selfie, valokuvaus, puhelin

Näin otat hyvän selfien – kuvakulma, katse ja elementit

Valokuvaajana luonnollisesti tottuu ottamaan lähinnä muista ihmisistä kuvia, eikä itsestä jää aina välttämättä ikuistettavaa. Osittain senkin takia olen oppinut ottamaan selfieitä kaiken sen kuvaamisen lomassa mihin keskityn. Kokosin muutamia vinkkejä, joiden avulla saat onnistuneen omakuvan tai “meitsien”. 

Kuvakulman valinta selfiessä

Vedä kädet niin suoraksi kuin mahdollista, jotta saat kameran mahdollisimman etäälle kasvoistasi. Pitämällä kameran hieman itseäsi ylempänä saat kuvaasi luonnollisemman vaikutelman. Alakuvakulma näyttää harvoin hyvältä, mutta kuvatessasi sillä kannattaa kasvot kohdistaa tarpeeksi alas sierainnäkymän välttämiseksi.

Kokeilemalla eri kuvakulmia voit vaikuttaa taustalla näkyvien elementtien näkyvyyteen. Voit vetää luurin vaikka vinoon.

Lue myös: Näin somefeedistä saa mahdollisimman kiinnostavan

Katseen suunta selfiessä

Älä aina katso kohti kameraa. Räikeä hymy katse kohti kameraa antaa monesti liian hyväksyntää hakevan vaikutelman, vaikka siitä ei oikeasti olisikaan kysymys. Katsomalla hieman ohi kameran tai sivusuuntaan pitämällä hymyn maltillisena voit tehdä selfiestä hieman erilaisen.

Moni maisemakuvaaaja tykkää ottaa siluettityylisiä omakuvia jalustan ja kaukolaukaisimen avulla.

Tuo maisemaa mukaan

Tuo maisemaa tai ympäristöä mukaan kuvaan. Voit myös piristää vaikutelmaa hauskalla esineellä kuten vaikkapa patsaalla.

Ota selfie urheilusuorituksen jälkeen

Kokeile ottaa kuva raskaan urheilusuorituksen jälkeen tai sen aikana. Ei toki niin, että kuva olisi itsetarkoitus. Väsymyksen seurauksena ihmisen ilmeissä on usein enemmän erilaista fiilistä kuin muulloin.

selfie, valokuvaus

Huijaa aurinkolaseilla

Jos et millään saa mielestäsi onnistunutta valokuvaa, huijaa laittamalla aurinkolasit päähän. Se on myös suhteellisen varma keino pysyä mahdollisimman tunnistamattomana somessa, jos haluat pitää hyvää huolta yksityisyydestäsi.

Ääninappulasta kuvaaminen helpottaa selfien ottamista

Aina kuvaa ei yllä ottamaan painamalla kamerapainiketta näytöllä. Yhdellä kädellä kuvatessasi voit hyödyntää puhelimen fyysisiä näppäimiä, sillä useimmissa puhelimissa voit ottaa kuvan painamalla äänenvoimakkuuden säädintä tai erillistä kameranappulaa.

Kokeile selfie-keppiä

Selfie-keppi on parhaimmillaan muutakin kuin turha sesonkituote. Saat ryhmäkuviin mahtumaan enemmän ihmisiä käyttämällä keppiä. Laadukkaimmat metalliset selfiekepit toimivat kuvaamisessa oivallisena pituuden jatkeena.

Voit myös valmistaa oman selfie-keppisi kiinnittämällä action-kameran rimakiinnikkeellä vaikkapa männynoksaan. Ystäväni kokeili tätä vaelluksella hyvällä menestyksellä.

Selfien ottaminen järjestelmäkameralla

Selfieitä voi tietenkin ottaa myös muilla kuin puhelimilla. Järkkärillä olen kuvannut selfieitä laajakulmalinssillä, niin pysty- kuin vaakakuvina. Pidän kaksi kättä kiinni kamerassa ja nostan sen hieman yläpuolelleni. Olen yleisimmin käyttänyt polttoväliä 24 mm, joka vastaa esimerkiksi useimpien kamerapuhelinten polttoväliä. Linssin laajimmalla päällä saat vielä enemmän taustaa kuvaan mukaan.

Järkkäreissä on myös aikalaukaisin. Voit asettaa puhelimen kiven päälle ja ikuistaa itsesi vanhan liiton malliin! Esimerkiksi 1990-luvulla maisemakuvaaja Galen Rowell otti kuvaamisen lomassa itsestään paljon kuvia vuorenhuipuilla aikalaukaisimella. Galen sijoitti kameransa ja itsensä oikeaan paikkaan arvioimalla oikean sommittelun varjonsa perusteella tyystin ilman LCD-näyttöjen ja digitekniikan apua. Moni maisemakuvaaaja ottaakin siluettityylisiä omakuvia jalustan ja kaukolaukaisimen avulla.

Selfien historia

Omakuvia on otettu taiteessa ja valokuvauksessa vuosisatoja, niin taidemaalauksissa kuin instax-henkisillä polaroid-kameroilla. Sittemmin kamerapuhelimien ja sosiaalisen median suosion räjähdettyä omakuville (self portrait) keksittiin uusi sanakin, selfie.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *