10 vinkkiä työnkulun nopeuttamisen Lightroomissa

Lightroom on tarkoitettu suurien kuvamassojen hallintaan, jonka ansiosta ohjelmasta löytyy monta tekniikkaa kuvamassojen käsittelyyn ja järjestelemiseen. Meidän uusimalla videolla käymme läpi kuinka voi nopettaa omaa työnkulkua Lightroomissa. Video on tarkoitettu erityisesti aloittelijoille, mutta mukana on myös vinkkejä, jotka sopivat edistyneemmille käyttäjille.

Lightroomin voi ostaa täältä: *Adobe Lightroom CC

Synkronointi

Lightroomista löytyy monta tapaa asetusten kopioimiseen. Näistä kannattaa opetella heti alkuun ainakin muutama. Yksi tapa synkronoida asetuksia Lightroomissa on alkuun valita valmiiksi käsitelty kuva, jonka jälkeen valitaan halutut kuvat. Tämän jälkeen develop-paneelissa voi valita synkronoinnin ja halutut asetukset, jonka jälkeen Lightroom kopioi käsittelyn muihin kuviin.

Presetit ja niiden asentaminen

Oman presetin tekemistä kannattaa harkita, jos huomaa usein käyttävänsä samoja asetuksia kuvankäsittelyssä tai mikäli on erityisen tyytyväinen tekemiinsä muutoksiin. Uuden Lightroom presetin tekeminen onnistuu preset-osiosta, jossa pientä plussaa painamalla voi luoda oman presetin.

Build 1:1 previews

Kun Lightroomissa zoomaa kuvan täysikokoiseksi saattaa kestää muutamia sekunteja, että Lightroom kykenee näyttämään kuvan täydessä koossa. Tämä saattaa suurien kuvamassojen kohdalla viedä turhaa aikaa, jonka takia on hyvä idea sopivassa välissä rakentaa itselleen 1:1 esikatselut. Näiden tekeminen onnistuu library – previews – build 1:1 previews kohdasta.

Tämän jälkeen Lightroom rupeaa raksuttamaan valituttujen kuvien täysikokoiset esikatselut. Prosessin voi jättää päälle esimerkiksi yöksi tai kun muuten on pitämässä taukoa kuvankäsittelystä.

Auto Advance

Kuvien selaaminen ja tähdittäminen on työvaihe, joka saattaa viedä huomattavan osan kuvankäsittelyyn tarkoitetusta ajasta, jonka takia hyvän työnkulun löytäminen tähän on erityisen tärkeää. Yksi keino nopeuttaa kuvien selaamista on auto advance (pikakomento caps lock), jolloin Lightroom automaattisesti hyppää seuraavaan kuvaan tähdityksen jälkeen.

Export presetit

Kun olemme saaneet kuvankäsittelyn tehtyä haluamme usein tehdä kuvista monia useita versioita eri paikkoihin. Usein käytetyistä asetuksista on hyvä idea tehdä itselleen export presettejä, joiden käyttö onnistuu suoraan export-valikossa. Kannattaa myös käydä lukemassa meidän artikkeli kuvien tekemisestä Facebookiin: Valokuvien tallentaminen Facebookia varten

Crop Overlays

Lightroomin rajaustyönkalun sisällä voi vaihtaa käytössä olevia apuviivoja (pikakomento O), joka voi olla kätevä tapa sommittelun ja rajauksen nopeuttamiseen.

Target Adjustments

Target adjustments on työkalu, joka Lightroomissa löytyy muutamasta eri valikosta. Tämän avulla Lightroom osaa tunnistaa kuvasta mitä sävyä käyttäjä haluaa muokata ja kohdistaa käsittelyn ainoastaan tähän sävyyn.

Shift + Click

Lightroomissa itsessään voi käyttää myös pelkkiä automaattisia asetuksia, jota emme kuitenkaan suosittele. Jos kuitenkin jossain vaiheessa haluaa tietää mitä asetuksia Lightroom itsessään ehdottaisi, onnistuu tämä shift-näppäin pohjassa klikkaamalla, jolloin Lightroom antaa valitulle arvolle sen automaattiset asetukset.

Vesileiman tekeminen Lightroomissa

Mikäli valokuvissaan haluaa käyttää vesileimoja, onnistuu niiden tekeminen kätevästi sarjatyönä Lightroomin sisällä. Artikkelin videossa käymme tarkemmin läpi vesileimojen tekemisen ja käyttämisen käytännössä.

Solo Mode selkeyttää näkymää

Etenkin pienemmällä näytöllä voi tuntua, että tila loppuu kesken kuvankäsittelyssä. Yksi tapa tuoda lisää tilaa ja selkeyttää Lightroomin näkymää on ottaa käyttöön solo mode, jolloin ainoastaan yksi develop-paneeleista voi olla auki yhdellä kertaa.

Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä oman työnkulun parantamiseen. Olisi kiva kuulla muiden vinkkejä työnkulun nopettamiseen. Laita kommenttina mikä on ollut itsellesi tärkein ominaisuus työnkulun nopettamiseen.  Lightroomin voi ostaa täältä: Adobe Lightroom CC

Kannattaa myös käydä tilaamassa Kamerakoulun YouTube-kanava.

Tämän kattavan verkkokurssin avulla opit Lightroomin tärkeimmät työkalut ja saat tehtyä entistä näyttävämpiä valokuvia kuvankäsittelyn avulla.

28 opetusvideota
4.5h materiaalia
Lunttilappu tärkeimmistä pikakomennoista

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *