-
PÄIVÄÄ
-
TUNTIA
-
MINUUTTIA
-
SEKUNTIA
Tuotekuvaus tehty helpoksi -verkkokurssin avajaistarjousta jäljellä

Kameran huolto ja ylläpito

Hyvin pidettynä objektiivit säilyttävät arvonsa vuosia. Kymmeniä vuosia vanha objektiivi tekee terävää jälkeä, kunhan siitä on pidetty hyvää huolta. Tästä syystä objektiivit ovat myös valokuvauskaluston osa-alue, johon kannattaa mielestämme panostaa. Uusia runkoja tulee liukuhihnalta ja niiden hinnat laskevat nopeasti. Laadukkaat objektiivit taas pitävät arvonsa vuosia.

Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.

Objektiivin suojaaminen

Objektiivin pahimmat viholliset on kosteus, pöly ja hiekka. Ensimmäinen perussääntö on, että älä koskaan säilytä objektiivia ilman sen etu- ja takasuojaa. Suojaamaton lasipinta on altis kolhuille ja naarmuille, jotka ajan mittaan heikentävät objektiivin kuvanlaatua.

Suojaavat suotimet

Objektiivin etuelementti kannattaa suojat filtterillä, eli niin sanotulla *suojaavalla suotimella. Nämä kulkevat monella nimellä riippuen valmistajasta. Samaa asiaa tarkoittaa käytännössä kaikki seuraavista: uv, clear ja protector.

Näiden kaikkien ideana on yksinkertaisesti suojata objektiivin etummaista lasipintaa iskuilta ja lialta. Parhaassa tapauksessa kirkas suojaava suodin toimii edullisena vakuutuksena kalliille objektiiville.

Erilaisia suojaavia suotimia löytyy täältä: *Suojaavat suotimet

objektiivin puhdistus, mikrokuituliina
Parhaat välineet objektiivin huolelliseen puhdistamiseen on puhdas ilma, mikrokuituliina ja puhdistusneste. 

Objektiivin puhdistus

Objektiivin puhdistamiseen kannattaa käyttää ainoastaan siihen tarkoitettuja välineitä. Vaikka kuinka kuvauksissa tekisi mieli pyyhkäistä lika t-paidan kulmaan tai nenäliinaa käyttämällä. Kannattaa muistaa, että pöly ja hiukkaset objektiivin tai suotimen pinnalla saattavat naarmuttaa herkkää lasipintaa. Parhaat välineet objektiivin huolelliseen puhdistamiseen on *puhdas ilma, *mikrokuituliina ja *puhdistusneste

Puhaltimen avulla saa kätevästi pölyn pois valokuvauskalustosta, ilman että tarvii koskettaa niihin. Puhtaan mikrokuituliinan avulla voi puhdistaa objektiivin pinnan. Tämä pyyhkiminen kannattaa tehdä pyöreillä liikkeillä. 

Kennon puhdistus

Kenno on kameran arvokkain ja samalla herkin osa, jonka takia sen puhdistamisessa tulee olla varma tekemisestään. Netistä löytyvien ohjeiden avulla kennon voi puhdistaa itse, mutta vahinkojen välttämiseksi suosittelemme ensisijaisesti *kameraliikkeiden palveluita

Kennolle päässeen lian tunnistaa kuvissa näkyvistä tummista pilkuista. Voit tarkistaa onko kameran kennolla pölyä ottamalla kuvan tasaisesta vaaleasta pinnasta pienellä aukolla (kuten f/16). Jos kuvassa näkyy tummia pisteitä, on kameran kenno luultavasti likainen. Kameran kennolle kertyy pölyä yleensä vaikka olisi kuinka tarkka kameran ylläpidostä ja kennon puhdistus kuuluu osana kameran huoltoa. 

Kevyimpien pölyjen poistamiseen saattaa riittää *puhdistus kotikonstein

Kylmässä kuvaamisen jälkeen kannattaa sulkea kamera ilmatiiviseen muovipussiin.

Kameran tuominen kylmästä lämpimään

Kamera itsessään kestää hyvin pakkasessa kuvaamista, kunhan varautuu muutamalla ylimääräisellä akulla. Kun kuvauspäivän jälkeen palaa sisälle tulee kuitenkin olla tarkkana. Kylmettyneeseen valokuvauskalustoon muodostuu kondensaation takia kosteutta, kun se tuodaan takaisin lämpimään. Kameran pinnalla oleva kosteus ei niinkään ole ongelma. Suuremman riskin kameran toiminnalle aiheuttaa kameran sisälle muodostuva kosteus. Tämä toki haihtuu jossain vaiheessa, mutta on parempi pyrkiä välttämään ilmiö kokonaan. 

Kondensaatiota voi välttää sulkemalla kamerakalusto ilmatiiviiseen muovipussiin ennen sisälle menemistä. Suuret minigrip pussit toimivat tähän hyvin. Kunhan muistat tehdä tämä vaiheen ulkona. 

kamerareppu, valokuvaus
Erillinen kamerareppu suojaa arvokasta valokuvauskalustoa.

Kamerareppu suojaa kalustoa

Aivan liian monet kuljettavat kamerakalustoaan turhan huolimattomasti, kuten repun tai käsilaukun pohjalla. Tämä altistaa arvokkaan kameran kolhuille ja pölylle. 
Kamerarepun idea on suojata arvokasta valokuvauskalustoa. Tämä onnistuu erillisillä taskuilla, pehmusteilla ja vettähylkivillä materiaaleilla. Toki *kamerareppusta tulee myös pitää huolta, jotta siitä olisi hyötyä. Hyvä idea on esimerkiksi säännöllisin väliajoin tyhjentää ja imuroida reppuun kertynyt lika.

Erinomaisia kameralaukkuja voivat myös olla ihan muut kuin varsinaisesti kameralaukuksi tehdyt. Sinun tarvitsee vain laittaa tavallisen repun sisään hieman pehmustetta tai niin sanottu photo insert. Varkaiden varalta voi olla paras ratkaisu kuljettaa kalustoaan laukussa, joka ei näytä yhtään kameralaukulta. Esimerkiksi Fjällrävenin Kånken reppulle myydään erillistä *lisäosaa, joka muuntaa sen kameralaukuksi.

Kameran logojen teippaus

Kun liikutaan esimerkiksi matkoilla kuvaamassa, suosittelemme kameran teippaamista. Teipattuasi merkit piiloon varkaat eivät yhtä helposti havaitse, kuinka arvokasta kalustoa sinulla on mukana. 

Laastaroitu kamera näyttää halvalta, ja pitkäkyntiset jättävät sinut rauhaan. Samoin teipattu kameralaukku on sen näköinen, ettei sitä kukaan viitsi varastaa. Suosittelemme sähkömiehen teippiä, sillä siitä ei jää jälkeen minkäänlaista liimaista pintaa, kun repäiset sen pois.

Ota kameran sarjanumero talteen

Kameroista ja objektiiveista löytyy yksilöllinen sarjanumero, josta ne voidaan tunnistaa. Nämä kannattaa kirjoittaa itselleen muistiin. Jos joskus käy niin, että joudut vorojen uhriksi, sinulla on vakuutusyhtiölle kättä pidempää todistetta omistamastasi kalustosta.

Haluatko oppia lisää valokuvauksen perusteista?

Tämä artikkeli kuuluu osaksi meidän ilmaista peruskurssi. Meidän peruskurssin avulla opit valokuvauksen alkeet ja saat otettua entistä hienompia valokuvia. Kurssi on tarkoitettu valokuvauksen aloittelijoille ja ensimmäisen järjestelmäkameran omistajille. Peruskurssi sisältää seuraavat jaksot:

Kirjoittajasta

1 ajatus aiheesta “Kameran huolto ja ylläpito”

  1. Joo sähkömiehen teippi on muuten jees, mut liima sulaa vähänkin lämpimämmässä ja teipit irtoo.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *