Näillä asetuksilla onnistut katukuvauksessa

Katuvalokuvaus on hauska valokuvauksen muoto, jossa pyritään kuvaamaan kaupunkien katujen ja ihmisten elämää. Kuvauskohteina voi olla esimerkiksi kaupungin arkkitehtuuri, hienot katumaisemat, ihmiset kävelemässä kaduilla ja erilaiset kulkuneuvot. 

Tässä artikkelissa ja yllä olevalla videolla käydään läpi katuvalokuvauseen liittyviä vinkkejä, kuvaamista helpottavia kameran asetuksia ja katukuvaukseen sopivia objektiiveja.

Katuvalokuvauksessa on useita erilaisia kameran asetuksia, jotka helpottavat saamaan tarkkoja valokuvia juuri oikeilla hetkillä. Seuraavaksi käydään läpi muutamia suosituksia kameran asetuksista.

Käytä riittävän nopeaa suljinaikaa 

Liikkuvia kohteita kuvattaessa nopea suljinaika esim. 1/125 tai nopeampi hyvä lähtökohta. Näin saadaan pysäytettyä liikkuvat kohteet ja vältetään tärähtäneitä valokuvia. Hyvä nyrkkisääntö valotusajan valintaan on tuplata suljinaika objektiivin polttovälin millimäärästä. Kuvattaessa 85 mm polttovälillä suljinaika olisi esim. 1/160 – 1/200. 

Pidemmällä polttovälillä kuvatessa kuvan tärähtämisen mahdollisuus kasvaa ja vaaditaan vakaampaa kuvausasentoa. 

Helpottaakseen kuvausta on hyvä käyttää kameraa ja objektiiveja missä on sisäänrakennettu kuvanvakaaja.

Lue myös: Näin saat tarkkoja kuvia millä tahansa kameralla

Tarkennuksen valinta katukuvauksessa

Jatkuvan tarkennuksen käyttäminen on hyödyllistä tilanteissa, joissa kohde liikkuu tai kohteen etäisyys kameraan muuttuu. 

Suuri osa katukuvauksessa kuvattavista kohteista esim. ihmiset ja ajoneuvot ovat liikkuvia. Jatkuva tarkennus pyrkii säätämään tarkennusta liikkuvan kohteen mukaisesti, jotta kuvauskohde pysyy jatkuvasti tarkennettuna.

Kertatarkennusta on suositeltavaa käyttää vain silloin kun kuvattava kohde on täysin paikallaan esimerkiksi rakennuksia kuvatessa.

Sarjakuvaus on kätevä katukuvauksessa 

Katuvalokuvauksessa käytetään usein sarjakuvausta. Sarjakuvauksen ansiosta saadaan katujen tapahtumat talteen juuri oikealla hetkellä. 

Monet kuvattavat tilanteet tapahtuvat kaduilla nopeasti, joten sarjakuvaus pitää huolen, että saat kuvan pysäytettyä juuri oikealla hetkellä. 

Tämä on mahdollista myös kertalaukaisulla, mutta kun tilanteet tapahtuvat todella nopeasti, epäonnistumisen mahdollisuus kasvaa. 

Mitä objektiiveja käyttää katukuvausta aloittaessa?

Kaduilla ihmisten valokuvaaminen voi aluksi jännittää ihmisten reaktioiden ja katseiden takia. Teleobjektiivin käyttäminen on loistava vaihtoehto totutella kaduilla kuvaamiseen. 

Teleobjektiivin, kuten esimerkiksi 70- 200 mm avulla pystymme olemaan kauempana kuvattavasta kohteesta. Se tekee kuvaustilanteesta helpompaa mielelle, koska kaduilla kävelevien ihmisten on lähes mahdotonta huomata mistä ja mitä valokuvaat. 

Ajan kanssa ihmisten katseisiin tottuu ja tilanteet eivät jännitä enää. Kaduilla kuvatessa on kuitenkin aina muistettava kunnioittaa muita ihmisiä ja liikennettä ja pitää huoli siitä, ettei kuvaamisesta ole muille haittaa eikä vaaratilanteita synny. 

Kiinteän polttovälin käyttö katukuvauksessa

Katukuvauksessa on suosittua käyttää kiinteä polttovälisiä objektiiveja. Niiden suosio perustuu hyvään kuvalaatuun ja suurempaan valovoimaan. 

Itse henkilökohtaisesti suosin kuitenkin zoom-objektiiveja esimerkiksi 28-75 mm f/2.8 tai 70-200 mm f/2.8. Ne ovat molemmat valovoimaisia ja tarjoavat enemmän mahdollisuuksia kuvauksen suhteen. 

Kiinteä polttoväli haastaa kuvaajaa löytämään kohteita ja rajauksia objektiivin kuvakulman ja kiinteän polttovälin takia. Zoom-objektiivit, kuten esimerkiksi 28-75 mm mahdollistaa laajoja yleiskuvia kaduilta. 

Samanaikaisesti 75 mm zoomin ansiosta ihmisten kuvaaminen kauempaa onnistuu loistavasti. 

Miten löytää kuvattavia kohteita?

Kaikista tärkeintä katuvalokuvauksessa on ympäristön jatkuva tarkkaileminen ja mielenkiintoisten kuvauskohteiden löytäminen. Kävele kaduilla rauhallisesti ympäriinsä, pidä silmät auki ja katsele jatkuvasti ympärillesi. Etsi mielenkiintoisia maisemia, katuja, arkkitehtuuria ja ihmisiä.

Suurin osa hyvistä katuvalokuvista syntyy usein yhtäkkiä ja odottamattomissa tilanteissa. 

Kokeile kuvaamista myös erilaisissa valo-olosuhteissa. Lähde kuvaamaan aikaisin aamulla tai myöhään illalla. 

Valon seuraaminen katukuvauksessa

Katukuvauksen hienous on siinä, että sama katu voi näyttää todella erilaiselta eri kellon- ja vuodenaikoina. Käytä siis hyödyksi esimerkiksi auringon tuottamia varjoja ja erilaisia valotilanteita kuten auringonnousuja ja laskuja. Myös vesisateen luomat lätäköt ja märät tiet luovat hienoja heijastuksia kuviin.

Hienoja katukuvia joutuu usein odottamaan tai yrittämään useampana päivänä. Katukuvauksen vaikeus on siinä, että emme pysty itse vaikuttamaan kaduilla tapahtuviin asioihin.

Katukuvaus vaatii hyvää kärsivällisyyttä ja aikaa, mutta hienon kuvan onnistuessa kaikki se odottaminen oli sen arvoista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *