Parhaimmillaan valokuvakirja voi muuttaa tapaasi ajatella valokuvauksesta ja avartaa näkemystäsi. Kirjat ovat myös hyviä lähteitä uusien asioiden oppimiseen. Välillä on mukava ovata kirja ja sieltä rauhassa tutkia erilaisia tekniikoita, sen sijaan että antaisi oman päänsä mennä pyörälle lukuisten YouTube-videoiden ja foorumien johdosta. Hyvissä valokuvauskirjoissa asiat esitetään loogisessa järjestyksessä ja uudet asiat selkeytyvät havainnollistavilla kuvilla.
Olemme tähän listaan keränneet valokuvauskirjoja, jotka sopivat sekä aloittelijoille että kokeneemmille kuvaajille. Mukana on kirjoja jotka keskittyvät valaisuun, kuvankäsittelyyn ja inspiraatioon. Toivottavasti näiden joukosta löytyy jokin sinulle uusi ja innostava teos!
Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.
Parhaat valokuvauskirjat tekniikan opetteluun

Digikuvauskirja – Scott Kelby
Maailman eniten myydyn digikuvakirjailijan uusin teos. Tämä kirja sisältää kaiken tiedon, jonka valokuvauksen aloittelija tarvitsee! Scott Kelbyllä on selkeä tyyli kertoa kaikki tekniset asiat ja jokaiselta sivulta oppii varmasti uutta!

Sketching Light – Joe McNally
Yli 30 vuotta valokuvaajana toiminut Joe McNally on erityisen tunnettu taidokkaasta valaisustaan. Hänen työnsä perustuu usein käsisalamoiden käyttöön. Kirjassaan Sketching Light hän kertoo perusteellisesti tavastaan valaista ja opastaa lukijaa pääsemään alkuun salamoiden kanssa. Kirjassa on paljon valaisukaavioita ja erilaisia ideoita valaisuun.
Lightroom Classic valokuvaajille
Tämä mittava teos esittelee valokuvaajan tarvitsemat toiminnot havainnollisesti vaihe vaiheelta – mukana on niin kuvien säätäminen ja arkistointi kuin tulostaminen ja esittäminenkin. Teoksen runsaat kuvaesimerkit näyttävät, miten eri säädöt vaikuttavat ja miten kuvista saadaan Lightroomilla entistäkin upeampia.Teos soveltuu erinomaisesti niin harrastajalle kuin ammattilaisellekin, ja siinä on huomioitu sekä PC- että Mac-käyttäjät.

Studio Anywhere – Nick Fancher
Paikat joissa päädymme valokuvaamaan eivät aina ole ideaaleja vallitsevan valon tai taustojen osalta. Nick Fancher näyttää kirjassaan kuinka voi erilaisilla tekniikoilla saada laadukkaita studiokuvia autotallissa, takapihalla, olohuoneessa tai missä tahansa vastaavassa epätäydellisessä paikassa. Kirja sisältää erityisesti vinkkejä käsisalamoiden kanssa toimimiseen. Monen esimerkkikuvan kohdalla Nick näyttää myös kuva editointiprosessin.
Kirjat luontokuvauksen ystäville

Vuosi metsässä – Willamo Heikki
Valokuvaaja-kirjailija Heikki Willamo vietti vuoden ajan mahdollisimman paljon aikaansa rauhoitetussa eteläsuomalaisessa metsässä, valokuvasi ja tutki metsää ja sen lajistoa, nautti kiireettömistä metsäpäivistä ja värjötteli hyytävän kylminä kuutamoöinä miettien metsän elämää. Kirjan syvän tummanpuhuvat, mykistävän maalaukselliset mustavalkokuvat tuovat metsän kauneuden dramaattisesti esiin.
Inspiraatio ja luovuus

Steal Like an Artist – Austin Kleon
Nopealukuinen kirja, joka menee suoraan asiaan. Austin käsittelee kirjassaan luovuutta raikkaalla tavalla, jota on miellyttävä lukea. Kirja antaa paljon ajateltavaa ja inspiraatiota omaan tekemiseen valokuvaajana. Kirja käsittelee erityisesti eroa kopioimisen ja inspiroitumisen hienovaraisesta erosta.

The War of Art: Break Through the Blocks and Win Your Inner Creative Battles – Steven Pressfield
Steven Pressfield käsittelee kirjassaan tyhjän paperin kammoa ja miksi meidän on niin vaikea ryhtyä tuottamaan materiaalia ja luovia projekteja. Kirja on nopealukuinen ja sisältää paljon hyviä neuvoja.
Parhaat potrettikuvaukseen liittyvät kirjat

Annie Leibovitz at Work
Inspiroiva kirja, joka kertoo vähemmän teknisistä ratkaisuista ja keskittyy Annie Leibovitzin prosessiin ja kokemuksiin erilaisissa kuvaustilanteissa. Jos tykkää Annie Leibovitzin maalauksellisesta tyylistä on tämä pakollinen lisä kirjahyllyyn.

Tim Walker: Story Teller
Upea kirja esittelee muotikuvaaja Tim Walkerin uusinta tuotantoa. Walker käyttää kuvissaan massiivisia lavasteita, outoja mittasuhteita ja hyödyntää fantasiaa kuvakerronnassaan.

Richard Avedon: Photographs 1964-2004
Tässä on kolmas klassikkoteos putkeen. Kirja sisältää 125 kuvaa Avedonin uran varrelta, muun muassa American West -sarjasta. Kuvien joukossa on Avedonin potrettitöitä ja muotia. Mukana on muutama värikuva, mutta kirja sopii erityisesti mustavalkokuvien ystäville, joka oli Avedonin tavaramerkki.

The Photographer’s Guide to Posing – Lindsay Adler
Hyvin ohjeiden antaminen on oleellinen osa potrettikuvausta. Tämä Lindsay Adlerin kirja antaa vinkkejä parempiin poseerauksiin, oli kyseessä sitten miehet, naiset, pariskunnat tai ryhmäkuvat. Kirja itsessään on hyvin yksityiskohtainen ja selkeä.
Kirjat dokumentaarisesta valokuvauksesta

Diane Arbus: Revelations
Diane Arbus on todellinen legenda, jonka kuvat ovat monille valokuvauksesta kiinnostuneille tuttuja. Hänen rohkea lähestymistapansa ja koskettavat kuvat ovat jättäneet pysyvän jäljen dokumentaariseen valokuvaukseen.

Road To Seeing – Dan Winters
Potrettikuvistaan tunnettu Dan Winters kertoo kirjassa hänen tarinansa valokuvaajaksi tulemisesta. Kirja pureutuu hyvin oman tyylin kehittymiseen, valokuvauksen historiaan ja oman portfolion muodostumiseen.

Humans of New York – Brandon Stanton
Humans of New York -projekti alkoi vuonna 2010, kun valokuvaaja Brandon Stanton alkoi kuvaamaan potretteja ja keräämään ihmisten tarinoita New Yorkista. Valtavaksi sensaatioksi kasvanut projekti oli alkuun blogi ja myöhemmin kirja, joka nousi New York Times bestseller -listan ykköseksi.