17 helmi

Kameran huolto ja ylläpito

Ensimmäinen perussääntö on, että älä koskaan säilytä objektiivia ilman sen etu- ja takasuojaa. Suojaamaton lasipinta on altis kolhuille ja naarmuille, jotka ajan mittaan heikentävät kuvanlaatua.

Kamerat ja objektiivit tarvitsevat välillä puhdistusta. Objektiivien puhdistamiseen mikrokuituliinat ovat hyviä. Ne on suunniteltu olemaan naarmuttamatta lasipintoja. Zeiss myy erimerkiksi tällaista linssin puhdistussettiä: Zeiss linssin puhdistussetti

Objektiivien puhdistus ja suojaus

Joskus järjestelmäkameran kennolle pääsee pölyä, joka näkyy kuvissa mustina pilkkuina. Netistä löytyvien ohjeiden avulla kennon voi puhdistaa itse, mutta vahinkojen välttämiseksi suositellaan ensisijaisesti kameraliikkeiden palveluita. Se ei maksa nykyisin paljonkaan, ja ammattilaiset hoitavat homman takuulla hyvin.

Joka ainut kameraliike suosittelee filtterien käyttöä. Niin myös Kamerakoulu. Filtteri kierretään objektiiviin, jolloin se suojaa itse objektiivin lasia pölyltä ja iskuilta. Jos joku huitaisee lasia, filtteri menee sirpaleiksi, mutta objektiivin lasi säilyy ehjänä. Puhaltelet vain lasinsirut pois, laitat tilalle uuden filtterin, ja kaikki on taas kunnossa. Muutaman euron filtteri voi säästää sinut satojen eurojen kalustovahingoilta.

13_sarki

Objektiiviin on yleensä merkitty suodinkierre, jonka avulla löydät siihen oikean kokoisen filtterin. Laajakulmaobjektiivien kohdalla tarvitaan usein tavallista ohuempi filtteri. Tämä johtuu siitä, että tavalliset filtterit saattavat aiheuttaa kuvan reunojen tummentumista eli vinjetointia.

Jos kuvaat paljon ulkosalla, kannattaa hankkia skylight tai circular polarizer -tyyppinen filtteri, jolloin taivaan valot ja värit näkyvät entistä paremmin. Filttereiden avulla voi myös vähentää heijastuksia kuvissa esimerkiksi vesi- ja lasipinnoilta. Mikäli erityisiä tarpeita ei ole, tavallinen UV-filtteri on edullisin vaihtoehto.

Hihnat ja kameralaukut

Kameraa voi kuljettaa monella tavalla. Ensiksi, pari sanaa hihnoista. Kameran mukana tullut hihna on sinänsä ihan ok, mutta koska se on usein näyttävillä logoilla varustettu, se kiinnittää huomiota ja näkyy liian kauas, esimerkiksi voroille.

13_ranne

Tiukat rannehihnat ovat käteviä pienikokoisten kameroiden kanssa. Saat tiukan otteen, ja hihnan kanssa voit pingottaa sitä niin, että saat yhdelläkin kädellä vakaan kuvan. Ohuet nahkahihnat ovat hyviä, sillä sellaisen voi kiertää ranteeseen, mutta se kuitenkin pitää ranteen liikkuvuuden vapaana.

13_ohut

Markkinoilla on myös vyöhön liitettäviä pikalukituksella varustettuja eräänlaisia telineitä, jolloin saat kameran kätevästi ja nopeasti pois käsistä mutta silti turvallisesti pysymään mukana.

13_vyo

Myöskin kameralaukkujen suhteen kannattaa suosia matalaprofiilista linjaa. Laukku, jossa on tunnettu kameramerkin logo, kertoo rosmoille potentiaalisesta kohteesta. Logottomat ja nimettömät laukut ovat huomattavasti huomaamattomampia, vaikka ne silti vähän kameralaukuilta näyttäisivätkin.

13_kameralaukku

Erinomaisia kameralaukkuja voivat olla myös ihan muut kuin varsinaisesti kameralaukuksi tehdyt. Sinun tarvitsee vain laittaa sisään hieman pehmustetta. Varkaiden varalta voi ollakin paras ratkaisu kuljettaa kalustoaan laukussa, joka ei näytä yhtään kameralaukulta.

13_eikameralaukku

Kameran teippaus

13_teippi

Kun liikutaan esimerkiksi matkoilla kuvaamassa, suositellaan kameran teippaamista. Teipattuasi merkit ja logot piiloon varkaat eivät havaitse, kuinka arvokasta tavaraa sinulla voi olla mukana. ”Laastaroitu” kamera näyttää halvalta, ja pitkäkyntiset jättävät sinut rauhaan. Samoin teipattu kameralaukku on sen näköinen, ettei sitä kukaan viitsi vohkia.

Suosittelemme sähkömiehen teippiä, sillä siitä ei jää jälkeen minkäänlaista liimaista pintaa, kun repäiset sen pois.

Jotkut paljon ihmisiä kuvanneet ovat huomanneet, että teipatulla kameralla saa parempia kuvia. Se johtuu siitä, että kuvattavien katse ja huomio ei hairahdu kameran merkin logoon vaan se pysyy itse pääasiassa.

Teippaamalla kameran gripin eli sen osan, josta kameraa pidellään, on mahdollista parantaa sen istuvuutta käteen. Tähän tarkoitukseen bitumiteippi on erittäin toimivaa. Voit muotoilla sen juuri omaan käteesi sopivaksi.

Varotoimia

Ota itsellesi kuvat koko kamerakalustostasi niin, että sarjanumerot ovat näkyvissä. Tallenna kuvat johonkin turvalliseen paikkaan eli johonkin muualle kuin nettiin. Jos joskus käy niin, että joudut vorojen uhriksi, sinulla on vakuutusyhtiölle kättä pidempää todistetta omistamastasi kalustosta.

Haluatko oppia lisää valokuvauksen perusteista?

Kamerakoulun ilmaisen peruskurssin avulla opit valokuvauksen perusteet käytännönläheisten videoiden ja kuvaustehtävien avulla. Kurssin jälkeen osaat käyttää järjestelmäkameraasi ja saat tallennettua muistosi haluamallasi tavalla. 

mm
Kamerakoulu.fi

Kamerakoulu auttaa suomalaisia valokuvaajia kehittymään, verkostoitumaan ja nauttimaan valokuvauksesta!