-
PÄIVÄÄ
-
TUNTIA
-
MINUUTTIA
-
SEKUNTIA
Tuotekuvaus tehty helpoksi -verkkokurssin avajaistarjousta jäljellä

Salaman ja luonnonvalon yhdistäminen

Taito yhdistää salama ja luonnonvalo on oleellinen osa valaisua. Tämä on salamakuvauksen osa-alue, joka tuntuu monelle valokuvaajalle olevan haaste ja tekniikka, jota turhaan vältellään.

Yllä olevan opetusvideon myötä näytän meidän valaisukurssin tässä jaksossa helpon keinon salaman ja luonnonvalon yhdistämiseen.

Mitä tarkoittaa vallitseva valo?

Ensimmäinen asia, joka meidän tulee sisäistää salaman ja vallitsevan yhdistämisestä on se, että meillä on erikseen keinotekoinen salamanvalo ja niin sanottu vallitseva valo. Valokuvauksessa käytetään nimitystä vallitseva valo, joka tarkoittaa kaikkea sitä luonnollista valoa, jota kuvaustilanteessa pystymme havainnoimaan paljaalla silmällä.

Vallitsevaa valoa on esimerkiksi auringonvalo, huoneen kattolamput tai ikkunasta sisään tuleva valo.

Meidän valaisukurssin aikaisemmissa jaksoissa on ollut lähtökohtana eliminoida kuvasta pois kaikki vallitseva valo ja kuvata niin, että kuvan kaikki valo tulee salamasta. Tällöin kuva ilman salamaa on täysin musta ruutu. Tämä on kätevä tekniikka studiokuviin ja tilanteisiin, joissa vallitseva valo on ruman väristä tai tulee oudosta suunnasta.

Askel 1: Päätä vallitsevan valon määrä

Kun haluamme yhdistää salaman vallitsevaan valoon on ensimmäinen askel päättää vallitsevan valon määrä kameran asetuksilla. Tässä kohtaa ei vielä kannata kytkeä salama välähtämään, vaan ainoastaan miettiä kuinka paljon vallitsevaa valoa kuvaan haluaa mukaan.

Potrettikuvauksessa tätä askelta voi myös miettiä taustan tummuuden kautta. Eli päätämme alkuun kameran asetuksilla kuinka tummaksi tai vaaleaksi haluamme kuvan taustan. Meidän on tässä kohtaa esimerkiksi mahdollista alivalottaa taustaa tai pitää sen valotus lähellä luonnollista. Havainnollistavat esimerkit löytyy yllä olevalta videolta!

Muista kuitenkin kameran salamatäsmäysaika

Kun olemme päättämässä vallitsevan valon määrää tulee meidän huomioida kameran salamatäsmäysaika ja valita asetukset, jotka ovat tämän suljinajan puitteissa.

Mitä salamatäsmäysaika tarkoittaa?

Kameran salamatäsmäysaika on lyhyin mahdollinen suljinaika, jota voidaan käyttää yhdessä salaman kanssa. Mikäli valitsemme tätä lyhyemmän ajan muodostuu kuvaan musta reuna. Salamatäsmäysaika vaihtelee kamerasta toiseen, mutta on yleensä noin 1/200 sekunti.

salamakuvaus, luonnollinen
Salamaa voi käyttää hyvin maltillisesti ja niin, että se on tasapainossa vallitsevan valon kanssa. Kuva: Atte Tanner

Askel 2: Aseta salaman tehot

Seuraavaksi rupeamme pikkuhiljaa lisäämään kuvaan salamanvaloa. Tässä kohtaa olemme valmiita laittamaan salaman ja radiolähettimen päälle. Suosittelen asettamaan salaman manuaalitilaan, jolloin pystymme säätämään salaman tehoja käsin.

Tässä vaiheessa tarkoituksena on vaihtaa pelkästään salaman tehoja ja jättää kameran asetukset entiselleen kohdan yksi mukaisesti.

Salaman tehojen säätäminen manuaalitilassa

Suosittelen alkuun asettamaan salaman pienimpiin mahdollisiin tehoihin, joka on yleensä 1/128. Tämän jälkeen voimme ottaa ensimmäisen kuvan ja arvioida kuvan valotusta. Tarvittaessa nostamme seuraavaksi salaman tehoja yhden askeleen ylöspäin, eli tehoihin 1/64 ja otamme uuden kuvan.

Tätä prosessia jatkamme kunnes olemme tyytyväisiä salaman määrään kuvassa.

Kun on toistanut nämä askeleet muutamaan kertaan eri olosuhteissa osaa ruveta suoraan tekemää parempia arvauksia tehojen puolesta, jolloin ei aina tarvitse aloittaa pienimmistä tehoista. Tämä on mielestäni kuitenkin kätevä harjoitus, jonka avulla oppii hahmottamaan salaman vaikutusta kuvan kokonaisvalotukseen.

salamakuvaus, alivalotus, valaisu
Suosittu tekniikka salaman kanssa on alivalottaa kuvan taustaa ja tuoda kuvaan kontrastia valaisun avulla. Kuva: Atte Tanner

Olemme onnistuneesti yhdistäneet salaman vallitsevaan valoon!

Salaman ja luonnonvalon yhdistäminen ei käytännössä ole tätä vaikeampaa. Oleellista on sisäistää, että voimme kuvaajina päättää miten paljon vallitsevaa valoa otamme kuvaan mukaan ja valita kameraan tätä varten sopivat asetukset. Toki luonnollinen yhdistäminen voi muuttuua haastavammaksi erilaisissa olosuhteissa.

Esimerkkejä tällaisista tilanteista on kirkas auringonpaiste ja voimakas sekavalo.


Kuvaustehtävä: Luonnollinen ja dramaattinen

Tämän jakson kuvaustehtävänä on yhdistää salama ja vallitseva valo kahdella eri tavalla:

• Luonnollinen: valota kuvan tausta kameran valotusmittarin mukaan ja pyri mahdollisimman luonnolliseen lopputulokseen.
• Dramaattinen: alivalota kuvan taustaa noin kahden aukon verran ja yhdistä tähän salama.

Kuvaustehtävän tuloksia, voi halutessaan jakaa kanssamme Instagramissa tunnisteella #kamerakoulu.


Haluatko oppia lisää salamakuvauksesta?

Tämä artikkeli kuuluu osaksi meidän ilmaista valaisukurssia. Opettelemalla valaisun perusteet pystyt hallitsemaan valokuviesi tunnelmaa ja saat käyttöösi enemmän luovia mahdollisuuksia. Valaisukurssi sisältää seuraavat jaksot:

Kirjoittajasta

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *