Paikallinen säätö (local adjustment) tarkoittaa Lightroomissa kuvankäsittelyä, jossa jokin säätö kohdistetaan tiettyyn kohtaan kuvaa.
Lightroomissa on ollut mahdollista tehdä paikallisia säätöjä pitkään, mutta 2021 loppuvuodesta paneelista tehtiin entistä monipuolisempi. Nämä Lightroomin parannellut paikalliset säädöt ovat yksi ohjelman tehokkaimpia ominaisuuksia ja sellainen, jonka tulisi olla kaikille kuvankäsittelystä kiinnostuneille tuttu.
Tässä artikkelissa ja yllä olevalla videolla käymme läpi kaikki mitä sinun tarvitsee tietää Lightroomin paikallisista säädöistä.

Miksi paikalliset säädöt ovat niin tärkeitä?
Paikallisten säätöjen avulla on mahdollista hyödyntää raakakuvan koko potentiaali. Se että voimme tehdä kuvalle paikallisia korjauksia raakakuvamuunnoksen kohdalla tuo meille huimasti säätömahdollisuuksia kuvankäsittelyyn.
Paikallisten korjausten avulla voi korostaa kuvasta haluttua kohtaa ja ohjata kuvan katsojan katsetta toivotulla tavalla. Lisäksi paikallisilla säädöillä voi muun muassa:
- Tasapainottaa maisemakuvan taivasta
- Pelastaa liian tummat varjot
- Korostaa henkilön kasvoja
- Korjata valkotasapainoa paikallisesti

Mistä löytyy?
Lightroomin paikalliset säädöt löytyvät Develop -paneelin oikeasta yläkulmasta pyöreän symbolin takaa. Tämä nappula avaa erilaiset tavat tehdä paikallisia säätöjä, joita on Lightroomissa tällä hetkellä kahdeksan.
Pensseli (brush)
Yksinkertaisin tapa tehdä paikallisia säätöjä on käyttää Lightroomin pensseliä. Tämän avulla voimme maalata kuvasta alueen, johon haluamme kohdistaa säädön.
Mielestäni paikallisten säätöjen tekeminen Lightroomin pensselillä on kätevintä tilanteissa, joissa alue on epäsäännöllisen muotoinen ja haluttu alue on hyvin pieni.
Maisemakuvassa pystyisimme esimerkiksi pensselöimällä korostamaan kuvan pilviä tai potrettikuvassa vähentämään kasvojen saturaatiota.
Pensselin asetukset
Develop -paneelin oikeassa yläkulmassa pystyy hallitsemaan pensselin kokoa, pehmeyttä ja peittävyyttä.
Lisäksi voimme pensselin asetuksista valita päälle niin sanotun auto mask ominaisuuden. Tämän avulla Lightroom tunnistaa reuna-alueita ja pyrkii pitämään maalausjäljen näiden sisällä.
Pensseli on yksi yleisimmin käytettyjä paikallisia korjauksia, jonka takia on hyödyllistä painaa sen pikakomento K muistiin. Jos käyttää kuvankäsittelyssä avukseen hiirtä, niin on lisäksi hyvä tietää että hiiren rullalla pystyy kätevästi vaihtamaan pensselin kokoa.
Maskien huomioväri (overlay)
Lightroom näyttää paikallisia säätöjä tehtäessä valitun alueen punaisella huomiovärillä. Tämän huomiovärin voi piilottaa ja näyttää maskien omassa paneelissa tai pikakomennolla O (Overlay).

Liukuväri (linear gradient)
Liukuvärityökalulla voi Lightroomissa tehdä kuvaan suoraviivaisen maskin, jossa on pehmeä reuna. Mitä pidemmälle liukuvärin vetää, sen pehmeämpi maskin reunasta tulee.
Tämä liukuvärin kautta tehty maski on mielestäni kätevin valokuvissa, joissa on suuria tasaisia pintoja, kuten maisemakuvissa. Tällaisten kohdalla liukuvärin avulla pystyy helposti esimerkiksi tummentamaan kuvan etualaa tai taivasta.
Pyöreän maskin tekeminen Lightroomissa (radial gradient)
Radial gradient -työkalun avulla kuvaan voi tehdä ovaalin muotoisen maskin. Tällaisten ovaalien muotojen käyttäminen on luontevaa esimerkiksi potrettikuvissa, jos halutaan antaa henkilön kasvoille hieman lisävaloa ja korostusta kuvankäsittelyn avulla.
Ovaalin muotoisia maskeja pystyy kääntämään viemällä hiiren uloimman kehän kohdalle. Lisäksi reunan pehmeyteen pystyy vaikuttamaan vetämällä ulointa kaarta pidemmälle. Tämä vastaa fethering arvon nostamista, mikäli on tottunut työskentelmään Photoshopin puolella.
Alueesta tulee pyöreä, jos pidämme shift-näppäimen painettuna.

Kohteen automaattinen valinta (select subject)
Vuoden 2021 päivityksessä Lightroomin tuli kaksi uutta tapaa tehdä paikallisia säätöjä, jotka molemmat perustuvat Adoben fiksuun automatiikkaan. Nämä kaksi mullistavaa uutuutta on select subject ja select sky.
Osan mielestä nämä saattavat kuulostaa turhalta höpötykseltä, mutta molemmat näistä toimii hämmentävän hyvin ja suosittelisin antamaan näille mahdollisuuden avoimin mielin.
Select subject -työkalun avulla Lightroom pystyy automaattisesti valitsemaan kuvan kohteen. Tämä toimii parhaiten kuvissa, joissa on selkeä kohde ja tasainen tausta. Kohteen automaattisen valinnan ansiosta ei ikinä ole ollut helpompaa kuvankäsittelyssä korostaa kuvan tärkeintä elementtiä.

Taivaan automaattinen valinta (select sky)
Lightroomin uusimmassa versiossa pystyy lisäksi automaattisesti valitsemaan kuvan taivaan. Select subjectin tavoin tämä taivaan valinta toimii useimmissa kuvissa hyvin tarkasti.
Taivas on usein haastava kuvankäsittelyä ajatellen, sillä monissa tapauksissa taivas on niin kirkas, että kameran kennolla on haasteita saada kirkas taivas tallennettua luonnollisella tavalla.
Tämän takia taivaan hienosäätö on yleinen toimenpide kuvankäsitteylyssä, joten on mukava muutos, että taivaan valinta ja säätäminen onnistuu Lightroomissa nykyään näin helposti.
Väriin perustuva maski (color range)
Lightroomissa on mahdollista tehdä tiettyyn värialueeseen perustuva maski. Tämä onnistuu color range -työkalun avulla, jossa yksinkertaisesti pipettillä osoitetaan kuvasta haluttua väriä.
Tämän jälkeen aluetta pystyy hienosäätämään ja kohdistamaan tietyn säädön ainoastaan tämän värivalinnan sisään.
Kannattaa muistaa, että vastaavia muutoksia voi välillä tehdä myös HSL -työkalun kautta, joka on monissa tapauksissa nopeampaa.

Sävyalaan perustuva maski (luminance range)
Sävyalaan perustuva maski rupeaa olemaan hyvin edistynyt tapa ajatella valokuvan käsittelyä. Luminance range -työkalun avulla pystyy Lightroomissa kohdistamaan säädön tiettyyn sävyalaan.
Eli jos haluamme tehdä muutoksia ainoastaan kuvan varjoalueisiin tai huippuvaloihin, niin onnistuu se tekemällä luminance range -maski.
Meillä on aikaisemmin ollut kattava video tällaisten luminance range -maskien tekemisestä Photoshopissa, niin kannattaa käydä katsomassa se mikäli näiden mahdollisuudet kiinnostavat.

Maskien hienosäätö
Lightroomin sisällä pystyy tekemään yllättävän monipuolisia maskeja, kunhan huolellisesti opettelee käyttämään uudistettua masks-paneelia. Hienovaraisempien maskien ansiosta voimme kuvankäsittelyssä pysyä pidempään Lightroomin sisällä, ilman että meidän tarvitsee turvautua Photoshopissa tehtäviin valintoihin, joka usein hidastaa meidän työnkulkua.
Yksi tapa ruveta tekemään hienovaraisempia maskeja on käyttää Add ja Subtract toimintoja Lightroomissa. Näihin pääsee käsiksi klikkaamalla yksittäistä maskia.
Add ja Subtract toimintojen avulla voi käyttää mitä tahansa yllä listatuista toiminnoista maskin hienosäätöön.
Erilaisia paikallisia valintoja fiksusti yhdistelemällä voi nopeasti saada aikaiseksi edistyneitä maskeja Lightroomin sisällä.
Invert
Invert toiminnon avulla pystyy Lightroomissa kääntämään maskin. Monissa tapauksissa tämä voi olla nopein tapa saada aikaan haluttu maski. Tämä maskin kääntö, eli invert löytyy monen paikallisen säädön sisältä.
Yhteenveto
Lightroom on ottanut ison askeleen parantaakseen paikallisten säätöjen tekemistä. Tämä uudistettu paneeli on yksi Lightroomin tehokkaimpia ominaisuuksia ja sellainen työkalu, joka ehdottomasti kannattaa opetella.
Paikallisten säätöjen avulla pystymme hyödyntämään raakakuvan täyden potentiaalin ja yksityiskohtaisesti säätämään kuvan valotuksen ja visuaalisen tasapainon kuntoon.
Haluatko oppia lisää kuvankäsittelyä?
Tämä artikkeli ja video kuuluu osaksi meidän ilmaista Lightroom-verkkokurssia. Kuvankäsittely on oleellinen osa valokuvausta, jonka takia suosittelemme kuvankäsittelyn opettelua varhaisessa vaiheessa. Kuvankäsittelyn hallitseminen herkistää meidän visuaalista silmää ja tuo meidän valokuvaukseen enemmän luovia mahdollisuuksia.