Meidän ilmaiset kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
muotokuva, valaisu, salama
Valaisukurssi
View Post
lightroom, photoshop, kuvankäsittely
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post
Filmikuvauksen alkeet
View Post

Seuraa meitä

11 joulu

Salaman ja luonnonvalon yhdistäminen

Kyky osata yhdistää salama ja luonnonvalo on oleellinen osa valaisua. Tämä on salamakuvauksen osa-alue, joka tuntuu monelle olevan haaste ja tekniikka, jota tämän takia vältellään. Tämän videon ja artikkelin myötä näytän helpon keinon salaman ja luonnonvalon yhdistämiseen.

Mitä tarkoittaa vallitseva valo?

Ensimmäinen asia, joka meidän tulee sisäistää salaman ja luonnonvalon yhdistämisestä on se, että meillä on erikseen keinotekoinen salamanvalo ja niin sanottu vallitseva valo. Valokuvauksessa käytetään nimitystä vallitseva valo, joka tarkoittaa kaikkea sitä luonnollista valoa, jota kuvaustilanteessa pystymme havainnoimaan paljaalla silmällä. Vallitsevaa valoa on esimerkiksi auringonvalo, huoneen kattolamput tai ikkunasta sisään tuleva valo.

Meidän salamakurssin aikaisemmissa jaksoissa on ollut lähtökohtana eliminoida kuvasta pois kaikki tämä vallitseva valo ja kuvata niin, että kaikki valo tulee ainoastaan salamasta. Tällöin kuva ilman salamaa on täysin musta ruutu. Tämä on kätevä tekniikka studiokuviin ja tilanteisiin, joissa vallitseva valo on ruman väristä tai tulee oudosta suunnasta.

Askel 1: Päätä vallitsevan valon määrä

Kun taas haluamme yhdistää salaman vallitsevaan valoon on ensimmäinen askel päättää vallitsevan valon määrä kameran asetuksilla. Tässä kohtaa ei vielä kannata kytkeä salama välähtämään, vaan ainoastaan miettiä kuinka paljon vallitsevaa valoa kuvaan haluaa mukaan.

Potrettikuvauksessa tätä askelta voi myös miettiä taustan tummuuden kautta. Eli päätämme alkuun kameran asetuksilla kuinka tummaksi tai vaaleaksi haluamme kuvan taustan. Meidän on tässä kohtaa mahdollista esimerkiksi alivalottaa taustaa tai pitää sen valotus lähellä luonnollista. Havainnollistava esimerkit tästä löytyy yllä olevalta videolta!

Meidän artikkeli suljinajan, aukon ja ISO-arvon vaikutuksesta löytyy täältä: Valokuvauksen alkeet pähkinänkuoressa

Muista kuitenkin kameran salamatäsmäysaika

Kun olemme päättämässä vallitsevan valon määrää tulee meidän kuitenkin huomioida kameran salamatäsmäysaika ja valita asetukset, jotka ovat tämän puitteissa. Kameran salamatäsmäysaika on se lyhyin mahdollinen suljinaika, jota voidaan käyttää yhdessä salaman kanssa. Mikäli valitsemme tätä lyhyemmän ajan muodostuu kuvaan musta reuna. Salamatäsmäysaika vaihtelee kamerasta toiseen, mutta on yleensä noin 1/200 sekunti.

Salamaa voi käyttää hyvin maltillisesti ja niin, että se on tasapainossa vallitsevan valon kanssa. Kuva: Atte Tanner

Askel 2: Aseta salaman tehot

Seuraavaksi rupeamme pikkuhiljaa lisäämään kuvaan salamanvaloa. Tässä kohtaa olemme valmiita laittamaan salaman ja radiolähettimen päälle. Suosittelen asettamaan käsisalaman manuaalitilaan, jolloin pystymme säätämään salaman tehoja käsin. Tässä vaiheessa tarkoituksena on vaihtaa pelkästään salaman tehoja ja jättää kameran asetukset entiselleen kohdan yksi mukaisesti.

Suosittelen alkuun asettamaan salaman pienimpiin mahdollisiin tehoihin, joka on yleensä 1/128. Tämän jälkeen voimme ottaa ensimmäisen kuvan ja arvioida kuvan valotusta. Tarvittaessa nostamme seuraavaksi salaman tehoja yhden askeleen ylöspäin, eli tehoihin 1/64 ja otamme uuden kuvan. Tätä prosessia jatkamme kunnes olemme tyytyväisiä salaman määrään kuvassa.

Kun on toistanut nämä askeleet muutamaan kertaan eri olosuhteissa osaa sitä ruveta suoraan tekemää parempia arvauksia tehojen puolesta, jolloin ei aina tarvitse aloittaa pienimmistä tehoista liikkeelle. Tämä on mielestäni kuitenkin kätevä harjoitus, jonka avulla oppii hahmottamaan salaman vaikutusta kuvan kokonaisvalotukseen.

Suosittu tekniikka salaman kanssa on alivalottaa kuvan taustaa muutaman pykälän verran ja tuoda kuvaan kontrastia salaman avulla. Kuva: Atte Tanner

Olemme onnistuneesti yhdistäneet salaman vallitsevaan valoon!

Salaman ja luonnonvalon yhdistäminen ei käytännössä ole tätä vaikeampaa. Oleellista on sisäistää, että voimme kuvaajina päättää miten paljon vallitsevaa valoa otamme kuvaan mukaan ja valita kameraan tätä varten sopivat asetukset. Toki luonnollinen yhdistäminen voi muuttuua haastavammaksi erilaisissa olosuhteissa. Esimerkkejä tällaisista tilanteista on kirkas auringonpaiste ja voimakas sekavalo. Mutta käydään näitä tilanteita läpi myöhemmin!

Esimerkkikuvissa käytetty kalusto

Kamera: *Canon 5D Mark III
Objektiivit: *Canon 50mm f/1.4 ja *Sigma 85mm f/1.4
Salama: *Profoto B2
Radiolähetin: *Profoto Air Remote
Valonmuokkaimet: *Läpiammuttava varjo

Kuvaustehtävä: Luonnollinen ja dramaattinen

Tämän jakson kuvaustehtävänä on yhdistää salama ja vallitseva valo kahdella eri tavalla:

• Luonnollinen: valota kuvan tausta kameran valotusmittarin mukaan ja pyri mahdollisimman luonnolliseen lopputulokseen.
• Dramaattinen: alivalota kuvan taustaa noin kahden aukon verran ja yhdistä tähän salama.

Kuvaustehtävän tuloksia, voi halutessaan jakaa kanssamme Instagramissa tunnisteella #kamerakoulu.

Haluatko oppia lisää salamakuvauksen perusteista? 

Tällöin kannattaa tutustua meidän ilmaisen valaisukurssiin, johon tämä artikkeli myös kuuluu. Kurssin aikana opit käyttämään käsisalamoita miljöössä, hahmottamaan valoa paremmin ja luomaan tunnelmaa valolla.

Sisältää affiliatelinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

mm
Atte Tanner

Atte Tanner on Helsingin ja Lontoon välillä kulkeva muoti- ja mainoskuvaaja. Hänen töilleen ominaista on elokuvallinen ilmaisu ja mystinen tunnelma. Atte on ollut mukana luomassa kuvamaailmoja asiakkaille kuten Warner Music, MTV3 ja BMW. www.attetanner.com