Tässä artikelissa haluamme auttaa valokuvaajia ymmärtämään eron erilaisten salamalaitteiden välillä ja auttaa salaman ostamisessa. Olemme listanneet kohtia, joita sinun kannattaa pohtia ennen salaman ostamista.
Artikkelin sisällysluettelo
Kuinka monta salamaa tarvitsen?
Kameran sisäänrakennettu salama
Käsisalama
Kahdesta käsisalamasta tuplasti tehoa adapterilla
Studiosalamat esittelyssä
Mistä virta salamalle?
Miten paljon tehoa tarvitsen oikeasti?
Salaman ohjaaminen etänä
Kiinnitys
Ohjausvalo
Paloaika
Kuvaustehtävä
Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.
Kuinka monta salamaa tarvitsen?
Valaisun opettelussa pääsee pitkälle jo yhdellä salamalla. Mielestämme valaisun harjoittelu kannattaakin aloittaa yhdellä valolla ja sitä kautta keskittyä valon hyvään asetteluun. Yhdellä salamalla saa tehtyä hyvin monennäköistä kuvaa. Esimerkkejä yhdellä valolla tehdyistä muotokuvista löytyy täältä: 7 erilaista potrettia yhdellä salamalla
Kameran sisäänrakennettu salama
Useimmissa kameroissa on sisäänrakennettu salama, joka ponnahtaa ylös kamerasta. Kameran oma salama ei yleensä riitä valaisemaan kuva-alaa paria kolmea metriä kauemmaksi. Salaman koko on myös hyvin pieni, joka tarkoittaa, että valon luonna on pistemäistä ja kovaa. Silmät saattavat näyttää kuvissa punaisilta, kun käytetään kameran sisäänrakennettua salamaa.
Kameran sisäänrakennettua salamaa voidaan kuitenkin käyttää onnistuneesti täytevalona esimerkiksi vastavalossa.

Käsisalama
Käsisalama on erillinen salamalaite, joka avaa paljon uusia mahdollisuuksia valaisuun. Käsisalama voidaan asentaa kameran päälle (ns. hot shoe -liitin) tai käyttää etänä.
Kameran ja salaman välinen yhteys tapahtuu kaapelin tai radiolähettimen kautta. Käsisalamoissa on kääntyvä pää, jolla se voidaan suunnata esimerkiksi kattoon tai seinään, jolloin valo on pehmeämpää. Salaman päähän voidaan asentaa erilaisia valonmuokkaimia.
Valaisun treenaamisen voi hyvin aloittaa manuaalisalamalla, jotka karsittujen ominaisuuksiensa vuoksi maksavat paljon vähemmän, kuin automatiikka sisältävät huippusalamat. Manuaalisalama pakottaa opettelemaan tehonsäädön käsin ja näin ymmärtämään uutta laitetta paremmin. Kuvaukseen jossa salamaa pidetään erillään kamerasta on manuaalisalama siis oiva vaihtoehto.
Lisää vinkkejä salamakuvauksen edulliseen aloittamiseen löytyy täältä: Kasataan edullinen aloittelijan setti
Kahdesta käsisalamasta tuplasti tehoa adapterilla
Mikäli käsisalamasta tuntuu loppuvan teho kesken, mutta et halua siirtyä isoihin studiosalamoihin, niin löytyy tähän kätevä ratkaisu. On nimittäin olemassa adaptereita, joilla voi yhdistää kaksi käsisalamaa yhdeksi tiiviiksi paketiksi.
Tällaisia on esimerkiksi *AD-B2 Twin head, johon kiinnitetään kaksi *AD200 salamaa. Joissain tilanteissa voi olla kätevämpää käyttää kahta salamaa 1/2 tehoilla saman valonmuokkaimen sisällä, kuin yhtä salamaa 1/1 tehoilla. Tämä tekniika muun muassa lyhentää salaman latautumisaikaa.
Studiosalamat esittelyssä
Studiosalamoissa valikoimaa on moneen lähtöön. Niiden etuna on suurempi valoteho ja esimerkiksi ohjausvalo. Haittapuolena on harrastajaa ajatellen kalliimmat hinnat ja paino.
Kalliimmissa ammattilaisille suunnatuissa salamalaitteissa on myös edistyneempiä ominaisuuksia, kuten tasainen värilämpötila. Tämä tarkoittaa ettei kuvien välissä ole minkäänlaista heittoa tai värivirhettä. Tasainen värilämpötila vähentää jälkikäsittelyn tarvetta ja säästää aikaa.

Mistä virta salamalle?
Kaikki salamat tarvitsevat virtaa toimiakseen. Se millaisia kuvauksia ja missä kuvaat tulisi tässä tapauksessa vaikuttaa ostopäätökseen kaikista eniten. Onko sinun aina mahdollista käyttää verkkovirtaa? Miten paljon painoa voit ottaa mukaan kuvauksiin?
Käsisalamat toimivat AAA-paristoilla tai pienillä akuilla . Tämä on kätevää kuvaajalle, joka ei vaadi salamasta nopeinta latausaikaa tai suurta tehoa, mutta arvostaa keveyttä ja kuvaa paljon lokaatiossa.
Isommissa studiosalamoissa voi olla oma virtalähde, kuten *Godox AD400:ssa. Toinen yleinen tapa on erillinen voimaosa, joka antaa salamalle tarvittavan virran. Nämä molemmat tavat tuovat lisää painoa, mutta tuovat huomattavasti lisää tehoa.
Monesti studiosalaman pystyy liittämään suoraan verkkovirtaan, jolloin ei tarvitse huolehtia akun loppumisesta ja voi huoletta väläytellä salamaa päivät pitkät. Tämä on kätevää kuvaajalle, joka kuvaa studiossa suuria määriä kuvia.
Miten paljon tehoa tarvitsen oikeasti?
Aina suurempi määrä tehoa ei ole hyvästä salamaostoksilla. Suuremmasta tehomäärästä on hyötyä, kun halutaan käyttää isompia valonmuokkaimia tai halutaan kilpailla auringonvalon kanssa.
Uutta salamaa ostaessasi kannattaa pitää mielessä miten pienelle teholle salaman saa. Jos haluaa esimerkiksi tasapainottaa luonnonvalon ja salaman valon hämärällä saattaa tehokkaan studiosalaman pienin asetus olla liian voimakas. Tällöin on hyötyä pienemmästä laitteesta, jonka saa sädettyä 1/128 teholle.

Salaman ohjaaminen etänä
Mihin tahansa salamalaitteeseen päädyt tarvitset keinon väläyttää sitä etänä kamerasta. Salaman ohjaamiseen on monta erilaista tapaa, joista yleisimmät on radiolähetin, synkkapiuha ja orjakenno.
Radiolähetin on näistä modernein tapa, jota me myös suosittelemme langattomuuden ja helppokäyttöisyyden takia. *Radiolähettimessä on kaksi osaa, joista toinen kiinnitetään kameran salamakenkään. Tämän vastakappale, eli vastaanotin kiinnitetään salamaan. Osassa uudempia salamoita vastaanotin saattaa olla sisäänrakennettu, joka vähentää kiinnitettäviä osia.
Synkkapiuha tulee fyysisesti kameran ja salaman välille, joka asettaa rajoitetta liikkumiseen. Synkkapiuhan etuna on, että se toimii ristiin eri merkkien kanssa.
Orjakenno tarkkailee ympäristöä ja aiheuttaa siihen liitetyn salaman välähdyksen, kun se huomaa toisen välähdyksen. Voit esimerkiksi käyttää kameran päällä olevan salaman välähdystä ulkoisen salaman väläyttämiseen. Haittapuolena orjakennossa on, että välähtävän salaman tulee olla näköyhteydessä. Isot valonmuokkaimet voivat peittää orjakennon ja vaikeuttaa salaman välähtämistä.
Kiinnitys
Salaman valinta on vasta ensimmäinen osa valaisua. Tätä vielä tärkeämpää on erilaiset valonmuokkaimet, joiden ideana on muotoilla valoa halutulla tavalla. Valikoima valonmuokkaimissa on valtava, aina muutaman kympin sateenvarjoista tuhansien eurojen tasovaloihin. Olennaista on huomioida, että valonmuokkaimissa on erilaisia kiinnityksiä riippuen niiden merkistä. Kaikki valonmuokkaimet eivät siis suoraan sovi kaikkiin salamoihin.
Ongelman ratkaisuksi on toki olemassa vino pino adaptereita, mutta yksinkertaisemmalla pääsee kun käyttää suoraan salamamerkille tarkoitettuja valonmuokkaimia. Erilaisia yleisiä kiinnityksiä on esimerkiksi Bowens, Elinchrom, Profoto ja Broncolor.
Käsisalamaa suosivat pääsevät tässä hieman helpommalla, sillä niiden muotoilu on lähes universaalia. Tämä tarkoittaa, että monet käsisalamalle tarkoitetu *valonmuokkaimet sopivat mille tahansa käsisalamalle.
Salaman ohjausvalo helpottaa valojen asettelua
Kalliimmissa salamalaitteista, kuten esimerkiksi *Godox AD400:sta löytyy ohjausvalo. Tämän avulla voi silmämääräisesti muotoilla valoa ennen kuvan ottamista. Tämä ominaisuus helpottaa kun halutaan tehdä tarkkaa valaisua ja saada salama juuri sopivaan kulmaan. Ohjausvalon kirkkaus riippuu salaman asetuksista ja laitteen ominaisuuksista.
Paloaika (välähdyksen kesto)
Salaman välähdyksellä on kesto, josta käytetään nimitystä paloaika (flash duration). Monissa kuvaustilanteissa, kuten henkilökuvauksessa tai tuotekuvauksessa tästä ei tarvitse välittää.
Salaman välähdyksen kesto tulee oleelliseksi, kun halutaan salamalla pysäyttää hyvin nopeaa liikettä, kuten vesipisaroita tai urheilijoita. Monissa salamoissa paloaika on lyhyempi pienillä tehoilla, joka kannattaa pitää mielessä kun on kuvaamassa nopeaa liikettä.
Latausaika
Salaman latausaika tarkoittaa aikaa, jonka kestää että salama on täydellä teholla valmis välähtämään uudestaan. Monissa salamoissa tämä latausaika lyhenee huomattavasti, kun tehoja vähennetään.
Halvemmissa laitteissa latausajat ovat pidempiä. Täydellä teholla käsisalaman latausaika saattaa olla esimerkiksi 3 sekuntia. Tämä saattaa kuulostaa lyhyeltä ajalta, mutta nopeatempoisessa henkilökuvauksessa kolmessa sekunnissa voi tapahtua paljon.
Aloittelijalle sopiva salama
Monille aloittelijoille suosittelemme Godoxin tuoteperheestä *Godx V1-salamaa, jostaa löytyy sisäänrakennettu vastaanotin. Kyseinen salama on täysin yhteensopiva kameran TTL järjestelmien kanssa. Tämä takia kannattaa huomioida, että hankkii omaa kameramerkkiä vastaavan laitteen:
Godox V1 Canon salama
Godox V1 Nikon salama
Godox V1 Fuji
Godox V1 Sony
Godox V1 Olympus / Panasonic
Godoxin mallistosta löytyy hyvin kasvuvaraa ja yhteensopivia laitteita myöhempää käyttöä varten, kuten esimerkiksi *AD300 Pro tai *AD400 Pro.
Kuvaustehtävä: Valo
Ota kuva, jossa käytät salamaa luovasti. Voit käyttää kamerasi sisäistä salamaa, käsisalamaa tai studiosalamaa.
Halutessasi voit jakaa kuvaustehtävän lopputuloksia kanssamme Instagramissa tunnisteella #kamerakoulu.
Haluatko oppia lisää valokuvauksen perusteista?
Tämä artikkeli kuuluu osaksi meidän ilmaista peruskurssi. Meidän peruskurssin avulla opit valokuvauksen alkeet ja saat otettua entistä hienompia valokuvia. Kurssi on tarkoitettu valokuvauksen aloittelijoille ja ensimmäisen järjestelmäkameran omistajille. Peruskurssi sisältää seuraavat jaksot: