12 helmi

Oman kuvaustyylin löytäminen

Esittelemme tässä kolme erilaista kuvaustyyliä. Kun lueskelet näitä, mieti omaa kuvaustyyliäsi. Ennen kaikkea mieti, miten voisit kokeilla kuvaustyyliä, jota et yleensä ole harjoittanut. Ota askeleita, kokeile, siirry omalta mukavuusvyöhykkeeltäsi pois!

Take it

Yksinkertaisinta on vain ottaa kuva miettimättä sitä sen enempää. Tässä kuvaustyylissä ei pohdita olosuhteita, kuvakulmia tai kameran säätöjä. Kyseessä on huoleton näppäilykuvaaminen, jossa ei tavoitella mitään erityistä. Siinä ei myöskään puututa kuvattavaan tilanteeseen mitenkään, vaan näkymä tallennetaan sellaisena kuin se sillä hetkellä on, kuin sivustakatsojan roolista käsin. Tilanne tallentuu muistoksi, mutta otoksella ei välttämättä saavuteta mitään kovin ainutlaatuista tunnelmaa tai kuvauksellista näkemystä.

Make it

Tämä toinen tyyli on hieman kehittyneempi. Siinä nähdään enemmän vaivaa, jotta lopputuloksena olisi hyvä, jopa tavallista parempi kuva. Hienon kuvakulman tai perspektiivin saamisesen edellytyksenä voi olla hankalaan paikkaan tai vaikeaan asentoon hakeutuminen. Make it -kuvaustyylissä voidaan käyttää luovasti valoa, eli mukaan voidaan ottaa esimerkiksi lisäsalamaa, heijastinta ym. Kuvauksen kohteena olevan henkilön toimintaa on tyypillistä ohjata, pitäen silmällä sitä, mikä näyttäisi hyvältä kuvissa.

Fake it

Viimeinen esittelemämme kuvaustyyli on sellainen, jossa pistetään kaikki peliin. Siinä yritetään pitää kaikki kuvaan liittyvä hyppysissä ja vaikuttaa ihan kaikkeen. Kun tällä kuvaustyylillä kuvataan, kaikki suunnitellaan ja mietitään tarkasti. Kalusto, valaistus, valotus, kuvakulma, tausta, rajaus, sommittelu, mahdollisen kuvattavan asento, ilme, värit, jälkikäsittely… kaikki. Lopputuloksena voi olla todella näyttävä, hieno ja ainutlaatuinen otos.

Haluatko oppia lisää valokuvauksen perusteista?

Kamerakoulun ilmaisen peruskurssin avulla opit valokuvauksen perusteet käytännönläheisten videoiden ja kuvaustehtävien avulla. Kurssin jälkeen osaat käyttää järjestelmäkameraasi ja saat tallennettua muistosi haluamallasi tavalla. 

mm
Kamerakoulu.fi

Kamerakoulu auttaa suomalaisia valokuvaajia kehittymään, verkostoitumaan ja nauttimaan valokuvauksesta!