Esittelyssä Lightroomin HSL – helppokäyttöinen työkalu värien hienosäätöön

Valokuvan värien kanssa työskentely on yksi lempityövaiheitani kuvankäsittelyssä. Värien kautta on mahdollista vahvistaa kuvan tunnelmaa ja viedä kuvan visuaalisuus uudelle tasolle.

Lightroomissa on kaksi tehokasta työkalua valokuvan värimäärittelyyn. Nämä ovat HSL ja Color Grading. Tässä artikkelissa ja yllä olevalla videolla käymme läpi kuinka Lightroomin HSL-työkalu toimii. 

Helppokäyttöinen työkalu värien muokkaamiseen

Lightroomin HSL on helppokäyttöinen työkalu siinä vaiheessa kun on hyvin sisäistänyt sen mahdollisuudet. Mielestäni HSL on huomattavasti aloittelijaystävällisempi työkalu värimäärittelyyn kuin Color Grading

HSL-paneelissa voimme yksinkertaisesti valita kuvasta värejä ja vääntää niitä toivomaamme suuntaan. Eli jos esimerkiksi kuvan vihreät sävyt jostain syystä häiritsevät, niin voimme helposti puskea niitä johonkin suuntaan, kunnes kuvan sävymaailma miellyttää meitä.  

HSL tulee sanoista Hue, Saturation ja Luminance. Nämä ovat ne kolme arvoa, johon koko HSL-työkalu perustuu, joten seuraavaksi käymme yksitellen läpi mitä nämä kolme tarkoittavat.

lightroom, hsl, kuvankäsittely, hue

Hue (sävy)

Hue, eli kuvan sävy kertoo minkä värinen tietty väri on. Eli onko esimerkiksi valokuvan taivas puhtaan sininen vai enemmänkin turkoosi. Lightroomin HSL-paneelissa voi hallita kaikkien värien sävyä asteikoilla, jonka ääripäät ovat -100 ja +100.

Hue-säätöja voi käyttää joko taiteellisista syistä tai jotta kuvan värit vastaisivat paremmin todellisuutta. Eli jos olemme kuvanneet auringonlaskua ja kuvan oranssit alueet jostain syystä näyttävät liian punaisilta, niin voimme säätää niitä lähemmäksi keltaista ja kohti kokemaamme näkymää. 

Värimäärittelyssä voimme myös sävyttää kuvaa taiteellisista syistä. Eli jos meitä kuvassa miellyttää turkoosimpi taivas tai keltaisempi hiekka, niin tämäkaltaiset muutokset onnistuvat Hue-säädöissä helposti.

lightroom, hsl, kuvankäsittely, saturation

Saturation (värikylläisyys)

Värikylläisyys säätimen avulla pystymme Lightroomissa lisäämään tai vähentämään tietyn värin värikylläisyyttä. Tällä tavalla voimme korostaa tai himmentää valokuvasta tiettyä väriä, kuten yllä olevassa esimerkissä. 

Raakakuvissa on usein matala värikylläisyys, jolloin pieni värien korostaminen voi saada maiseman vastaamaan todellisuutta paremmin. Värikylläisyyden avulla pystyy myös rauhoittamaan kuvan väripalettia. 

lightroom, hsl, kuvankäsittely, luminance

Luminance (kirkkaus)

Luminance kohdassa pystymme hallitsemaan yksittäisen värien kirkkautta, eli voimme esimerkiksi tummentaa kuvan sinisiä arvoja, kuten yllä olevassa esimerkissä. 
Kuvan elementtejä kirkastamalla tai tummentamalla voimme parantaa kuvan kontrastia ja selkeyttää kuvan sommittelua. 

Ennen
Jälkeen

Mitä HSL-paneelissa voi tehdä?

HSL-työkalussa pystymme säätämään yksittäisen värien HSL-arvoja. Värit joita pystymme säätämään on punainen, oranssi, keltainen, vihreä, turkoosi, sininen, violetti ja magenta. Yhdessä nämä värit kattavat koko näkyvän valon spektrin, joten vaihoehtoja värien kanssa leikkimiseen on loputtomasti.  

HSL-paneelin näkymät 

Kun olemme sisäistäneet nämä kolme arvoa olemme jo pitkällä HSL-paneelin käytössä. Seuraava juttu, joka on hyvä huomioida on HSL-paneelin erilaiset näkymät. 
Lightroomin HSL-paneelissa pystymme tarkastelemaan säätömahdollisuuksia monessa eri näkymässä. Pystymme katsomaan kaikkia HSL-välilehtiä yksitellen, yhtä aikaa tai yksittäisiin väreihin jaoteltuina. 

Kaikissa näissä on samat säätömahdollisuudet. Säätimet ovat vain eri tavalla järjestetty. On täysin makukysymys missä näistä näkymässä tykkää työskennellä, joten on mukavaa, että Lightroom antaa tässä suhteessa monta vaihtoehtoa.

lightroom, hsl, kuvankäsittely

HSL-paneelin pipetti

HSL-työkalussa on vielä yksi todella kätevä toiminto, joka saattaa helposti jäädä huomioimatta. Kyseessä on HSL-paneelin pipetti.

Tällä pystyy yksinkertaisesti osoittamaan kuvasta haluttua kohtaa ja sen jälkeen tekemään siihen muutoksia vetämällä hiirtä ylös- tai alaspäin. Alaspäin vetäminen vähentää kyseistä arvoa ja ylöspäin vetäminen kasvattaa. Tällä pipetti-työkalulla voi helposti ja nopeasti säätä kuvan värien sävyjä, värikylläisyyttä tai kirkkautta.

Pipetti-työkalun toiminta tulee kuitenkin paremmin tutuksi itse kokeilemalla. Suosittelen lämpimästä kokeilemaan miten se ja HSL-työkalu voi muuttaa tapamme käsitellä kuvan värejä Lightroomissa


Haluatko oppia lisää kuvankäsittelyä?

Tämä artikkeli ja video kuuluu osaksi meidän ilmaista Lightroom-verkkokurssia. Kuvankäsittely on oleellinen osa valokuvausta, jonka takia suosittelemme kuvankäsittelyn opettelua varhaisessa vaiheessa. Kuvankäsittelyn hallitseminen herkistää meidän visuaalista silmää ja tuo meidän valokuvaukseen enemmän luovia mahdollisuuksia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *