Salamakuvauksen sanasto – tämän avulla valaisun opettelu on helpompaa

Salamakuvauksen aloittaminen vaatii aloittelijalta teknisiä ponnisteluita, jota ei helpota ohjekirjan monimutkaiset termit. Monet tuntuvat pelkäävän salaman käyttämistä, sillä ovat kuulleet sen olevan vaikeaa tai eivät usko salaman teettämään jälkeen. Hyvin käytettynä salamaa ei kuitenkaan edes huomaa kuvassa.

Salamakuvauksen yleisimmät termit suomeksi ja englanniksi

Salamakuvaus on helpompi ottaa haltuun tämän sanaston avulla. Ammattikielessä monille termeille on muodostunut kummallisia lempinimiä, kuten filli ja refle. Lisäsimme parhaamme mukaan myös nämä listalle. Englanninkieliset termit taas auttavat etsimään tietoa ja tuotteita esimerkiksi netistä.

Autopole

Autopolet ovat teleskooppitankoja, jotka puristuvat lattian ja katon väliin. Tämän jälkeen autopoleen voidaan monilla erilaisilla ratkaisuilla ripustaa esimerkiksi taustakartonki. Autopolen suurin vahvuus on sen pieni jalanjälki.

Avaruuskulma / cyclorama 

Avaruuskulma tarkoittaa studiota, jossa ei ole saumaa lattian ja seinän välillä. Avaruuskulma mahdollistaa kuvaan tasaisen tausta, jossa ei ole varjoja.

Beauty dish

Beauty dish on wokkipannulta näyttävä valonmuokkain, joka usein valmistetaan metallista. Nimensä mukaan beauty dish on tarkoitettu erityisesti meikki- ja muotikuviin. Beauty dishin valo on suhteellisen kovaa ja kontrastikasta.

C-stand (century stand)

Jykevä jalusta, jolla voidaan pystyttää valoja, raameja ja flageja.

CTB (color temperature blue)

CTB on sinisen värinen kalvo, joka kylmentää valon lähteen värilämpötilaa. CTB kalvolla voidaan kylmentää hehkulampun (3200k) värilämpötilaa ja tuoda sitä lähemmäksi päivänvaloa (5600k). 

CTB kalvoa on tavallisesti olemassa full CTB, half CTB ja quarter CTB.

CTO (color temperature orange)

CTO on oranssin värinen kalvo, joka lämmittää salaman värilämpötilaa. CTO värikalvon idea on muuttaa päivänvaloon (5600k) tasapainotettu valo lähemmäksi hehkulampun värilämpöä (3200k). 

CTO kalvoa on tavallisesti olemassa full CTO, half CTO ja quarter CTO.

Catchlight

Silmissä näkyviä valonlähteiden heijastuksia kutsutaan englanniksi nimellä catchlight. Näiden valonpilkahduksien ansiosta kuvattavan silmät näyttävät kuvassa paremmilta. Catchlightien avulla on myös mahdollista lukea miten kuvan valaisu on toteutettu. 

Clamshell -valaisu

Clamshell -valaisun ideana on ympäröidä kohde suoraan edestäpäin pehmeällä valolla. Leikkisästi voimme ajatella, että kohde on simpukan helmi ja valot helmeä ympäröivät kuoret. Meidän artikkeli clamshell -valaisusta löytyy täältä: Helppo kauneusvalo.

Diffuusio / diffusion

Valon pehmentäminen salamakuvauksessa esimerkiksi kalvojen ja kankaiden avulla. Luonnossa pilvet pehmentävät auringonvaloa samalla tavoin.

Flag

Flag on musta raami, jonka avulla voidaan rajata kuvaan tulevaa valoa. Flagit ovat käteviä esimerkiksi vallitsevan valon hallintaan. 

Fondi / taustakartonki

Yleisin keino saada kuvaan tasainen tausta on käyttää taustakartonkia, eli fondia. Taustakartongin yleisin leveys on 270 cm. Täysien fondien lisäksi on olemassa niin sanottuja puolikkaita taustakartonkeja, joiden leveys on 135 cm.

Gobo

Gobo on tietynlaiseen pidikkeeseen tuleva lisäosa, jolla voidaan luoda erilaisia muotoja, tarkkoja kuvioita ja varjoja kuvaan. 

Harmaasuodin / ND / neutral density

Tumma suodatin, joka asetetaan objektiivin eteen. Vähentää vallitsevan valon määrää, joka mahdollistaa pidempien valotusaikojen käytön. Salamakuvauksessa ND-suodatin helpottaa salamavalon yhdistämistä kirkkaassa päivänvalossa.

Heijastettu salama / bounce flash

Salaman valon suuntaaminen esimerkiksi katon, seinän tai jonkin muun heijastavan materiaalin kautta, niin että kohteeseen osuus heijastettua valoa. Tekniikka vähentää riskiä saada punaisia silmiä ja pehmentää valon luonnetta. Pidä kuitenkin mielessä, että heijastavan pinnan tulisi olla mahdollisimman neutraalin värinen.

Heijastin / refle / kapa / reflector

Usein pyöreä kangas, jonka pinta heijastaa valoa tehokkaasti. Valon heijastamiseen voi käyttää paljon muutakin kuin virallisia heijastimia, kuten esimerkiksi valkoista paperia, styroxia tai foliota.

Hiusvalo / korkovalo / rim light

Hiusvalo tai korkovalo on kohteen taakse asetettava valo, jonka ideana on paremmin erotella kohteen ääriviivat taustasta. 

Hotspot

Useimpien valonmuokkaimien ideana on tuottaa mahdollisimman tasaista valoa. Salamakuvauksessa hotspot tarkoittaa ilmiötä, jossa valonmuokkaimen keskiosa tuottaa selvästi kirkkaamman pisteen.

Hunajakenno / gridi / honeycomb

Salaman eteen tuleva lisäosa, joka suuntaa valon pienemmälle alueelle.

Kelvin

Absoluuttiseen nollapisteeseen perustuva lämpötila-asteikko. Valokuvauksessa kelvineinä kerrotut arvot ovat värilämpötiloja. Useimmat salamat tuottavat valoa joka on n. 5600K, eli samanväristä kuin tavallinen päivänvaloa.

Ladonovet / barn doors

Hunajakennon tavoin salaman eteen tulevat läpyskät, jotka rajaavat valoa halutulla tavalla.

Latausaika / recycle time

Aika, joka salamalla kestää latautua seuraavaan välähdykseen. Suuremmilla tehoilla latausaika kasvaa.

Linssiheijastus / flare

Optinen ilmiö, joka ilmenee kuvassa peräkkäisinä, erivärisinä renkaina tai käytettävän objektiivin himmentimen aukon muotoisina monikulmioina. Voidaan vähentää hyvin pinnoitetuilla objektiiveilla ja vastavalosuojalla.

Lumen

Lumen on valomäärän yksikkö. Mitä suurempi lumen määrä, sen voimakkaampi valonlähde. 

Negatiivinen filli / nega

Negatiivinen filli on heijastamisen vastakohta. Negatiivinen filli, tai lyhyemmin pelkkä nega tarkoittaa, että mustalla pinnalla hallitaan kuvan varjopuolen tummuutta. Tällä tekniikalla saadaan aikaiseksi voimakkaammat varjot ja vältetään tilassa kimpoilevan valon vaikutusta. 

Ohjeluku / guide number / GN

Ohjeluku on mitta, joka ilmoittaa salaman tehon; korkeampi luku kertoo tehokkaammasta salamasta.

Orjasalama / slave flash

Langaton salama, joka laukaistaan kameran sisäänrakennetun salaman tai ulkoisen master-salaman kautta.

PC Terminal

Kameran fyysinen liitin, johon salaman voi kytkeä pc-sync piuhalla. Näyttää pieneltä ympyrältä isomman ympyrän sisällä.

Päävalo / key light

Salamakuvauksessa kuvan tärkeintä valoa kutsutaan päävaloksi. Kuvan valaisu kannattaa usein aloittaa päävalon asettelulla. 

Radiolähetin / radio trigger

Radiota käytetään useimmin studiosalamoissa, mutta sitä löytyy yhä useammin myös käsisalamoista.

Rembrandt-valaisu

Rembrandt-valaisu on yksi perinteisimmistä valaisuista henkilökuvauksessa ja laajasti käytetty ratkaisu etenkin studiokuvissa. Rembrandt-valaisun tunnistaa henkilön poskelle muodostuvasta kolmiosta.

Rengassalama / ringlight

Pyöreä salamalaite, jonka keskellä on reikä objektiiville. Rengassalaman ideana on tuottaa varjottomia kuvia.

Salaman synkronointi / flash synchronization

Salaman väläyttäminen yhdessä kameran kanssa. Tästä on olemassa kaksi eri varianttia: ensimmäisen ja toisen verhon synkronointi. Tällä tarkoitetaan sitä, välähtääkö salama valotuksen alussa vai lopussa.

Salaman synkronointiaika / flash sync speed

Synkronointiaika on nopein suositeltu suljinaika, jolla voit kuvata salaman kanssa (usein 1/200, 1/250 sekuntia). Mikäli sinulla on liian nopea suljinaika, kameran verhot eivät ehdi reagoida, jolloin kuvaan tulee musta alue.

Sateenvarjo / umbrella

Klassinen valonmuokkain, joka nimensä mukaan on täysin tavallisen sateenvarjon näköinen. Sateenvarjo levittää salamasta lähtevän valon suurelle alueelle. Näitä valonmuokkaimia löytyy kahta versiota läpiammuttavia ja heijastavia. Yksi edullisimpia valonmuokkaimia.

Sekavalo / hajavalo

Salamakuvauksessa sekavalolla tarkoitetaan epätoivottua ilmiötä, jossa kuvan pääkohteeseen tulee valoa useammasta valonlähteessä, joissa on esimerkiksi hyvin erilainen värilämpötila. Sekavalon käsittely voi olla hankalaa. 

Snoot

Salamavaloon kiinnitettävä kapea lieriö, joka kaventaa valoa. Kätevä lisäosa, kun halutaan valoa pienelle alueelle.

Stripbox

Stripbox on kapea softboxi. Stripboxit ovat suosittuja korkovalon luomiseen. 

Suljinaika / shutter speed 

Aika, jonka suljin on auki ja valoa pääsee kameran kennolle. Salamakuvauksessa suljinaika on oleellinen vallitsevan valon hallinnan kannalta.

Super clamp

Super clamp on monipuolinen puristin, jonka avulla voi kiinnittää valoja, kameroita, taustoja tai koukkuja. Tukee 15 kg kuormaa. 

Synkkapiuha / PC-sync / sync cord

Kameran ja salaman väliin tuleva piuha, joka mahdollistaa salaman väläyttämisen oikeaan aikaan.

TTL (Through the lens)

Tekniikka, jossa kamera ohjaa automaattisesti käytettävää salamavalon voimakkuutta linssin läpi tapahtuvalla mittauksella.

Tasovalo / Softbox 

Tasovalo, eli softbox on suorakulmainen valonmuokkain. Muotonsa ansiosta tasovalo pitää valon kasassa ja on helposti suunnattavissa. Luonteeltaan tasovalon valo on pehmeää ja kaunista. Muistuttaa luonteeltaan ikkunasta tulevaa valoa. Suosittu esimerkiksi studiokuvauksessa.

Täytevalo / filli / fill-flash

Tekniikka, jossa salamavalo yhdistyy osittain valitsevaan valoon. Tummia varjoja voidaan avata pienellä täytevalolla.

Vallitseva valo / ambient light

Kuvaustilanteessa kaikki luonnollisesti olemassa oleva valo. Vallitseva valo on tärkeä ymmärtää, kun haluamme yhdistää salamanvaloa ja luonnonvaloa.

Valonmuokkain / light modifier

Valonmuokkain on salaman eteen tuleva lisäosa, jonka ideana on muotoilla salaman valoa jollakin tavalla. Erilaisia valonmuokkaimia on kymmeniä erilaisia. Meidän kattava vertailu erilaisista valonmuokkaimista löytyy täältä: Erilaiset valonmuokkaimet.

Värikalvo / Gel

Salaman eteen laitettava kalvo, jonka ideana on värjätä salaman valo tietyn väriseksi. Värikalvoja voi käyttää lämpötilaerojen korjaukseen tai vahvana efektinä. 

Haluatko oppia lisää salamakuvauksen perusteista? Tällöin kannattaa tutustua meidän ilmaisen valaisukurssiin, johon tämä artikkeli myös kuuluu. Kurssin aikana opit käyttämään käsisalamoita miljöössä, hahmottamaan valoa paremmin ja luomaan tunnelmaa valolla. 

1 ajatus aiheesta “Salamakuvauksen sanasto – tämän avulla valaisun opettelu on helpompaa”

  1. Paluuviite: Tinksu – Can you see? – vf19valokuvakoulu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *