Salamakuvauksen aloittaminen edullisesti

Valokuvauksessa alkuhuuman jälkeen monille tulee nopeasti tarve opetella salamakuvausta. Valon ymmärtäminen ja muokkaaminen onkin asia, jossa voi jatkuvasti parantua valokuvaajana. Monen yllätykseksi salamakuvauksessa voi helposti päästä alkuun pienelläkin summalla, ainakin verrattuna uuteen kamerarunkoon tai vaikka yksittäiseen objektiiviin. Salamakuvaus on rohkeasti kokeilemista ja oman näkemyksensä parantamista askel kerrallaan.

Valonlähde irti kamerasta

Eniten merkitystä on valon suunnalla ja näin ollen valonlähteen irrottaminen kamerasta tuo nopeasti paljon uusia mahdollisuuksia. Valon muutoksilla kuvista voi saada enemmän kolmiulotteisia, kauniimpia ja lopulta ammattimaisempia.

Edulliset tarvikkeet salamakuvaukseen

Manuaalisalama (n. 60€)

Valaisun treenaamisen voi hyvin aloittaa manuaalisalamalla, jotka karsittujen ominaisuuksiensa vuoksi maksavat paljon vähemmän kuin automatiikka sisältävät huippusalamat. Manuaalisalama pakottaa opettelemaan tehonsäädön käsin ja näin ymmärtämään uutta laitetta paremmin. Kuvaukseen jossa salamaa pidetään erillään kamerasta on manuaalisalama siis oiva vaihtoehto! Aloittelijalle hyvin sopiva salama on esimerkiksi Yongnuo YN-560 IV.

Radiolähettimet (n. 45€)

Ylivoimaisesti kätevin tapa laukaista kamerasta irti oleva salama on radiolähettimen käyttö. Nämä pienet mokkulat tulevan kiinni kameran salamakenkään ja laukaiset salaman automaattisesti. Lähettimien kantama on laitteesta riippuen kymmenistä metreistä, jopa satoihin. Markkinoilla näiden hinnat vaihtelevat kantaman tavoin muutamista kympeistä satasiin. Itse olen käyttänyt YN-560TX -lähetintä jo vuosia ja ollut erittäin tyytyväinen näiden toimintaan. Ennen ensimmäisen radiolähettimen hankkimista kannattaa varmistaa sopivuus omaan kameramerkkiin.

Softboxi käsisalamalle (n. 80€)

Manuaalisalaman ja radiolähettimien jälkeen voit jo väläyttää valon haluttuun suuntaan. Matkasi hallita valoa on siis alkanut, mutta tästä hienous vasta alkaa! Valon suunnan ja luonteen hallinta on salamakuvauksen hienous ja alue, jossa voi jatkuvasti kehittyä. Helppo valonmuokkain käsisalamalle on esimerkiksi pieni 60 x 60 cm tasovalo, eli softboxi. Muotonsa ansiosta softboxi pitää valon kasassa ja on näin helposti suunnattavissa haluttuun suuntaan. Pieni softboxi kulkee myös helposti mukana kuvauskeikalla.

salamakuvaus, tasovalo, softboxi, salama, valon muokkain
Muotonsa ansiosta softboxi pitää valon kasassa

Sateenvarjo (n. 30€)

Klassinen valonmuokkain, joka nimensä mukaan on täysin tavallisen sateenvarjon näköinen. Kynnys hankkia sateenvarjo valokuvaukseen ei ainakaan hinnasta ole kiinni, sillä netistä löytyy käyttökelpoisia yksilöitä muutamilla kympeillä.

Sateenvarjo levittää salamasta lähtevän valon suuremmalle alueelle kuin softboxista. Näitä valonmuokkaimia löytyy kahta versiota läpiammuttavia ja heijastavia. Ulkona kuvattaessa kannattaa huomioida, että sateenvarjo helposti toimii pintansa takia melkoisena purjeena, joka vaikeuttaa pystyttämistä.

salamakuvaus, sateenvarjo, salama, valon muokkain, valokuvaus
Läpiammuttava sateenvarjo levittää salamasta lähtevän valon suurelle alueelle
salamakuvaus-heijastava-sateenvarjo
Heijastava sateenvarjo kohdistaa valoa enemmän kohteeseen

Valojalusta (n. 70€)

Salamakuvaus sisältää myös tylsiä hankintoja, joista valojalusta on näistä ensimmäinen. Annan sinulle luvan säästää kaikissa aikaisemmissa, mutta jalustan kohdalla säästäminen on hölmöyttä, joka kostautuu myöhemmin. Kevyt jalusta kaatuu, katkeilee ja jää lopulta käyttämättä. Panosta siis heti alkuun hieman tukevampaan jalustaan. Suosittelemme jalustan lisäksi myös hiekkasäkkejä tai vastapainoja ostoslistalle.

Ladattavia paristoja (n. 15€)

Käsisalamat toimivat yleisesti neljällä AA-paristolla, jonka takia ladattavia paristoja on hyvä hankkia muutama setti. Korkean, kuten 2500 mAh (milliampeeritunti) lukeman omaavat paristot antavat tavallisesti jo satoja välähdyksiä tavalliselle salamalaitteelle. Hyvä rutiini on aina kuvaamisen jälkeen laittaa paristot valmiiksi latautumaan seuraavaa kertaa varten.

Haluatko oppia lisää salamakuvauksen perusteista?

Tällöin kannattaa tutustua meidän ilmaisen valaisukurssiin. Kurssin aikana opit käyttämään käsisalamoita miljöössä, hahmottamaan valoa paremmin ja luomaan tunnelmaa valolla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *