12 syys

Salamakuvauksen sanasto

Salamakuvauksen aloittaminen vaatii aloittelijalta teknisiä ponnisteluita, jota ei helpota ohjekirjan monimutkaiset termit. Monet tuntuvat pelkäävän salaman käyttämistä, sillä ovat kuulleet sen olevan vaikeaa tai eivät usko salaman teettämään jälkeen. Hyvin käytettynä salamaa ei kuvasta edes huomaa.

Salamakuvaus on helpompi ottaa haltuun tämän sanaston avulla! Ammattikielessä monille näistä termeistä on muodostunut kummallisia lempinimiä, kuten filli ja refle. Lisäsimme parhaamme mukaan myös nämä listalle. Englanninkieliset termit taas auttavat etsimään tietoa ja tuotteita esimerkiksi netistä.

Salamakuvaus sanasto

Diffuusio / Diffusion
Valon pehmentäminen salamakuvauksessa esimerkiksi kalvojen ja kankaiden avulla. Luonnossa pilvet ja usva pehmentää valoa samalla tavoin.

Heijastettu valo / Bounce Flash
Salamavalon suuntaaminen esimerkiksi katon, seinän tai jonkin muun heijastavan materiaalin kautta, niin että kohteeseen osuus heijastettu valo, joka luonteeltaan on pehmeämpää. Tekniika vähentää riskiä saada punaisia silmiä kuviin. Pidä kuitenkin mielessä että heijastavan pinnan tulee olla mahdollisimman neutraali väriltään.

Täytevalo / ”Filli” / Fill-flash
Tekniikka jossa salamavalo yhdistyy osittain valitsevaan valoon. Tummia varjoja voidaan esimerkiksi avata pienellä täytesalamalla tai heijastimella.

Hunajakenno / ”Gridi” / Honeycomb
Salaman eteen tuleva lisäosa, joka suuntaa valon pienemmälle alueelle.

Ladonovet / Barn doors
Hunajakennon tavoin salaman eteen tulevat läpyskät, jotka rajaavat valoa halutulla tavalla. Useimmiten isommissa studiovaloissa.

Snoot
Salamavaloon kiinnitettävä kapea lieriö, joka kaventaa valoa.

Heijastin / ”Refle” / Reflector
Usein pyöreä esine, jonka pinta heijastaa hyvin valoa. Heijastamiseen voi käyttää paljon muutakin kuten valkoista paperia, styroxia tai foliota.

Linssiheijastus / Flare
Optinen ilmiö, joka ilmenee kuvassa peräkkäisinä, erivärisinä renkaina tai käytettävän objektiivin himmentimen aukon muotoisina monikulmioina. Johtuu likaisista linssipinnoista tai huonolaatuisista filttereistä. Voidaan vähentää hyvin pinnoitetuilla objektiiveilla ja vastavalosuojalla.

Sateenvarjo / Umbrella
Klassinen valonmuokkain, joka nimensä mukaan on täysin tavallisen sateenvarjon näköinen. Sateenvarjo levittää salamasta lähtevän valon suurelle alueelle. Näitä valonmuokkaimia löytyy kahta versiota läpiammuttavia ja heijastavia.

Tasovalo / Softbox
Valonmuokkain joka tuottaa pehmeää valoa. Muistuttaa luonteeltaan ikkunasta tulevaa valoa.

Rengassalama / Ringlight
Salamalaite, jossa on keskellä reikä kameran objektiiville. Rengassalama tuottaa varjottomia valokuvia.

Vallitseva valo / Ambient light
Kuvaustilanteessa kaikki luonnollisesti olemassa oleva valo ilman salamaa.

Salaman synkronointi / Flash synchronization
Salaman välähtäminen yhdessä kameran kanssa. Tästä on olemassa kaksi eri varianttia: ensimmäisen ja toisen verhon synkronointi. Tällä tarkoitetaan sitä, välähtääkö salama valotuksen alussa vai lopussa.

Salaman synkronointiaika / Flash sync speed
Synkronointiaika on nopein suositeltu suljinaika, joka sinulla voi olla kamerassasi, jotta voit kuvata salamalla (usein 1/200, 1/250 sekuntia). Mikäli sinulla on liian nopea suljinaika, kameran verhot eivät ehdi reagoida, jolloin kuvaan tulee musta alue.

Suljinaika / Shutter speed 
Aika, jonka suljin on auki ja valo osuu kameran kennolle.

Kelvin
Absoluuttiseen nollapisteeseen perustuva lämpötila-asteikko. Valokuvauksessa kelvineinä kerrotut arvot ovat värilämpötiloja. Useimmat salamat tuottavat valoa joka on n. 5600K, eli samanväristä kuin auringonvalo.

ND (neutraalisuodin)
Harmaa suodatin, joka asetetaan objektiivin eteen. Vähentää vallitsevaa valoa, joka mahdollistaa pitempien valotusaikojen käytön. Salamakuvauksessa ND-suodatin helpottaa salamavalon yhdistämistä kirkkaassa päivänvalossa ja mahdollistaa suurien aukkojen käytön yhdessä salaman kanssa.

Valotusmittari / Light meter 
Erityisesti salamavalokuvauksen valotuksen mittaamiseen tarkoitettu mittauslaite.

TTL
Tekniikka jossa kamera ohjaa automaattisesti käytettävää salamavalon voimakkuutta linssin läpi tapahtuvalla mittauksella.

Ohjeluku / Guide Number
Ohjeluku on mitta, joka ilmoittaa salaman tehon; korkeampi luku antaa tehokkaamman salaman.

Orjasalama / Slave flash
Langaton salama, joka laukaistaan kameran sisäänrakennetun salaman tai ulkoisen master-salaman kautta.

PC Terminal
Kameran fyysinen liitin, johon salaman voi kytkeä pc-sync piuhalla. Näyttää pieneltä ympyrältä isomman ympyrän sisällä.

Synkkapiuha / PC-sync / Sync Cord
Kameran ja salaman väliin tuleva piuha, joka mahdollistaa salaman välähtämisen.

Radio-ohjaus / Radio trigger

Radiota käytetään useimmin studiosalamissa, mutta sitä löytyy yhä useammin myös Speedlight-salamoista.

Latausaika / Recycle time
Aika, joka salamalla kestää valmistautua seuraavaan välähdykseen. Suuremmilla tehoilla kuvattaessa latausaika kasvaa.

Haluatko oppia lisää salamakuvauksen perusteista? Tällöin kannattaa tutustua meidän ilmaisen valaisukurssiin, johon tämä artikkeli myös kuuluu. Kurssin aikana opit käyttämään käsisalamoita miljöössä, hahmottamaan valoa paremmin ja luomaan tunnelmaa valolla. 

mm
Kamerakoulu.fi

Kamerakoulun ilmaiset valokuvauskurssit auttavat sinua ottamaan parempia kuvia. Opastamme kameran käytössä ja annamme käytännönläheisiä vinkkejä kaikentasoisille valokuvaajille.

Leave a reply