Arvostelussa Canon R10 -järjestelmäkamera

Canon julkaisi 2022 loppukeväästä kaksi uutta peilitöntä aps-c kennokoon järjestelmäkameraa. Nämä kiinnostavat uutuudet kulkevat nimillä Canon R7 ja Canon R10. Tässä artikkelissa meidän on tarkoituksena tutustua tarkemmin Canonin R10 -kameraan ja pohtia kenelle tämä runko sopii. 

Kattavan arvostelun Canon R10 -järjestelmäkamerasta on aikaisemmin tehnyt v2.fi-sivuston Ville-Veikko Heinonen. Hänen tekemä yli 30 minuuttinen syväluotaava videoarvostelu löytyy artikkelin alusta. 

Millaisia kameroita on Canon R10 ja R7?

Canon R10 ja R7 rungoissa on paljon samoja ominaisuuksia. Molemmat ovat suhteellisen kevyitä, kykenevät nopeaan sarjakuvaukseen, pitävät sisällään tehokkaan automaattitarkennuksen ja käyttävät samaa Digix X -prosessoria.

Näistä kahdesta peilittömästä rungosta R10 on noin 500 € edullisempi ja maksaa tätä artikkelia kirjoitettaessa noin 900 euroa. Canon R10 on tullut korvaamaan vanhan 10-sarjan, eli Canon R10 on tavallaan Canon 90d:n peilitön seuraaja. 

Canonin aikaisempia runkoja hyvin tunteville tiedoksi, että R7 on nimensä mukaan suositun Canon 7d-sarjan peilitön jatkumo. Tämä jatkumo myös kertoo paljon R7 -rungon ominaisuuksista. Kysessä on 7d-sarjan tapaan nopea runko, joka soveltuu erityisesti urheilu -ja luontokuvaukseen.

Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.

canon r10, järjestelmäkamera
Canon R10 pystyy mekaanisella sulkimella ottamaan 15 kuvaa sekunnissa.

Canon R10 -järjestelmäkamera tiivistetysti

Canon R10 on erittäin monipuolinen aps-c kennokoon peilitön järjestelmäkamera, joka ominaisuuksiensa puolesta sopii hyvin vakavalle harrastajalle. Siinä on 24:n megapikselin kenno, hyvät video-ominaisuudet ja vakuuttava kuvanlaatu.

• 24 Mpix aps-c kenno
• 10-bittistä 4K videokuvaa
• 15 fps sarjakuvaus mekaanisella sulkimella
• 23 fps sarjakuvaus elektronisella sulkimella
• 4K/60p

Kenelle Canon R10 sopii?

Canon R10:n yksi näyttävimmistä ominaisuuksista on sen sarjakuvausnopeus. Canon R10 pystyy nimittäin mekaanisella sulkimella ottamaan 15 kuvaa sekunnissa. Elektronisella sulkimella nopeus kasvaa 23:een kuvaan sekunnissa.

Tämän hintaluokan kameralle nämä ovat todella ripeitä lukemia. Aikaisemmin näin nopea runko tarkoitti automaattisesti Canonin 1-sarjaa, jonka hintalaput olivat myös lippulaivamallien mukaisia. Stillikuvissa *Canon R10:n automaattitarkennus on hyvin vikkelä ja tarttuva. Nopeutensa puolesta tämä onkin erinomainen runko urheilu- ja luontokuvaukseen.

Kroppikennon ansiosta kameran pariksi sopii kevyemmät objektiivit, josta voi olla hyötyä paljon liikkuvalle kuvaajalle. Kroppikerroin 1.6 auttaa samoilla millimetrimäärillä näkemään pidemmälle, kuin mitä vastaava lasi antaisi täydenkennon järjestelmäkamerassa. Tämän ansiosta pitkät teleobjektiivit tulevat edullisemmiksi kroppikennoisissa kameroissa.

Lisää aiheesta voi lukea täältä: Polttovälin merkitys

Oiva hybridikamera

Toinen selkeä kohderyhmä kenen parissa *Canon R10 -järjestelmäkamera tulee varmasti olemaan suosittu on niin sanotut hybridikuvaajat, eli tekijät ketkä tuottavat samanaikaisesti sekä videoa että stillejä. 

Canon on aikaisempina vuosina saanut kritiikkiä video-ominaisuuksien karsimisesta heidän edullisemmissa rungoista. Tässä asiassa on selvästi parannettu Canon R10:n kohdalla, sillä kameran 4K video muodostetaan koko kennon alueen 6K datamäärästä.

Tämä ns. oversampling-tekniikka on tuttu kalliimmista malleista ja tuottaa tarkemman ja vähemmän kohinaa sisältätän videokuvan. Lisäksi kamerasta on poistettu aikaisempi 30 minuutin aikarajoitus yhtäjaksoisesta videokuvauksesta.

Canon R10 sopii hyvin urheilukuvaukseen. Laitteisto: Canon R10 ja RF-S 18-150 mm f/3.5-6.3 IS STM

Kameran ergonomia

Canon R10 on näppärän kokoinen kamera, joka tuntuu hyvältä kädessä. Aikaisempia Canonin runkoja käyttäneelle kamera tuntuu heti tutulta nappien ja valikkojen puolesta.

Kamerassa on kaksi suurta valintakiekkoa, jonka avulla pystyy vaihtamaan aukkoa ja suljinaikaa. Käytettävyyden puolesta on mukava huomata, että kamerasta löytyy joystick, jonka avulla pystyy nopeasti vaihtamaan asetuksia ja esimerkiksi tarkennuspistettä. 

Aikaisempien Canonin runkojen tapaan R10:n nappeja pystyy halutessaan kustomoimaan omaan käyttöön paremmin sopiviksi. Kamerassa on lisäksi kääntyvä kosketusnäyttö. 

Canon R10 -rungon yhteydessä julkaistiin myös uusi RF-S -objektiivisarja.

Uudet RF-S -objektiivit

Canon R10 ja R7 ovat peilittömän R-sarjan ensimmäiset kroppikennoiset rungot, jonka myötä niiden julkaisun yhteydessä esiteltiin myös ensimmäiset uudet RF-S -sarjan objetiivit. Tätä artikkelia kirjoitettaessa näitä RF-S -sarjan objektiiveja on ainoastaan kaksi:

Canon RF-S 18-45 mm f/4.5-6.3 IS STM
Canon RF-S 18-150 mm f/3.5-6.3 IS STM

Kittiobjektiivi

Näitä molempia myydään kittipaketteina yhdessä Canon R10 -rungon kanssa. Uskon itse, että varsinkin RF-S 18-45mm tulee olemaan hyvin suosittu objektiivi.

Tämä uusi Canon RF-S 18-45 mm korvaa EF-S -sarjan jopa legendaarisen 18-55 mm f/3.5-5.6 kittiobjektiivin, jonka eri versioita on vuosikymmenet myyty Canonin kroppikennojen mukana.

On pieni pettymys, että tässä uudessa RF-S sarjan kittiobjektiivissa on päätetty telepäädystä karsia polttovälistä 10 mm. Lisäksi uuden RF-S objektiivin valovoima on molemmissa päädyissä heikompi, kuin vanhassa EF-S -sarjan kittiobjektiivissa.

Toisaalta tämä uusi RF-S kittiobjektiivi on onnistuttu pitämään todella pienenä. Kuvanlaatu on lisäksi hyvä. Etenkin kun ollaan kuvan keskiosissa. 

RF-objektiivit antavat lisää vaihtoehtoja

Molempiin runkoihin sopii luonnollisesti suoraan myös kaikki RF-objektiivit. Rungon mukana tulee monien kameraliikkeiden paketeissa lisäksi EF-RF kiinnityssovitin, jonka avulla Canon R10 ja R7 runkoihin on mahdollista kiinnittää EF-sarjan laseja.

Nämä kaksi vaihtoehtoa tuovat valtavan määrän erilaisia objektiiveja mitä näissä kahdessa kamerassa voi käyttää.

Riippuen käyttötarkoituksesta, niin Canonin RF-objektiivien joukosta löytyy esimerkiksi:

Canon RF 16 mm f/2.8 (n. 400 €)
Canon RF 35 mm f/1.8 IS Macro (n. 600 €)
Canon RF 50 mm f/1.8  (n. 250 €)

Kuvattu 18 mm polttovälillä. Canon R10 ja RF-S 18-45 mm f/4.5-6.3.

Kattavat video-ominaisuudet

Videokuvauksen puolesta Canon R10 kykenee ottamaan 4k videota 60 fps asti ja Full HD:na 120 fps. Lisäksi kameralla pystyy ottamaan 10 bittistä videota H.265 HEVC muodossa. 

Ainoat miinukset videokuvauksen puolesta on c-login ja kuulokeportin puuttuminen. Nämä molemmat löytyvät vasta kalliimmasta R7:sta.

Suurimmat erot Canon R10 ja R7 välillä

Canon R10Canon R7
Hintan. 900 €n. 1500 €
Kenno24 MP33 MP
KennovakautusEi Kyllä
SääsuojausEiKyllä
Muistikorttipaikkat1 x SD2 x SD
KuulokeporttiEiKyllä
C-logEiKyllä
Paino429 g612 g

Kannattaako Canon R7:sta maksaa enemmän?

Canon R7 ja R10 julkaistiin molemmat samaan aikaan ja ovat luontaisesti hyvin paljon toistensa kaltaisia. Tätä juttua kirjoitettaessa Canon R10 maksaa noin 900 euroa. Maksamalla tähän noin viisisataa euroa lisää on kuitenkin mahdollista hankkia jo Canon R7.

Eli seuraava kysymys on tietenkin miettiä kannattaisiko maksaa erotus ja suoraan hankkia Canon R7?

Tärkeimmät ominaisuudet, jotka saa Canon R7:aan siirryttäessä on rungon sääsuojaus, sisäinen kennonvakautus, kaksi korttipaikkaa ja korkeampi megapikselimäärä.

Nämä tekevät Canon R7:sta vielä pykälää ammattimaisemman rungon, joka kestää mukana hurjemmillakin seikkailuilla. 

Toisaalta esimerkiksi potrettikuvausta tai yleistä matkakuvausta ajatellen Canon R10:n on kevyempi ja erotuksen hinnalla on paljon hyödyllisempää ostaa lisäobjektiivi tai muita lisävarusteita.

canon r10, järjestelmäkamera

Canon R10 plussa ja miinukset

PlussatMiinukset
Nopea sarjakuvausVähän RF-S -objektiiveja
Tarttuva automaatitarkennusEi kennovakautusta
Kattavat video-ominaisuudet
Monipuolisuus
Kuvanlaatu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vie valokuvasi seuraavalle tasolle

Tilaa kuukausittainen valokuvausvinkki suoraan sähköpostiisi ja pidä valokuvauksen opiskelua yllä.