-
PÄIVÄÄ
-
TUNTIA
-
MINUUTTIA
-
SEKUNTIA
Tuotekuvaus tehty helpoksi -verkkokurssin avajaistarjousta jäljellä

Vältä nämä valokuvauksen yleisimmät virheet

Valokuvausta aloittaessa, tulee usein tehtyä paljon virheitä. Näistä virheistä pääsee helposti eroon, ottamalla huomioon muutaman yksinkertaisen seikan.

Yllä olevalla videolla käyn läpi yleismpiä virheitä, mitä juuri valokuvauksen alottaneet ihmiset tekevät ja mitä heidän kannattaisi välttää saadakseen parempia valokuvia.

Vältä valotusvirheet

Aloitteleva valokuvaaja saattaa usein luottaa kameran näyttöön valotuksen asettamisessa, mutta näin toimiessa, kuvan valotus ei välttämättä ole toivottu. Kameran näyttö voi olla todella kirkkaalla, jolloin kuvat alivalottuvat, tai näyttö voi olla liian pimeänä, jolloin kuvat taas ylivalottuvat.

Histogrammin ymmärtäminen on valokuvauksessa varmin tapa varmistaa, että kuvasi on valotettu oikein. Katso ohessa olevalta videolta tarkemmin, miten histogrammi toimii.

Mieti sommittelua tarkkaan

Paikaltaan kuvaaminen on helppo ja turvallinen tapa ottaa valokuvia, mutta tämä rajoittaa kuvan mahdollisuuksia. Kun lähdet miettimään kuvaa ja sen sommittelua, ole avoin eri vaihtoehdoille: havainnoi ympäristöä, miltä kuva näyttäisi eri korkeuksilta, eri kuvakulmista tai eri sommitteluilla.

Mitä valokuvassa näkyy, on yhtä tärkeää kuin, mitä kuvassa ei näy. Kuvaa sommitellessa on hyvä käydä läpi, mitä nimenomaan halutaan kuvassa näkyvän. Haluaako rajata kuvasta pois esim. vieressä olevan rakennuksen, vai haluaako vasemmalla olevan valotolpan näkyvän kuvassa.

On tärkeää tarkistaa rajaukset, kuvan reunat, koska niissä on usein kuvan sommittelua ja huomiopisteitä häiritseviä asioita. Pienet yksityiskohdat tekevät usein kuvasta onnistuneen. Videolta löytyy myös sommitteluun liittyen yksinkertainen esimerkki.

Muista tarkistaa kameran asetukset

Ennen kuvaamista on tärkeää käydä kameran asetukset ajatuksella läpi. Kuvaako jpeg- vai raw-kuvia, onko suljinaika ja tarkennusasetukset tms. kuvauskohteeseen sopivat. Asetusten tarkistaminen on nopea ja pieni vaiva, jolla varmistetaan onnistuneet kuvat.

On ikävä huomata vasta kuvia käsitellessä, että kuvatessa asetukset olivat väärin ja kuvat siten epäonnistuneet. Varsinkin nopeassa tilanteessa, missä tapahtuu paljon asioita, on hyvä tuntea kameran asetukset, ja millä muutoksilla saadaan asetukset nopeasti sopiviksi kuvaustilanteeseen.

Kirjoittajasta

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *