Määrittele itsellesi alustava budjetti
Budjetti on ensimmäinen asia, joka kannattaa huomioida ensimmäistä järjestelmäkameraa ostettaessa. Ennen uuden kameran tutkimisen aloittamista on hyvä määritellä itselleen alustava budjetti. Tämä helpottaa hahmottamaan kokonaisuutta ja estää meitä käyttämästä enemmän rahaa kuin oli tarkoitus.
Voin nimittäin kokemuksesta kertoa, että kamerahankinnoissa nälkä helposti kasvaa syödessä. Kaupan hyllyltä löytyy aina pykälää parempi ja kalliimpi versio. On lisäksi hyvä muistaa, että valokuvauksessa voi päästä alkuun myös yllättävän edullisesti.
Valokuvauksen ei tarvitse olla niin kallis harrastus, kuin mitä yleisesti mielletään. Alkuun voi hyvin päästä jo muutaman satasen budjetilla, kuten yllä olevalla videolla käy ilmi.
Alustavan budjetin määrittely on erityisen tärkeää, mikäli sinulla on suunnitelmana kysyä kamerahankintaan apua ulkopuoliselta taholta. Kokeneemman kuvaajan tai kamerakaupan edustajan on huomattavasti helpompi suositella sopivaa järjestelmäkameraa, kun suunnilleen tiedetään paljonkon kokonaisuus saisi maksaa.
Mieti käyttötarkoitus huolella
Uutta järjestelmäkameraa ostettaessa kannattaa pyrkiä huomioimaan omat käyttökohteet mahdollisimman tarkasti. Tätä kautta kokonaisbudjetti tulee käytettyä tärkeimpiin ominaisuuksiin ja saamme kasattua kaluston, joka vastaa tarpeitamme. Näin emme käytä turhaa rahaa itsellemme vähemmän tärkeisiin ominaisuuksiin.
Mitkä ominaisuudet järjestelmäkamerassa maksavat?
Kannattaa esimerkiksi pohtia miten nopeaa sarjakuvausta tai millaisia video-ominaisuuksia kameraltaan vaatii. Nämä molemmat ominaisuudet tuovat nimittäin lisähintaa nopeasti. Artikkelin alussa olevalla videolla käymme läpi muutaman yleisen kuvausgenren ja niiden tarpeet.

Kameran kennokoon valinta
Järjestelmäkameran hintaan vaikuttaa ylivoimaisesti eniten kennon koko. Kenno on yksi kameran tärkeimmistä komponenteista, jonka myötä kennokoko näkyy suoraan hintalapussa. Kameran hinta nousee ripeästi, kun kennokokoa lähdetään kasvattamaan.
Tämän takia olisi tärkeä pyrkiä miettimään omia tarpeitaan ja sitä kautta päättää minkä kokoiseen kennoon on valmis tyytymään. Tämä ei kuitenkaan ole helppo rasti, jos ei ole aikaisemmin edes kuullut kennosta ja mitä se ylipäänsä tarkoittaa. Seuraavaksi käymmekin läpi yleisimmät kennokoot ja kenelle mikäkin näistä parhaiten sopii.
Mitkä ovat yleisimmät kennokoot?
Kameran kennoja on erilaisia tyyppejä kuten Micro Four Thirds, APS-C, täyskenno ja keskiformaatti.
Pienemmät kennokoot voivat olla käteviä, jos kuljetat kameraa usein mukanasi tai teet paljon reissukuvausta. Järjestelmäkameroissa yleisin tyyppi on niin sanottu APS-C, eli kroppikenno. Kroppikenno (APS-C) on suosittu valinta monille harrastajille, koska se tarjoaa hyvän tasapainon koon, kuvanlaadun ja hinnan välillä.
Kenelle sopii parhaiten kroppikenno?
Kroppikenno on usein hyvä valinta ensimmäiseksi järjestelmäkameraksi. Ensinnäkin kroppikennolla varustetut kamerat ovat yleensä pienempiä ja edullisempia kuin täyden kennokoon kamerat.
Tämä tekee niistä helpommin kannettavia ja sopivia matkakäyttöön. Nykyaikaiset kroppikennon kamerat tarjoavat kuitenkin erinomaista kuvanlaatua.
Kroppikennon edut | Kroppikennon miinukset |
---|---|
Koko ja paino | Rajoitettu syväterävyys |
Hinta | Heikompi suorituskyky hämärässä |
Edulliset objektiivit | Usein huonompi sääsuojaus |
Objektiivien kattavuus telepäässä |

Mikä on täyskenno?
Täyskenno tarkoittaa järjestelmäkameraa, jonka kenno on kooltaan 24 x 36 mm. Tämä vastaa suoraan niin sanotun 35mm filmin kokoa, jonka perinteitä nykyiset järjestelmäkamerat noudattavat.
Täyskennoiset kamerat on suunniteltu erityisesti ammattikuvaajille ja vakaville harrastajille. Täyskennoiset kamerat voivat vastaanottaa enemmän valoa suuremman kennon ansiosta, mikä johtaa parempaan kuvanlaatuun. Täyskennot tarjoavat yleensä vähemmän kohinaa korkeilla ISO-herkkyyksillä ja parempaa suorituskykyä heikossa valaistuksessa.
Kenen kannattaa hankkia täyskenno?
Täyskennot ovat lähtökohtaisesti aina hyviä kameroita. En kuitenkaan itse suosittele niitä ensimmäiseksi järjestelmäkameraksi muutamasta syystä.
Ensinnäkin aloitteleva kuvaaja ei kuitenkaan osaa käyttää kameraa tavalla, jolloin täyskennon edut tulisivat esille. Alkuun on huomattavasti parempi käyttää erotus hinnassa erilaisiin lisävarusteisiin ja monipuolisempaan objektiivivalikoimaan, kuin sokaistua suuremman kennon marginaalisista eduista.
Missä vaiheessa on hyvä siirtyä täyskennoiseen kameraan?
Täyskennoon on parempi siirtyä vasta, kun on kuvannut muutaman vuoden ja kokee aidosti kaipaavansa kameraltaan lisää ominaisuuksia. Mutta myös tässä on hyvä muistaa, että täyskennoon siirtyminen ei tee meistä parempia valokuvaajia.
Sopivan kennokoon valinta riippuu siis siitä, mikä on sinulle tärkeää valokuvauksessa ja millaisia kompromisseja olet valmis tekemään koon, painon, hinnan ja kuvanlaadun suhteen.
Täyskennon edut | Täyskennon miinukset |
---|---|
Kuvanlaatu | Kalliimmat objektiivit |
Taustan sumennus | Paino ja koko |
Kestävämpi runko | |
Laajepi dynamiikka |

Objektiivin valinta ensimmäiseen järjestelmäkameraan
Se mihin kennokokoon päädyt on oleellinen myös objektiivien osalta. Ensinnäkin on hyvä varmistaa, että objektiivi varmasti on yhteensopiva kameran kanssa.
Kroppikennoihin tarkoitetut objektiivit sopivat ainoastaan kroppikennoihin, kun taas täyskennoisiin tarkoitetut objektiivit sopivat usein molempiin kennokokoihin.
Täyskennon objektiivit maksavat enemmän
Kun miettii omaa budjettia on hyvä tiedostaa, että täyskennoon tarkoitetut objektiivit ovat huomattavasti kalliimpia. Täyskennoon tarkoitetut objektiivit on suunniteltu kattamaan suurempi piirtoympyrä, mikä edellyttää suurempia optisia elementtejä ja monimutkaisempaa suunnittelua, jota myötä hinta nousee.
Esimerkiksi kroppikennoon tarkoitettu 18 – 55 mm f/2.8 yleisobjektiivi maksaa noin 900 €. Kun taas vastaava objektiivi täyskennossa kustantaa yli tuhat euroa enemmän.

Uskalla käyttää rahaa objektiiveihin
Isoin virhe uutta kameraa ostettaessa on käyttää valtaosa budjetista runkoon ja jättää objektiivit huomioimatta. “You date the body, marry the lens” on sanonta, jolla pyritään muistuttamaan objektiivien tärkeydestä.
Uusia kameroita tulee ja menee, aivan kuten deittikumppanit vaihtuvat. Hyvä ja luotettava objektiivi on loppuelämän sitoutuminen.
Turhan monet ostavat kalleimmat kameran, mutta ovat tämän jälkeen pakotettuja käyttämään huonoja objektiiveja. Tämä on sama kun hankkisit markkinoiden kalleimman tietokoneen, ilman että sinulle jää rahaa tarvittaviin ohjelmiin.
Budjetin määrittely objektiivien kautta
On muutama kuvausgenre, jossa objektiivien huomioiminen on erityisen tärkeää. Tällaisia on esimerkiksi urheilu- ja lintukuvaus. Syy tälle on se, että nämä kuvauskohteet vaativat erikoistuneempia objektiiveja, joiden hinta saattaa yllättää. On hyvä muistaa, että objektiivien puolella hintaa tuovat millimetrit ja valovoima.
Näissä genreissä suosittelen jatkossa käyttämään seuraavaa laskukaavaa: Kokonaisbudjetti – objektiivit = runko
Idea tässä laskukaavassa on yksinkertainen. Käytä runkoon ainoastaan sen verran rahaa, kun sinulle jää jäljelle sopivien objektiivien jälkeen.
Mieti objektiivia suhteessa tuleviin hankintoihin
Viimeisenä asiana objektiivien suhteen kannattaa miettiä kuinka hankinnat suhtautuvat muihin mahdollisiin ostoihin tulevaisuudessa. Esimerkiksi erikoisemman kroppiobjektiivin hankkiminen ei ehkä ole paras idea, mikäli lähitulevaisuudessa suunnittelee päivittävänsä täyskennoiseen kameraan.
Tämä puoli on vaikeampi pitää mielessä, mutta objektiivien yhteensopivuutta kannattaa miettiä suhteessa tuleviin kameroihin. Tämä voi säästää rahaa ja varmistaa, että voit jatkaa objektiivien käyttöä myös tulevien kameroiden kanssa.
Muista että, kameroita tulee ja menee. Objektiivit pysyvät.
Objektiivien yhteinen harmonia
Kamerakalustoa ja etenkin objektiiveja on hyvä miettiä kokonaisuutena, jotka toimivat mahdollisimman hyvin yhteen. Objektiivien kohdalla tulee erityisen kalliiksi, jos meillä on polttovälin puolesta paljon päällekkäisyyksiä.
Sen sijaan on parempi, että uusi objektiivi kattaa mahdollisimman uuden polttovälialueen tai muuten mahdollistaa esimerkiksi valovoiman kautta jotain uutta.
Tällaisen ajattelun kautta käy selväksi minkä takia esimerkiksi 24–70 mm ja 70–200 mm ovat niin luonteva pari keskenään. Tässä tapauksessa meidän teleobjektiivin kattavuus alkaa sopivasti juuri siitä mihin 24–70 mm objektiivi päättyy.
Järjestelmäkameran tuntuma on tärkeä
Järjestelmäkameran tuntuma on myös olennainen seikka valintaa tehdessä. Kameran ergonomia ja mukavuus kädessä voivat vaikuttaa merkittävästi kuvaamisen nautintoon.
Käyttäjän yksilölliset kädet ja mieltymykset vaikuttavat siihen, mikä kamera tuntuu parhaalta. Onkin suositeltavaa kokeilla erilaisia malleja fyysisesti ennen ostopäätöksen tekemistä varmistaakseen, että kamera sopii käteen ja tuntuu mukavalta käyttää.
Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.
Harkitse käytettyä järjestelmäkameraa
Hyvä tapa säästää rahaa valokuvauksessa on harkita käytetyn kaluston ostamista. Käytetyt kamerat ja objektiivit ovat usein saatavilla huomattavasti edullisempaan hintaan kuin uudet vastaavat tuotteet.
Tällä keinolla meidän on mahdollista kasata itsellemme paljon monipuolisempi kokonaisuus. Ennen ostopäätöksen tekemistä kannattaa kuitenkin tarkastaa kaluston kunto varmistaakseen, että se vastaa omia odotuksia.
Käytettyjä järjestelmäkamera myy esimerkiksi Fotomonza ja heidän valikoimaansa voi selata täältä: *käytetyt järjestelmäkamerat. Kaikki siellä myynnissä olevat kamerat on asianmukaisesti tarkastettu ja lisäksi niissä on 30 päivän palautusoikeus.
Millainen järjestelmäkamera kannattaa ostaa käytettynä?
Kuvauskaluston puolesta *käytetyissä täyskennoissa on mielestäni yksi parhaimpia hintalaatusuhteita. Ensinnäkin on hyvä muistaa, että kaikkien kameramerkkien täyskennoiset ovat suunnattu ammattilaisille ja vakaville harrastajille.
Tätä kautta täyskennot ovat laadukkaita ja kestäviä runkoja, jotka kestävät aikaa kroppikennoja huomattavasti paremmin. Uusia täyskennoja ei tule markkinoille yhtä tiheään kuin kroppikennoja.
Suosittelen lämpimästi tutkimaan täyskennoja, jotka ovat yksi tai kaksi mallia tämänhetkistä vanhempia. Tämä voi olla edullinen tapa päästä käsiksi täyskennoon. Ja mikä tärkeintä meillä jää suurempi osa budjetista objektiiviin.

Muista tarkistaa käytetyn kameran laukaisumäärä (shutter count)
Käytettyjen kameroiden kohdalla kannattaa olla tietoinen sulkimen laukaisumäärästä, sillä se kertoo kuinka paljon elinaika kameralla oletettavasti on jäljellä.
Järjestelmäkameroiden suljin kestää mallista riippuen noin 150 000 – 300 000 laukaisua. Kameran hajonneen sulkimen voi myös korjata, mutta tämä maksaa useita satoja euroja.
Tätä voi miettiä samaan tapaan kuin käytetyn auton kilometrilukemaa. Tätä kautta on luonnollista, että vähemmän ajettu kamera maksaa enemmän. Toisaalta tietty kilometrimäärä ei suoraan tarkoita, että auto seuraavalla reissulla hajoaa.
Ajan myötä riski hajoamiselle toki kasvaa, mutta hetkeä ei voi tarkasti ennustaa.
Mikä on korkea laukaisumäärä?
Kun selaat käytettyjä kameroita voi ohjenuorana miettiä, että 10 000 on todella vähän, kun taas 30 000 – 50 000 normaali määrä.
Jos käytetyn kameran sulkimen laukaisumäärä taas on reilusti yli 100 000 voi runko olla parempi jättää hyllyyn, ellei tämä selvästi näy kameran hinnassa.
Toisaalta voi olla hyvä miettiä lukemia suhteessa omaan kuvaamiseen. Yli satatuhatta kuvaa kuvattu runko voi kestää pitkän aikaa, jos vuodessa otamme keskimäärin 5000 kuvaa.
On myös lukuisia tapauksia, jossa järjestelmäkamera on kestänyt miljoonia kuvia, joten ikinä ei voi tietää missä vaiheessa kameran suljin kuolee.
Muistilista uuden järjestelmäkameran ostamiseen
- Määrittele itsellesi kokonaisbudjetti
- Mieti omia kuvauskohteita tarkasti
- Päätä kennon koko
- Harkitse käytettyä järjestelmäkameraa
- Jätä budjetissa tilaa objektiiveille

Atte Tanner on Helsingin ja Lontoon välillä kulkeva muoti- ja mainoskuvaaja. Hänen töilleen ominaista on elokuvallinen ilmaisu ja mystinen tunnelma. Atte on ollut mukana luomassa kuvamaailmoja asiakkaille kuten Warner Music, MTV3 ja BMW.