-
PÄIVÄÄ
-
TUNTIA
-
MINUUTTIA
-
SEKUNTIA
Tuotekuvaus tehty helpoksi -verkkokurssin avajaistarjousta jäljellä

Näin otat onnistuneita HDR-kuvia

HDR on kuvaustekniikka, jonka avulla kuvaan voi tallentaa laajan dynamiikan, eli samaa aikaan näyttää sekä erittäin valoisien että erittäin tummien alueiden yksityiskohdat. Tämä tapahtuu yhdistämällä useampia eri valotuksilla otettuja kuva. Kaikille on varmasti tuttua tilanne, jossa näemme paljaalla silmällä mielettömän auringonlaskun ja otamme siitä kuvan. Pettymykseksemme kuva ei kuitenkaan vastaa upeaa näkymää millä tavalla. Joko meillä on kuva, jossa taivaan värit toistuvat hienosti ja muut yksityiskohdat ovat täysin mustia. Tai meillä on kaunis etuala, mutta taivaasta on kadonnut kaikkia magia.

HDR on ratkaisu tähän pulmaan ja moneen muuhun haastavaan kuvaustilanteeseen. Tässä jatkokurssin jaksossa kerron miten HDR-kuva otetaan ja mitä se tarkemmin tarkoittaa. HDR-kuvaukseen tutustuminen on hyvä keino tutustua kameran kennon toimintaan ja sisäistää valotuksen merkitystä.

Mitä HDR-kuva tarkoittaa?

Jotta voimme ymmärtää mitä HDR-kuvauksessa ollaan tekemässä ja miksi, niin on mielestäni hyvä ottaa teoriaa alkuun. Ensinnäkin HDR tulee sanoista High Dynamic Range, eli vapaasti käännettynä laaja dynaaminen alue.

Dynamic range: Määrä sävyjä, jonka kameran kenno pystyy tallentamaan

Hienoinkaan kamera ei pysty samaan aikaan tallentamaan kaikkia maailman sävyjä. Joudumme kuvaushetkellä päättämään minkä pienemmän osan laajasta sävyalasta otamme talteen. Jos siis palaamme aikaisempaan esimerkkiimme auringonlaskun kuvaamisesta, niin tulee selväksi, että voimme päättää tallentaa esimerkiksi kuvan vaaleat sävyt. Silloin kuitenkin menetämme varjoissa olevat sävyt. Jos taas priorisoimme varjoja menetämme huippusävyt.

HDR on kuvaustekniikka, jonka avulla kuvaan voi tallentaa laajan dynamiikan.

Useamman valotuksen yhdistäminen

Ihmisen silmä näkee luonnostaan laajan alueen, kun taas kamerat ovat tässä suhteessa rajoittuneempia. Parhaimmillaan HDR-kuvat onnistuvat tallentamaan maiseman luonnollisempana ja realistisempana. HDR-kuvauksessa otetaan useampi kuva, jonka avulla voidaan kiertää tätä rajoitusta ja näin ollen laajentaa kameran kennon omaa dynamiikkaa. HDR-kuvan tekeminen onnistuu ottamalla kolme eri tavalla valotettua kuvaa: tavallisen, alivalotetun ja ylivalotetun. Kun nämä yhdistetään, niin voimme käyttää parhaat palat kaikista.

HDR-kuvan yhdistäminen onnistuu esimerkiksi *Lightroomissa.

Missä tilanteissa HDR-kuvauksesta on hyötyä?

HDR-tekniikasta on eniten hyötyä tilanteissa, joissa ero kuvan vaaleiden ja tummien alueiden välillä on iso. Tällaista suurta kontrastivaihtelua on esimerkiksi auringonlaskut ja nousut. Muita yleisiä tilanteita HDR-kuvaukselle on asuntokuvat ja yökuvat. Parhaiten HDR-kuvat onnistuvat tilanteissa, joissa ei ole liikettä.

HDR tulee sanoista High Dynamic Range.

Kuinka HDR-kuva otetaan?

Seuraavaksi käymme läpi muutaman hyödyllisen vinkin, joiden avulla pystyt onnistuneesti ottamaan ensimmäiset HDR-kuvasi.

Käytä jalustaa

Kauniiden HDR-kuvien ottaminen ei ole vaikeaa, mutta se vaatii jonkin verran kalustoa onnistuakseen. Tärkein varuste HDR-kuvaamiseen on tukeva jalusta. Tähän on kaksi syytä. Ensimmäinen syy käyttää jalustaa on kuvien asemointi. Eri valotuksilla otetut kuvat on helpompi yhdistää, kun ne on otettu tarkalleen samasta kohdasta. Kuvankäsittelyohjelmat pystyvät korjaamaan pientä heittoa, mutta parempaan lopputulokseen pääset kuitenkin jalustaa käyttämällä.

Toinen syy käyttää jalustaa HDR-kuvauksessa on kuvien terävyys. Monissa kuvaustilanteissa on suotavaa valottaa kuvaa pidempään, jotta varjoista saa kaivettua esiin kaiken informaation. Tämä vaatii pidempää suljinaikaa, joka onnistuu jalustan avulla.

Älä vaihda tarkennusta kuvien välillä

Onnistunutta HDR-kuvaa varten kannattaa tarkentaa kerran ja tämän jälkeen asettaa kamera manuaalitarkennukselle. Emme halua, että kuvien tarkennus vaihtelee kuvien välillä. Lukittu tarkennus takaa terävän lopputuloksen. Tämä onnistuu esimerkiksi laittamalla objektiivi manuaalitarkennukselle tarkennuksen jälkeen.

Valotuksen haarukointi (bracketing)

Helpoin tapa ottaa HDR-kuvaa varten tarvittavat ruudut on käyttää valotuksen haarukointia. Tämä on asetus, jonka avulla kamera ottaa tietyn askeleen välein valotettuja ruutuja. Meidän suositus on asettaa valotuksen haarukointi asentoon -2, 0, +2. Tällä tekniilla saat kolme kuvaa. Yhden tavallisesti valotetun, toisen joka on kaksi aukkoa alivalotettu ja kolmannen joka on kaksi aukko ylivalotettu. Nämä kolme kuvaa yhdistämällä saat aikaiseksi yksityiskohtaisen HDR-kuvan.

Kuvaustehtävä: “Viimeinen auringonsäde”

Ota kuva aiheesta “viimeinen auringonsäde”. Toteuta kuva HDR-tekniikkaa hyödyntäen.

Halutessasi voit jakaa kuvaustehtävän lopputuloksia kanssamme Instagramissa tunnisteella #kamerakoulu.

Haluatko oppia lisää valokuvauksesta?

Tämä artikkeli kuuluu osaksi meidän ilmaista jatkokurssia. Hyvien valokuvien ottaminen vaatii luovaa silmää ja vankkaa perustietoa. Meidän jatkokurssi kattaa nämä molemmat osa-alueet ja opastaa sinut aloittelijalta edistyneeksi harrastajaksi. Meidän jatkokurssi sisältää seuraavat jaksot:

Kirjoittajasta

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *