-
PÄIVÄÄ
-
TUNTIA
-
MINUUTTIA
-
SEKUNTIA
Tuotekuvaus tehty helpoksi -verkkokurssin avajaistarjousta jäljellä

Näin otat parempia Polaroid-kuvia: 13 vinkkiä pikafilmikuvaukseen

Pikafilmille kuvaamisessa on tiettyä magiikkaa, jota on vaikea löytää mistään muusta valokuvauksen muodosta. Pikafilmille, eli polaroidille kuvaaminen tarkoittaa, että kamera heti kuvauksen jälkeen syöttää fyysisen kuvan ulos. Otettu kuva alkaa välittömästi kehittymään silmien alla. Tässä artikkelissa annamme 13 vinkkiä, joiden avulla saat otettua entistä parempia polaroid-kuvia.

Mikä on pikafilmi?

Ensimmäiset Polaroid-filmit olivat hieman sottaisenakin pidettyjä. Varsinaiseen suosioon Polaroid nousi 1970-luvulla, kun markkinoille tuotiin SX-70 -kamerat ja filmit. Tämä julkistus muutti pysyvästi pikafilmien luonnetta ja tällaisena ne ovat pysyneet siitä saakka. 

Kaikista suosituimpia pikafilmit olivat 90-luvulla. Digikuvien murros sai hetkellisesti myynnit romahtamaan vuosituhannan alussa. Viime vuosina pikafilmikuvien estetiikka on tullut uudestaan muotiin ja *Polaroid-kameroita näkee monissa hääjuhlissa ja pikafilmiä tuntuu jälleen saavaan monestakin paikasta.

Tänä päivänä suosittuja pikafilmikameroita on esimerkiksi:

Polaroid Now*
Instax Mini*

1. Täytä ruutu

Yleisin virhe polaroidille, eli pikafilmille kuvattaessa on liian väljä sommittelu. Pikafilmin kuvaa ei pysty jälkikäteen rajaamaan, vaan kuvan sommittelun on onnistuttava suoraan kamerassa. Tämä tekee kuvan rajauksesta ja sen harkitsemiseta erityisen tärkeää.

Pikafilmille kuvattaessa kannattaa siis tarkkaan miettiä mitä kuvan reuna-alueilla tapahtuu ja pitää kuvan mielenkiinto yllä tiivistämällä kuvan sommittelua. Tämä sommitelun tärkeys pikafilmille kuvattaessa voi opettaa meitä paremmaksi kuvaajaksi, sillä joudumme tarkemmin pohtimaan ja visualisoimaan lopullista kuvaa ennen sen ottamista. 

2. Pikafilmilla kannattaa kuvata läheltä

Valmis pikafilmi on kooltaan melko pieni. Lisäksi niiden tuottama estetiikka on melko utuista. Tämän takia kaukana olevat kohteet erottuvat Polaroid-kuvissa heikommin, joten mahdollisuuksien mukaan kannattaa harkita ylimääräisen askeleen ottamista ennen kuvan ottamista. 

Robert Capan legendaarinen lause “If your pictures aren’t good enough, you’re not close enough.” pätee hyvin polaroidilla kuvaamiseen.

Pikafilmin neliömäinen kuvasuhde tukee keskeissommittelun käyttämistä.

3. Keskeissommittelu sopii pikafilmikameran kuviin

Pikafilmille kuvattaessa voi tietenkin sommittella täysin oman maun mukaan, mutta jos tuntee olonsa epävarmaksi sommittelun suhteen, niin kannattaa harkita keskeissommittelua.

Tämä tarkoittaa, että kuvan tärkein elementti asetetaan kuva-alan keskelle. Tällä tekniikalla voidaan korostaa maiseman symmetriaa ja tehokkaasti erottaa kohde taustastaan, joka mukavasti selkeyttää kuvaa. 

Pikafilmin neliömäinen kuvasuhde tukee keskeissommittelun käyttämistä. Lisäksi polaroid-kuva on tarkimmillaan kuvan keskellä ja todennäköisyys valovuotoihin kuvan keskellä on pienempi. 

Pikafilmikuvan sommittelussa kannattaa suosia yksinkertaisia ratkaisuja. .
Pikafilmille kuvattaessa on lupa hassutella ja kokeilla epätavallisia juttuja.

4. Opettele tulkitsemaan etsimen näkymää

Viimeinen sommitteluun liittyvä vinkki koskee edistyneempiä kuvaajia ja henkilöitä, jotka innostuvat pikafilmille kuvaamisesta enemmänkin. Ajan myötä kannattaa muistaa tulkita pikafilmikameran etsimen näkymää varauksella ja opetella hahmottamaan mitä todellisuudessa on saamassa.

Pikafilmikameran etsimen näkymä nimittäin ei suoraan kerro miten lopullinen kuva on rajattu. Tämä johtuu niin sanotusta parallaksivirheestä, joka johtuu siitä että monien pikafilmikameroiden etsin on pelkkä muovinen reikä kameran kyljessä, eikä tämä takia ole aito representaatio siitä mitä alempana oleva objektiivi näkee. 

Tämä on kuitenkin seikka, jota on vaikea ottaa huomioon ensimmäisten pikafilmikuvien kohdalla. Toisaalta pieni sattumanvaraisuus ja rentous sopii enemmän kuin hyvin polaroid-kuvien fiilikseen.

5. Ota pikafilmikameran mukaan kaikkialle

Pikafilmi soveltuu erityisen hyvin arkisten muistojen ja juhlien ikuistamiseen. Välittömästi tulostettu kuva on hieno muisto ja monella tavalla yksilöllisempi, kuin esimerkiksi puhelimen kuvarullassa oleva tiedostot. 

Fyysisten kuvien ansiosta voi olla helpompi ruveta keräämään polaroideista erilaisia kuvasarjoja. Juha Leppänen on kirjoittanut hienon artikkelin kuvamuistojen säilymisestä täällä: Kolme syytä miksi olemme sukupolvi, josta ei jää yhtää kuvaa

Polaroid-kuvat onnistuvat parhaiten paikassa, jossa on runsaasti valoa.

6. Kirkkaassa kuvaaminen

Polaroid-kuvat onnistuvat parhaiten paikassa, jossa on runsaasti valoa. Moni värillinen pikafilmi toistaa värejä hienosti ja tämä näkyy parhaiten kirkkaalla ilmalla. Monien pikafilmien herkkyys on matala, joka hankaloittaa hämärässä kuvaamista. 

Esimerkiksi *SX-70 pikafilmin herkkyys on 160. Tämä tekee esimerkiksi sisätiloissa kuvaamisesta hankalaa ilman salamaa. Toisaalta Polaroid myy myös *Color 600 nimistä filmiä, jonka ISO-herkkyys on 640.

7. Harkitse salaman käyttöä

Salama on pikafilmin paras ystävä. Pikafilmille kuvattaessa sinulla on ainoastaan yksi mahdollisuus onnistua, joten on usein parempi pelata varman päälle ja käyttää salamaa. Liian tummaksi jäänyt polaroid-kuva on usein turhan muhjuinen ja epäselkeä. Salaman avulla pystyy monissa tilanteissa varmistamaan, että kuvan kohde erottuu hyvin.

Myös ulkona kuvattaessa salamasta voi olla hyötyä niin sanottuna täytevalona, jolloin salaman tehtävänä on avata kuvan tummia varjoja.

Salaman käyttämistä kannattaa erityisesti harkita pikafilmin kanssa, jossa on matala herkkyys, kuten *Polaroidin SX-70. Tämä ISO 160 arvoinen filmi vaatii paljon valoa onnistuakseen.

Monien Polaroid-kameroiden sisäänrakennettu salama ei kuitenkaan ole kovin voimakas, joten kannattaa hiljalleen opetella tuntemaan sen rajoitukset ja luonne. Heikon tehon vuoksi salaman valo ei riitä kovin pitkälle, joten myös tässä suhteessa lähellä oleminen auttaa. 

Pikafilmi soveltuu erityisen hyvin arkisten muistojen ja juhlien ikuistamiseen.

8. Varo salaman peittämistä

Pikafilmikameralla kuvattaessa kannattaa olla varovainen, ettei sormella vahingossa peitä kameran salamaa. Etenkin pienemmät Instax-kamerat voivat huolimattomissa käsissä kärsiä tästä ilmiöstä. Ennen pikafilmille kuvaamista kannattaa tutustua kameran painikkeisiin ja varmistaa missä asennossa sormet ovat turvassa.

Salaman osittainenkin peittäminen luultavammin pilaa kuvan, sillä kameran asetukset ovat tällöin auttamatta väärät. Pikafilmin käyttämisestä on tullut erityisen suosittua häiden yhteydessä. Yleisen kuvauspisteen kohdalla kannattaa kirjoittaa selkeät ohjeet polaroid-kameran käyttöä varten.

9. Muista rentous

On tärkeä muistaa, että lopulta kaikki *pikafilmikamerat ovat hyvällä tavalla karsittuja ominaisuuksiensa puolesta. Tämä yksinkertainen lähestymistapa valokuvaukseen voi olla hyvinkin virkistävä kokemus monelle teknisesti orientoituneelle valokuvaajalle

Pikafilmille kuvattaessa on lupa hassutella ja kokeilla epätavallisia ratkaisuja. Monet tekijät, kokevat että tietty määrä rajoituksia on hyväksi luovuudelle. Älä purista kameraa liian lujaa ja pohdi omaa suhtautumistasi valokuvaukseen.

Tuplavalotuksen avulla on mahdollista tehdä kokeellista jälkeä.

10. Tuplavalotus

Monissa pikafilmikameroissa, kuten esimerkiksi *Polaroidin Now -kamerassa on sisäänrakennettu tuplavalotustila. Tällöin kamera ottaa kaksi valotusta samaan ruutuun, joka tekee hienon ja luovan vaikutelman.

Tuplavalotuksen kohdalla kannattaa harkita kahta kohdetta, joissa on suuri kontrastiero. Eli mielummin yksi vaalea ja toinen tummempi kohde, kuin kaksi saman sävyistä kuvauskohdetta. Esimerkiksi kirkas taivas yhdistettynä tummempaan siluettikuvaan voi toimia upeasti tuplavalotuksessa.

Sisäänrakennettu tuplavalotus ominaisuus löytyy lisäksi esimerkiksi *Instaxin Mini 90 -pikafilmikamerasta.

11. Filmi kannattaa säilyttää jääkaapissa

Pikafilmi säilyy parhaiten jääkaapissa. Filmipakettiin on merkitty valmistuspäivämäärä, ja pikafilmi suositellaan käytettäväksi 12 kuukauden sisällä siitä. Liian pitkään lämpimässä säilytettyyn pikafilmiin tulee epäimarteleva keltainen sävy.

Tuoreessa filmissä on raikkaammat värit ja se käyttäytyy luotettavammin. Vanhentuneella pikafilmillä voi toki saada aikaan mielenkiintoisia ja yllättäviä ilmiöitä kuvaan, mikäli sellainen kiinnostaa enemmän.

12. Polaroid-kuvaa ei tarvitse ravistaa

Modernia pikafilmiä ei yleisestä käsityksestä huolimatta tarvitse ravistaa kehityksen aikana. Tämä koskee kaikkia Polaroidin ja Instaxin pikafilmejä. Ravistamisella ei ole mitään vaikutusta kuvaan, eikä kuvassa ole mitään jonka tulisi kuivia.

Pikafilmikuvan ravistamisesta on enemmän haittaa. 

Pikafilmiä on olemassa mustavalkoisena ja värillisenä.

13. Pidä pikafilmikuva poissa kirkkaasta valosta

Pikafilmikuva rupeaa kehittymään valmiiksi valokuvaksi heti kamerasta tultuaan. Parhaan lopputuloksen kannalta tuore pikafilmikuva kannattaa suojata kirkkaalta valolta 10-15 minuutin ajan. 

Tässä suhteessa värillinen pikafilmi on mustavalkoista herkempää kirkkaalle valolle. 

Kirjoittajasta

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *