-
PÄIVÄÄ
-
TUNTIA
-
MINUUTTIA
-
SEKUNTIA
Tuotekuvaus tehty helpoksi -verkkokurssin avajaistarjousta jäljellä
ilotulitus, valokuvaus

Näillä vinkeillä valokuvaat ilotulitteita onnistuneesti


Jalusta on kaiken perusta

Oleellisin varuste ilotulitusten kuvaamiseen on *tukeva jalusta. Tämä mahdollistaa tärähtämättömien valokuvien ottamisen hämärässä ja antaa meille huomattavasti enemmän mahdollisuuksia kameran asetuksien suhteen. 

Pieninkin tärähdys voi pilata muuten onnistuneen kuvan, joten jalusta todella on ilotulitusten kuvaamisen perusta. Ilotulituksia kuvata usein monien sekuntien suljinajoilla, joten tämä entisestään korostaa jalustan merkitystä.

Tukeva alusta ja lisäpainot

Kannattaa lisäksi kiinnittää huomiota, että pystyttää jalustan tukevaan maastoon ja tätä kautta varmistaa, että kamera pysyy mahdollisimman paikallaan valotuksen aikana. 

Osasta kamerajalustoja löytyy koukku, jonka varaan voi kiinnittää lisäpainoa. Tämän lisäpainon ideana on tuoda entistä enemmän vakautta ja vaimentaa esimerkiksi pienen tuulenpuuskan vaikutusta. Ripusta esimerkiksi oma kamerareppusi jalustasta löytyvään koukkuun. 

Kameran kaukolaukaisin

Erillinen kaukolaukaisin on kätevä lisävaruste ilotulitusten kuvaamiseen. Kaukolaukaisimen avulla voi napsia kuvia, ilman että tarvitsee koskea kameraan. Tämä vähentää epätoivottujen tärähdyksien määrää. Monissa järjestelmäkameroissa saman voi nykyään tehdä myös erillisen mobiilisovelluksen kautta, mutta näiden käyttäminen kovassa pakkasessa ei ainakaan itselleni ole kovin houkutteleva ajatus.

Epätoivottuja tärähdyksiä voi myös vähentää kameran ajastimen avulla, mutta tämä ei myöskään ole kovin kätevää ilotulitteita kuvattaessa, sillä tämä tekniikka vaikeuttaa kuvan ajoittamista sopivaan kohtaan.

Kameran erillinen kaukolaukaisin mahdollistaa myös niin sanotun bulb-valotustilan käytön, joka on kätevä toiminto ilotulitteiden kuvaamiseen. Tästä tekniikasta lisää myöhemmin. Erilaisia kaukolaukaisima löytyy esimerkiksi täältä: Kaukolaukaisimet kameroille

Millainen suljinaika on hyvä ilotulitusten kuvaamiseen?

Suljinaika vaikuttaa vahvasti miten ilotulitukset tallentuvat valokuvaan. Sopivan suljinajan löytäminen riippuu olosuhteista ja toivotusta lopputuloksesta. Hyvä lähtökohta on kuitenkin 2-10 sekuntia pitkä suljinaika.

Valitse suljinaika tämän mukaan ja rupea ottamaan ensimmäisiä testikuvia. Pidemmällä suljinajalla pystyt vangitsemaan useamman räjähdyksen samaan ruutuun ja näin saada aikaan näyttävämmän ruudun ilotulituksista.

Bulb-valotustilan käyttö sopii ilotulitteiden kuvaamiseen

Ilotulituksia voi myös kuvata bulb-valotustilaa käyttäen, joka itse asiassa saattaa olla kaikista kätevin tekniikka. Kameran bulb-valotustila tarkoittaa, että kamera valottaa niin pitkään kuin suljinta pidetään painettuna. Tavallisesti bulb-valotustilaa käytetään kun halutaan tehdä yli 30 sekuntia kestäviä valotuksia, kuten pitkällä valotusajalla otettuja maisemakuvia tai valomaalauksia

Ilotulitteiden kohdalla kameran bulb-ominaisuutta voi käyttää, niin että aloittaa kuvaamisen juuri ennen kuin arvioi räjähdyksen tapahtuvan. Tämän jälkeen voi vapaasti valottaa, niin pitkään kuin haluaa ja taivaalla riittää tapahtumia. Bulb-valotustilan käyttö vaatii erillisen kaukolaukaisimen käyttöä. 

Käytä matalaa ISO-arvoa

Nostamalla ISO-arvoa on mahdollista saada kirkkaampia kuvia hämärässä. Samalla kuviin rupean kuitenkin ilmestymään ikävää kohinaa. ISO-arvoa kannattaa siis nostaa ainoastaan, jos on aivan pakko. 

Ilotulitteet ovat yllättävän kirkkaita ja niiden kuvaamiseen riittää hyvin matala ISO-arvo. Suosittelen aloittamaan ISO-arvosta 100 ja katsomaan mihin tämä riittää. Ideana tämän artikkelin kuvaustekniikassa on kerätä kuvaan valoa pidemmällä suljinajalla, jolloin voimme pitää ISO-arvon maltillisena.

Tarkenna kuva etukäteen

Kun olet löytänyt kamerallesi sopivan kulman, valinnut hyvät asetukset ja olet valmiina kuvaamaan ensimmäiset ilotulitteet, niin kannattaa viimeisenä askeleena lukita tarkennus. Näin kameran ei tarvitse erikseen tarkentaa yksittäisiä kuvia varten ja saat enemmän käyttökelpoisia ruutuja.

Vaikka järjestelmäkameroiden automaattitarkennukset ovat entistä etevämpiä tarkentamaan yhä hämärämmässä, niin suosittelen silti tässä tapauksessa käyttämään kameran manuaalitarkennusta. Valitse mihin kohtaan kuvaa haluat tarkentaa ja jätä tarkennus siihen. Ota muutama harjoituskuva ja arvioi takanäytöltä, että tarkennus varmasti on halutussa kohdassa.

Pienen aukon käyttö antaa kuvaan pitkän syväterävyysalueen, jolloin saamme myös hieman pelivaraa tarkennusalueen suhteen. 

Asetusten yhteenveto ilotulitteiden kuvaamiseen

  • Käytä matalaa ISO-arvoa
  • Valitse suljinaika 2-10 sekunnin väliltä
  • Pieni aukko
  • Tarkenna etukäteen
  • Kuvaa raakakuvia
  • Jalusta ja kaukolaukaisin

Kuvan sommittelu ja ennakointi

Nyt kun kameran asetukset ovat hallussa, niin voit ruveta keskittymään kuvan luovaan ilmaisuun. Ilotulitusten kuvaamisessa vaikeinta on kiinnostavan sommittelun löytäminen.

Kannattaa mahdollisuuksien mukaan suunnitella paikkaa etukäteen ja saapua ajoissa paikalla. Tällä tavoin saamme mahdollisimman avoimen näkymän tulevista ilotulitteista. Suuremmatkin ilotulitukset kestävät vain muutamia minuutteja, joten shown aikana on hankala keretä tekemään suuria muutoksia omaan asetteluun. 

Kuvan ennakkosommittelussa kannattaa muistaa jättää taivaalle tarpeeksi tyhjää tilaa, jottei kuva leikkaa näyttävämpiä ilotulitteita pois. Toisaalta jos pelaa liian varman päälle, niin on vaarana että kuvan sommittelu tuntuu turhan tyhjältä. 

Kannattaa mielestäni harkita myös muiden elementtien, kuten etualan tai rakennuksien näyttämistä. Pelkät yksittäiset räjähdykset käyvät nopeasti tylsiksi. 

Polttovälien testailu

Sommittelun lisäksi kannattaa pyrkiä vaihteluun polttovälin suhteen. Laajakulmainen objektiivi on tietyllä tavalla se turvallinen ja helppo vaihtoehto ilotulitteiden kuvaamisessa. Tässä piilee toki sama vaara, kuin mistä aikaisemmin mainitsimme, eli turhan laaja sommittelu voi tuntua tyhjältä.

Laajakulmaisella objektiivilla joutuu siis kiinnittämään erityistä huomiota kuvan etualaan ja sen mielenkiintoon. Meidän yleispätevä suositus ilotulitteiden kuvaamiseen on zoomobjektiivi, kuten 24-70 mm. Tämä polttovälialue antaa meille hyvin pelivaraa ja mahdollista monia erilaisia sommitteluvaihtoehtoja.

Pidempi teleobjektiivi, kuten 70-200 mm voi myös toimia hyvin ilotulituksien kuvaamiseen. Mitä pidempi polttoväli, sen todennäköisemmin tähtäämme kuitenkin ohi varsinaisesta räjähdyksestä. Pidempi teleobjektiivi on myös herkempi tärähtämään valotuksen aikana.

Ilotulituskuvien kuvankäsittely

Ilotulitteiden kohdalla raakakuvista voi olla erityisen paljon hyötyä. Raakakuva pitää sisällään enemmän materiaalia ja mahdollistaa tätä kautta monipuolisemman kuvankäsittelyn. Tätä kautta ilotulituskuviin voi saada hienon viimeistelyn.

Valotus, kontrasti ja valkotasapaino

Raakakuvan laajan dynamiikan ansiosta voimme hienosäätää kuvan valotusta kuvankäsittelyssä. Jos esimerkiksi bulb-valotustilassa otimme eripituisia valotuksia, niin voimme helposti tasapainottaa niiden valotusta tässä työvaiheessa.

Kuvan vaaleiden alueiden tummentaminen voi myös tuoda viimeisetkin yksityiskohdat esiin ilotulitteista. Taivaan sävyn voimakaskin tummentaminen voi antaa kuvaan paremman kontrastin ja tuoda kuvan värejä hienosti esiin. 

Värikylläisyys 

Ilotulituksen näyttävin osuus on taivaan väriloisto. Tätä osuutta voi korostaa kuvankäsittelyssä nostamalla kuvan värikylläisyyttä. Etenkin raakakuvat kaipaavat usein pientä värikylläisyyden nostoa. 

HSL-työkalu

Välillä ilotulitteiden yksittäiset värit eivät erotu kuvassa toivotulla tavalla. Tähän pulmaan auttaa Lightroomin HSL-työkalu. HSL-työkalulla voi voimistaa heikosti näkyviä värejä ja korostaa haluttuja väriyhdistelmiä. 

Dehaze

Lightroomin Dehaze-työkalulla pystyy vähentämään kuvassa olevaa usvaisuutta tai tässä tapauksessa savua. Dehaze pyrkii tuomaan kuvan yksityiskohtia paremmin esiin lisäämällä kuvaan kontrastia.

Useamman kuvan pinoaminen

Näiden perussäätöjen lisäksi valotuksien pinoaminen on suosittu tekniikka ilotulitteiden kuvaamisessa. Kuvia pinoamalla voi yhdistää useamman valotuksen ja näin kasvattaa kuvassa näkyvien räjähdyksien määrää. 

Ilotulituskuvan pinoaminen onnistuu Photoshopissa tasoja ja maskeja hyödyntäen. Kokeile asetella useampi valotus päällekkäin ja säädä uusi taso Lighten tai Screen -sekoitustilaan ja katso kuinka kuvat yhdistyvät kuin taikaiskusta.

Kirjoittajasta

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *