Pieniä muutoksia maailmakaikkeudessa – millainen on hyvä vauvakuva?

lapsikuvaus, lapsi, kuvaus, potretti, vauva, vauvakuvaus, vastasyntynyskuvaus, vastasyntynys, valokuvaaminen, muotokuva

Sanotaan, että vauvan katseessa asuu maailmankaikkeus. Ainakin vauva pyörittää oman perheensä maailmankaikkeutta, jonne joskus päästetään myös valokuvaaja.

Olen ulkomaalainen ja kotoisin kulttuurista, joka eroaa paljon Suomesta. Minulle ei aina ole ollut helppoa ymmärtää paikallisia tapoja ja ilmaista itseäni vieraalla kielellä. Valokuvaamisen kautta olen saanut kurkistaa tavallisiin suomalaisiin koteihin ja perheisiin. Tuntuu, että jokainen kuva on auttanut minua ymmärtämään paremmin uutta kotimaatani ja samalla löytämään oman tyylini.

Kuvaan mielelläni vastasyntyneitä ja odottavia äitejä, sillä minua kiinnostaa muutos. Muutos naisen ruumiissa, muutto kohdusta ulkomaailmaan, muutos perheen dynamiikassa.

alice_pittacolo_newborn-5
alice_pittacolo_newborn-14

Vastasyntyneiden kuvaaminen

Olen saanut kuvata monenlaisia perheitä: teinikyyhkyläisiä, nelilapsisia perheitä, uusioperheitä, kahden äidin perheitä, yksinäisiä vanhempia, hartaasti odotettuja vauvoja ja yllätystulokkaita. Kaikille yhteistä on rakkaus.

Toisinaan työni vie minut myös asiakkaideni kotiin. Tunnen itseni etuoikeutetuksi päästessäni kurkistamaan vauvaperheen turvasatamaan. Valo ja tila saattavat kotikuvauksissa kuitenkin osoittautua sen verran haastaviksi, että kuvat jäävät helposti peruskuviksi. On helpompi olla luova hyvässä valossa!

Millainen on hyvä vauvakuva?

Hyvän vauva- tai masukuvan ottamiseen tarvitaan aikaa ja herkkyyttä. Kuvaussessio vastasyntyneen kanssa saattaa kestää kolmekin tuntia. Vauvan hyvinvointi on aina ykkösprioriteettini. Tärkeintä on saavuttaa tila, jossa kaikki osapuolet tuntevat olonsa turvalliseksi ja rentoutuneeksi. Se ei aina ole itsestäänselvyys – harva meistä on tottunut esittelemään napaansa ventovieraalle.

Kuvassa nautin eniten tyhjyydestä. Annan mielelläni lapsen olla oman kuvansa päähenkilö, joten mieluummin kuvaan ilman liikoja rekvisiittoja kuten hattuja tai vaatteita. Kuvaan ensisijaisesti luonnonvalossa studiollani, jossa käytän valoja vain erikoistilanteissa.

alice_pittacolo_newborn-2
alice_pittacolo_newborn-9
alice_pittacolo_newborn-2-3
alice_pittacolo_newborn-15
alice_pittacolo_newborn-12

Vauvakuvien jälkikäsittely

Kuvien jälkikäsittelyyn saattaa siihenkin kulua paljon aikaa, varsinkin jos perheellä on erityistoiveita kuvan suhteen. Jos joskus saan vapaat kädet tehdä jotain erityistä, huomaan innostuvani erityisesti vintage-tyylistä tai viktoriaanisesta tunnelmasta.

Jälkikäsittelyssä en kuitenkaan suosi juurikaan plugineja, sillä koen, että kädet irtoavat liian helposti ratista. Pidän siitä, että tiedän mitä olen tekemässä. Tavoitteeni on aina täyttää asiakkaan toiveet ja mieluiten ylittää odotukset, mutta kuvankäsittelyssä minulla on muutamia periaatteita, joista en jousta, kuten selektiiviset musta-valkovalokuvat.

Minusta jokainen perhe ansaitsee ainakin yhden kuvan lapsesta läheistensä kanssa. Sillä joskus kuva voi osoittautua tärkeäksi ankkuriksi tässä maailmankaikkeudessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vie valokuvasi seuraavalle tasolle

Tilaa kuukausittainen valokuvausvinkki suoraan sähköpostiisi ja pidä valokuvauksen opiskelua yllä.