasin oman firmani ja tavoitteeni on että pääsisin tekemään töitä samanlaisille asiakkaille kuin mainostoimistossa. Yrittäjänä otan kyllä vastaan kaikenlaisia projekteja mutta yritän myös muistaa mihin olen pyrkimässä pitkällä tähtäimellä.
Lisää Björnin kuvia löytyy täältä:
Portfolio / Instagram / Facebook

Kamerakoulun ilmaiset valokuvauskurssit auttavat sinua ottamaan parempia kuvia. Opastamme kameran käytössä ja annamme käytännönläheisiä vinkkejä kaikentasoisille valokuvaajille.