Huippumaisemakuvaaja Mikko Lagerstedt haastattelussa

Henkeäsalpaavan upeat yölliset maisemakuvat ovat olleet jo vuosia Mikko Lagerstedtin vahva tavaramerkki. Nämä tunnelmalliset otokset ovat tehneet hänestä Suomen ylivoimaisesti seuratuimman maisemakuvaajan. Hänen kolmas soolonäyttelynsä Atmosphere on juuri valmistumassa, joten suuri kiitos Mikolle joka kerkesi kiireistään huolimatta vastata kysymyksiimme.

Kuinka kiinnostuit valokuvauksesta?

Ensimmäinen inspiraationi valokuvaukseen tuli luonnosta. Olin ajamassa sukulaisten mökille ja matkalla huomasin upean hetken – sumu oli nousemassa pellolla ja aurinko samanaikaisesti laskemassa puiden takaa. Tämä hetki painui jotenkin mieleeni ja sittemmin inspiroi aloittamaan valokuvauksen ja tämän kaltaisten hetkien taltioimisen. Aloitin valokuvaamisen joulukuussa 2008 ja siitä lähtien olen kuvaillut pääsääntöisesti maisemia ja tunnelmallisia hetkiä.

Kokeilitko muita taiteenmuotoja, kuten piirtämistä ja maalaamista ennen valokuvausta?

Piirtelin jonkin verran, kun olin nuori. Olin siitä kiinnostunut, mutta pidin sitä lähinnä hauskana tekemisenä kuin taiteenmuotona.

Take me away Mikko Lagerstedt
Take me away © Mikko Lagerstedt

Millainen koulutus sinulla on, vai oletko täysin itseoppinut valokuvaaja?

Olen täysin itseoppinut valokuvaaja.

Kuinka tärkeä osa kuvankäsittely on sinulle?

Se on tärkeä osa kuviani ja visiotani. Toki on tilanteita, jolloin en halua kuvaa juurikaan muokata, kun taas toisinaan kuvankäsittely auttaa vastaamaan haluamaani lopputulosta.

Foal © Mikko Lagerstedt
Foal © Mikko Lagerstedt

Mikä on ylpein hetkesi valokuvaajana?

Nikon Photo Contestin toiselle sijalle pääseminen, kun olin vain muutaman vuoden valokuvannut. Tuo saavutus auttoi valokuvaukseen suuntautumista entisestään.

Kuinka valmistaudut ennen kun lähdet kuvaamaan? Teetkö luonnoksia? Kirjoitatko ideoita ylös? Etsitkö kaikki kuviesi upeat paikat etukäteen?

Hyvinkin vaihtelevasti valmistaudun kuvauksiin – tilanteesta riippuen. Viime aikoina, en ole suunnitellut kuviani etukäteen. Yleensä saan idean kuviin kesken kuvausreissun, jolloin on helppo lähteä toteuttamaan sitä.

Toisinaan minulla on joku visio kuvasta jo etukäteen, mutta harvoin teen luonnoksia kuvista. Kuvauspaikkoihin löydän yleensä sattumalta tai sitten etsimällä mielenkiintoisia paikkoja, hyvinkin yksinkertaisesti Google Maps:ia avuksi käyttämällä.

Divided © Mikko Lagerstedt
Divided © Mikko Lagerstedt
Maisemakuvaaja-Mikko-Lagerstedt-haastattelu-Endless-Night
Endless Night © Mikko Lagerstedt

Mikä inspiroi sinua?

Inspiroidun elokuvista, luonnosta ja musiikista. Näistä saan useimmiten visioit kuvieni toteutukseen.

Mitä tiettyä asiaa kokeneidenkin valokuvaajien tulisi sinusta jatkuvasti opetella ja harjoitella lisää?

Mielestäni tärkeintä on ylläpitää valokuvausta, etsiä erilaisia kuvauskohteita ja vaikka nämä ei vastaisi omaa visiota täysin, niin kuvaamalla oppii aina jotain uutta. Olen itse ottanut projektiksi kuvata päivittäin ilman mitään suurempia suunnitelmia. Se on auttanut kuvausintoni ylläpitämistä.

Sinulla on lähes puoli miljoonaa seuraajaa Facebook -sivuillasi! Miltä tuntuu olla tälläinen tuki takanasi? Missä asioissa näin valtavasta fanimäärästä on ollut sinulle hyötyä? 

Onhan se melko käsittämätöntä ja olen todella kiitollinen siitä. Hyöty tulee kuvien näkyvyydessä ennen kaikkea, sekä uusien yhteistyökumppaneiden saamisessa.

Tuleva Atmosphere -näyttely on kolmas soolonäyttelysi. Millaista tähän valmistautuminen on ollut? 

Onhan näyttelyiden suunnittelu hieman stressaavaa, mutta yleisesti valmistautuminen Atmosphere näyttelyyn on ollut helpompaa kuin kuvittelin.

Dark Times II © Mikko Lagerstedt
Dark Times II © Mikko Lagerstedt
Moody Water © Mikko Lagerstedt
Moody Water © Mikko Lagerstedt

Mikä näyttelyn pitämisessä on mielestäsi parasta? Ikävintä?

Parasta ehdottomasti on nähdä omat kuvat printteinä ja kuunnella muiden ihmisten ajatuksia niistä. Suunnittelu on ehkä se haastavin osa-alue siinä, mutta loppujen lopuksi ei sekään kovin ikävää ole.

Minkä vinkin antaisit alottelevalle valokuvaajalle, joka suunnittelee ensimmäistä näyttelyään?

Näyttelyssä kannattaa aina miettiä kokonaisuutta ja suunnitella se niin, että se olisi mahdollisimman yhtenäinen. Tulosteiden laadun kanssa joutuu yleensä aloittaessa tekemään kompromisseja, joten siihen ei kannata tarttua liikaa.

Mikko Lagerstedtin töitä voi seurata täältä:
Portfolio / Facebook / Instagram

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *