Vauhdikkaat microSD -muistikortit nopeusvertailussa

MicroSD on pikkuruinen muistikortti, joita käytetään action-kameroissa, kuvauskoptereissa ja puhelimissa, joissa kaikissa halutaan säästää fyysistä tilaa ja painoa mahdollisimman paljon. Olemme aikaisemmin testannut perinteisiä SDHC-muistikortteja. Tällä kertaa meillä on testissä nopeita microSD-muistikortteja, jotka soveltuvat 4k-kuvaukseen.

Tekniikka on mennyt hurjaa vauhtia eteenpäin muistikorteissa, josta esimerkkinä hiljattain julkaistu 512GB microSD-muistikortti. Tässä täytyy muistaa, että kyseiset kortit ovat ainoastaan sormenkynnen kokoisia.

Nopeutuneet microSD-muistikortit ovat ruvenneet haastamaan SD-muistikortteja. Lähes kaikissa testissä mukana olevissa korteissa tulee mukana adapteri, jolla microSD-korttia voi käyttää SD-kortin tavoin. Tämä voi olla kätevää, mikäli haluaa käyttää samoja muistikortteja monissa eri laitteissa tai reissun päällä hyödyntää tietokoneen sd-kortinlukijaa.

Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.

microsd, muistikortti, merkinnät, info,

Muistikorttien merkinnät selitettyinä

Muistikorttien pakkaukset vilisevät erilaisia merkintöjä ja numeroita. Osa valmistajista käyttää useita numeroita, kun osa taas esittelee ainostaan kortin kapasiteetin. Haluamme seuraavalla osuudella selkeyttää näitä merkintöjä ja auttaa sopivan kortin löytämisessä. Todella nopeat kortit ovat arvokkaita, joten haluamme varmistaa, että tiedät mitä olet hankkimassa.

Kortin tallennustila (esim. 64GB)

Lukema ilmaisee kortin tallennustilan. Mitä korkeampi lukema, sitä enemmän tiedostoja kortille mahtuu. Artikkelin kirjoitushetkellä tavallisimmat kapasiteetit ovat 32GB, 64GB ja 128GB.

Suosittelemme kahden pienemmän kortin ostamista, kuin yhtä jättimäistä korttia. Tällä tavoin tiedostojen menetys on pienempi, mikäli laite häviää, varastetaan tai hajoaa. Tallennustilan hahmottamiseksi, voimme seuraavaksi miettiä kuinka paljon materiaali 64GB kortille mahtuu:

• 12 800 musiikkikappaletta (n. 5MB per kappale)
• 2133 raw-kuvaa (n. 30MB per kuva)
• 2h 13 min 4k-videota (GoPro HERO4)

Kirjoitus- ja lukunopeus (W ja R)

Muistikorteista puhuttaessa pitää muistaa, että kortit kykenevät kahteen eri nopeuteen. Kun otat kuvan rupeaa kamerasi kirjoittamaan sitä muistikortille. Kuinka nopeasti tämä tallennus onnistuu riippuu muistikorttisi kirjoitusnopeudesta (Write, W).

Lukunopeus (Read, R) on taas vauhti, jolla tiedostoja voidaan lukea ja siirtää muistikortilta esimerkiksi tietokoneelle. Korkeampi lukunopeus tarkoittaa, että iso määrä kuvia siirtyy tietokoneelle ripeämmin.

Tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa, että lukeminen on useimmiten kirjoittamista nopeampaa. Osa valmistajista tykkää harhaanjohtavasti ilmoittaa kortin kyljessä ainoastaan lukunopeuden. Varsinaisessa kuvaustilanteessa kaipaat korkeampaa kirjoitusnopeutta, erityisesti mikäli olet kuvaamassa suuria tiedostoja, sarjakuvausta tai raskasta videota.

Class 10

Class10 muistikortin kyljessä tarkoittaa että kortti kykenee vähintään 10 Mb/s luku- ja kirjoitusnopeuteen. Tämä kyseinen nopeusluokitus ei kuitenkaan kerro juuri mitään tämän päivän korteissa.

UHS-I ja UHS-II

Merkintä tulee sanoista Ultra High Speed. Tämä tarkoittaa, että kortin liitäntärajapinta voi maksimissaan siirtää 104Mb/s nopeutta. Tästä uudempi UHS-II kykenee maksimissaan 312Mb/s nopeuteen.

A1

Sovellusnopeus luokka 1, joka on optimoitu antamaan nopeutta ladattaville sovelluksille.

U1 ja U3

Nopeusluokitus U1 lupaa vähintään 10Mb/s siirtonopeuden ja U3 taas 30Mb/s siirtonopeuden. U3 riittää 4k-videoille suurimmassa osassa tapauksia.

Huomioitavaa on kuitenkin, että jos on hyvin vähän pakattua 4k-videota, niin U3 ei riitä alkuunkaan. Tämä koskee pääasiassa kalliimpia ammattilaislaitteita. Kannattaa kuitenkin aina kamerakohtaisesti ottaa selvä tarkoista vaatimuksista!

V30

Tarkoittaa videonopeusluokka 30, jolloin minimisiirtonopeus on 30Mb/s.

Miten nopean muistikortin tarvitsen?

Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että kannattaa ostaa muistikortti, joka vastaa omaa käyttötarkoitusta. Kysymykseen on vaikea antaa yleispätevää vastausta, sillä kaikissa kameroissa on erilaiset vaatimukset koskien muistikortin nopeutta. Kannattaa selvittää oman kameransa vaatimukset raskaan videon kuvaamiseen ja sarjakuvaukseen liittyen ja tämän jälkeen miettiä kuinka paljon on valmis panostamaan muistikortteihin.

Mielestäni on kuitenkin fiksua hankkia muistikortti, joka on astetta parempi kuin mitä juuri sillä hetkellä ajattelee tarvitsevansa. Tällä tavoin ei heti kasva ulos kortista ja pystyy vapaammin koittamaan kameran kaikkia ominaisuuksia. Hyvä muistikortti elää kamerasta seuraavaan, kun taas nipin napin vaatimukset täyttävä kortti nopeasti jää hyllylle pölyttymään.

MicroSD-muistikorttien nopeusvertailu

Nyt kun yleisimmät käsitteet on käyty läpi on aika käydä itse testi kimppuun. Testin tarkoituksena on testata miten hyvin valmistajien lupaamat numerot pitävät paikkansa ja selvittää mikä kortti lopulta kannattaa ostaa. Kävimme muistikortit läpi hintajärjestyksessä alkaen kaikista halvimmasta kortista.

Kingston 8GB microSDHC class 4*

Aloitamme testin alle viisi euroa maksavalla muistikortilla, joka on testin ainoa class 4 luokituksen omaava. Kyseinen kortti lähinnä näyttää millainen ero nopeuksissa todella on, kun siirrymme hintaluokassa ylöspäin.

Hinta: 4,90€
Hinta per GB: 0,61€

Ilmoitettu lukunopeus: Ei ilmoitettu
Mitattu lukunopeus: 22 Mb/s

Ilmoitettu kirjoitusnopeus: Ei ilmoitettu
Mitattu kirjoitusnopeus: 5 Mb/s

Transcend 300S 64GB microSDXC

Transcendilta meillä oli testissä mukana kaksi korttia 300s ja 500s, joiden hintaero on yli 30€ tässä kokoluokassa. Näistä ensimmäisenä testasimme halvempaa 300s -korttia, joka pääsi todella lähelle ja jopa yli ilmoitettujen lukemien.

Jos oma käyttö ei vaadi hurjaa kirjoitusnopeutta, voi tässä olla sopiva kortti heti alkuun! Miinuksensa on mainittava, että 300s -kortin mukana ei tule SD-adapteria, kuten kaikkien muiden korttien kanssa.

Hinta: 17,90€
Hinta per GB: 0,28€

Ilmoitettu lukunopeus: 95 Mb/s
Mitattu lukunopeus: 89 Mb/s (94% ilmoitetusta)

Ilmoitettu kirjoitusnopeus: 25 Mb/s
Mitattu kirjoitusnopeus: 33 Mb/s (132% ilmoitetusta)

*Samsung Evo 64GB microSDXC (kunniamaininta)

Samsung on hiljattain ruvennut tarjoamaan muistikortteja ja pyrkii erottumaan kilpailijoistaan selkeällä mallistolla eri kuluttajille. Heidän tuotevalikoimansa on selkeästi värikoodattu ja nimetty.

Evo -sarja on oranssi ja tarkoitettu peruskuluttajille. Samsung Evo kykeni testissämme nopeimpaan lukunopeuteen kaikista korteista ja antoi myös kirjoitusnopeudessa tarkalleen lupaamansa numerot, joka oli positiivinen yllätys uudelta pelurilta, etenkin tässä hintaluokassa! Näillä saavutuksilla Evo ansaitsi kunniamaininnan tiukassa kilpailussa.

Hinta: 22,90€
Hinta per GB: 0,38€

Ilmoitettu lukunopeus: 100 Mb/s
Mitattu lukunopeus: 91Mb/s (91% ilmoitetusta)

Ilmoitettu kirjoitusnopeus: 60 Mb/s
Mitattu kirjoitusnopeus: 60 Mb/s (100% ilmoitetusta)

Kingston Canvas Go 64GB microSDXC

Kingstonilta meillä oli kokeilussa mukana Canvas Go ja Canvas React, jotka hinnaltaa ovat samaa luokkaa. Canvas Go ylitti ilmoittamansa kirjoitusnopeuden todella selvästi!

Hinta: 29,90€
Hinta per GB: 0,47€

Ilmoitettu lukunopeus: 90 Mb/s
Mitattu lukunopeus: 79 Mb/s (88% ilmoitetusta)

Ilmoitettu kirjoitusnopeus: 45 Mb/s
Mitattu kirjoitusnopeus: 66 Mb/s (147% ilmoitetusta)

*Kingston Canvas React 64GB microSDXC

Arvokkaampi React lupaa Go:ta pykälää parempia lukemia. Testimme perusteella Canvas React pystyikin Go:ta hieman nopeampaan lukunopeuteen, mutta kirjoitusnopeus oli korteilla sama.

Hinta: 32,90€
Hinta per GB: 0,51€

Ilmoitettu lukunopeus: 100 Mb/s
Mitattu lukunopeus: 81Mb/s (81% ilmoitetusta)

Ilmoitettu kirjoitusnopeus: 80 Mb/s
Mitattu kirjoitusnopeus: 66 Mb/s (83% ilmoitetusta)

SanDisk MicroSDXC Extreme GoPro 64GB*

Samassa hintaluokassa Kingstonin korttien kanssa kilpailee SanDiskin Extreme GoPro -niminen muistikortti, joka jo nimeämisellä pyrkii ottamaan haltuun GoPron käyttäjiä, joka luultavasti on iso markkina pienissä microSDXC-muistikorteissa.

Nopeustestissä SanDiskin kortti kykeni samoihin lukemiin Kingstonin korttien kanssa, joten tässä hintaluokassa lähinnä merkkiuskollisuus ratkaisee voittajan.

Hinta: 36,90€
Hinta per GB: 0,58€

Ilmoitettu lukunopeus: 100 Mb/s
Mitattu lukunopeus: 81 Mb/s (81% ilmoitetusta)

Ilmoitettu kirjoitusnopeus: Ei ilmoitettu
Mitattu kirjoitusnopeus: 66 Mb/s

Integral 64GB uPro X microSDXC (voittaja)

Kolme viimeistä korttia ovat testin arvokkaimmat kortit, joiden harteille nyt myös asetetaan eniten paineita. Ensimmäisenä vuoronsa saa Integralin uPro x -muistikortti, joka pakettinsa kyljessä lupaa lukunopeudeksi 95 Mb/s ja kirjoitusnopeudeksi 90 Mb/s. Integralin kortti selviytyy paineesta ja kellottaa testin korkeimman kirjoitusnopeuden 77 Mb/s!

Hinta: 29,90€
Hinta per GB: 0,47€

Ilmoitettu lukunopeus: 95 Mb/s
Mitattu lukunopeus: 90 Mb/s (95% ilmoitetusta)

Ilmoitettu kirjoitusnopeus: 90 Mb/s
Mitattu kirjoitusnopeus: 77 Mb/s (86% (ilmoitetusta)

SanDisk MicroSDXC Extreme Pro 64GB

SanDiskin arvokkaampi Extreme Pro -mallisto lupaa Integralia vielä hitusen korkeampaa lukunopeutta. Testimme perusteella SanDisk jäi kuitenkin pienen askeleen Integralin taakse, eron ollessa kuitenkin hyvin pieni.

Hinta: 39,90€
Hinta per GB: 0,62€

Ilmoitettu lukunopeus: 100 Mb/s
Mitattu lukunopeus: 81 Mb/s (81% ilmoitetusta)

Ilmoitettu kirjoitusnopeus: 90 Mb/s
Mitattu kirjoitusnopeus: 73Mb/s (81% ilmoitetusta)

Transcend 500S 64GB microSDXC

Viimeisenä areenalle astelee Transcendin 500s -kortti, joka on vertailun kallein kortti. Numeroita katsomalla voi ihmetellä kortin korkeaa hintalappua, sillä Transcendin lupaamat numerot eivät edes ole testin kärkipäästä.

Testin kalleimmaksi kortiksi tämän tekee MLC tekniikka, jonka ansiosta kortille ei pitäisi syntyä virheitä yhtä herkästi. Transcendin 500s muistikortti pääsee kuitenkin lukunopeudessa kärkijoukkoon ja kirjoituksessa ylittää itsensä muutamalla prosenttiyksiköllä.

Hinta: 55,90€
Hinta per GB: 0,87€

Ilmoitettu lukunopeus: 95 Mb/s
Mitattu lukunopeus: 89 Mb/s (94% ilmoitetusta)

Ilmoitettu kirjoitusnopeus: 60 Mb/s
Mitattu kirjoitusnopeus: 66 Mb/s (110% ilmoitetusta)

Voittajat ja yhteenveto

Meidän aikaisempiin testeihin verrattuna täytyy todeta, että kisa oli tällä kertaa todella tiukka! Tuntuu, että ero erilaisten muistikorttien välillä on pienentynyt ja mitatut lukemat ovat lähempänä mainostettuja, joka tietysti ilahduttaa kuluttajaa!

Testin voittajaksi kruunaamme Integralin uPro X -microSDXC -muistikortin! Jo valmiiksi kultaisen värinen kortti päihitti kilpailijansa kirjoitusnopeudessa ja tuli toiseksi lukunopeudessa!

Kunniamaininnan haluamme antaa Samsungin Evo -muistikortille, joka antoi halpaan hintaansa nähden vakuuttavat lukemat! Samsung Evo näytti kykenevänsä mainostettuihin lukemiin ja maksaa ainoastaan 22,90€, joten hinta-laatusuhde on tässä kortissa kohdallaan. Kyseistä muistikorttia voi ostaa täältä: Samsung Evo 64GB 

Näin testasimme microSD-muistikortit

Luku- ja kirjoitusnopeuksien mittaamiseen käytimme kahta eri ohjelmaa (Blackmagic Disk Speed Test ja AJA System Test). Mitatut numerot ovat näiden ohjelmien antamat keskiarvot. Kaikki muistikortit testattiin Transcend Multi UHS-II kortinlukijalla, joka oli kiinni USB3.0 liittimessä Apple MacBook Pro 15” (Late 2013) tietokoneessa.

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *