Meidän ilmaiset kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
muotokuva, valaisu, salama
Valaisukurssi
View Post
lightroom, photoshop, kuvankäsittely
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post
Filmikuvauksen alkeet
View Post

Seuraa meitä

24 loka

Sähköttömät loittorenkaat ja niiden käyttö digirungoilla

Jokainen aina unelmoi saavansa taltioitua kuviinsa jotain mitä silmä ei näe. Makrokuvat ovat yksi helpoimmista tavoista saavuttaa tuo päämäärä, kun optiikan avulla saa tarkennettua miniatyyrisen pieniin asioihin.

Mikä on loittorengas?

Makrolinssit ovat suhteellisen kalliita, joten jos haluat kokeilla onko makroilu sinun juttusi ennen kuin laitat isoja rahoja kiinni optiikkaan, kannattaa kokeilla loittorenkaita. Loittorenkaat ovat halpa tapa päästä käsiksi makroiluun, sillä ne hyödyntävät jo olemassa olevaa optiikkaasi. Noin 15€ hintaisia loittorengassarjoja on tarjolla Nikonin, Canonin, Sonyn, Olympuksen ja Panasonicin digijärjestelmiin sekä adapterien kautta käytännössä kaikkiin muihinkin digijärjestelmiin.

loittorenkaat, loittorengas, macro, lähikuva, tarkennus, valokuvaus
Canon 550d 50mm f1.8 II loittorengassarja osilla 1,2,3

Kuinka loittorengas toimii?

Loittorenkaiden vaikutusmekanismi on hyvin yksinkertainen: viemällä linssiä kauemmaksi kennosta sen tarkennusalue siirtyy lähemmäksi. Toisin sanoen loittorenkaiden avulla pystyt tarkentamaan lähemmäs, mutta samalla luovut mahdollisuudesta tarkentaa kauas. Loittorengassarjoissa on yleensä monta välikappaletta, joita lisäämällä tai poistamalla pystyt hallitsemaan kuinka suuren suurennussuhteen saavutat.

Loittorenkaita on olemassa elektronisia malleja, jotka välittävät objektiiville tarkennuksen ja aukonsäätötiedot, mutta varsinkin valmistajien omana tuotantona puhutaan yli sadan euron sijoituksesta.

Mekaaniset mallit riittävät usein harrastelijalle, koska makroja kuvatessa tarkentaminen tehdään yleensä kameraa liikuttamalla ja manuaalisäädöillä valotuskin napsuu nopeammin kohdilleen makroillessa.

Omalle kamerajärjestelmälle sopiva loittorenkaita löytyy esimerkiksi täältä.

loittorenkaat, loittorengas, macro, lähikuva, tarkennus, valokuvaus
Syksyn lehtisatoa – Canon 550d 50mm f1.8 loittorengas 1,2,3
loittorenkaat-9951


mm
Juho Leppänen

Juho Leppänen on valokuvaaja, perheenisä, maailmanparantaja, yrittäjä, mediaevankelista sekä Kamerakoulu.fi:n ja Kameratori.fi:n perustaja. Hän nauttii ihmisten ohjaamisesta eteenpäin, oli osa-alue sitten valokuvaus, yrittäjyys tai arkisen elämän pikkuvalinnat.