Kuinka ottaa tarkkoja valokuvia kuusta?

Tällä videolla valokuvaaja Atte Leskinen näyttää miten järjestelmäkameralla otetaan laadukkaita valokuvia kuusta. Hyvän kuukuvan ottaminen on suhteellisen yksinkertaista kun käytössä on moderni runko ja laadukas objektiivi.

Millainen kalusto kuun kuvaamiseen?

Tukeva jalusta on tärkeä kuun kuvaamisessa ja erityisesti kun käytetään pitkää tele-objektiivia. Ilman jalustaa kuvat tärähtävät helposti ja laatu kärsii. Atte suosittelee käyttämään esimerkiksi tätä Siruin jalustaa, joka on tarpeeksi tukeva, muttei kuitenkaan mahdottoman kallis.

Pitkä tele-objektiivi on pakollinen, jos haluaa saada tallennettua kuun suureksi kuva-alalle. Sopiva objektiivi kuun kuvaamiseen on vähintään 300mm tele-objektiivi, kuten esimerkiksi Aten käyttämä Sigma 150-600mm. Tällaiset pitkät tele-objektiivit on tarkoitettu erityisesti urheilu- ja luontokuvaukseen. Pelkkien kuukuvien takia näin arvokasta objektiivia ei ehkä kannata hankkia.

Kuun kuvaamista varten kannattaa olla kamera, joka kestää hieman korkeampia iso-arvoja, ilman että kuva rupeaa kohisemaan liikaa. Tällaisia on esimerkiksi videolla Aten käyttämä Canon 5d Mark III. Muita hyviä vaihtoehtoja on Sony A7 III tai Nikon D750.

Vinkit kuun valokuvaamiseen

  • Objektiivin automaattitarkennus kannattaa ottaa pois ja tarkenaa käsin.
  • Mahdollisen kuvanvakaajan voi kytkeä pois päältä, sillä käytämme kuvaamiseen jalustaa.
  • Kuun kuvaamisessa on kätevä tarkentaa manuaalisesti live view -tilassa. Silloin voi hyödyntää 5x tai 10x suurennosta ja näin saada tarkennuksen täydelliseen kohtaan helposti.
  • Kameran itselaukaisin vähentää tärinää.
  • Kuun kuvaamisessa tulee käyttää tarkeeksi nopeaa suljinaikaa, sillä kuu liikuu taivaalla yllättävän nopeasti. Pitkällä objektiivilla kannattaa lähteä liikkeelle 1/200 tai nopeammasta ajasta.

Jos kuun kuvaaminen kiinnostaa, niin meillä on lisäksi ollut sivuillamme maisemakuvaajan David Notonin vinkit kuunpimennyksen kuvaamiseen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *