Siluettikuvat ovat oiva tapa välitää vahvaa tunnelmaa ja mystiikkaa. Siluettikuvat erottuvat edukseen yksinkertaisuudellaan ja niiden tavalla kertoa selkeä tarina. Siluettikuvat eivät näytä koko maisemaa selkeänä, jonka ansiosta ne jättävät tilaa katsojan mielikuvitukselle. Tämä takia suosittelen kaikkia valokuvaajia koittamaan siluettikuvien mahdollisuuksia.
1. Valitse selkeä kohde
Moni kohde voi toimia siluettikuvassa. Helpointa on kuitenkin valita kohde, jossa on selkeät ja vahvat muodot. Tällainen kuvauskohde on kiinnostava kaksi ulotteisena muotona, jossa meillä ei ole mahdollisuuksia pelata kohteen värien ja tekstuurin kanssa. Parhaimmillaan siluetti yksinkertaistaa kuvan tummat varjot kauniiksi pinnaksi ja esittää huippuvaloissa mieleenapainuvia yksityiskohtia.
Jos olet kuvaamassa siluettikuvaa jossa on useampi kohde, niin kannattaa ne mahdollisuuksien mukaan pitää erillään toisistaan. Tämä takaa selkeämpiä muotoja ja vältyt turhalta sekavuudelta.
Henkilökuvien kohdalla on usein parempi antaa kasvojen olla sivuttain kameraan. Tämä näyttää siluetissa paremmalta, kuin suoraan kameraan katsominen. Myös käsien ja jalkojen kanssa kannattaa olla tarkkana ja jättää niiden ja kropan väliin ilmaa. Näin siluetista tulee vahva ja mahdollisimman ytimekäs.


2. Kuvaa matalalta
Vahvat siluettikuvat ovat selkeitä. Tähän auttaa yksinkertaisen, mutta kirkkaan taustan valinta. Tämä tuo kuvan kohteen esiin. Hyvä valinta siluettikuvan taustaksi on tästä syystä taivas. Tällöin kannattaa pyrkiä sommittelemaan kohde niin, että kirkas taivas on päästä varpaisiin kohteen takana. Tähän auttaa usein matala kuvakulma. Joten valmistaudu kyykkimään ja laskeutumaan kameran kanssa aivan maanrajaan kiinni.
Toinen keino on saada kohde korkeammalle. Voit esimerkiksi pyytää kohdetta nousemaan suurelle kivelle tai hyppäämään ilmaan. Näin kuvan tausta peittää kohteen kokonaan ja saat aikaiseksi selkeitä muotoja.
3. Siluettikuvauksessa kannattaa alivalottaa voimakkaasti
Siluettikuvauksessa kannattaa säätää valotuksen korjausta miinukselle. Näin alivalotat koko kuvaa ja tummennat kuvan varjoja samalla tuoden huippuvaloihin yksityiskohtia. Mitä enemmän alivatot siluettikuvaa, sen tummemmiksi kuvan varjot muuttuvat.

4. Valitse sopivat olosuhteet siluettikuviin
Paras ajankohta siluettikuvaukseen on auringonnousun ja -laskun nurkilla. Tällöin valo tulee tarpeeksi matalasta kulmasta, joka mahdollistaa monipuolisemman sommittelun. Hyvällä tuurilla taivaan yksityiskohdat ovat tähän aikaan parhaimmillaan.
Ajankohdan valintaan vaikuttaa tietenkin kohteen korkeus, paikka ja kuvan idea, mutta auringonnousu ja -lasku ovat hyviä lähtökohtia siluettikuvaukseen.

5. Säädä kuvankäsittelyssä
Jos käytät Lightroomia tai jotain muuta kuvankäsittelyohjelmaa, niin käsittelemällä siluettikuvan kontrastia, varjoja ja huippuvaloja voit helposti hienosäätää siluettikuvan haluamasi mukaiseksi.

Atte Tanner on Helsingin ja Lontoon välillä kulkeva muoti- ja mainoskuvaaja. Hänen töilleen ominaista on elokuvallinen ilmaisu ja mystinen tunnelma. Atte on ollut mukana luomassa kuvamaailmoja asiakkaille kuten Warner Music, MTV3 ja BMW.