Mitä hyötyä levysuotimista on maisemakuvauksessa?

Objektiiviin ruuvattavat, pyöreät suotimet ovat olleet olemassa lähes yhtä kauan kuin valokuvauskin. Niiden tuoma lisäarvo on osittain mittava, ja ainakin pyöröpolarisaatiosuotimen tulisi olla jokaisen maisemavalokuvausta harrastavan kameralaukussa.

Mitä pyöräpolarisaatiosuodin tekee?

Pyöröpolarisaatiosuotimen avulla kuvasta on mahdollista saada enemmän irti, ja muun muassa sen väridynamiikka sekä kontrasti paranevat huomattavasti. Esimerkiksi taivaan sinisen sävyt saadaan sen avulla paremmin esiin. Ei ole siis ihme, että maisemavalokuvaajat suosivat pyöröpolarisaatiota, joka myös poistaa kuvasta ylimääräisiä heijastuksia, jonka ansiosta esimerkiksi veden, lasin ja muiden heijastavien pintojen kuvaaminen onnistuu paremmin.

Mitä hyötyä on levysuotimista?

Ruuvattavien suotimien lisäksi levysuotimet ovat olleet jo pitkään varsinkin ammattilaisten suosiossa. Niiden avulla sävyeroja voi silminnähden vaihdella liikuttelemalla filtteriä linssin edessä. Testissä olleet Kamerafiltteri.fin myymät levysuotimet on suunniteltu hyödyntämään liukuväriefektiä. Ne lupailevat myös muun muassa armeijatason kestävyyttä naarmuilta, mutta pitävätkö palopuheet paikkansa?

Noin kuukauden käytön jälkeen voi helposti sanoa, etteivät väitteet ole tuulesta temmattuja. Reissussa syntyneet naarmut pyyhkiytyvät pois silmälasiliinalla ja pesuaineella. Suotimet ovat myös laadukkaita, vaikka ne tuntuvatkin käsissä heiveröisiltä.

Ennen ja jälkeen Light Pink -filtterin kanssa
Ennen ja jälkeen Light Pink -filtterin kanssa

Suotimien käyttö Micro Four Thirds -kamerassa

Harmillisesti niiden käyttöönotto on suhteellisen hankalaa, tai ainakin jos käytössä on Micro Four Thirds -kamera. Käytössä olleen laajakulman halkaisija on 37 millimetriä, jolloin ostoslistaan täytyi lisätä muutama Step Up -sovitin. Näiden avulla suotimien sovitinrengas ja pidike saadaan istumaan tukevasti kameraan kiinni.

Suotimia voi toki käyttää ilman pidikettäkin esimerkiksi pitämällä sitä itse objektiivin edessä. Käsivaralla suotimesta kiinni pitäminen tuntui omaan tyyliin vaivalloiselta. Kikkailu helpottuu jalustan kanssa, vaikka juuri oikean kohdan löytäminen on silti hankalaa.

Suodinpidikkeen hyvä puoli on mahdollisuus yhdistellä useita eri filttereitä samanaikaisesti. Kuvaaja voi käyttää yhtä aikaa esimerkiksi kolmea harmaasuodinta tai useampia värisuotimia.

Filtteri, valokuvaus, suodin, suodatin
Ennen ja jälkeen Strong Apple Green -filtterin kanssa

Väriloistoa suotimien avulla

Jokaisessa testissä olleessa Kamerafiltterin suotimessa on kevyt liukuväri, eli alaosa on täysin kirkas ja yläosaa peittää valittu efekti. Ominaisuus on kätevä, sillä esimerkiksi harmaasuotimella se mahdollistaa kuvan kokonaisvalotuksen täysin oikein suoraan kamerassa. Lähes saman efektin voi saada aikaan Photoshopissa liittämällä kaksi eri tasoa päällekkäin ja maskaamalla toisesta muun muassa taivaan esiin.

Mitä harmaasuotimella voi tehdä?

Harmaasuodin ei ole välttämätön lisä kuvaajalle, mutta sen avulla pitkän valotuksen kuvien ottaminen onnistuu näppärästi kirkkaassa päivänvalossakin. Sen luomaa efektiä ei voi matkia Photoshopissa, jolloin esimerkiksi samettimainen joenvirtaus on pakko luoda heti kuvauspaikalla.

Kuvan sävyttäminen levysuotimella

Testattavana oli lisäksi neljä värisävysuodinta, joista jokainen tuottaa erilaisen tunnelman kuvaan. Sinisellä saa tuotua taivaaseen tai veteen lisää sävyä, vihreä tekee kasvillisuudesta entistä vehreämpää, pinkki vahvistaa esimerkiksi auringonlaskua ja vaalealla tupakalla voi vaihtaa kesäiset värit syksyiseen.

Värisävysuotimien tuoma etu jälkikäsittelyyn ei ole suuri, sillä niiden luomaa efektiä voi matkia helposti Photoshopissa. Sävyjen kontrollointi on Photarissa myös vaivattomampaa. Micro Four Thirds -linssien pienen koon vuoksi liukuvärien hallitseminen ei ole helppoa. Oikean kohdan löytäminen on usein työn ja tuskan takana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ennen ja jälkeen Light Tobaco -filtterin kanssa

Yhteenveto levysuotimien käytöstä

Kaiken kaikkiaan Kamerafiltteri.fin suotimet ovat laadukasta työtä, sekä ne antavat avaimet laajempaan kikkailuun suoraan kamerassa ilman jälkikäsittelyä. Huhujen mukaan myyntiin olisi tulossa myös Lomography- ja Instagram-tyylisiä suodattimia, jotka ruokkivat varmasti tietyn tyylisiä valokuvaajia.

Levysuotimien hinnat

Filttereiden hinnat eivät myöskään ole huimia, sillä halvimmat saa omakseen noin 20 eurolla. Sivusto tarjoaa lisäksi Pro-tason suotimia, jotka maksavat noin 40 euroa kappale.

Harmillisesti Micro Four Thirds -linsseille ei ole vielä myynnissä omaa mallistoaan, mutta toivottavasti katalogissa on tulevaisuudessa tilaa myös niille. Jos kuvaat pääsääntöisesti isommilla järjestelmäkameroilla, suosittelen ehdottomasti tutustumaan Kamerafiltterin tarjoamiin suotimiin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *