24 loka

Sähköttömät loittorenkaat ja niiden käyttö digirungoilla

Jokainen aina unelmoi saavansa taltioitua kuviinsa jotain mitä silmä ei näe. Makrokuvat ovat yksi helpoimmista tavoista saavuttaa tuo päämäärä, kun optiikan avulla saa tarkennettua miniatyyrisen pieniin asioihin.

loittorenkaat, loittorengas, macro, lähikuva, tarkennus, valokuvaus

Nikonin 12 vuotta vanhalla D70 rungolla ja 18-55mm kittilinssillä saa aikaan varsin komean macrokuvan, kun käyttää loittorengassarjaa. Kuvaa klikkaamalla kuva avautuu täyskokoisena tutkittavaksi. Käytössä 55mm, aukko F5.6, ISO 800 ja 1/40 sekunti ja loittorengassarjassa välikappaleet 1 & 2.

Makrolinssit ovat suhteellisen kalliita, joten jos haluat kokeilla onko makroilu sinun juttusi ennen kuin laitat isoja rahoja kiinni optiikkaan, kannattaa kokeilla loittorenkaita. Loittorenkaat ovat halpa tapa päästä käsiksi makroiluun, sillä ne hyödyntävät jo olemassa olevaa optiikkaasi. Noin 15€ hintaisia loittorengassarjoja on tarjolla Nikonin, Canonin, Sonyn, Olympuksen ja Panasonicin digijärjestelmiin sekä adapterien kautta käytännössä kaikkiin muihinkin digijärjestelmiin.

loittorenkaat, loittorengas, macro, lähikuva, tarkennus, valokuvaus

Canon 550d 50mm f1.8 II loittorengassarja osilla 1,2,3

Miten loittorengas toimii?

Loittorenkaiden vaikutusmekanismi on hyvin yksinkertainen: viemällä linssiä kauemmaksi kennosta sen tarkennusalue siirtyy lähemmäksi. Toisin sanoen loittorenkaiden avulla pystyt tarkentamaan lähemmäs, mutta samalla luovut mahdollisuudesta tarkentaa kauas. Loittorengassarjoissa on yleensä monta välikappaletta, joita lisäämällä tai poistamalla pystyt hallitsemaan kuinka suuren suurennussuhteen saavutat.

Loittorenkaita on olemassa elektronisia malleja, jotka välittävät objektiiville tarkennuksen ja aukonsäätötiedot, mutta varsinkin valmistajien omana tuotantona puhutaan yli sadan euron sijoituksesta. Mekaaniset mallit riittävät usein harrastelijalle, koska makroja kuvatessa tarkentaminen tehdään yleensä kameraa liikuttamalla ja manuaalisäädöillä valotuskin napsuu nopeammin kohdilleen makroillessa.

 

 

loittorenkaat, loittorengas, macro, lähikuva, tarkennus, valokuvaus

Syksyn lehtisatoa – Canon 550d 50mm f1.8 loittorengas 1,2,3

loittorenkaat-9951

Video joka selittää mekaanisten loittorenkaiden perustoiminnan ja Nikoniin vaadittavan kikkailun, mikäli käytössä on Nikon G -sarjan objektiivi ilman aukonsäätöä:

Canonissa, Sonyssa ja M4/3 kameroissa moisiin paperinpalakikkailuihin ei tarvitse sortua vaan asiat toimivat helpommin. Video, joka ohjeistaa niissä mekaanisten loittorenkaiden käytön:

Omalle kamerajärjestelmälle sopiva loittorenkaita löytyy esimerkiksi täältä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Adapterit ja niiden käyttö
Vieraskynä: Diojen digitointi LEGO-palikoilla!

 

mm
Juho Leppänen

Juho Leppänen on valokuvaaja, perheenisä, maailmanparantaja, yrittäjä, mediaevankelista sekä Kamerakoulu.fi:n ja Kameratori.fi:n perustaja. Hän nauttii ihmisten ohjaamisesta eteenpäin, oli osa-alue sitten valokuvaus, yrittäjyys tai arkisen elämän pikkuvalinnat.

  • Jaakko

    Moi, Ostin tämän kyseisen loittosarjan ja nyt videon mukaan kokeillessani törmäsin ongelmaan. Objektiiviin (Tamron SP 17-50/ Nikon) kiinnittyvä osa ei lähde irti Objektiivista. Onko tuolla krominvärisellä nupilla joku merkitys, tässä tapauksessa se ei liiku tai tee mitään?!