Kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
lightroom, photoshop, kuvankäsittely
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post
Filmikuvauksen alkeet
View Post

Seuraa meitä

12 joulu

Kuusi syytä miksi kannattaa kuvata raw-kuvia

Olet luultavasti kuullut, että kannattaisi kuvata raw-kuvia. Mutta miksi tämä on niin tärkeää ja mitä tämä tarkoittaa kuviesi kannalta? Tänä päivänä lähes kaikki kamerat antavat mahdollisuuden kuvata raw-kuvia, jopa muutamat puhelimet. Tästä syystä on hyvä tutkia mitä hyötyjä tämä antaa.

1.Paras mahdollinen laatu

Tässä suurin ja painavin syy heti ensimmäisenä. Kun kuvaat raw-kuvia tallennat kaiken mahdollisen kennolle tulevan informaation. Hyödynnät tällöin kameran kaiken potentiaalin. Tästä syystä tiedostot ovat parhaita mahdollisia, joita kalustosi voi tuottaa.

Käytännössä kaikki digikamerat kuvaavat raw-kuvia, mutta osassa et voi välttää muunnosta jpg-tiedostoiksi kameran sisällä ja muistikortille jäljelle jää ainoastaan jpg-kuvat. Nämä kaikki jpg-kuvat on kuitenkin jossain vaiheessa olleet raw-kuvia.

Kamera ei kuitenkaan ole yhtä tehokas tai fiksu muuntamaan raw-kuvia, kun mitä itse voit olla tietokoneen kanssa. Kun kuvaat raw-kuvia hallitset itse muunnosta jpg-tiedostoksi ja voit päättää kuinka tämä muutos tapahtuu, joka johtaa parempiin kuviin. Tällä tavoin alkuperäinen visiosi kuvasta on myös mahdollista toteuttaa helpommin.

2. Raw antaa enemmän mahdollisuuksia kuvankäsittelyyn

Aina valotus ei osu kokeneellakaan kuvaajalla aivan kohdilleen, kuten esimerkiksi nopeassa tilanteessa häävastaanotossa tai vastaavaa. Raw-kuvissa on onneksi paljon ylimääräistä informaatiota, jota voit hyödyntää niiden käsittelyssä. Yli- tai alivalottuneiden kuvien korjaaminen onnistuu helposti, ilman että kuvan laatu kärsii huomattavasti.

3. Valkotasapainon helppo korjaaminen raw-kuvissa

Kun kuvaat jpg:nä valkotasapaino tallentuu suoraan kuvattuun tiedostoon, eikä tätä voi jälkikäteen helposti muuttaa. Raakakuvissa valkotasapaino voidaan valita vapaasti jälkikäteen, ilman että kuvan laatu kärsii.

Valkotasapaino vaikuttaa myös vahvasti kuvan tunnelmaan ja välillä voi olla kuvaushetkellä vaikeata valita tätä valmiiksi. Sopiva valkotasapaino on oleellinen osa näyttäviä kuvia, jonka takia tämän hallinta kannattaa säilyttää itsellään, eikä antaa kameran lyödä tätä päätöstä lukkoon kuvaustilanteessa.

4. Hallitse terävöitystä

Kamera tekee jpg-kuvaan paljon valmiita säätöjä, jotta kuva näyttäisi peruskäyttäjälle paremmalta. Näihin säätöihin kuuluu muun muassa terävöitys, kontrasti ja kohinanpoisto. RAW-kuvissa pystyt itse tekemään kuvan terävöityksen tehokkaassa ohjelmassa kuten Lightroom, joka antaa paljon kameran sisäisiä säätöjä paremman tuloksen.

Nämä työkalut myös paranevat jatkuvasti, joten voit myöhemmin hyödyntää esimerkiksi parantunutta kohinanpoistoa vanhoihin kuviin.

5. Valitse väriprofiili vasta myöhemmin

Väriprofiilit voivat olla aloittelijalle hämmentävä aihe. Etenkin kun siirrytään raw-kuviin. Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että raw-kuvissa väriprofiili valitaan vasta export-vaiheessa. Tämän ansiosta voit aina valita tilanteeseen parhaiten sopivan väriprofiilin.

– Jos kuva on menossa nettiin kannattaa käyttää sRGB-väriprofiilia, sillä useimmat selaimet tukevat tätä väriprofiilia parhaiten.

– Adobe RGB on hieman laajempi väriprofiili, joka sopii hyvin yleiskäyttöön.

– ProPhoto RGB on valintasi jos haluat käyttää laajinta mahdollista väriprofiilia.

6. Hyödynnä Lightroom

Suurien kuvamassojen läpikäynti ja käsittely onnistuu parhaiten ohjelmissa jotka on suunnattu tällaiseen työnkulkuun. Tällaisia ohjelma on esimerkiksi Lightroom ja Capture One.  Nämä ohjelmat on suunniteltu hyödyntämään raw-kuvia, vaikka ne toki myös muilla kuvaformaateilla toimivat.

Jotta näistä ohjelmista saa parhaan mahdollisen hyödyn irti kannattaa ehdottomasti kuvata raw-kuvia. Säätöjen tekeminen raw-kuviin ei myöskään vaikuta alkuperäisiin tiedostoihin näissä ohjelmissa, joka tekee työnkulusta paljon turvallisemman.

Muista ottaa huomioon

Kuten kaikissa valinnoissa on tässä myös omat huonot ja hyvät puolensa. Pyrimme tässä käymään ne läpi ja antamaan huoliin pari ratkaisua.

Raw-kuva pitää käsitellä

Raw-kuva on tarkoitettu käsiteltäväksi. Ilman kuvankäsittely raakakuvat voivat helposti olla kontrastittomia ja näyttää jopa huonommilta kuin kameran tuottamat jpg-tiedostot. Jos kuvankäsittely on sinulle täysin uusi asia voi tämä olla kynnyskysymys. Etujensa takia raw-kuvia voi kuitenkin olla jopa helpompi käsitellä, kuin jpg-tiedostoja, jos jo valmiiksi olet tottunut käsittelemään kuvia.

Siirtymävaiheessa voit valita kameran tallentamaan molempia tiedostomuotoja. Tällä tavoin voit välillä koittaa raw-kuvien käsittelyä, mutta pääset myös helposti käsiksi jpg-tiedostoihin, jos niitä tulee ikävä. Kannattaa käydä lukemassa meidän Jälkikäsittely ja sen perusteet -artikkeli, mikäli haluaa tutustua Lightroomin mahdollisuuksiin.

Vie enemmän tilaa

Raw-kuvat sisältävät enemmän informaatiota, jonka takia myös niiden tiedostokoko voi olla 2-3 kertaa suurempi kuin pakatun jpg-tiedoston. Tämä saattaa alussa huolestuttaa kun huomaa tarvitsevansa suurempia muisikortteja ja kovalevyjä. Näiden molempien hinnat ovat kuitenkin tulleet niin paljon alaspäin, ettei tallennustilan hinta enää ole samanlainen huoli.

Jos otamme esimerkiksi 2TB ulkoisen kovalevyn esimerkiksi:

– 2TB ulkoinen kovalevy maksaa n. 120€

– Suuri jpg-tiedosto voi olla esimerkiksi 8MB kooltaan. Tällöin kyseiselle levylle mahtuu 250 000 valokuvaa. Yksittäisen kuvan hinnaksi tallennettuna tulee 0,00048€

– RAW-kuvan koko voi olla esimerkiksi 30MB. Tällöin samalle levylle mahtuu 66 666 valokuvaa ja yksittäinen kuva maksaa 0,0018€

Selvästi samalle kovalevylle mahtuu paljon vähemmän raw-kuvia, mutta molemmissa tapauksissa kuvien määrä on melkoinen. Mielestäni kannattaa maksaa tämä 0,00132€/kuva ero, jolla saa huomattavasti paremman laadun.

Sama kaava pätee muistikortteihin. Nykyään saa laadukkaita 64GB muistikortteja reilu viidelläkympillä, kun aikanaan 2GB muistikortti saattoi olla useita satoja euroja.

Sarjakuvaus

RAW-kuvat ovat kameralle raskaampia, kuin jpg-tiedostot. Tästä syystä halvimmat kamerat saattavat sarjakuvauksen yhteydessä hidastua raw-kuvien kohdalla. Osassa kameroita voi myös olla puskuri, joka ei raw-kuvissa salli suurta määrä sarjakuvausta.

Jos nopeiden ja pitkien sarjojen kuvaaminen on tärkeä, kannattaa alkuun tutkia nopeampia muistikortteja tai hankkia kalliimman kameran, jossa on suurempi puskuri.

Toivottavasti tämä selkeytti miksi kannattaa harkita raw-kuviin siirtymistä mahdollisimman pian. Laita kysymys alla olevaan kenttään, jos sinulle jäi jotain epäselvää. Kuinka moni teistä kuvaa jo raakakuvia?

Haluatko oppia lisää valokuvauksen perusteista? Tällöin kannattaa tutustua valokuvauksen jatkokurssiin, johon myös tämä artikkeli kuuluu. 

mm
Kamerakoulu.fi

Etsimme artikkeleita, tutoriaaleja, DIY -projekteja ja muuta esiteltävää blogiin, ota yhteyttä toimitus@kamerakoulu.fi, jos sinulla on jotain tarjota.