Tasaisen taustan saavuttaminen ei valokuvauksessa aina ole niin yksinkertaista kuin voisi kuvitella. Toteutuksesta riippuen taustaan tulee helposti sävyeroja, ryppyjä tai me joudumme leikkaamaan kohteen irti kuvankäsittelyssä.
Meidän valaisukurssin tässä artikkelissa ja yllä olevalla videolla käyn läpi ovelan valaisutyylin, jonka avulla valokuvaan on yksinkertaista saada tasaisen valkoinen tausta ja mielenkiintoinen tunnelma.
Käymme läpi tarvittavat varusteet, kameran asetukset ja valaisun idean.
Valonmuokkainta kohti kuvaaminen
Kyseisessä valaisutyylissä on hieman yllättävä idea, sillä ajatuksena on kuvata suoraan valoa kohti. Kuvan valkoinen pinta muodostuu valonmuokkaimen pinnasta.
Sopivalla valotuksella on tällä toteutuksella mahdollista saavuttaa puhdas tausta. Tässä valaisutyylissä ei tarvitse huolehtia rypyistä tai taustan isoista sävyeroista, sillä kuvan tausta on helppo valottaa täysin valkoiseksi.
Tämä suoraan valoa kohti kuvaaminen voi tuntua hurjalta ja olin itse myös skeptinen tämän valaisutyylin toimivuudesta. Mutta tämä on kuitenkin monipuolinen valaistustyyli ja sellainen, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla.
Valonmuokkaimen koko
Tässä valaisutyylissä valonmuokkaimen koko sanelee miten isojen kohteiden kanssa voimme toimia, sillä valonmuokkaimen pinta toimii kuvan taustana. Mutta jo keskikokoisella valonmuokkaimella saa vaivatta tehtyä taustan pienemmille kohteilla tai vaikka kasvokuvalle.

Mikä valonmuokkain tähän sopii parhaiten?
Parhaiten tähän valaisutyyliin sopii valonmuokkaimet, jossa on iso tasainen pinta, kuten tasovalo tai octa.
Jos sinulla ei ole vastaavaa valonmuokkainta, niin samanlaiseen lopputulokseen voi päästä muilla läpikuultavilla materiaaleilla. Esimerkiksi leivinpaperin tai valoverhojen valaisu takaapäin voi toimia hyvin.
Isompia kohteita varten voi harkita erilaisia pehmentäviä raameja, eli scrimejä. Näitä löytyy koon puolesta joka lähtöön. Erilaisia raameja löytyy valtava valikoima esimerkiksi täältä: *Pehmentävät raamit

Valojen asettelu
Omassa esimerkissäni asettelin 120 cm kokoisen valonmuokkaimen suoraan kukkien taakse noin puolen metrin päähän. Tällä tavoin sain tarpeeksi paljon taustaa kyseistä kuvaa varten.
Takavalona kuvassa toimi *60W päivänvaloon tasapainotettu LED-kuvausvalo, jota usein tykkään käyttää vastaavissa tuotekuvissa. Jatkuvan valon lisäksi taustan voi tässä valaisutyylissä aivan yhtä hyvin valaista salamalla.
Lue myös: Jatkuvan valon ja salaman erot valokuvauksen näkökulmasta
Täytevalon käyttö
Kyseisessä valaisutyylissä on taustan lisäksi hyvä käyttää toista valoa. Pelkällä taustavalolla lopputulos on helposti hyvin siluettimainen. Tämä voisi toki myös olla kiinnostava suunta, mutta täytevalolla kuvaan saa enemmän yksityiskohtia.
Tässä tekniikassa täytevalo auttaa korostamaan yksityiskohtia varjossa olevilla alueilla. Täytevalon avulla on mahdollista tasapainottaa kuvan valotusta ja päästä neutraalimpaan lopputulokseen.
Itse asettelin täytevalon tulemaan suoraan kameran suunnasta. Tämän pienen täytön avulla sain piirrettyä kukan yksityiskohtia paremmin esiin. Yllä olevasta esimerkistä näkee täytevalon vaikutuksen kuvan tunnelmaan.
Omassa esimerkissäni käytin täytevalona pientä *RGB-taskuvaloa, mutta vastaavaan lopputulokseen voi päästä millä tahansa valolla tai salamalla.
Pelkkä heijastin voi myös olla oiva ratkaisu, sillä valon suunta on otollinen heijastimen asettelua varten. Pelkällä heijastimella lopputuloksesta tulee pykälää taiteellisempi.

Taustan kirkkauden määrittely
Teknisesti tärkein työvaihe tämän tyylisessä valaisussa on määritellä taustan kirkkaus. Tausta kannattaa useimmissa tilanteissa polttaa hienovaraisesti puhki. Tällä tavalla tehtynä saamme varmistettua, että kuvan tausta on puhtaan valkoinen.
Mutta on tärkeä huomioida, että taustan kirkkauden suhteen ei kannata liioitella. Lopullinen kuva menettää kontrastia ja menee pliisuksi, mikäli taustavalo on suhteessa turhan voimakas.
Tavoitteena on siis tasapainotella ja löytää piste, jolloin tausta menee sopivan valkoiseksi, muttei samalla pilaa kuvan muuta valotusta.
Omassa esimerkissäni kameran asetukset olivat f/4.0, 1/60 ja ISO 200. Pykälää suuremmalla aukolla halusin kapeahkon syväterävyyden. Tällä keinolla sain korostettua kuvan pehmeää tunnelmaa.
Pehmeän tunnelman luominen valolla
Suoraan valoa kohti kuvaaminen antaa kuvalle eteerisen ja unenomaisen tunnelman. Takaapäin tuleva valo tietyllä tavalla halailee kohdetta ja hehkuttaa kuvan ääriviivoja. Taustavalon voimakkuudella voi määritellä kuinka paljon tätä hehkua lopulliseen kuvaan haluaa tuoda.
Miedommalla voimakkuudella tausta on mahdollista valottaa myös hillitymmäksi.
Tällöin myötäisen valon täytyy voimakkuudeltaan olla lähempänä taustavaloa.

Mikä on yläsävykuva?
On mainitsemisen arvoistaa tietää, että tässä ollaan tekemässä niin sanottua yläsävykuvaa. Tämä tarkoittaa kuvaa, jossa suurin osa sävyarvoista painottuu histogrammin oikeaan, eli vaaleiden sävyjen päätyyn. Yläsävykuvat ovat kauttaaltaan hyvin vaaleita ja sisältävät yleensä hyvin vähän tummia sävyjä.
Englanniksi näistä käytetään termiä high key photography. Tällä hakusanalla on hyvä etsiä inspiraatiota vastaaviin kuviin esimerkiksi Pinterestistä.
Lue myös: Histogrammin ymmärtäminen ja käyttö aloittelijalle

Mihin tämä valaisutyyli sopii parhaiten?
Vastavalon hyödyntäminen sopii erityisen hyvin kaikkien osittain läpinäkyvien elementtien kuvaamiseen. Esimerkiksi hento kuivakukka, ohuet hedelmäviipaleet tai vaikka jäiset elementit voisivat näyttää tosi hienoilta tämän tyylisessä valossa. Läpivalaisu voi kauniisti nostaa esiin sellaisia yksityiskohtia, jota ei muuten kuvasta huomaisi.
Tämä sama valaisutyyli voisi lisäksi toimia hienosti potrettikuviin, joissa tavoitellaan herkkää tunnelmaa, kuten pariskuntakuvat tai raskauskuvat.
Sommittelun kannalta tähän tyyliin sopii mielestäni parhaiten selkeät muodot. Yhdessä tasaisessa tasossa olevat kohteet on hyvä lähtökohta.
Tässä valaisutyylissä on jotain hyvin unenomaista, jota voi käyttää hyväksi, kun miettii mihin kaikkeen tätä voisi soveltaa.
Hehkuvan valaisutyylin haasteet
Suoraan valonmuokkainta päin kuvaaminen on kätevä tapa saada kuvaan tasainen tausta. Tämä ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton tekniikka, eli puhutaan seuraavaksi muutamasta tämän valaisutyylin haasteesta.
Alkuun on tärkeätä huomioida, että tämä on suhteellisen taiteellinen tapa saavuttaa tasainen tausta.
Vahva vastavaloon kuvaaminen saattaa helposti syödä kohteen ääriviivoja. Tätä kautta valoa kohti kuvaaminen ei ole niin tarkka tapa kuvata. Kyseistä valaisutyyliä on parempi harkita erilaisiin fiiliskuviin, kuin millintarkkaan tuotekuvaukseen.
Valoa kohti kuvaaminen aiheuttaa helposti lisäksi tiettyjä teknisiä haasteita. Luonteeltaan tällä tavalla otetutuissa kuvissa on usein hyvin matala kontrasti. Lisäksi kuvaan tulee herkästi linssiheijastumia ja erilaisia värivirheitä. Näitä ei kuitenkaan kannata jännittää, sillä varsinkin kontrastia on helppoa lisätä kuvankäsittelyssä.


Vertailu myötäiseen valoon
Yllä olevasta vertailusta huomaamme kuinka kyseinen tekniikka eroaa perinteisemmällä tavalla kuvatusta otoksesta. Oikean puolisessa kuvassa käytin samaa valonmuokkainta, mutta tällä kertaa suoraan edestä päin.
Omaan silmääni myötäinen valo tuntuu arkisemmalta, kun taas valoa kohti kuvaaminen tuo kuvaan yliluonnollisen hehkun. Samalla takaapäin tuleva valo antaa enemmän kolmiulotteista muotoa kukan varsille.
Värit toistuvat realistisempina myötäisellä valolla otetussa kuvassa. Lisäksi myötäisessä kuvassa on vähemmän sävyeroja ja tasaisempi paletti.
Valaisun yhteenveto
- Kuvan puhdas tausta muodostuu valonmuokkaimen pinnasta.
- Asettele mahdollisimman iso valonmuokkain suoraan kohteen taakse.
- Määrittele asetukset niin, että kuvan tausta nipin napin menee puhtaan valkoiseksi.
- Lisää myötäinen lisävalo tai heijastin kameran suunnasta.
- Myötäisen valon voimakkuudella voit hienosäätää kuvan tyyliä unenomaisen ja asiallisen välillä.
Haluatko oppia lisää helppoa valaisutyylejä?
Välillä lisävalaisussa on vaikea tietää mistä lähteä liikkeelle. Tämän takia me laadittiin miniopas, joka sisältää viisi valmista valokaaviota. Valokaaviot on suunniteltu mahdollisimman monipuolisiksi ja niitä on mahdollista soveltaa monenlaiseen tekemiseen. Ensisijaisesti valokaaviot on kuitenkin tarkoitettu tuotekuvaukseen.
Nämä ilmaiset valokaaviot saa ladattua alla olevan lomakkeen avulla.

Atte Tanner on Helsingin ja Lontoon välillä kulkeva muoti- ja mainoskuvaaja. Hänen töilleen ominaista on elokuvallinen ilmaisu ja mystinen tunnelma. Atte on ollut mukana luomassa kuvamaailmoja asiakkaille kuten Warner Music, MTV3 ja BMW.