Meidän ilmaiset kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
muotokuva, valaisu, salama
Valaisukurssi
View Post
lightroom, photoshop, kuvankäsittely
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post
Filmikuvauksen alkeet
View Post

Seuraa meitä

17 helmi

Kameran huolto ja ylläpito

Ensimmäinen perussääntö on, että älä koskaan säilytä objektiivia ilman sen etu- ja takasuojaa. Suojaamaton lasipinta on altis kolhuille ja naarmuille, jotka ajan mittaan heikentävät objektiivin kuvanlaatua.

Kamerat ja objektiivit tarvitsevat välillä puhdistusta. Objektiivien puhdistamiseen mikrokuituliinat ovat hyviä. Zeiss myy erimerkiksi tällaista linssin puhdistussettiä: Zeiss linssin puhdistussetti.

Kameran kennonpuhdistus

Joskus järjestelmäkameran kennolle pääsee pölyä, joka näkyy kuvissa mustina pilkkuina. Netistä löytyvien ohjeiden avulla kennon voi puhdistaa itse, mutta vahinkojen välttämiseksi suosittelemme ensisijaisesti kameraliikkeiden palveluita. Se ei maksa nykyisin paljonkaan, ja ammattilaiset hoitavat homman takuulla hyvin.

Voit tarkistaa onko kennollasi pölyä ottamalla kuvan tasaisesta valkoisesta seinästä tai paperista objektiivin pienimmällä aukolla (F16, F22, tms.). Jos kuvasta löytyy harmaita tai mustia pisteitä, on kameran kenno pölyinen.

Kevyimpien pölyjen poistamiseen saattaa riittää puhdistus kotikonstein, mutta silloin kannattaa olla varma tekemisestään. Normaalit takuut ja vakuutukset eivät kata kameran kennolle itse aiheutettuja vahinkoja.

Objektiivin suojaaminen filtterillä

Objektiivin etuelementti kannattaa suojata filtterillä. Tähän käyttöön sopii uv-filtteri tai suojaava suodin. Filtteri kierretään objektiivin eteen, jolloin se suojaa itse objektiivin lasia pölyltä ja iskuilta. Jos joku huitaisee lasia, filtteri menee sirpaleiksi, mutta objektiivin lasi säilyy ehjänä. Puhaltelet vain lasinsirut pois, laitat tilalle uuden filtterin, ja kaikki on taas kunnossa.

Muutaman kympin filtteri voi säästää sinut satojen eurojen kalustovahingoilta. Objektiiviin on yleensä merkitty suodinkierre, jonka avulla löydät siihen oikean kokoisen filtterin. Erikokoisia suojasuotimia löytyy täältä: Suojaavat suotimet objektiiveille

Erilaiset filtterit tarpeen mukaan

Jos kuvaat paljon ulkosalla, kannattaa mahdollisesti hankkia pyöräpolarisaatio -filtteri, jolloin taivaan valot ja värit näkyvät entistä paremmin. Erityisesti maisemakuvaajalle polarisaatiosuodin on hyödyllinen apuväline. Tämän lisäksi polarisaatiosuotimella saadaan vedestä ja ei metallisilta pinnoilta heijastuvaa auringon valoa vähennettyä. Polarisaatiosuodin vähentää n. 1-2 aukkoa kennolle pääsevää valoa. Useimmat polarisaatiosuotimet ovat juuri pyöröpolarisaatiosuotimia, eli niiden tehoa pystyy säätämään.

Laajakulmaobjektiivien kohdalla tarvitaan usein tavallista ohuempi filtteri. Tämä johtuu siitä, että tavalliset filtterit saattavat aiheuttaa kuvan reunojen tummentumista eli vinjetointia.

Erilaiset hihnat kameroille

Kameraa voi kuljettaa monella tavalla. Ensiksi, pari sanaa hihnoista. Kameran mukana tullut hihna on sinänsä ihan ok, mutta koska se on usein näyttävillä logoilla varustettu, se kiinnittää huomiota ja näkyy liian kauas, esimerkiksi voroille.

Tiukat rannehihnat ovat käteviä pienikokoisten kameroiden kanssa. Saat tiukan otteen, ja hihnan kanssa voit pingottaa sitä niin, että saat yhdelläkin kädellä vakaan kuvan. Ohuet nahkahihnat ovat hyviä, sillä sellaisen voi kiertää ranteeseen, mutta se kuitenkin pitää ranteen liikkuvuuden vapaana.

Markkinoilla on myös vyöhön liitettäviä pikalukituksella varustettuja eräänlaisia telineitä, jolloin saat kameran kätevästi ja nopeasti pois käsistä mutta silti turvallisesti pysymään mukana.

Kameralaukut

Myöskin kameralaukkujen suhteen kannattaa suosia matalaprofiilista linjaa. Laukku, jossa on tunnettu kameramerkin logo, kertoo rosmoille potentiaalisesta kohteesta. Logottomat ja nimettömät laukut ovat huomattavasti huomaamattomampia, vaikka ne silti vähän kameralaukuilta näyttäisivätkin.

Erinomaisia kameralaukkuja voivat olla myös ihan muut kuin varsinaisesti kameralaukuksi tehdyt. Sinun tarvitsee vain laittaa sisään hieman pehmustetta tai niin sanottu photo insert. Varkaiden varalta voi ollakin paras ratkaisu kuljettaa kalustoaan laukussa, joka ei näytä yhtään kameralaukulta. Esimerkiksi Fjällrävenin Kånken reppulle myydään erillistä *lisäosaa, joka muuntaa sen kameralaukuksi.

Kameran teippaus

Kun liikutaan esimerkiksi matkoilla kuvaamassa, suosittelemme kameran teippaamista. Teipattuasi merkit ja logot piiloon varkaat eivät havaitse, kuinka arvokasta tavaraa sinulla voi olla mukana. ”Laastaroitu” kamera näyttää halvalta, ja pitkäkyntiset jättävät sinut rauhaan. Samoin teipattu kameralaukku on sen näköinen, ettei sitä kukaan viitsi vohkia.

Suosittelemme sähkömiehen teippiä, sillä siitä ei jää jälkeen minkäänlaista liimaista pintaa, kun repäiset sen pois.

Varotoimia

Ota itsellesi kuvat koko kamerakalustostasi niin, että sarjanumerot ovat näkyvissä. Tallenna kuvat johonkin turvalliseen paikkaan. Jos joskus käy niin, että joudut vorojen uhriksi, sinulla on vakuutusyhtiölle kättä pidempää todistetta omistamastasi kalustosta.

Haluatko oppia lisää valokuvauksen perusteista?

Kamerakoulun ilmaisen peruskurssin avulla opit valokuvauksen perusteet käytännönläheisten videoiden ja kuvaustehtävien avulla. Kurssin jälkeen osaat käyttää järjestelmäkameraasi ja saat tallennettua muistosi haluamallasi tavalla. 

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

mm
Kamerakoulu.fi

Kamerakoulun ilmaiset valokuvauskurssit auttavat sinua ottamaan parempia kuvia. Opastamme kameran käytössä ja annamme käytännönläheisiä vinkkejä kaikentasoisille valokuvaajille.