Aloita helpoista asennoista
Kuvaussession alussa ei kannata lähteä heti tekemään sitä vaikeinta ylösalaisin kiemurtelua, jonka edellisenä iltana paniikissa etsi uusimmasta Voguesta. Tämä johtaa ainoastaan turhautumiseen sekä valokuvaajan että mallin osalta, kun huomaatte että lopputulokset eivät heti vastaakaan hienoa mielikuvaasi. Parempi idea on kerätä yhteistä luottamusta aloittamalla helpoista ohjeista kuvauksen alkupuolella ja tästä siirtyä kohti Voguen kukkaköynöskäsiä.

Selvät suunnat ohjeissa
Pyyntö kuten “Voisitko ottaa pienen askeleen vasemmalle?” ei auta kuvaustilanteessa ketään, ellei molemmille ole selvää kumman vasemmasta puhutaan. Tästä syystä tykkään itse käyttää mallin näkökulmasta olevia suuntia, tai muulla tavoin ohjeita joiden suunnan voi tulkita ainoastaan yhdellä tavalla. Useissa tilanteissa toimivia on esimerkiksi “valon puoleinen käsi” tai “seinän vieressä oleva jalka”.
Ei liian tarkkoja ohjeita
Tästä vinkistä on varmasti olemassa monta eri koulukuntaa riippuen erilaisista kuvaustyyleistä ja kuvan lopullisista tavoitteista. Itse pidän kuitenkin tärkeänä antaa mallille myös omaa liikkumavaraa mahdollisimman paljon, tämä tuo ripauksen spontaaniutta kuvaustilanteeseen. Parhaimmillaan voitte keksiä jonkun vielä paremman idean yhdessä näistä väliasennoista, jotka tapahtuvat puolivahingossa. Liian tiukasti rajattu valo tai idea voi tehdä pahimmillaan malleilusta turhan jäykkää, joka näkyy lopullisessa kuvassa.
Malli osana kuvan tarinaa
Tunnelman välittämisen kannalta yritän kertoa mallille ainakin suurpiirteisesti millaista tarinaa yritän kuvalla välittää. Tälläinen ajatusleikki auttaa monia pääsemään syvemmälle kuvaustilanteeseen.

Kuvaaminen pienissä ryppäissä
Kuvaustilanteen sujuvuuden ja rytmin kannalta kuvien jatkuva tarkastelu kameran näytöltä on todellista myrkkyä! Parempi idea on kuvata isompi määrä kuvia (esimerkiksi 20-30) ja tämän jälkeen rauhassa selata mitä muistikortilta löytyy. Selkeä rytmitys auttaa myös mallia pitämään lyhyitä taukoja poseerauksessa. Kiitos Lauri Laukkaselle tästä vinkistä!
Näytä ja poseeraa itse
Monimutkainen poseeraus voi olla vaikea selittää suullisesti mallille, joten usein voi olla hyvä idea heittäytyä ja yksinkertaisesti näyttää itse! Riippumatta lahjakkuuksistasi tulet luultavasti näyttämään todella hölmöltä, mutta tämä hassuttelu tuo usein vain toivottua rentoutta kuvauksiin.
Poseeraus-sovellus
Hätätilanteita ja totaalisia jäätymisiä varten minulta löytyy puhelimesta Posing App niminen sovellus, josta voi kategorian perusteella etsiä sopivia poseerauksia. En onneksi ole joutunut turvautumaan tähän hätäkeinoon kertaakaan kuvausten aikana, mutta sovelluksesta voi esimerkiksi myös hakea vinkkejä etukäteen.
Lopuksi
Kuvauksiin kannattaa aina miettiä valmiiksi joitain poseerauksia, jotka voivat ainakin toimia lähtökohtana. Näihin ei kuitenkaan kannata takertua liian tarkkaan, sillä uskon että kuvaajan ja mallin yhteistyöstä syntyy ne parhaat ideat! Kovin monet kuvaajat eivät tykkää näyttää kuvia kameran näytöltä kuvausten aikana. Tätä perustellaan usein tekosyillä kuten “kuvat eivät ole valmiita”. Mielestäni kuvaustilanteessa on lähtökohtaisesti jokin pahasti pielessä ellei pysty käymään kuvia läpi yhdessä. Mallin on kuitenkin paljon helpompi eläytyä tilanteeseen, jos tietää edes hieman valokuvaajan pyrkimyksistä kuvan suhteen!



Haluatko oppia lisää poseerauksesta? Tällöin kannattaa hankkia Tiina Puputin Pose -kirja. Pose on valokuvaajan käsikirja mallin ohjaamisesta ja asennoista. Se opastaa käytännön esimerkein klassisiin valokuvauksellisiin asentoihin henkilökuvauksessa.

Atte Tanner on Helsingin ja Lontoon välillä kulkeva muoti- ja mainoskuvaaja. Hänen töilleen ominaista on elokuvallinen ilmaisu ja mystinen tunnelma. Atte on ollut mukana luomassa kuvamaailmoja asiakkaille kuten Warner Music, MTV3 ja BMW.