Meidän ilmaiset kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
muotokuva, valaisu, salama
Valaisukurssi
View Post
lightroom, photoshop, kuvankäsittely
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post
Filmikuvauksen alkeet
View Post

Seuraa meitä

12 joulu

Kuusi syytä miksi kannattaa kuvata raw-kuvia

Olet luultavasti kuullut, että kannattaisi kuvata raw-kuvia. Mutta miksi tämä on niin tärkeää ja mitä tämä tarkoittaa valokuviesi kannalta? Tänä päivänä lähes kaikki kamerat antavat mahdollisuuden kuvata raw-kuvia. Jopa osa uusimmista puhelimista tuottaa raw-kuvia. Tästä syystä on hyvä tutkia mitä hyötyjä tämä antaa.

1. Paras mahdollinen laatu

Tässä suurin ja painavin syy heti ensimmäisenä. Kun kuvaat raw-kuvia tallennat kaiken mahdollisen kennolle tulevan informaation. Hyödynnät tällöin kamerasi täyden potentiaalin.

Käytännössä kaikki digikamerat kuvaavat raw-kuvia, mutta osassa et voi välttää muunnosta jpg-tiedostoiksi kameran sisällä ja muistikortille jäljelle jää ainoastaan jpg-kuvat. Nämä kaikki jpg-kuvat on kuitenkin jossain vaiheessa olleet raw-kuvia.

Kamera ei kuitenkaan ole yhtä tehokas tai fiksu muuntamaan raw-kuvia, kun mitä itse voit olla tietokoneen kanssa. Kun kuvaat raw-kuvia hallitset itse muunnosta jpg-tiedostoksi ja voit päättää kuinka muutos tapahtuu, joka johtaa parempiin kuviin. Tällä tavoin alkuperäinen visiosi kuvasta on myös mahdollista toteuttaa helpommin.

RAW-kuva tallentaa kaiken mahdollisen kennolle tulevan informaation.

2. Raw antaa enemmän mahdollisuuksia kuvankäsittelyyn

Aina valotus ei osu kokeneellakaan kuvaajalla kohdilleen, kuten esimerkiksi nopeassa kuvaustilanteessa häävastaanotossa tai vastaavaa. Raw-kuvissa on onneksi paljon ylimääräistä informaatiota, jota voit hyödyntää niiden käsittelyssä. Pystyt avaamaan liian tumman kuvan tai pelastamaan liian vaaleat huippuvalot.

Yli- tai alivalottuneiden raw-kuvien korjaaminen onnistuu helposti, ilman että kuvan laatu kärsii huomattavasti. Tämä tapahtuu jälkikäsittelyssä, esimerkiksi Lightroomilla.

3. Valkotasapainon helppo korjaaminen raw-kuvissa

Väärä valkotasapaino voi saada ihon sävyn näyttämään hassulta tai sisäkuvat aivan oransseilta. Kun kuvaat jpg:nä valkotasapaino tallentuu suoraan kuvattuun tiedostoon, eikä tätä voi jälkikäteen helposti muuttaa. Raakakuvissa valkotasapaino voidaan valita vapaasti jälkikäteen.

Valkotasapaino vaikuttaa vahvasti kuvan tunnelmaan ja välillä voi olla kuvaushetkellä vaikeata valita tätä valmiiksi. Sopiva valkotasapaino on oleellinen osa näyttäviä kuvia, jonka takia tämän hallinta kannattaa säilyttää itsellään, eikä antaa kameran lyödä tätä päätöstä lukkoon kuvaustilanteessa.

Kannattaa myös käydä lukemassa meidän artikkeli valkotasapainosta: Mitä valkotasapaino tarkoittaa?

Raakakuvissa valkotasapaino voidaan valita vapaasti jälkikäteen. Tämä helpottaa sopivan tunnelman löytämistä kuvankäsittelyssä.

4. Hallitse kuvan terävöitystä

Kamera tekee jpg-kuvaan paljon valmiita säätöjä, jotta kuva näyttäisi peruskäyttäjälle paremmalta. Näihin säätöihin kuuluu muun muassa terävöitys, kontrasti ja kohinanpoisto. RAW-kuvissa pystyt itse tekemään kuvan terävöityksen tehokkaassa ohjelmassa kuten Lightroom, joka antaa paljon kameran sisäisiä säätöjä paremman tuloksen.

Nämä työkalut myös paranevat jatkuvasti, joten voit myöhemmin hyödyntää esimerkiksi parantunutta kohinanpoistoa vanhoihin kuviin.

5. Valitse väriprofiili vasta myöhemmin

Väriprofiilit voivat olla aloittelijalle hämmentävä aihe. Etenkin kun siirrytään raw-kuviin. Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että raw-kuvissa väriprofiili valitaan vasta export-vaiheessa. Tämän ansiosta voit aina valita tilanteeseen parhaiten sopivan väriprofiilin.

• Jos kuva on menossa nettiin kannattaa käyttää sRGB-väriprofiilia, sillä useimmat selaimet tukevat tätä väriprofiilia parhaiten.

• Adobe RGB on laajempi väriprofiili, joka sopii hyvin yleiskäyttöön ja kuvankäsittelyyn.

6. Hyödynnä Lightroomin mahdollisuudet

Suurien kuvamassojen läpikäynti ja käsittely onnistuu parhaiten ohjelmissa jotka on suunnattu tällaiseen työnkulkuun. Tällaisia ohjelma on esimerkiksi Lightroom ja Capture One.  Nämä ohjelmat on suunniteltu hyödyntämään raw-kuvia, vaikka ne toki myös muilla kuvaformaateilla toimivat.

Jotta näistä ohjelmista saa parhaan mahdollisen hyödyn irti, kannattaa ehdottomasti kuvata raw-kuvia. Säätöjen tekeminen raw-kuviin ei myöskään vaikuta alkuperäisiin tiedostoihin näissä ohjelmissa. Tämä tekee työnkulusta paljon turvallisemman.

Raw-kuvat sisältävät enemmän informaatiota, jonka takia niiden tiedostokoko voi olla 2-3 kertaa suurempi kuin pakatun jpg-tiedoston.

Raw-kuva on tarkoitettu käsiteltäväksi

Kuten kaikissa valinnoissa on tässä myös omat huonot ja hyvät puolensa. Pyrimme tässä käymään ne läpi ja antamaan huoliin pari ratkaisua.

Raw-kuva on tarkoitettu käsiteltäväksi. Ilman kuvankäsittely raakakuvat ovat kontrastittomia ja näyttää jopa huonommilta kuin kameran tuottamat jpg-tiedostot. Jos kuvankäsittely on sinulle täysin uusi asia voi tämä olla kynnyskysymys. Etujensa takia raw-kuvia on kuitenkin helpompi käsitellä, kuin jpg-tiedostoja.

Meidän opetusvideot Lightroomin käytöstä löytyy täältä: Aloita Lightroomin opettelu

Siirtymävaiheessa voit valita kameran tallentamaan molempia tiedostomuotoja. Tällä tavoin voit välillä koittaa raw-kuvien käsittelyä, mutta pääset myös helposti käsiksi jpg-tiedostoihin, jos niitä tulee ikävä.

Raw vie enemmän tilaa

Raw-kuvat sisältävät enemmän informaatiota, jonka takia niiden tiedostokoko voi olla 2-3 kertaa suurempi kuin pakatun jpg-tiedoston. Tämä saattaa alussa huolestuttaa kun huomaa tarvitsevansa suurempia muisikortteja ja kovalevyjä. Näiden molempien hinnat ovat kuitenkin tulleet niin paljon alaspäin, ettei tallennustilan hinta enää ole samanlainen huoli.

Jos otamme esimerkiksi 2TB ulkoisen kovalevyn esimerkiksi. Tällainen 2TB ulkoinen kovalevy* maksaa n. 120€. Suuri jpg-tiedosto voi olla esimerkiksi 8MB kooltaan. Tällöin kyseiselle levylle mahtuu 250 000 valokuvaa. Yksittäisen kuvan hinnaksi tallennettuna tulee 0,00048€

RAW-kuvan koko voi olla esimerkiksi 30MB. Tällöin samalle levylle mahtuu 66 666 valokuvaa ja yksittäinen kuva maksaa 0,0018€

Selvästi samalle kovalevylle mahtuu paljon vähemmän raw-kuvia, mutta molemmissa tapauksissa kuvien määrä on melkoinen. Mielestäni kannattaa maksaa tämä 0,00132€/kuva ero, jolla saa huomattavasti paremman laadun.

Sama kaava pätee muistikortteihin. Nykyään saa laadukkaita 64GB muistikortteja kolmellakymmenellä eurolla , kun aikanaan 2GB muistikortti saattoi olla useita satoja euroja.

Jos nopeiden sarjojen kuvaaminen on tärkeä, kannattaa tutkia nopeita muistikortteja.

Sarjakuvaus

RAW-kuvat ovat kameralle raskaampia, kuin jpg-tiedostot. Tästä syystä halvimmat kamerat saattavat sarjakuvauksen yhteydessä hidastua raw-kuvien kohdalla. Osassa kameroita voi myös olla puskuri, joka ei raw-kuvissa salli suurta määrä sarjakuvausta.

Jos nopeiden ja pitkien sarjojen kuvaaminen on tärkeä, kannattaa alkuun tutkia nopeampia muistikortteja tai harkita jpg-kuviin siirtymistä sarjakuvauksen ajaksi. Meidän vertailu muistikorttien nopeuksista löytyy täältä: SHDC-muistikorttien nopeusvertailu

Toivottavasti tämä selkeytti miksi kannattaa harkita raw-kuviin siirtymistä. Laita kysymys alla olevaan kenttään, jos sinulle jäi jotain epäselvää. Kuinka moni teistä kuvaa jo raakakuvia?

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

mm
Kamerakoulu.fi

Kamerakoulun ilmaiset valokuvauskurssit auttavat sinua ottamaan parempia kuvia. Opastamme kameran käytössä ja annamme käytännönläheisiä vinkkejä kaikentasoisille valokuvaajille.