Valomaalaus on hauska keino tuoda omaan valokuvaukseen uusia ulottuvuuksia. Onnistuneiden valomaalauksien ottaminen vaatii kärsivällisyyttä, mutta tulokset ovat todellakin vaivan arvoisia.
Valomaalaus on myös hyvä keino opetella valokuvauksen perusteita ja sisäistää kuinka kamera tallentaa kuvia.
Mikä on valomaalaus?
Valomaalaus on valokuvaustekniikka, jossa hyödynnetään pitkää valotusaikaa ja liikkuvaa valonlähdettä. Valomaalauksen avulla on mahdollista herättää maisema eloon ja luoda uniikkeja valokuvateoksia.
Valomaalauksessa on kirjaimellisesti ideana maalata kuva valolla. Tämä lähestymistapa valokuvaukseen tuo meille paljon luovia ulottuvuuksia, kuten myöhemmin artikkelissa huomaamme.
Valomaalaus on samalla tekniikka, jota kautta voimme sisäistää, että olemme valokuvaajina luomassa kuvia. Sen sijaan, että kameralla ainoastaan tallentaisimme näkymiä sellaisina, kuin ne meille näyttäytyvät. Valomaalausta voi ajatella ensimmäisenä porttina kuvien luomiseen.

Valomaalaukseen tarvittavat työkalut
Kamera. Valomaalaukseen soveltuu mikä tahansa järjestelmäkamera, josta löytyy manuaaliasetukset ja bulb-valotustila.
Jalusta. Valomaalauksen tärkein yksittäinen työkalu on ehdottomasti jalusta, sillä valotusajat ovat valomaalauksessa monissa tapauksissa useita minuutteja. Tämän takia tukeva jalusta on ehdoton.
Valonlähteen valinta
Valonlähteenä voi valomaalauksessa hyödyntää käytännössä mitä tahansa valoa. Valomaalauksen voi aloittaa esimerkiksi taskulampulla, sädetikulla tai pienellä led-valolla. Valomaalauksessa valonlähdettä voi miettiä pensselinä, joka maalaa maiseman haluamallamme tavalla. On hyvä muistaa, että valomaalauksessa valonlähteen ei tarvitse olla kovin voimakas.
Lisäksi kannattaa huomioida, että erilaiset valonlähteet tuottavat valoa, jossa on erilainen värilämpötila. Monien ledien valon on esimerkiksi kylmempää, kuin taas hehkulampun tuottama väri on perinteisesti huomattavasti lämpimämpää.
Erilaiset värikalvojen avulla on mahdollista tuoda entistä enemmän luovaa vapautta valomaalaukseen.
Toisaalta, jos valomaalauksesta innostuu enemmänkin, niin on hyvä muistaa, että markkinoilla on nykyään paljon suhteellisen edullisia pieniä RGB led-valoja ja valosauvoja. Tällaisen pienen led-valon avulla pystyy vapaasti valitsemaan värin ja joustavammin hallitsemaan valon voimakkuutta.

Kameran asetukset valomaalauksessa
Manuaali. Valomaalauksen kannalta joustavin valotustila on manuaali. Tämä mahdollistaa suljinajan ja aukon vapaan valinnan. Mikäli haluamme ottaa yli 30:n sekunnin valotusaikoja tulee meidän valita kameran bulb-valotustila, jolloin kameran suljinta voi pitää auki haluamansa ajan.
ISO. Valomaalauksessa ISO-arvolla voidaan hallita miten paljon vallitsevaa valoa haluamme kuvaan. Monissa tilanteissa on hyvä aloittaa matalalla ISO-arvolla, kuten ISO 100.
Aukko. Valomaalauksessa kannattaa himmentää objektiivia ja käyttää suhteellisen pientä aukkoa, kuten f/8 tai f/11. Tämä antaa kuvaan enempi syväterävyyttä ja mahdollistaa entistä pidempien suljinaikojen käytön.
Suljinaika. Kameran tärkein asetus valomaalauksen kannalta on suljinaika. Tietyllä tavalla meidän tulee valita muut asetukset sen mukaan miten pitkää suljinaikaa haluamme käyttää. Suljinajan valintaan vaikuttaa ratkaisevasti myös maalaukseen tarvittava aika. Muutamassa sekunnissa valolla kerkeää tekemään muutaman pyyhkäisyn. Mutta jos suunnitelmana on valaista kokonainen rakennus monesta kulmasta, niin tarvitsemme luultavasti useamman kymmenen sekuntia aikaa, jotta kerkeämme valotuksen aikana valaisemaan kaikki toivotut kohdat.
Histogrammi. Valomaalauksia tehdään usein pimeässä, jolloin kuvan valotusta voi olla hankala luotettavasti arvioida kameran kirkkaalta näytöltä. Histogrammin seuraaminen on kätevä työkalu valotuksen arviointiin.
Pitkän valotuksen kohinanpoisto. Monissa järjestelmäkameroissa on asetus, joka automaattisesti tekee kohinapoistoa kuville, jotka on otettu pitkällä valotusajalla. Meidän suosituksena on kuitenkin ottaa tämä toiminto pois päältä. Pitkän valotuksen kohinanpoisto turhaan hidastaa kuvaamista. Tämä on työvaihe, joka on tarvittaessa parempi tehdä jälkikäteen kuvankäsittelyssä.
Päätä alkuun vallitsevan valon määrä
Valomaalaus kannattaa aloittaa päättämällä vallitsevan valon määrä. Tämä tapahtuu valotusta muuttamalla. Kameran asetukset, jotka vaikuttavat vallitsevan valon määrään on aukko, suljinaika ja ISO-arvo.
Valomaalauksessa vallitsevan valon määrällä voidaan päättää miten tummaksi haluamme ympäristön. Voimme kuvata niin, että meidän lisäämä valo ja ympäristön valotus on tasapainossa. Tai esimerkiksi niin, että kuvassa näkyy käytännössä pelkkää lisättyä valoa.
Tekniikkana valomaalaus muistuttaa tätä kautta hyvin paljon salaman ja vallitsevan valon yhdistämistä.

Suljinaikaan liittyvä vinkki
Sopivan valotusajan löytäminen voi kestää pitkään, jos ottaa useamman minuutin pituisia valotuksia. Tähän haasteeseen on kuitenkin olemassa kätevä vinkki, jonka avulla valotuksia on nopeampi testailla.
Ideana on ottaa testikuvia kuusi aukkoarvoa korkeammalla ISO-arvolla, kuin mitä suunnittelee lopullisessa kuvassa käyttävänsä. Eli jos haluat kuvata lopullisen kuvan ISO-arvolla 100, niin tulee sinun käyttää ISO-arvoa 6400 testikuvien ottamiseen.
Jokainen sekunti ISO-arvolla 6400 vastaa minuuttia ISO-arvolla 100. Eli jos ISO-arvolla 6400 saat sopivan valotuksen kahden sekunnin valotusajalla, tulee sinun käyttää kahden minuutin valotusaikaa ISO-arvolla 100.
Tämä tekniikka voi nopeuttaa sopivan valotusajan löytämistä, silloin kun käytämme useita minuutteja kestäviä valotuksia.
Miten pimeässä kannattaa tarkentaa?
Valomaalaukset onnistuvat parhaiten pimeissä olosuhteissa. Tämä kuitenkin tarkoittaa, että kuvan tarkentaminen voi olla hankalaa. Kuvan tarkentaminen onnistuu helpoiten osoittamalla haluttuun kohtaan kirkkaalla valolla.
Tämän jälkeen voi helposti määritellä tarkennuksen ja vaihtaa manuaalitarkennukselle, jottei tarkennus enää muutu.
Vinkkejä valomaalaukseen
Näiden teknisten vaiheiden jälkeen voimme vihdoin aloittaa varsinaisen maalauksen. Tässä kohtaa pelkästään luovuus on rajana ja erilaisia vaihtoehtoja on äärettömän paljon. Olemme tähän alle listanneet muutaman idean, jota valomaalauksessa voi koittaa. Mutta ennen sitä vielä, muutama nopea vinkki onnistuneisiin valomaalauksiin.
- Pukeudu tummiin vaatteisiin, jotka eivät heijasta valoa. Tämän ansiosta pystyt vapaammin liikkumaan kuvassa, ilman että sinusta jää selvää jälkeä.
- Mene valon kanssa lähelle. Valomaalauksessa kannattaa rohkeasti kokeilla valon erilaisia kulmia ja katsoa miten nämä vaikuttavat kuvaan.
- Varo osoittamasta valolla suoraan kameraan. Tämä voi aiheuttaa epätoivottuja heijastuksia.
- Pyri tekemään mielessäsi suunnitelmaa ja miettimään kuinka paljon valoa annat kuvan eri elementeille. Tämä auttaa pääsemään toivottuun lopputulokseen.

Valolla kirjoittaminen
Valomaalauksen helpoin ja mahdollisesti tunnetuin esimerkki on ilmaan kirjoittaminen. Valolla kirjoittaminen on hauska keino opetella valotusajan merkitystä. Valolla kirjoittaminen tulee tehdä peilikuvana, jos haluaa sen näkyvän kuvassa oikein.

Valopallojen tekeminen
Erilaisten kuvioiden muodostaminen on suosittu tekniikka valomaalauksessa. Helpoin keino aloittaa symmetristen kuvioiden teko on kiinnittää valonlähde narun päähän. Tämän jälkeen voimme valotuksen aikana pyörittää valonlähdettä ja saada aikaan tasaisia muotoja, kuten yllä olevia valopalloja.
Valonlähteen voi myös asettaa heiluriin ja valotuksen aikana seurata siitä syntyviä liikeratoja.

Etualan valaisu maisemakuvauksessa
On hyvä muistaa, että näiden esimerkkien lisäksi valomaalausta voi myös käyttää huomaamattomammin. Valomaalaus on tekniikkana oiva lisä esimerkiksi hämärässä tehtävään maisemakuvaukseen, kuten tähtikuvaukseen. Hämärässä otettavissa maisemakuvissa on usein haasteena, että taivaan ja etualan kirkkaudessa on niin paljon eroa, että niitä on vaikea vangita samaan valotukseen.
Valomaalauksen avulla voimme nostaa kuvasta esiin haluttuja kohtia ja antaa esimerkiksi kuvan etualalle lisävaloa.
Valonlähteen kiinnittäminen droneen
Kaikista hurjin esimerkki valomaalauksesta on droneen kiinnitetty valonlähde. Ideana tässä tekniikassa on samalla tavalla ottaa valokuva pitkällä valotusajalla, mutta valotuksen aikana lisäksi lentää dronella haluttua kuviota ja näin muodostaa kuvaan valoa.
Tämän tempun avulla valonlähde on mahdollista saada uniikkiin kulmaan ja valaista kuva tavalla, joka ei muuten olisi mahdollista. Korkealta tuleva valonlähde tekee tällä tyylillä otettuihin kuviin epätodellisen tunnelman.
Varmista kuitenkin, että varmasti tiedät mitä lähdet tekemään, mikäli haluat lähteä kokeilemaan tämäntyylistä valomaalausta.

Kamerakoulun ilmaiset valokuvauskurssit auttavat sinua ottamaan parempia kuvia. Opastamme kameran käytössä ja annamme käytännönläheisiä vinkkejä kaikentasoisille valokuvaajille.