24 heinä

Näin otat hyvän selfien – kuvakulma, katse ja elementit

selfie, selfien, kamerapuhelin, kännykkäkuva, kännykkä, puhelin

Valokuvaajana luonnollisesti tottuu ottamaan lähinnä muista ihmisistä kuvia, eikä itsestä jää aina välttämättä ikuistettavaa. Osittain senkin takia olen oppinut ottamaan selfieitä kaiken sen kuvaamisen lomassa mihin keskityn. Kokosin muutamia vinkkejä, joiden avulla saat onnistuneen omakuvan tai “meitsien”. 

Kuvakulman valinta selfiessä

Vedä kädet niin suoraksi kuin mahdollista, jotta saat kameran mahdollisimman etäälle kasvoistasi. Suoraan edestä, pitämällä kameran hieman itseäsi ylempänä saat kuvaasi luonnollisemman vaikutelman. Alakuvakulma näyttää harvoin hyvältä, mutta kuvatessasi sillä kannattaa kasvot kohdistaa tarpeeksi alas sierainnäkymän välttämiseksi. Kokeilemalla eri kuvakulmia voit vaikuttaa taustalla näkyvien elementtien näkyvyyteen. Voit vetää luurin vaikka vinoon.

Katseen suunta

Älä aina katso kohti kameraa. Räikeä hymy katse kohti kameraa antaa monesti liian hyväksyntää hakevan vaikutelman, vaikka siitä ei oikeasti olisikaan kysymys. Katsomalla hieman ohi kameran tai sivusuuntaan pitämällä hymyn maltillisena voit tehdä selfiestä hieman erilaisen.

Tuo maisemaa mukaan

Tuo maisemaa tai ympäristöä mukaan kuvaan. Voit myös piristää vaikutelmaa hauskalla esineellä kuten vaikkapa patsaalla.

Moni suomalainen maisemakuvaaaja ottaa silhuettityylisiä omakuvia jalustan ja kaukolaukaisimen avulla.

Selfie urheilusuorituksen jälkeen

Kokeile ottaa kuva raskaan urheilusuorituksen jälkeen tai sen aikana. Ei toki niin, että kuva olisi itsetarkoitus. Väsymyksen seurauksena ihmisen ilmeissä on usein enemmän erilaista fiilistä kuin muulloin.

Huijaa aurinkolaseilla

Jos et millään saa mielestäsi onnistunutta valokuvaa, huijaa laittamalla aurinkolasit päähän. Se on myös suhteellisen varma keino pysyä mahdollisimman tunnistamattomana somessa, jos haluat pitää hyvää huolta yksityisyydestäsi.

Ääninappulasta kuvaaminen

Aina kuvaa ei yllä ottamaan painamalla kamerapainiketta näytöllä. Yhdellä kädellä kuvatessasi voit hyödyntää puhelimen fyysisiä näppäimiä, sillä useimmissa puhelimissa voit ottaa kuvan painamalla äänenvoimakkuuden säädintä tai erillistä kameranappulaa.

Kokeile keppiä

Selfie stick on parhaimmillaan muutakin kuin turha sesonkituote. Saat ryhmäkuviin mahtumaan enemmän ihmisiä käyttämällä keppiä. Laadukkaimmat metalliset selfiekepit toimivat kuvaamisessa oivallisena pituuden jatkeena.

Tässä on esimerkki selfie stickistä, jonka voi lisäksi yhdistää bluetoothilla: Kitvision selfie stick

Voit myös valmistaa oman selfiekeppisi kiinnittämällä action-kameran rimakiinnikkeellä vaikkapa männynoksaan. Ystäväni kokeili tätä vaelluksella hyvällä menestyksellä.

Työkalu

Selfieitä voi tietenkin ottaa myös muilla kuin puhelimilla. Järkkärillä olen kuvannut selfieitä laajakulmalinssillä, niin pysty- kuin vaakakuvina. Pidän kaksi kättä kiinni kamerassa ja nostan sen hieman yläpuolelleni. Olen yleisimmin käyttänyt polttoväliä 24mm, joka vastaa esimerkiksi useimpien kamerapuhelinten polttoväliä. Linssin laajimmalla päällä saat vielä enemmän taustaa kuvaan mukaan.

Järkkäreissä on myös aikalaukaisin. Voit asettaa puhelimen kiven päälle ja ikuistaa itsesi vanhan liiton malliin! Esimerkiksi 1990-luvulla maisemakuvaaja Galen Rowell otti kuvaamisen lomassa itsestään paljon kuvia vuorenhuipuilla aikalaukaisimella. Galen sijoitti kameransa ja itsensä oikeaan paikkaan arvioimalla oikean sommittelun varjonsa perusteella tyystin ilman LCD-näyttöjen ja digitekniikan apua.

Moni suomalainen maisemakuvaaaja ottaakin silhuettityylisiä omakuvia jalustan ja kaukolaukaisimen avulla.

Selfien historia

Omakuvia on otettu taiteessa ja valokuvauksessa vuosisatoja niin taidemaalauksissa kuin instax-henkisillä polaroid kameroilla. Sittemmin kamerapuhelimien ja sosiaalisen median suosion räjähdettyä omakuville (self portrait) keksittiin uusi sanakin, selfie.

mm
Ilkka Ruuska

Ilkka Ruuska on oululainen valokuvaaja, yrittäjä ja opiskelija. Kevyen kaluston ystävänä tunnettu Ilkka kuvaa paljon pelkästään puhelimella. Ilkka kuvaa luontoa, tapahtumia ja muotokuvia Oulussa ja Pohjois-Suomessa.

Ei kommentteja

Leave a reply