Meidän ilmaiset kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
muotokuva, valaisu, salama
Valaisukurssi
View Post
lightroom, photoshop, kuvankäsittely
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post
Filmikuvauksen alkeet
View Post

Seuraa meitä

30 huhti

Eri valotustavat selitettyinä ja esimerkkejä niiden käytöstä

valotustapa, valokuvaus

Eri valotustapojen hallinta ja ymmärtäminen on tärkein työkalu haastavien kuvausolosuhteiden päihittämiseen, jonka takia niiden opettelu kannattaa aloittaa aikaisessa vaiheessa. Tästä syystä olemme tähän artikkeliin listanneet yleisimmät valotustavat ja antaneet niiden käytöstä esimerkkejä.

Kameran eri valotustavat

Useimmista kameroista löytyy ainakin nämä viisi valotustapaa.

P (Program Mode)

A tai Av (Aperture Priority, eli aukon esivalinta)

S tai Tv (Shutter Priority, eli ajan esivalinta)

M (Manual, eli manuaalinen valotus)

B (Bulb, eli bulb-laukaisu on laukaisutapa, jossa kameran suljin on auki niin kauan kuin laukaisinta painetaan.

Mikä on aukon esivalinta (A tai AV)?

Aukon ja ajan esivalinta ovat molemmat semiautomaattisia valotustapoja, jossa itse päätät osan asetuksista ja annat tämän jälkeen kameran hoitaa loput. Nämä ovat hyviä tapoja opetella miten valotus määrittyy valokuvauksessa ja pikku hiljaa siirtyä pois kameran automatiikasta.

Aukon esivalinta on valotustila, jossa voimme itse määritellä kuvassa käytettävän aukon. Kameran tehtäväksi jää tämän perusteella valita sopiva suljinaika ja iso-arvo. Tämä valotustapa on kätevä, kun tiedät millaista aukkoa haluat käyttää ja osaat arvioida tarvittavan syväterävyyden.

Missä tilanteissa aukon esivalinta toimii hyvin?

valotus, aukko, valokuvaus

Potretit

Kun otamme lähikuvaa henkilöstä haluamme usein saavuttaa pehmeän taustan. Tämä onnistuu käyttämällä isoa aukkoa (pientä f-numeroa). Jos valitsemme aukon esivalinnan käyttöömme voimme helposti asettaa aukon kuten f/1.8 tai f/2.8.

Maisemat

Kun kuvaamme maisemakuvia haluamme usein kuvaan laajan syväterävyyden, jolloin kaikki maisemassa olevat kohteet pysyvät terävinä. Tämä onnistuu ainoastaan kun käytössämme on pieni aukko (iso f-numero). Samalla tavalla kun meidän esimerkissä potrettien kohdalla, voimme tässä valotustavassa valita käyttöön pienen aukon kuten f/11 tai f/16, joka antaa meille paljon syväterävyyttä.

Mitä tarkoittaa ajan esivalinta (S tai Tv)?

Ajan esivalinta tarkoittaa suljinajan valitsemista etukäteen, kuten nimi tässä tapauksessa kertoo. Kun valitset kamerastasi käyttöön ajan esivalinnan (S tai Tv) pystyt itse määrittelemään halutun suljinajan. Tämän jälkeen kamera päättää puolestasi tarvittavan aukon ja iso-arvon. Suljinaika tarkoittaa miten pitkään kamera päästä valoa sisään kennolla. Mitä pidempi aika meillä on käytössä, sen enemmän valoa kennolle kerkiää pääsemään. Hyvin nopealla suljinajalla kennolla pääsee vastaavasti vähän valoa.

Koska ajan esivalintaa on hyvä käyttää?

Liikkeen pysäyttäminen

Jos haluat pysäyttää kohteen liikeen ja olet kuvaamassa jotain hyvin nopeasti liikkuvaa, kuten lintuja, urheilua tai autoja voi ajan esivalinta olla oiva valinta. Ajan esivalinnassa voimme näissä tilanteissa valita nopea suljinajan, kuten 1/500 sekunti tai 1/1000 sekunti.

Liikkeen esittäminen valokuvassa

Suljinaika määrittelee miten liike tallentuu valokuvaan. Tästä syystä ajan esivalinta on oiva työkalu, kun haluamme itse valokuvaajina määritellä miten kohteen liike näyttäytyy. Esimerkkejä tälläisistä tilanteista olisi liikkuvan veden kuvaaminen, tähtitaivaan kuvaaminen tai pannaus.

Käsivaralla hämärässä

Moni valotustapa voi antaa alivalottuneita kuvia hämärällä. Esimerkiksi konserttikuvaus, hämärässä kirkossa kuvaaminen tai sisällä pidettävät synttärijuhlat voisivat olla tälläisia tilanteita.   Yksi keino tämän ratkaisemiseen on käyttää ajan esivalintaa. Voimme tällöin valita hitaan suljinajan, joka antaa kennolle enemmän valoa.  Voit tällä keinolla asettaa suljinajan äärirajoille, siitä lukemasta mihin kykenet käsivaralta ilman että kuva tärähtää. Riippuen objektiivista tällainen lukema voisi olla esimerkiksi 1/50 sekunti.

Manuaalinen (M)

Kun valitset kameran manuaalivalotuksen joudut itse valitsemaan kaikki käytettävät arvot itse. Kamera valotusmittari kertoo missä valotus liikkuu kullakin arvolla, jonka avulla voit vaihtaa arvoja. Manuaalinen tila antaa eniten joustavuutta, mutta vaatii myös käyttäjältään eniten paneutumista.

Haluatko oppia lisää valokuvauksen perusteista? Tällöin kannattaa tutustua valokuvauksen jatkokurssiin, johon myös tämä artikkeli kuuluu. 

mm
Kamerakoulu.fi

Kamerakoulun ilmaiset valokuvauskurssit auttavat sinua ottamaan parempia kuvia. Opastamme kameran käytössä ja annamme käytännönläheisiä vinkkejä kaikentasoisille valokuvaajille.