matkakuvaus, skotlanti

Yksi matkalinssi ylitse muiden – Nikon 58mm f1.4

Kun Lauri Laukkanen sekä veljekset Samuel ja Daniel Taipale liikkuvat maailmalla, heitä seuraa yli puoli miljoonaa ihmistä Instagramissa ja Facebookissa.

Kun minulle marraskuun alkupuolella tarjottiin mahdollisuus lähteä mukaan dokumentoimaan näiden kolmen sosiaalisen median tähtivalokuvaajan roadtrippia Lontoosta Skotlantilaiseen keskiaikaiseen linnaan, en voinut kieltäytyä.

Lauri Laukkanen & Samuel ja Daniel Taipale @ Whitehaven, England

Mikä objektiivi mukaan matkalle?

Ennen kuin mennään itse tarinaan, kerrottakoon että minulla on paha sairaus; kamerakaupassa häärävänä minusta on tullut vähän kranttu linssien suhteen. Testaan kaikkea mielenkiintoista mitä kaupan ovista kävelee sisään, oli se meidän tai ei.

Kamerani nokkaan on isketty melkein linssi kuin linssi, hyvin harva menee läpi syynäyksen. Ajattelin kuitenkin tehdä tällä matkalla mahdottomat; selvitä vain yhdellä linssillä ja vieläpä kiinteällä sellaisella.

Mikä on ideaali polttoväli?

Ideaali polttoväli tällaiseen kaiken kattavaan kuvaukseen olisi tietenkin 35mm tai 50mm kinovastaavuudeltaan. Koska matkan lopullinen kuvauskohde oli kuitenkin häät, ajattelin 35mm olevan liian tungetteleva ja tästä pääsemme Nikonistin ainaiseen ongelmaan: mistä löytää hyvä 50mm.

Mistä saada Nikoniin kaunis bokeh? 

Mikä olisi hyvä 50 mm objektiivi Nikoniin?

Ongelmani on aina tiivistynyt seuraavaan: Nikonin omat normaalilinssit ovat hirveän tylsiä (vaikkakin oikeasti ihan tarpeeksi tarkkoja kaikkiin tarpeisiin) tai niiden bokeh (epäterävien alueiden toisto) on hirveää (50mm f1.2 AI ja AI-S).

Manuaalilinssejä en pelkää ja alkuun ajattelin ottaa mukaan oman Leica:n 50mm f1.4 Summiluxini Nikoniin muunnettuna, koska manuaalitarkenteiset Voigtländerit ja Zeissin Planarit eivät vaan ole saaneet minun sydäntäni lämpenemään väritoistollaan.

Sigman 50mm f1.4 on toki myös niittänyt kunniaa ja noussut kulttimaineeseen, mutta ei senkään piirto ja persoona ole Leican Summiluxin luokkaa.

Legendaarinen 58mm f2.0 Neuvostotuote Helios 44:kin olisi tuonut persoonaa, mutta koska se ei normaalisti ole Nikoniin saatavilla unohdin senkin laskuista.

Nikon 58 mm f/1.4

Mutta, kuin vastauksena pulmaani, Nikon julkaisi armottoman kalliin ja kovia lupauksia latovan Nikon 58mm f1.4 AF-S G objektiivin. Halusin testata onko se niin kova kun markkinamiehet lupailevat ja ennenkaikkea, onko siinä sitä jotain mitä haluan linsseiltä ja Nikonin koko 50mm valikoimasta tuntuu puuttuvan.

Miltä 58mm polttoväli tuntuu?

Heti alkuun huomasin, että kamera ei tuntunut löytävän itseänsä ulkoilmasta lentokentällä ja oikeasti matkustaessa. Tämä liittynee kuitenkin suhteellisen pitkään polttoväliin, ja siihen että aina kun otin kameran esiin, nuo 50mm:n päällä olevat ekstra 8mm aiheuttivat sisäiseen etäisyymittariin parin metrin heiton ja oli ärsyttävää ottaa neljä askelta taakse, jotta sai haluamansa rajauksen.

Objektiivin terävyys

Pian kuitenkin totuin 58mm polttoväliin ja rupesin testaamaan linssin mahdollisuuksia. On se kova. On se vaan niin kova. Alla oleva moottoritieltä auton ikkunasta vitsillä heitetty kuva 1/125 suljinajalla on 100% crop Nikon D800:lla. Tällä linssillä saa tarkkoja kuvia, jopa silloin kun se ei pitäisi olla mahdollista.

100crop
100crop koko

Objektiivin bokeh

Bokeh, eli epäterävien alueiden sulavuus, linssissä on aivan tolkuttoman hyvää. Tämä pese Sigman 50mm f1.4 ja on vähintään siellä Helios 44-4 tasolla kermaisuudessaan! Se oikeasti kova saavutus.

Hyvän bokehin myötä linssissä on ihana 3D tunnelma. Saat kuvia mitä Nikonilla on vain voinut unelmoida aikaisemmin. Väritoisto on just eikä melkein. Vastavaloa se kestää ilman heijastuksia vaikka kuinka paljon. Ei koko linssissä tunnu olevan mitään valitettavaa.

Bokeh @f1.4

[
nikon, nikon 58mm, objektiivi, linssi

Objektiivin suurin ongelma

Nikon 58mm f1.4 AF-S suurin ongelma on, että se saa kuvaajan tuntemaan itsensä supermieheksi. Tällä linssillä kokeilee onnistua niissä kuvissa mitkä muuten tuomitsisi mahdottomiksi ja se on sekä positiivinen, että negatiivinen asia.

Linssillä tulee otettua paljon kuvia, jotka eivät laadultaan yksinkertaisesti enää kelpaa sitten kun kuvaa tarkastelee koneella samalla kuitenkin jos yksi sadasta mahdottomasta kuvasta onnistuu, saa sellaisen kuvan joista on ennen vain unelmoinut.

Nikon 58mm f1.4 AF-S esimerkkikuvia

1 ajatus aiheesta “Yksi matkalinssi ylitse muiden – Nikon 58mm f1.4”

  1. Jouko Kaartinen

    Hei! Allekirjoitan aika paljon itsekin yhden yleiskäyttöisen polttovälin käytön reissukuvaamisessa (itse olen 35mm narkkari ja olisi kiva nähdä uuden Nikonin 35mm f/1.8:n testailua, kunhan sitä jostain saa). 58mm olisi omaan makuun hieman painavahko ja pitkäkin, mutta kyllä se nättiä jälkeä tekee.

    Asiasta toiseen. Ihan pilkkua viilatakseni ja ihmetelläkseni muutenkin etteikö kukaan ole asiasta sinulle aiemmin maininnut: Luet ilmeisesti paljon englanniksi kirjoitettua materiaalia ja linssi sana on tarttunut kieleesi. Omaan korvaan se särähtää joka ainoa kerta. Objektiivi kun ei ole linssi, paremminkin linssistö. Onhan tietysti kirjoittajalla vapaus kirjoittaa miten tykkää, mutta ei mielestäni kannattaisi opettaa väärää termistöä näinkin informatiivisella sivustolla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *