11 syys

Parempien maisemakuvien ottaminen puhelimella – sommittelun tärkeys

Puhelinten kamerat ovat tänä päivänä niin laadukkaita, että niillä pystyy monessa tilanteessa saamaan todella laadukkaita kuvia. Parhaimmillaan puhelin voi opettaa löytämään kuvia ja kannustaa havainnoimaan ympäristöä tarkemmin.

Mitä sommittelu tarkoittaa?

Yksinkertaisimmillaan sommittelu tarkoittaa mitä kuvaajana päätät jättää ruudun sisälle ja kuinka nämä elementit on aseteltu suhteessa toisiinsa. Puhelimella kuvattaessa on usein käytössä pitkä syväterävyys, joka tarkoittaa että kaikki lähimmistä elementeistä aivan kaukaisimpiin kohteisiin ovat terävinä. Tämä entisestään korostaa sommittelun merkitystä puhelimella kuvattaessa, jonka takia me haluamme tässä artikkelissa antaa monta esimerkkiä sommittelusta.

Sommitteluun keskittyminen kuvaustilanteessa onkin yksin parhaita tapoja aloittelijalle kehittyä kuvaamisessa. Ensimmäisenä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon kuvausasento. Puhelinta tulee helposti pidettyä huolimattomasti, joka heti vääristää kuvan linjoja. Tähän voi ottaa avuksi apuviivat, joita voi käyttää apuna sommittelussa.

Sommittelu auttaa kuvan katsojaa huomaamaan juuri ne asiat jotka haluat

Keskeissommittelun käyttö valokuvissa

Keskeissommittelu tarkoittaa tärkeimmän kohteen pitämistä kuva-alan keskellä. Tällä tekniikalla voidaan korostaa maiseman symmetriaa ja myös tehokkaasti erottaa kohde taustasta. Keskeissommittelu voi antaa kuvalle staattisen vaikutelman. Etenkin puhelinkuvauksen alkuvaiheissa keskeissommittelu tuntui olevan Instagramin neliökuvien myötä lähes pakkomielle monille kuvaajille.

Kultainen leikkaus

Sommittelusääntöjen klassikko on niin sanottu kultainen leikkaus, joka tarkoittaa kohteiden asettelua kolmansien mukaan vaaka ja pystysuunnassa. Hyvin turvallinen ja varma tapa sommitella kohde.

Linjat johdattelevat katsetta kuvassa

Eri elementit johdattelevet katsetta luonnolliset kuvassa, joka kannattaa pitää mielessä kuvaustilanteessa. Tällaisia vahvoja elementtejä voi maisemakuvauksella olla esimerkiksi tiet, aidat ja vaikka ojat.

Negatiivinen tila sommittelussa

Negatiivinen tila  on termi, joka tarkoittaa ylikorostetusti tyhjän tilan jättämistä kohteen ympärille. Tämä yksinkertaistaa kuvaa ja antaa voimaa kuvaan jätettävälle kohteelle.

Kirjoittaja on nuori on suomalainen potretti- ja muotikuvaaja, joka haluaa kertoa tarinoita meidän niin oudosta todellisuudesta. Lisäksi Atte Tanner on Kamerakoulu.fi -sivuston päätoimittaja.