Meidän ilmaiset kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
muotokuva, valaisu, salama
Valaisukurssi
View Post
lightroom, photoshop, kuvankäsittely
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post
Filmikuvauksen alkeet
View Post

Seuraa meitä

30 syys

Levysuotimien uusi tuleminen

Objektiiviin ruuvattavat, pyöreät suotimet ovat olleet olemassa lähes yhtä kauan kuin valokuvauskin. Niiden tuoma lisäarvo on osittain mittava, ja ainakin pyöröpolarisaatiosuotimen tulisi olla jokaisen maisemavalokuvausta harrastavan kameralaukussa. Pyöröpolarisaatiosuotimen avulla kuvasta on mahdollista saada enemmän irti, ja muun muassa sen väridynamiikka sekä kontrasti paranevat huomattavasti. Esimerkiksi taivaan sinisen sävyt saadaan sen avulla paremmin esiin. Ei ole siis ihme, että maisemavalokuvaajat suosivat pyöröpolarisaatiota, joka myös poistaa kuvasta ylimääräisiä heijastuksia, jonka ansiosta esimerkiksi veden, lasin ja muiden heijastavien pintojen kuvaaminen onnistuu paremmin.

Ruuvattavien suotimien lisäksi levysuotimet ovat olleet jo pitkään varsinkin ammattilaisten suosiossa. Niiden avulla sävyeroja voi silminnähden vaihdella liikuttelemalla filtteriä linssin edessä. Testissä olleet Kamerafiltteri.fin myymät levysuotimet on suunniteltu hyödyntämään liukuväriefektiä. Ne lupailevat myös muun muassa armeijatason kestävyyttä naarmuilta, mutta pitävätkö palopuheet paikkansa?

Noin kuukauden käytön jälkeen voi helposti sanoa, etteivät väitteet ole tuulesta temmattuja. Reissussa syntyneet naarmut pyyhkiytyvät pois silmälasiliinalla ja pesuaineella. Suotimet ovat myös laadukkaita, vaikka ne tuntuvatkin käsissä heiveröisiltä.

Ennen ja jälkeen Light Pink -filtterin kanssa

Ennen ja jälkeen Light Pink -filtterin kanssa

Suotimien käyttö Micro Four Thirds -kamerassa

Harmillisesti niiden käyttöönotto on suhteellisen hankalaa, tai ainakin jos käytössä on Micro Four Thirds -kamera. Käytössä olleen laajakulman halkaisija on 37 millimetriä, jolloin ostoslistaan täytyi lisätä muutama Step Up -sovitin. Näiden avulla suotimien sovitinrengas ja pidike saadaan istumaan tukevasti kameraan kiinni. Suotimia voi toki käyttää ilman pidikettäkin esimerkiksi pitämällä sitä itse objektiivin edessä. Käsivaralla suotimesta kiinni pitäminen tuntui omaan tyyliin vaivalloiselta. Kikkailu helpottuu jalustan kanssa, vaikka juuri oikean kohdan löytäminen on silti hankalaa.

Suodinpidikkeen hyvä puoli on mahdollisuus yhdistellä useita eri filttereitä samanaikaisesti. Kuvaaja voi käyttää yhtä aikaa esimerkiksi kolmea harmaasuodinta tai useampia värisuotimia.

Filtteri, valokuvaus, suodin, suodatin

Ennen ja jälkeen Strong Apple Green -filtterin kanssa

Väriloistoa suotimien avulla

Jokaisessa testissä olleessa Kamerafiltterin suotimessa on kevyt liukuväri, eli alaosa on täysin kirkas ja yläosaa peittää valittu efekti. Ominaisuus on kätevä, sillä esimerkiksi harmaasuotimella se mahdollistaa kuvan kokonaisvalotuksen täysin oikein suoraan kamerassa. Lähes saman efektin voi saada aikaan Photoshopissa liittämällä kaksi eri tasoa päällekkäin ja maskaamalla toisesta muun muassa taivaan esiin.

Harmaasuodin ei ole välttämätön lisä kuvaajalle, mutta sen avulla pitkän valotuksen kuvien ottaminen onnistuu näppärästi kirkkaassa päivänvalossakin. Sen luomaa efektiä ei voi matkia Photoshopissa, jolloin esimerkiksi samettimainen joenvirtaus on pakko luoda heti kuvauspaikalla.

Testattavana oli lisäksi neljä värisävysuodinta, joista jokainen tuottaa erilaisen tunnelman kuvaan. Sinisellä saa tuotua taivaaseen tai veteen lisää sävyä, vihreä tekee kasvillisuudesta entistä vehreämpää, pinkki vahvistaa esimerkiksi auringonlaskua ja vaalealla tupakalla voi vaihtaa kesäiset värit syksyiseen.

Värisävysuotimien tuoma etu jälkikäsittelyyn ei ole suuri, sillä niiden luomaa efektiä voi matkia helposti Photoshopissa. Sävyjen kontrollointi on Photarissa myös vaivattomampaa. Micro Four Thirds -linssien pienen koon vuoksi liukuvärien hallitseminen ei ole helppoa. Oikean kohdan löytäminen on usein työn ja tuskan takana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ennen ja jälkeen Light Tobaco -filtterin kanssa

Halvalla voi saada hyvääkin

Kaiken kaikkiaan Kamerafiltteri.fin suotimet ovat laadukasta työtä, sekä ne antavat avaimet laajempaan kikkailuun suoraan kamerassa ilman jälkikäsittelyä. Huhujen mukaan myyntiin olisi tulossa myös Lomography- ja Instagram-tyylisiä suodattimia, jotka ruokkivat varmasti tietyn tyylisiä valokuvaajia.

Filttereiden hinnat eivät myöskään ole huimia, sillä halvimmat saa omakseen noin 20 eurolla. Sivusto tarjoaa lisäksi Pro-tason suotimia, jotka maksavat noin 40 euroa kappale. Harmillisesti Micro Four Thirds -linsseille ei ole vielä myynnissä omaa mallistoaan, mutta toivottavasti katalogissa on tulevaisuudessa tilaa myös niille. Jos kuvaat pääsääntöisesti isommilla järjestelmäkameroilla, suosittelen ehdottomasti tutustumaan Kamerafiltterin tarjoamiin suotimiin.

[yop_poll id=”26″]

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Suljinaika ja liikkeen pysäytys
Teemu Oksanen vangitsee minimalistisia maisemia
Huippumaisemakuvaaja Mikko Lagerstedt haastattelussa

mm
Niklas Isberg

Niklas on graafinen suunnittelija, joka rakastaa valokuvausta. Oman firman pyörittämisen lisäksi hän tekee leipänsä valokuvaamossa, jossa passikuvia saa ottaa kyllästymiseen saakka. Haikailee aina välillä myytyä Nikon D700:staan, joka vaihtui Olympuksen peilittömään.